.

En el marc dels actes de la Festa Major d’Estiu de Vila-seca, la Secció de Lletres de l’Agrupació Cultural de Vila-seca organitza dos actes que tindran lloc avui dijous 26 de juliol i el 3 d’agost. El primer d’ells, és la presentació del llibre “El Rescat de les Cent Donzelles o de Sant Esteve”, que tindrà lloc avui a les 20:00 hores de la tarda al Castell de Vila-seca.

La presentació serà presidida per l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, i anirà a càrrec de les coordinadores de la publicació, Coral Cuadrada i Montserrat Garriga. També comptarà amb la presència de la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la Universitat Rovira i Virgili, la doctora Cori Camps, i el president de la Secció de Lletres de l’Agrupació Cultural, Carles Jansà.

Imatge del Castell de Vila-seca, seu de les presentacions dels dos llibres de la Festa Major d’Estiu.

El llibre “El rescat de les cent donzelles o de Sant Esteve” està format per una síntesi i la transcripció del manuscrit i per diversos capítols dedicats a l’estudi de temes relacionats amb el document. Ha comptat amb la col·laboració d’estudiosos de renom, de la Secció de Lletres de l’Agrupació Cultural de Vila-seca i de l’Associació Medieval de Bagà. Aquesta publicació ha estat coordinada per la Dra. Coral Cuadrada i per Montserrat Garriga Pujals, i coeditada per Publicacions URV i la Secció de Lletres de l’Agrupació Cultural de Vila-seca, amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca. Els 8 autors que hi ha participat són: Marta Alari Hidalgo, Coral Cuadrada Majó, Maria Estradé Pujals, Montserrat Garriga Pujals, Alejandro Martínez Giralt, Ramon Setó Vallverdú, Josep Ureña i Llitjós i Alberto Velasco González.

D’altra banda, el divendres 3 d’agost, dia en què es commemora la Invenció del Cos de Sant Esteve, tindrà lloc la representació del Ball de Sant Esteve, a les 19.30 h a la plaça de l’Església. Aquest ball parlat es representava cada any a Vila-seca, durant els segles xviii i xix. L’últim any que es va escenificar va ser el 1896, i el 1965 se’n va fer una nova representació de manera puntual.

De les diverses còpies del Ball de Sant Esteve que hi ha localitzades s’ha seleccionat el text d’Esteve Ferré Poblet (1879), per la seva completesa i bon estat de conservació. L’adaptació del text al català actual ha anat a càrrec de Pere Navarro Gómez, professor del Departament de Filologia Catalana de la URV, amb la col·laboració del professor Magí Sunyer Molné, també de la URV. L’arranjament musical de peces tradicionals del segle xviii l’ha dut a terme Àngel Vallverdú Rom, investigador que ha assessorat un gran nombre d’elements festius. El grup de teatre La Tramoia de Vila-seca, dirigit per Alícia Bescós Pérez, ha triat la posada en escena, el vestuari i la música seguint les pautes dels balls parlats representats al segle xviii al Camp de Tarragona.

Redacció