.

Imatges de la concentració d’aquest matí a la plaça de la Font. Fotos: Tarragona21.

Més d’un centenar de persones han trencat mites promoguts des de la caverna aquest dissabte a la plaça de la Font de Tarragona. Perquè les grans distàncies, de vegades, se salven gràcies a petites passes. Dones (en el seu cas doblement valentes) de totes les edats, nens, pares de família i gent corrent de religió musulmana han volgut fer un pas endavant i manifestar-se públicament i amb la cara descoberta contra els atemptats perpetrats per terroristes a seques a Barcelona i Cambrils. La cita, convocada en menys de 36 hores a través de les xarxes socials, adquiria el to d’extraordinària perquè no se l’han volgut perdre ni la corresponsal del diari francès ‘Le Monde’ a Barcelona ni dues televisions públiques marroquines: Téle Maroc, privada i que emet via satèl·lit des de Madrid, i la pública també marroquina 2M.

La concentració de repulsa ha estat coordinada per la Federació d’Associacions de Marroquins a Espanya. El seu president, Mohamed El Idrissi, ha estat present a un acte que ha servit per guardar cinc minuts de silenci en record de les víctimes de l’atac jihadista a Barcelona i Cambrils. “Que el terrorisme no ens divideixi”, es podia llegir en un dels cartells envoltat d’espelmes. Al seu voltant, lemes de tota mena: “Islam=Pau”; “Estimo el meu país”; “Contra la barbàrie”; “La meva meta és aconseguir la pau i lluitar contra el terrorisme”; “Unitat contra els terroristes”; “Tots som ciutadans” i “No en el meu nom”. Juntament amb aquestes reivindicacions improvisades, escrites en català, castellà i àrab, es podia trobar la samarreta que s’ha volgut posar una dona marroquina on es podia llegir clarament que “el terrorisme no té religió”.

“La nostra més rotunda condemna a aquest acte de barbàrie que tant de mal ha fet a la nostra societat. Per nosaltres el terrorisme és cec”, afirmava El Idrissi als periodistes un cap finalitzada la concentració. “No fa diferències entre marroquins i no marroquins”, afegia relatant la seva agenda de les darreres 48 hores plenes de drames personals de gent originària del seu país que també es compta entre els ferits per l’atemptat de Barcelona. “Ahir vaig estar visitant, juntament amb el cònsol de Marroc, una família ingressada a la Vall d’Hebron de Barcelona. Un home de nacionalitat francesa i d’origen marroquí estava ingressat, juntament amb un nen de sis anys en una situació molt crítica després que la furgoneta dels terroristes li passés per sobre. Els metges diuen que les pròximes 72 hores seran clau per saber si es recupera o no. Tots dos havien vingut a Barcelona invitats per la seva cosina, que és veïna de Cornellà, i també ha hagut de ser ingressada”.

El Idrissi ha considerat un èxit aconseguir una mobilització d’aquestes característiques “amb el poc temps disponible que hem tingut”, i també de llençar una opinió “a títol personal” sobre com es podria ajudar el procés de radicalització dels joves magrebins. “A parer meu les autoritats de Marroc i els governs català i espanyol s’haurien de coordinar i assegurar que l’ensenyament de l’àrab es pugui fer a les escoles i vigilant en tot moment quin tipus d’imams presten servei a les mesquites. En cas contrari, persones que vénen per exemple de zones muntanyoses de Marroc i arriben aquí per veure com se’ls enenya l’àrab en un garatge, continuaran pensant que els que no són com ells són l’enemic”.

J.S.