TARRAGONA 21

Situació ‘límit’ a Prades i municipis de l’interior, que exigeixen la reobertura del consultori mèdic

Una vista aèria de Prades. Foto: Cedida

Prades i municipis d’interior reclamen a Salut la reobertura del consultori mèdic de Prades. La situació derivada del seu tancament per la pandèmia del coronavirus ja és ‘intolerable’. L’alternativa és que els avis truquin al CAP de Cornudella per concerta-hi cita o desplaçar-se a 40 quilòmetres, a l’Àrea Bàsica de Salut de les Borges del Camp, que és oberta.

L’Ajuntament de Prades enviarà una carta signada per un centenar de veïns reclamant la reobertura del consultori mèdic i amb el temor de l’arribada de l’estiu i l’esclat de la vinguda de residents. La resposta de la Generalitat no ha convençut el municipi ja que mantenen que la solució és trucar al CAP de Cornudella, ‘que té l’única línia telefònica col.lapsada’, subratlla a Tarragona21 l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas.

El Camp de Tarragona està encaminant la post-emergència després de la greu pandèmia generada per la Covid-19. Per tal de gestionar aquesta crisi, la regió sanitària va establir un pla de contingència que preveia el tancament de diferents CAP i consultoris dels pobles del Camp de Tarragona.
La carta destaca que ‘el nostre petit municipi té una població envellida i diversos malalts crònics que en la majoria de casos no es pot desplaçar fins al CAP obert al 100% més proper que es troba a 40 km (Les Borges del Camp)’.

A La Febró, el seu alcalde, Joan Carles Santos, subratlla a Tarragona21 que tenen el mateix problema. ‘Vam signar el manifest’, destaca. La ciutadania es desplaçava a Prades o a Cornudella pels serveis mèdics quan aquests eren oberts.

‘Des del primer dia l’Ajuntament de Prades ha anat rebent queixes sobre aquest fet, al principi aquestes s’anaven aturant i recomanant la trucada al CAP de Cornudella per qualsevol consulta, dubte, incidència…. ja que enteníem que la situació era excepcional’, recorda l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, que segueix relatant: ‘Durant aquests mesos des de l’Ajuntament hem anat a prendre la pressió a casa d’alguns avis, a fer controls de glucèmia, a preparar la medicació setmanal, també parlar amb els fills que viuen fora, fer els seguiments…. que s’ha fet amb molt de gust i sense queixes però ha arribat un punt que no s’entén que no hi hagi un servei de metge a Prades. Sabem que tenim el CAP a Cornudella, però també està tancat i és un calvari intentar parlar amb ells, és impossible contactar-hi ja que tenen una única línia i sempre comunica. Ens hem posat en contacte amb ells i ens diuen que els pacients han d’enviar un correu electrònic i, com comprendran, les persones grans no estan en condicions de poder fer-ho’.

A hores d’ara la resposta d’atenció primària ‘és molt baixa, per no dir nul·la‘. Preocupa molt ‘que aquesta situació es mantingui a l’estiu’ ja que Prades és un dels focus turístics més importants de la comarca, on multiplica per deu la població, arribant en dies punta a 6000 persones.

La situació d’ara ‘ja és límit’ pel ‘descontentament que es respira’ ‘Ens sentim desatesos i la impotència comença a mostrar-se per tot arreu. Creiem que un cop passada la fase inicial de la Covid-19 i tenint en compte que estem amb la desescalada entenem que s’ha de revertir el pla de contingència de la regió sanitària i que els diferents CAP i consultoris del Camp de Tarragona han de recuperar l’activitat’, reclamen des de Prades. El manifest diu també que ara pertoca ‘restablir tots els serveis de Salut a tots els pobles i ciutats del Camp de Tarragona. Comptar amb equipaments de salut a tot el territori és una mesura que contribueix a l’equilibri territorial. Entenem que el fet de no tornar a obrir-los i recuperar l’activitat prèvia es podria entendre com una retallada encoberta del departament de Salut’.

El tema va ser tractat en el Consell d’Entitats de Prades del dia 5 de juny, on hi eren presents els presidents de les associacions de la vila i els regidors de l’Ajuntament, s’acorda traslladar aquestes inquietuds al departament de Salut, demanant la reobertura i posada en funcionament del consultori de Prades i del CAP de Cornudella garantint totes les mesures de seguretat i alhora demanant a Salut que es recuperin ‘de forma efectiva tots els serveis que abans es prestaven en aquests dos centres’.

