.

.

TOTS 21


Façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha arxivat provisionalment la causa oberta contra dos diputats de Vox per un delicte d’odi en la campanya electoral municipal del 2011 a Reus. El magistrat considera que l’associació Watani, la única acusació perquè la fiscalia demana l’absolució, no ha concretat prou els indicis contra els diputats Joan Garriga i Mónica Lora, i considera que no pot seguir endavant amb el procediment. La resta d’encausats, onze membres més de l’antiga Plataforma per Catalunya (PxC), seguiran amb el procediment obert al jutjat de Reus per haver difós missatges suposadament racistes en pamflets electorals.

L’associació cultural musulmana ACCD Watani va denunciar per un delicte d’odi 13 membres de PxC per difondre publicitat electoral amb missatges contra els immigrants. Entre els denunciats hi havia els candidats del partit a la ciutat i membres de la direcció del partit a nivell català, entre els quals s’hi inclouen Garriga i Lora. Un cop tots dos van esdevenir diputats al Parlament, el jutjat de Reus va preguntar al TSJC la causa l’havia d’assumir l’alt tribunal català.

En la seva dura interlocutòria, el magistrat critica el jutjat de Reus i l’associació musulmana per no concretar en els seus escrits la participació concreta de cada investigat. Per això, com que no pot establir una “connexió inescindible” entre l’actuació concreta de cada investigat, el TSJC només es queda la part que afecta Garriga i Lora. Sobre ells dos, com que ni l’escrit d’acusació ni la interlocutòria d’obertura de judici oral del jutjat de Reus concreten més, el magistrat estableix que no se’ls pot jutjat, i per tant arxiva provisionalment la causa contra ells dos. Per als altres 11, retorna el cas al jutjat de Reus. La decisió es pot recórrer.

ACN