.

La farmacèutica Èlia Esteve explica el funcionament dels productes menstruals a una clienta. Foto: Cedida

Un total de 15.917 dones de la vegueria de Tarragona s’han adreçat a les farmàcies de la demarcació des del passat 4 de març per adquirir productes menstruals reutilitzables dins la campanya “La meva regla, les meves regles“. Aquesta iniciativa impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de totes les dones del país, de manera gratuïta, copes i calces menstruals i compreses de tela.

Durant els prop de quinze dies que la campanya porta en marxa, s’han dispensat 13.305 productes menstruals en les 201 farmàcies adherides a l’acció a la vegueria de Tarragona. S’ha fet també 2.612 reserves de producte. Per comarques, el Tarragonès és on més productes menstruals reutilitzables s’han recollit, un total de 6.392; seguit del Baix Camp amb 5.358; l’Alt Camp amb 971; la Conca de Barberà amb 511 i el Priorat amb 136. Per tipus de producte, a la vegueria de Tarragona les calces menstruals han estat les més sol·licitades per les dones amb un 54,8% del total, seguides de les copes menstruals que han demanat un 32,9% de les dones i, finalment, les compreses de tela, que han estat les escollides per un 12,3% de la població femenina. A escala global, a cada hora s’entreguen 2.000 productes menstruals reutilitzables a les farmàcies d’arreu de Catalunya que ja han repartit, avui dia, 225.000 unitats en les 3.284 farmàcies catalanes participants.

Aquestes dades les ha donat a conèixer el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a la demarcació, Eva Ferran, en una visita a la farmàcia Rosa Maria Seró Martí a Valls. També hi ha assistit la regidora d’Igualtat i Feminismes del municipi, Dèbora Fernández.

El delegat del Govern ha destacat la bona acollida de la campanya per part de la població i ha agraït la tasca de les farmàcies tarragonines per garantir el bon funcionament de la campanya. Àngel Xifré ha explicat que “la campanya és una mesura inèdita al món que trenca tabús i posa els drets sexuals i reproductius de les dones al centre del debat públic i està sent un èxit arreu de Catalunya”. Xifré ha volgut remarcar també “la importància del component social i ecologista d’aquesta acció, ja que combat la pobresa menstrual i en garanteix l’equitat en l’accés als productes i, alhora, fomenta que siguin reutilitzables”.

Per la seva banda, Èlia Esteve, farmacèutica de la farmàcia on s’ha fet la visita, ha explicat que “hi ha moltes usuàries que venen amb la idea clara del producte que volen i d’altres que és la primera vegada que utilitzen aquests productes, moltes d’elles noies joves”. Esteve ha destacat que “aquesta campanya és una bona manera d’incentivar l’ús de productes menstruals reutilitzables”.

Les farmàcies són l’espai on es distribueixen gratuïtament els productes menstruals reutilitzables: una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de tela a totes aquelles nenes, dones i persones menstruants que ho sol·licitin. Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que trobarà a l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil). En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyaran en l’elecció del producte que més s’ajusti a les necessitats de cada persona. L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d’unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini aproximat de 48 hores.