La situació és general a Catalunya i no només pròpia de Prades i el seu entorn. Al seu torn, l’alcadessa de Capafonts, Judith Giró, matisa el cas, confirma que la situació ‘no és la desitjable, però hem d’entendre que estem en una situació excepcional’. Capafonts té el consultori mèdic tancat i creu que ho estarà força temps ja que és de dimensions molt reduïdes i no compleix les distàncies de seguretat.

Des de l’Institut Català de la Salut s’ha respost per escrit que l’atenció presencial es farà a Cornudella ‘sempre prèvia gestió telefònica per part dels professionals sanitaris, qui donaran cita concertada al pacient’. L’ICS argumenta que es fa ‘per garantir la seguretat dels usuaris de l’Àrea Bàsica de Salut de Cornudella de Montsant‘. I argumenta que ‘encara que des del Ministerio de Sanidad el punt de desescalada en què hem entrat és la fase 3, sanitàriament parlant, entrem en fase 1 i per tant, l’activitat no pot ser l’habitual. A més de no poder garantir encara, als consultoris locals, la separació tant en la sala d’espera com en la consulta, per pacients respiratoris i no respiratoris (per evitar risc de contagis). L’assistència d’un pacient amb quadre respiratori a un consultori comportaria el tancament del consultori per posterior neteja del mateix i el confinament de les persones presents en aquell moment en aquest espai. Per això insistim en la necessitat que les visites siguin programades pels professionals sanitaris’.

Des dels municipis de la zona de Prades es respon que això no soluciona el problema i que tampoc hi ha gaire visites als consultoris com per mantenir-los tancats.

Jaume Garcia

 

Preocupació a Alcover, Siurana i Prades per evitar aglomeracions al riu i a les muntanyes

Imate d’un grup de joves accedint a peu a la vall del Glorieta des del terme municipal d’Alcover. Foto: Mar Rovira

Prades, referent turístic d’interior del sud de Catalunya, va tornant lentament a una certa normalitat, tot esperant recuperar visitants a mesura que es vagin cremant etapes, però amb la màxima prevenció que suposa que aquests mantinguin actituds responsables per evitar que hi pugui haver un brot de coronavirus induït des de fora.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha fet una crida a través de Tarragona21 que es respectin les normes de seguretat, ‘l’ús de les mascaretes, el manteniment de la distància social i no omplir les terrasses, especialment les de la plaça de la Vila’, la més concorreguda, ha destacat.

L’afluència d’excursionistes s’ha incrementat als espais naturals del Camp de Tarragona, com el Niu de l’Àliga o el Toll de l’Olla, a la vall del Glorieta i del riu Brugent arran de la flexibilització de les restriccions en la desescalada. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament d’Alcover (Alt Camp) ha intensificat les mesures de control per preservar la zona i per evitar-ne la massificació i l’incivisme.

Entre les actuacions destaquen la reducció de l’aforament del pàrquing de Mas de Forès i el tancament de l’accés a la vall quan l’aparcament està ple per dissuadir els visitants d’aparcar al camí. A més, els alcaldes de Mont-ral (Alt Camp) i Siurana (Priorat) temen rebre «una allau de visitants» quan tot el país passi a fase 3.

L’Ajuntament d’Alcover ha reduït a una seixantena les places d’aparcament a Mas de Forès –que té capacitat per a un centenar de vehicles- amb l’objectiu de regular l’afluència de visitants a la vall del Glorieta que és una de les entrades a les muntanyes de Prades. De fet, en els últims caps de setmana, ha crescut el nombre de visitants que volen arribar fins al Niu de l’Àliga o als Gorgs del riu Brugent. Precisament, aquest diumenge, des de dos quarts d’onze del matí, s’ha barrat el pas als cotxes que hi volien accedir, ja que el pàrquing estava ple. Els excursionistes hi han hagut d’entrar a peu.

«Cada vegada intentem aplicar més mesures perquè la gent que vingui sigui respectuosa amb el medi ambient. No podem permetre que hi hagi mil persones dins de la nostra vall perquè si algun dia hi hagués un incendi, podria passar alguna desgràcia», ha expressat l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras. Comparteix el mateix neguit, l’alcalde de Mont-ral, Francesc Xavier Pagès Alonso. En el seu cas, també ha detectat més presència de persones des de finals de maig i ho atribueix a les ganes de sortir i de banyar-se al riu després dels mesos de confinament.

«Estem preocupats per l’accés abusiu de persones. Molta gent no fan cas de les recomanacions de sanitat, patim perquè en el cas d’un incendi l’evacuació seria molt complicada», ha lamentat. Davant d’aquesta situació, ha indicat que treballen en plans d’evacuació que encara no han reeixit.

