.

Part dels 25 treballadors acomiadats del Museu d’Història que s’han personat al plenari amb cartells on reclamaven la seva readmissió.

“Donem per acabat un plenari que ha destinat una hora i trenta minuts a aprovar les coses que afecten els ciutadans i quatre hores a mocions”. És a dir, a declaracions d’intencions sense efecte pràctic. El resum amb un to malintencionat de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, servia per posar punt final a una sessió que ha viscut el bateig de les instal·lacions esportives llegat dels Jocs Mediterranis, els crits dels representants dels veïns del Barri del Port, presència de col·lectius en lluita que entraven i sortien de la pel·lícula (un grup de pensionistes en lluita ha tingut presència en el guió com a secundaris), punts aprovats i debats d’abast fins i tot internacional que semblaven justificar la presència aquest matí de la bandera de l’ONU a l’entrada de l’Ajuntament.

Sent com és aquest dimecres el dia internacional de les Nacions Unides, el plenari ha debatut sobre la situació dels refugiats a Itàlia, ha recordat els valors defensats per les Brigades Internacionals (el portaveu de Cs, Rubén Viñuales, hi ha votat a favor sense reserves “ara que veiem com l’extrema dreta puja a tota Europa”), ha exigit l’alliberament dels “presos polítics” Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (una moció aprovada per l’abstenció del PSC) i s’ha adherit al manifest que demana el Premi Nobel de Literatura per a Federico García Lorca. Sense el suport del PP. Imma Rodríguez ha considerat que la presència en el manifest de figures culturals, socials i polítiques d’esquerres “intenta instrumentalitzar als seus lectors. No s’ha estat honest”. La portaveu socialista, Begoña Floría, li ha replicat que “aquells que volen amagar la càrrega que suposa la mort de Lorca són els que l’instrumentalitzen”.

Pel que fa al més proper, una representació dels 25 treballadors del Museu d’Història acomiadats han estat presents per visualitzar la seva lluita, actualment en fase de recurs de reposició per la via administrativa. El seu cas ha entrat a debat gràcies a la moció del grup de Ciutadans destinada a “millorar les condicions dels treballadors del Museu d’Història de Tarragona. Aprovada amb l’abstenció del PP i PSC, entre els acords hi figura el de “realitzar un estudi real i necessari sobre el personal al servei de tasques de vigilància, control d’accessos i taquilla dels recintes patrimonials” que formen aquest equipament municipal i procedir a la contractació que faci falta.

La petició de pensions dignes s’ha colat al plenari aprofitant la seva habitual protesta davant del consistori.

El portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, ha titllat de “bogeria” els acomiadaments després de fer un repàs bastant negatiu de l’estat del patrimoni. El republicà Jordi Fortuny ha reclamat no fer trampes legals perquè les tasques que cobrien els acomiadats “no són per cobrir amb becaris ni per programes temporals centrats en l’estiu. Són llocs de funcionaris interins que tenen feina tot l’any”. Viñuales anava en la mateixa línia (“hi ha una flagrant vulneració de contractes”) i denunciava que “tot té a veure en com no es regulen les borses de treball en aquest ajuntament”. Floría, en el paper de regidora de Cultura, ha reconegut errades de gestió, ha reclamat ajut a les diferents administracions a l’hora de poder gestionar amb eficiència el Patrimoni i ha reclamat “deixar de posar etiquetes negatives a Tarragona. Ningú no voldrà venir mai amb aquests titulars”.

L’enuig de Ballesteros final venia en bona part motivada per l’aprovació de la moció del PDeCAT (amb el vot en contra de l’equip de govern), que denunciava l’incompliment dels acords de la immensa majoria de mocions ratificades al plenari. Els comptes dels nacionalistes parlaven de 234 mocions aprovades des de l’inici del mandat (de 394 presentades), de les quals només s’haurien fet realitat nou. Els demòcrates reclamaven visualitzar l’estat d’execució de les mocions en un apartat al Portal de Transparència.”Si té raó, aquesta moció passarà al calaix dels oblits”, ironitzava el portaveu republicà Pau Ricomà tot admentent que el vot afirmatiu en un text d’aquestes característiques almenys ha “d’implicar compromisos” i no buscar titulars fàcils.

El d’avui hauria de ser oficialment el darrer plenari per al regidor de la CUP Jordi Martí, pendent però de la ressolució de la Junta Electoral.

Ballesteros, en tot cas, ha ressituat el debat: “No he format mai part d’un plenari naïf”. I dit això ha deixat anar el pinzell. En primer lloc ha fet valdre que “mai he votat cap moció” (com sí es fa en altres municipis). En segon lloc ha recordat que “són declaracions polítiques, però no serveixen per governar una ciutat ni les institucions. Si ho volen fer, entrin al govern. O es pensen que els que estem al govern hem de rebre els pals mentre vostès dirigeixen la seva tasca o la condicionen amb mocions? No siguem naïfs”. I en aquest punt ha etzibat que “les propostes de resolució del Parlament s’executen? No, i no desencadenen la tramitació d’apertura de cap expedient”. El batlle finalment ha entrat en guerra de números amb Nadal sobre mocions presentades i resoltes: “Només 22 de les aprovades estan pendents d’estudi. Aquestes són les dades. Aquesta és l’absoluta veritat”.

Controvèrsia en l’augment de sou del personal

El plenari ha incorporat d’urgències dos punts a l’ordre del dia que ratifiquen l’increment de sou de l’1,75% aquest segon semestre d’any a funcionaris i personal laboral municipal. Un augment de caràcter general arreu del país dictat des del govern però que a Tarragona ha acabat generant espasmes musculars entre l’oposició i l’equip de govern. La regidora socialista Ivana Martínez ha volgut deixar constància davant de la taula de negociació oberta amb els sindicats que l’equip de govern no renuncia a afegir a més el 0,3% d’increment que permet Madrid tots els ajuntaments amb superàvit. El problema, però, és que ha fet referència a un informe d’intervenció negatiu que amb el pas del debat s’ha diluït quedant en només valoracions prèvies, provocant en l’oposició la sensació que “ja no se’ls creu ningú”, segons Cristina Guzmán (PDeCAT). “Si vostès han pressumit de tenir superàvit en el pressupost, els 150.000 euros que suposa aquest 0,3% és pecata minuta. Llavors què carai diu l’interventor com per dir-lis que no a l’augment?'”, es preguntava el republicà Jordi Fortuny.

El tinent d’alcalde d’Hisenda, Pau Pérez, que ha reconegut que de jove anava més “pel camí de la filosofia que pel de l’economia” quan se li ha retret la seva capacitat per dir molt però no explicar res, ha afirmat que l’aprovació “permet començar a negociar. Ara l’1,75% ja ho tenen consolidat. I pel que fa a la resta, no és un problema de dotació, perquè econòmicament no tenim cap problema”,sinó que els sindicats arribin a un acord majoritari i els informes siguin favorables”.

J.S.