.

.

TOTS 21

La pregonera, entre la regidor de Festes, l’alcalde, i l’Hereu i la Pubilla. Foto: Tots21

Un pregó que ha recordat Els Pallaresos dels anys 60 ha donat inici oficial a la Festa Major de Sant Salvador. L’encarregada de pronunciar-lo ha estat Teresa Rigau, veïna dels Pallaresos, de Ca Marxant, i catedràtica del Departament de Medicina i Cirurgia Animal de la UAB, que ha fet un cant  a aquells temps on tothom es coneixia, la vila no tenia els carrers afaltats i les ovelles tenien el seu corral on ara hi ha el conegut restaurant la Rosa dels Vents.

Una època on els balls de Festa Major se celebraven en un petit envelat situat a l’era de Cal Bofarull i on es ballava el ball del fanalet, ‘ja desaparegut malauradament’. Uns records que la transportaven a les festes majors dels pobles veïns, on s’hi atançaven els pallaresencs i pallaresenques, ‘on feiem pinya i també ens barallàvem’, recordava.

‘El poble va tenir un gran paper en el fet que em decidís a ser veterinària’, arrencava el pregó, recordant les ovelles del corral, ‘que duien pastors vinguts de la Cerdanya, que a l’hivern baixaven aquí’. Al final del carrer Alt, on es feia el pregó, ‘hi havia una caseta on aferraven els cavalls i afaitaven el que tenia quatre potes i dues també’, deia la Teresa. ‘El pare no volia que fos veterinària, deia que la millor feina per les dones era fer de mestre, però vaig tenir clar que preferia cuidar cent ovelles que 20 crios a l’escola’, deia entre el somriure del públic. Feu esment quan es va asfaltar el poble, ‘gràcies a haver permutat Sant Salvador, gràcies a Magí Palau, a qui li devem molt’, recordava.

Era una època on es va viure un any les Caramelles i on el rector del poble duia escrit a l’entrada de l’església aquest text: ‘Prohibida la entrada a las mujeres vestidas de hombre’.

La pregonera ha estat precedida en els parlaments per l’alcalde, Jordi Sans, que ha recordat que després de dos anys, torna en plena forma la Festa Major, farcida d’actes, ‘que faran que els ciutadans surtin al carrer a gaudir-los’.

J. Garcia