Des de fa anys, al municipi d’Alcover implementen accions per controlar les aglomeracions. A tall d’exemple, s’han instal·lat dues tanques de fusta que impedeixen la circulació quan el pàrquing del Mas de Forès està complet i es prohibeix l’estacionament en tot el camí. A més, aquest diumenge, s’han repartit fulletons informatius. L’alcalde també ha explicat que s’ofereixen bosses de brossa perquè els excursionistes recullin tots els residus que generin durant l’estada a la natura. «Demanem que deixi la vall de la mateixa manera com l’han trobat», ha manifestat Figueras.

Des de l’estiu passat, l’Ajuntament de Mont-ral ha habilitat una finca, que lloga els mesos d’estiu, perquè hi aparquin una cinquantena de vehicles. Aquest aparcament és suma a l’espai que ja hi ha a Farena. Amb tot, l’alcalde lamenta que no tenen les competències ni els recursos per controlar l’afluència de persones.

A banda, l’alcalde d’Alcover ha denunciat comportaments incívics del jovent. A tall d’exemple, Figueras ha explicat que el cap de setmana passat un grup de joves va encendre un foc per escalfar-se el menjar mentre estaven al Niu de l’Àliga. «Això és imperdonable, és delicte i no es pot tolerar», ha dit. Figueras també s’ha queixat de les persones que fan barranquisme al riu perquè, diu, que degraden la biodiversitat de la flora i la fauna. Amb tot, ha assenyalat que reben moltes famílies que respecten l’entorn natural. A més, pel que fa a l’alcalde de Mont-ral ha lamentat que molts joves no respecten les distàncies de seguretat per evitar el contagi del coronavirus.

Preocupació a Siurana per l’arribada de visitants

L’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó, també ha notat l’increment d’escaladors de la zona des de la flexibilització de les restriccions. Ara, però, una de les seves preocupacions és la possible «allau» de ciutadans a partir de Sant Joan quan s’entri en fase 3. Com que no tenen policia local, Salvadó ha explicat que ja s’han posat en contacte amb el cos dels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals per veure com hauran d’actuar. A més, a partir d’aquest cap de setmana, s’han tornat a regular els pàrquings a Siurana.

En canvi, l’alcalde d’Alcover no tem l’arribada de turistes procedents d’altres indrets del país quan no hi hagi limitacions. Figueras ha argumentat que amb les mesures de control implementades serà suficient per contenir les aglomeracions. «L’allau serà la mateixa que tenim ara, perquè impedirem des del municipi que hi pugi més gent. Regulant l’accés de la vall busquem que hi hagi la quantitat de gent que pot haver-hi. Ningú més», ha tancat.

Mar Rovira – ACN / J. Garcia – Redacció

 

Prades aposta per un turisme segur i responsable i engega temporada turística

Des de l’Ajuntament es va iniciar el passat cap de setmana el repartiment d’unes 200 mascaretes . Foto: Cedida

L’Ajuntament de Prades, comerços, establiments de restauració i allotjaments del municipi porten setmanes treballant per preparar una temporada turística atípica amb mesures i protocols de prevenció davant el covid-19 per tal de que Prades sigui una destinació turística segura amb turisme responsable i protegir la població envellida del municipi, tal com va avançar Tarragona21.

Des de l’Ajuntament es va iniciar el passat cap de setmana el repartiment d’unes 200 mascaretes juntament amb tríptic informatiu de comportament del visitant al portal d’accés a la Plaça Major. També es repartiran els propers dies els tríptics als comerços, establiments de restauració i allotjaments. El tríptic conté un “Manual de comportament del visitant” i ha sigut una iniciativa sorgida pel grup de treball d’hosteleria del municipi que es va engegar a principis de maig amb el suport de l’Ajuntament de Prades. Es pot consultar a la web https://prades.cat/pradesdestinaciosegura/

Per tal d’evitar que es concentri els flux de visitants a la Plaça Major i casc antic del municipi es controlarà l’aforament i es preveu oferir a partir de Sant Joan visites guiades a la natura a diari de la mà de l’associació excursionista Els Birimbins de Prades i l’Oficina de Turisme. L’Ermita de l’Abellera que sol rebre una gran afluència de visitants per setmana santa i estiu, enguany es limitarà l’aforament i s’obrirà només de divendres a diumenge de 12h a 14h. La pujada al campanar es podrà realitzar amb cita prèvia a l’Oficina de Turisme.

Prades engega temporada turística amb bones previsions

Prades compta amb 7 allotjaments amb una oferta variada, des d’hotels familiars, cases rurals, càmping de 4 estrelles i fins i tot cases de fusta sobre els arbres i domes i bungalows per veure les estrelles. La majoria d’establiments de restauració i allotjaments estan oberts o preveuen obrir els propers dies seguint protocols interns d’adequació a la pandèmia.

