.

Captura de pantalla de la declaració de la mare de Ramon Franch en el judici que se celebra a l’Audiència de Tarragona. Fotografia: ACN

La mare de Ramon Franch ha declarat aquest dimarts en el judici que se celebra a l’Audiència de Tarragona que el 18 de juny del 2015, el dia de de la desaparició de Carme Gallart, va ser amb el seu fill durant bona part del matí. Visiblement emocionada, la dona ha afirmat que el seu fill li va demanar que es veiessin per parlar de la seva crisi matrimonial i ella, que es disposava a anar de compres a uns grans magatzems de la ciutat, hi va accedir. Segons la mare de l’acusat, ella va sortir de Reus en autobús, va arribar a Tarragona sobre les deu del matí i van estar plegats fins dos quarts de dues de la tarda. Primer, segons ha relatat, va acompanyar el seu fill a fer unes gestions a Ematsa, l’empresa d’aigües, i posteriorment van estar xerrant en un bar de la zona d’avinguda Catalunya.

Responent a les preguntes del fiscal, la dona s’ha mostrat convençuda que aquests fets es van produir el 18 de juny i no un altre dia perquè prefereix anar a comprar els dijous i per la proximitat de la revetlla de Sant Joan i del seu aniversari. També ha afirmat que, en un primer moment, el seu fill li havia demanat des de la presó que no parlés d’aquesta trobada perquè els mossos i “una gentada” li farien preguntes i ja tindria ocasió d’explicar-ho “un altre dia”.

La mare de l’acusat ha relatat aquest dimarts una possible coartada del seu fill sobre el dia de de la desaparició de la víctima, Carme Gallart. Segons la dona, el 18 de juny del 2015 ella es disposava anar de compres a uns grans magatzems de Tarragona per la proximitat de Sant Joan i el dia del seu aniversari, el 29 de juny. “Em va trucar que volia pujar per parlar amb mi a Reus, perquè es veu que tenia una mica de conflicte amb la Mila -la seva dona- i ja li vaig dir que baixava jo”, relatat a preguntes de l’advocat de la defensa.

La dona ha detallat que va anar de Reus a Tarragona en autobús i que va arribar a la ciutat sobre les 10 del matí. El seu fill, ha afegit, la va recollir a la parada i el va acompanyar a fer uns tràmits a l’empresa d’aigües. Posteriorment, Franch li va proposar que anessin a “un lloc tranquil per parlar”. Així doncs, van aparcar el vehicle a l’aparcament de l’avinguda Catalunya, segons la mare, i van anar a una cafeteria propera.

Durant la conversa, Ramon Franch li va estar explicant que estava “en un tràmit de quasi separació” amb la seva dona. Ella li va aconsellar que no es precipitessin i que acudissin “a un psicòleg” perquè els ajudés. En un moment donat, Franch “es va adonar que s’havia deixat el mòbil al cotxe, el va anar a buscar i va pujar de seguida”, segons ha admès la mare.

Segons la dona, el temps “passa molt ràpid” i calcula que es van estar enraonant, també del seu pare malalt, fins dos quarts de dues de la tarda, quan ella se’n va anar de compres. Molt emocionada i entre llàgrimes, la mare de l’acusat ha defensat aquest dimecres, a preguntes del fiscal, que està convençuda que la trobada es va produir el 18 de juny del 2015 i no un altre dia perquè “era una data assenyalada”. Segons ha insistit, ho era per la proximitat de la revetlla i del seu aniversari, i perquè prefereix anar a comprar els dijous i no els altres dies de la setmana.

Quan el fiscal li ha preguntat quan va recordar aquesta trobada amb el seu fill -atès que fins ara no se’n tenia constància ni ningú hi havia fet referència-, la mare ha afirmat que ho va recordar “ de seguida”, però que el seu fill li va demanar des de la presó “que no ho digués” perquè els mossos i molta gent “li farien preguntes” i ja tindria ocasió d’explicar-ho “un altre dia”. En diversos moments de la declaració, la dona s’ha queixat que no entenia les preguntes del ministeri i públic i ha verbalitzat que ho està passant molt malament.

Cal recordar que, segons els Mossos d’Esquadra, les antenes de telefonia mòbil van ubicar Franch el 18 de juny del 2015 als Pallaresos a les 10:38 hores del matí, la qual cosa seria incompatible amb la versió que ha ofert la seva mare, segons la qual estaven plegats a Tarragona. Segons els investigadors, des d’aleshores, el terminal de l’acusat no va tornar a donar senyal fins les dues de la tarda, al pàrquing de la Baixada del Toro, on també es va activar el telèfon de la dona desapareguda.

Per la seva banda, la dona de l’acusat va declarar en aquest mateix judici que, el dia dels fets, van sortir de casa plegats a primera hora amb el seu Audi A1 i van fer algunes gestions fora de l’oficina. Posteriorment, va dir que ell se’n va anar a fer més “gestions seves”, segons creia recordar a Ematsa, i que ella se n’havia anat caminant fins a la immobiliària. Segons va relatar, ell va arribar a casa per dinar passades les tres de la tarda.

Durant la sessió d’aquest dimecres, la germana de Franch també ha explicat que l’acusat i la seva dona havien d’anar amb ells a Benasc a passar el cap de setmana del dia 20 i 21, però el seu germà li va comunicar per telèfon que no hi anirien perquè s’havia enfadat amb la parella. El dia 20 seria quan, presumptament, Franch hauria conduït amb un vehicle prestat fins a una zona d’Osca per desfer-se del cadàver de Gallart, que hauria ocultat dins el maleter. El seu germà, per la seva banda, ha recordat l’afició de Ramon Franch per les motos i l’ha definit com una “bona persona, disposada a ajudar” i, a ells, com “una família normal”.

Aquest dimecres també ha comparegut la farmacèutica dels Pallaresos, qui ha relatat que va veure Carme Gallart dos dies abans de la seva desaparició. Segons ha declarat, la dona estava “una mica ansiosa” i es medicava per depressió, i manifestava que “estava pendent d’una resolució que havia de tenir i que això no li deixava decidir sobre el seu futur”. El darrer cop que la va veure, Gallart li va dir que li devien molts diners perquè l’havien estafat i que confiava que el problema “s’havia de solucionar ja”.

Precisament, segons la fiscalia, els mossos i l’acusació particular, Franch va ordir un pla per matar la dona per evitar la celebració d’un judici en què s’enfrontava a sis anys de presó i al pagament d’1,5 MEUR per un delicte d’estafa contra la dona desapareguda als Pallaresos. Ramon Franch s’enfronta a penes de 15 anys de presó per homicidi i de 20 anys per assassinat, segons la fiscalia i l’acusació particular, respectivament. La defensa, en canvi, manté que és innocent.

La vista continuarà aquest dimecres amb la declaració de diversos pèrits, entre ells agents dels Mossos d’Esquadra que van analitzar els moviments de Franch a partir de les antenes de telefonia mòbil. L’acusat està previst que declari dijous davant el jurat popular, un cop s’hagin practicat totes les proves testimonials i pericials.

ACN