.

Un moment de la presentació avui de la Fira d'Indians

Un moment de la presentació avui de la Fira d’Indians

Torredembarra ha reivindicat amb més força que mai el seu patrimoni indià en la presentació aquest matí de la Fira d’Indians que es durà a terme aquest cap de setmana, 17 i 18 de setembre, i que enllaçarà enguany amb la celebració de l’Any Casas.

El regidor de Turisme, Jordi Solé, ha ressaltat el canvi d’orientació de la Fira, amb una vessant més cultural i també més participativa. En aquest sentit, ha destacat la col·laboració de Josep Bargalló (coordinador de l’ICE-URV) que oferirà una conferència sota el títol “Ramon Casas i el món indià” i també conduirà una visita guiada a la Ruta Ramon Casas, i també la col·laboració d’Albert Vilaseca, arqueòleg, que ha cedit material procedent de Cal Panxo per a l’exposició “Torredembarra en l’època dels Indians” que ja es pot visitar fins al 23 de setembre, al Pati de Castell.

La celebració de la Fira d’Indians acollirà la visita de membres de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya, de la qual Torredembarra en forma part. El regidor Jordi Solé ha presentat un dels projectes d’aquesta Xarxa: el quadern pedagògic Indians, assenyalant que des de la Regidoria d’Educació es treballarà amb les escoles per introduir aquest material als centres. Finalment, una altra de les novetats que ha explicat és la celebració de la nit “Refresca la Fira d’Indians”, el 17 de setembre, amb la participació de tretze establiments del municipi.

Els indians a Torredembarra

En la presentació de la Fira també hi ha pres part Josep Bargalló, coordinador de l’ICE-URV, que ha posat de relleu tot un seguit de dades històriques per mostrar la gran importància de Torredembarra en el món indià. En paraules del mateix Bargalló “volem reivindicar la Torredembarra indiana i la petjada dels torrencs en la Catalunya moderna de finals del segle XIX i principis del XX”. En relació a la importància de treballar l’oferta cultural de Torredembarra, Josep Bargalló ha posat com a exemple que el MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) ja ha programat per al mes de novembre 5 sortides a Torredembarra per a fer la Ruta Ramon Casas.

D’altra banda, Albert Vilaseca ha explicat el material que ha cedit procedent de Cal Panxo per a la realització de l’exposició “Torredembarra en l’època dels Indians”: mobiliari, vestits, objectes i, sobretot, ha destacat la importància de documentació com cartes, llibres, escriptures, etc.

La Fira comptarà amb una cinquantena de parades al nucli antic (deu més que l’any passat), des de la plaça del Castell fins a la plaça de la Vila, complementades amb una exposició de productes d’ultramar (cafè, patata, cacau…), demostracions d’elaboració de puros de xocolata en directe a càrrec de la pastisseria Cal Jan al Pati del Castell, l’espai d’experimentació i joc lliure al carrer Ample, activitats musicals i populars com la cantada d’havaneres amb el grup cavall Bernat i rom cremat de dissabte al vespre o el ball de salsa participatiu durant tot el cap de setmana, a la plaça de la Vila.

Les visites guiades gratuïtes pel patrimoni indià torrenc també s’han previst tant dissabte com diumenge, a les set de la tarda. La visita guiada de la Ruta Ramon Casas tindrà lloc diumenge, a les 12.30 h.

Repetiran les vuit dames indianes vestides d’època passejant per la fira i enguany s’hi afegiran actors caracteritzats de Ramon Casas i Pere Romeu en el seu famós tàndem.

La inauguració de la Fira tindrà lloc dissabte, a les 12.30 h, al Pati del Castell, i a continuació es realitzarà una degustació de cafè cubà (fins a exhaurir existències). Diumenge, a les 12.30 h, es realitzarà una nova degustació de cafè cubà.

A més, destaquen les dues conferències previstes per potenciar la vessant cultural de la Fira:

Dissabte 17 de setembre, a les 18 h, a la Sala de Plens: “El relat indià, el gran desconegut”, a càrrec d’Anna Castellví, directora de la Xarxa de Municipis Indians.

Diumenge 18 de setembre, a les 11.30 h, a la Sala de Plens: “Ramon Casas i el món indià”, a càrrec de Josep Bargalló, coordinador de l’ICE-URV.

Com en d’altres edicions, les persones que assisteixin a la fira vestits de blanc se’ls obsequiarà amb un barret indià.