Les empreses d’activitats turístiques del municipi inicien també els propers dies una àmplia oferta d’activitats. El proper 27 de juny engeguen les observacions astronòmiques de la mà d’Astroprades seguint també protocols bàsics de prevenció, reducció de l’aforament o fins i tot protector ocular d’un sol ús pel telescopi.

Per una altra banda a partir de la segona quinzena de juny ja es podran llogar bicicletes de muntanya elèctriques o clàssiques amb Prades Outdoors, realitzar activitats variades com paintball o escape room familiar amb Prades Aventura o reservar colònies d’estiu amb English Summer.

 

Prades demana responsabilitat als visitants amb la nova desescalada

Una imatge d’arxiu de la font mil.lenària. Foto: Pradesonline

Prades, referent turístic d’interior del sud de Catalunya, va tornant lentament a una certa normalitat, tot esperant recuperar visitants a mesura que es vagin cremant etapes, però amb la màxima prevenció que suposa que aquests mantinguin actituds responsables per evitar que hi pugui haver un brot de coronavirus induït des de fora. L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha fet una crida a través de Tarragona21 que es respectin les normes de seguretat, ‘l’ús de les mascaretes, el manteniment de la distància social i no omplir les terrasses, especialment les de la plaça de la Vila’, la més concorreguda, ha destacat.

‘Volem que es respectin les normes’, subratlla. ‘Volem que pugi gent, però a la vegada hi ha temor perquè tenim una població molt envellida, i hi ha persones que no respecten les normes. Ens és igual que els visitants vinguin de Barcelona o de Tarragona, l’important és que es comportin’, insisteix l’alcaldessa, que recorda que el passat cap de setmana es va viure l’arribada massiva de motoristes que van omplir la plaça.

La pandèmia ha fet caure la celebració del que hagués estat la tercera edició de les Jornades de la reina Margarida de Prades, opció decidida fa tres setmanes. Les Jornades tenien lloc a l’agost al Centre Cívic i a l’església i reunien experts nacionals i internacionals al voltant de la reina que tingué la corona Catalano-aragonesa, comptessa de la Vila Vermella. La pandèmia va aturar l’estudi que els experts feien en arxius per tal de preparar les seves ponències.

Ara bé, si algunes activitats cauen, altres poden quedar reforçades. Ho explica l’alcaldessa: ‘Podem ampliar l’organització de les excursions guiades. A través de l’Oficina Municipal de Turisme estem mirant de fer-ne més. A l’estiu hi ha sortides els dimarts i els dijous’. Ara com ara, la normativa permet fer excursions en grup. En la fase 3, que el Camp de Tarragona hi entrarà dilluns, 8 de juny, es permetria excursions amb grups de fins a 30 persones. La Vila Vermella és un dels nodes per excel.lència de l’excursionisme català.

D’altra banda, el consistori manté reunions amb els sectors econòmics de la vila, com el dels allotjaments, amb qui es contacta gairebé cada setmana. En aquest sentit, Bargas destaca que ‘farem un protocol per tal de distribuir cartelleria i flyers perquè es respectin les normes sanitàries’. ‘Els aparthotels i les cases de pagès estan preparats per obrir. Els hotels ho aniran fent a mesura que vagin venint els clients’.

El consistori té previst també organitzar una trobada del Consell d’Entitats per definir com s’esdevindrà l’estiu quant a festes i activitats. El passat cap de setmana queia del calendari la Festa de la Farigola, mentre la revetlla de Sant Joan, la propera jornada clau, serà inevitablement diferent, ja que ‘està descartat fer espectacles a la plaça. També haurem de decidir si celebrarem actes al Centre Cívic’, afirma l’alcaldessa.

Entre les notícies positives, la recent apertura dels bungalows del càmping Prades, que té tancats els llocs comunitaris, mentre els bars de la vila estan gairebé tots oberts i s’espera una obertura àmplia dels restaurants aquest cap de setmana, 5, 6 i 7 de juny.

Jaume Garcia

 

L’obertura de les piscines municipals d’estiu, un maldecap per als pobles d’interior

Imatge d’arxiu de la piscina de Prades. Foto: Cedida

L’obertura de la típica piscina municipal de poble s’està convertint en un maldecap pels municipis d’interior del Camp de Tarragona amb la pandèmia del coronavirus. Al problema d’haver de controlar l’aforament s’hi sumen molts altres, com la manera de fer efectiu el pagament, si convé fixar franges horàries, obrir tot el dia o no, què es farà amb els abonats que no puguin entrar un dia per aforament complet,… El repte és majúscul en uns municipis on el consistori conviu directament amb els veïns i la proximitat és total. Tancar la piscina seria el fàcil, però la reacció de la població no seria de comprensió. I si tanca una piscina d’un poble i obre la del municipi veí, enviarà els seus ciutadans a la piscina oberta, amb el problema de col.lapse que això generarà.

