.

Un moment de la batalla final

Torredembarra s’ha convertit avui en una de les ciutats simbòliques de Catalunya en un any tan il·lustratiu com és el de 2014 en celebrar la coneguda com a Batalla de Torredembarra, els fets de 1713 que van suposar una derrota clau de les tropes catalanes i l’entrada de les borbòniques a la població en una dura batalla que va tenir lloc als seus afores.

Noves unitats de recreació històrica vingudes de punts diferents de Catalunya i de regiments que recreen la Batalla d’Almansa s’ha enfrontat a La Torre, a la plaça del Castell, i utilitzant mosquets amb pólvora real.

Les tropes catalanes, amb un caigut, en acció

Entre els grups participants es trobaven el Tercio de Morados Viejos de Almansa, Regimiento de la Couronne de Almansa, Regiment de Dragons de Sant Miquel de Moià, Els Miquelets de la Diputació de Barcelona i Regiment de Sant Narcís de Girona.

L’espectacle s’ha allargat per espai de més d’una hora i ha simulat l’arribada de les tropes borbòniques i l’enfrontament final, amb la derrota dels catalans previ acord de “rendició honrós” entre els capdills de la batalla, tot i que posteriorment molts dels derrotats van ser passats per armes.

La festa ha inclòs la desfilada prèvia de les tropes, una ofrena floral i salves d’honor. També un Mercat del 1713 i una exposició de les llibertats de Catalunya (1705-1714), que té lloc aquests dies al Pati del Castell.

Un dels participants a la recreació dels fets d'armes

El regidor de Turisme de l’Ajuntament, Ignasi Duran, destacava a Tarragona21 que el fet d’armes de Torredembarra és pioner en aquest tipus de recreacions a Catalunya, en portar ja set anys celebrant-se. “L’any passat ja vam celebrar el Tricentenari, en el que va ser la primera de les celebracions que s’organitzava des de la Generalitat, i que va comptar amb la presència del seu comissari, Miquel Calzada”. “Vam posar tora la carn a la graella, i enguany hem mantingut el nivell”, amb la presència de nous grups i un campament  militar més.

El regidor recorda que els actes “omplen de gent el centre de la vila” i jutja que l’esdeveniment pot situar-se a un nivell similar “al de la Festa del Renaixement de Tortosa”, tot i que demana “més implicació de la població”.

Les tropes borbòniques, en el moment de l'assalt

Què hi va passar?

Què va passar a Torredembarra en 1713? Després de la signatura del Tractat d’Utrecht, Tarragona resistí a l’ocupació borbònica. Juan Francisco de Bette, marquès de Lede, general dels exèrcits borbònics, va aconseguir-ne la capitulació el 14 de juliol de 1713 pacíficament i sense resistència, ja que les tropes imperials havien rebut l’ordre d’evacuar la ciutat per part del generalíssim austríac Guido von Starhemberg, però el general Rafael Nebot, amb 400 soldats de cavalleria aragonesa, 400 voluntaris d’infanteria aragonesos i 350 miquelets catalans va dirigir-se a Tarragona per impedir-ho.

Les tropes, desfilant davant l'alcalde

L’exèrcit de Rafael Nebot va ser interceptat el 16 de juliol de 1713 abans d’arribar a la seva destinació, i es va situar dalt d’un turó a prop d’Altafulla, va ordenar l’atac a un destacament borbònic, format per 300 soldats de cavalleria i tres companyies de granaders, a les ordres del brigadier Diego González, que avançaren sobre els horts de Torredembarra. Als borbònics s’afegiren mil granaders del destacament del capità Novales.

Campament de les tropes borbòniques

Enmig de la batalla, el capità Ambrós, del regiment de Nebot, va donar l’ordre de retirar-se a la cavalleria catalana que manava a l’ala esquerra en veure el gran cos de cavalleria borbònica. El tinent Osorio va donar la mateixa veu a la cavalleria aragonesa de la dreta i la infanteria es va veure desemparada de tot suport de la cavalleria. Aleshores, Diego González va ordenar a les seves tropes de llançar-se a discreció sobre els fusellers catalans i els voluntaris aragonesos.

La batalla de Torredembarra va resultar una gran derrota per als austriacistes: 400 presoners i una vuitantena de morts, mentre la resta de la tropa es replegava fins a Barcelona.