.

Enrique Martín ha estat hiperactiu a la banda durant tot el partit. Foto: Tarragona21

Una rematada d’Albentosa plena de ràbia al minut 93, avançant-se a la defensa rival després d’una sacada de falta lateral, ha donat credibilitat a la nova etapa iniciada pel Nàstic. L’agònic 2-1 final, arribat quan l’Oviedo jugava amb deu per expulsió del reusenc Ramon Folch, proporciona als tarragonins la segona victòria de la temporada i la confiança amb el projecte encara en les beceroles d’Enrique Martín, un home que li cau tan bé al futbol que li regala minuts de glòria com aquests. Amb l’ajut, és clar, d’una feina feta cuita-corrents però que va en la bona direcció, i que no té cap més secret que fer creure als jugadors que són tan bons com ells ho vulguin ser. La plantilla grana ha acceptat el repte.

El Nâstic ha canviat de central elèctrica i ha passat del corrent altern al continu (en el que és una manera de parlar i no un examen de Formació Professional) a la banqueta. La intensitat reclamada per Martín durant la seva presentació com a nou tècnic grana en substitució de Gordillo s’ha vist traduïda en només quatre sessions d’entrenament en un equip capaç de creure en si mateix. El navarrès, un generador d’emocions tan fortes que les línies del terreny de joc no són frontera per a ell, ha estat tan actiu a la seva àrea tècnica que cada jugador que li queia per la banda era agafat, abraçat, sermonejat i acaronat a la vegada conscient d’allò que també va repetir insistentment en sala de premsa. És a dir, que la recuperació mental és un 60% de la seva feina. I tot plegat ha ajudat a oblidar-se de les absències per lesió. Perquè la nova etapa ha començat accentuant els vells problemes. Als habituals en dic sec se li sumava aquesta jornada la baixa d’Abraham, fins al moment el jugador més en forma.

Els condicionants han obligat a canviar cares i la nova gerència ha modificat sistema. Un 3-5-2 que tenia un Sebas Coris incansable durant els 90 minuts i Brugui de carrilers. Peces que avançaven en atac i s’afegien a la línia de contenció quan calia fent pinya i folre amb els tres centrals i Rocha en funcions de pivot defensiu. Tanmateix, la clau ha estat el duet d’atac. Un Barreiro excel·lent en la seva funció de trobar i generar espais feia companyia a un Luis Suárez transformat. Endollat des del primer minut i convertit en fidel creient de l’argumentari de Martín, el colombià ha fet de tot (pressionar, aprofitar el treball de picapedrer del gallec i ser resolutiu) i bé durant una primera meitat en la qual els granes han anat de menys a més. Perquè els primers minuts han estat d’esglai. Dues ocasions de l’Oviedo han fet pensar que tot havia canviat per seguir igual. Als dos minuts una centrada a l’àrea ha vist com la xilena d’un Joselu sol i sense escorta policial anava fora. Quatre minuts més tard un xut de Tejera que un rebuig amb un defensa ha acabat enverinant era aturada amb els peus per Becerra.

Però a poc a poc els locals han anat guanyant confiança i el canvi de guió ha arribat gràcies a una centrada de Javi Márquez que Suárez ha controlat amb nota i ha convertit en el primer gol de l’era Martín (el seu segon en el compte particular). Xut amb l’esquerra que ha passat per sota de les cames del porter asturià. Tot amanit pel moviment de Barreiro que ha obligat a la defensa de l’Oviedo a estar més pendent del còmplice que no de l’executor. I a partir d’aquí, alegria a una graderia que s’ha afegit a la festa farta de patiments i satisfeta amb el canvi d’actitud vist sobre el camp. El Nàstic ha posat la tenda de campanya al camp rival i ha començat a generar ocasions. Un cop de cap de Suárez al minut 28 ha posat en dificultats a Herrero, i al 34 una centrada al segon pal torna a ser rematada pel colombià amb Herrero obligat a lluir-se.

L’afició del Nàstic ha acabat esclatant d’alegria amb el 2-1 d’Albentosa. Foto:_ Tarragona21

La segona meitat havia de servir per donar la nota final. I Suárez ha estat molt a prop de sentenciar al minut 48. Una jugada col·lectiva amb robatori i canvi de banda de la pilota ha tingut continuïtat amb una gran combinació entre els dos atacants culminada amb un xut de Suárez que ha anat de pal a pal abans que el porter l’aturés sobre la mateixa línia de gol.

El colombià, exhaust, ha estat canviat poc després. Un símptoma, el de l’estat físic de la plantilla, que explica la baixada de rendiment clau per entendre el ressorgiment dels visitants. Juntament amb la valentia de l’entrenador visitant, que ha capgirat el sistema i ha cridat a la càrrega introduint un Ibra desequilibrant per si sol i Javi Muñoz. El partit s’ha equilibrat, els asturians han decidit anar a totes i la igualada ha arribat al minut 64. Una falta discutida era rematada per Forlín al pal davant de la tendra sortida de Becerra i Ibra aprofitava el rebuig per llançar un gerro d’aigua freda a la graderia.

El segon gol ha desfermat l’alegria d’un equip que ha sofert molt aquesta temporada.

L’empat ha iniciat un nou encontre. I els nervis i la tensió han acabat aflorant. Sense perdre emoció i qualitat, tot s’ha acabat encabronant. Manu del Moral ha volgut deixar empremta i ha buscat en tot moment la connexió amb Barreiro. El gallec, de fet, ha tingut l’ocasió de certificar la victòria amb un xut que ha sortit llepant el pal esquerre. Els dubtes han planejat sobre el Nou Estadi encara que l’expulsió de Ramon Folch ha possibilitat l’assalt final a les línies visitants. Els visitants s’han tornat conservadors traient un atacant per introduir un migcampista, embrutant el pis i adoptant el més semblant a un catenaccio que feia pensar en el pitjor. Fins que una falta ja en temps de descompte ha estat rematada a gol per un Albentosa que ha fet embogir la graderia. I a Martín, que ha anat desbocat corrent fins al córner com si fos un crio per celebrar el que significa reobrir un capítol de la història del Nàstic que estava ple de pols, el de la il·lusió.

Nàstic: Becerra, Coris, Albentosa, Cadamuro, Mejías, Brugui (Omar Perdomo, minut 72), Rocha, Márquez, Tete Morente (Javi Jiménez, debutant en Lliga després de la lesió, minut 66), Suárez (Manu del Moral, minut 60) i Barreiro.

Banqueta: Bernabé, Javi Jiménez, Omar, Dumitru, Del Moral, Djetei i Viti.

Oviedo: Herrero, Johannesson (Javi Muñoz, minut 56), Forlín, Cristian, Hernández, Mossa (Ibra, minut 56), Tejera, Folch, Berjón, Bárcenas i Joselu (Borja, minut 83).

Banqueta: Champagne, Boateng, Ibra, Javi Muñoz, Borja, Steven, Jorge Mier.

Gols: 1-0, Luis Suárez (minut 20); 1-1, Ibra (minut 64); 2-1, Albentosa (minut 93)

Targetes grogues: Javi Márquez, minut 25; Sebas Coris, minut 62; Bárcenas, minut 72; Ibra, minut 73; Barreiro, minut 73; Folch, expulsat per doble amonestació als minuts 75 i 80; Hernández, minut 80; Albentosa, minut 86.