Municipis del Tarragonès, del Baix Camp o del Priorat s’estan coordinant des de fa setmanes per donar una resposta a la ‘patata calenta’ que suposa l’arribada de l’estiu i la gestió de les piscines municipals. Els municipis ja podrien tenir obertes les piscines, la fase 2 ho permet, però estan tancades, per començar perquè habitualment obren més tard, a meitats de juny, per Sant Joan o al juliol. Dilluns, 8 de juny, entrem en fase 3, i hi haurà una major permissivitat especialment en aforaments, que quedarà acotat al 50% en la piscina.

Normes més clares

Ara bé, l’experiència diu que les normes van canviant sobre la marxa. Els consistoris reclamen que el Govern aclareixi com quedarà tot a la fase 3 i especialment amb la nova normalitat, que començaria el 22 de juny, i ho faci amb temps suficient per poder reaccionar i no el dia abans de la data de la seva aplicació i per via BOE. A la incertesa general se suma que el president de la Generalitat passarà a ser autoritat competent en la fase 3 i podrà decidir les mesures a adoptar.

Molts ajuntaments ja tenen clar que obriran a l’estiu, tot i que n’hi ha alguns que tenen dubtes, mentre altres, més petits, com succeeix a la comarca del Priorat, han decidit no fer-ho i estalviar-se problemes donat que el control se’ls podria escapar de les mans per manca de personal, pressupost i capacitat de gestió. La majoria, però, obriran.

Als Pallaresos, municipi de 4.000 habitants que per bona part de la població de Tarragona és la seva segona, o primera, residència, la piscina d’estiu és un equipament molt necessari. ‘Ara com ara no tenim resposta a la pregunta de si obrirem’, afirma el regidor de Sanitat, Samuel Urbano. El consistori té previst acordar-ho aquesta setmana. L’Ajuntament s’està coordinant amb els consistoris veïns, El Catllar, la Secuita i Perafort per donar una resposta conjunta: ‘No té sentit que nosaltres obrim i el poble del costa tanqui, perquè aleshores ens vindran usuaris d’aquest poble i se’ns col.lapsarà la piscina’, subratlla el regidor.

Molts interrogants

‘Tenim molts interrogants plantejats’, confessa Urbano, la mateixa resposta que es dóna Prades o a Almoster. Urbano afirma que entre els dubtes hi ha ‘el problema de l’aforament reduït, amb les entrades i sortides de la gent, el tema dels vestidors i les dutxes, que en principi estarien tancades, i si cal fer cita prèvia’. L’Ajuntament s’està curant en salut i ha aprovat una reducció de preus dels abonaments: ‘No seria normal pagar el total de l’abonament i no poder anar a la piscina perquè l’aforament està ple’, afirma Urbano. En un estiu normal, la piscina dels Pallaresos obriria a meitats de junt i tancaria quan hi ha la tornada al col.legi, al setembre. Sobre el pagament, ‘la idea és que es faci amb tarjeta a l’Ajuntament. Estem estudiant si pagarien amb tarjeta o en mà si no ets abonat i hi vas un dia’, afirma. I finalment, hi ha el tema del personal: ‘Haurem de posar una persona de més per la desinfecció, a més del socorrista’. Els Pallaresos observa que la normativa estatal ‘és molt confusa’ i reclama ‘aclariments’.

Al Morell, el seu alcalde, Eloi Calbet, confessa també els dubtes que té el consistori hores d’ara: ‘Que volem obrir estar clar, però no sabem ni quan, ni com del tot encara, ja que estem a l’espera de novetats a partir de dilluns. Farem tot el possible per obrir-les però encara no podem donar massa detalls ja que no tenim clar com ho podrem i ho haurem de fer’.

Temes com els aforaments, el control d’accés, la vigilància de la zona de la gespa o els cursets de natació,… estan en debat, també ‘si deixem entrar la canalla dels casals o ho restringim tan sols a la població usuària del pavelló i a abonats a la piscina. Tot això són un seguit de dubtes dels quals a hores d’ara, malauradament, no en tenim resposta. Hi estem treballant, en primer lloc, per poder obrir pavelló la setmana del 15 a tot estirar si no passa res’. La piscina obrirà ‘quan tinguem clar com anirà tot’. La incertesa és ‘total’.

A Prades, el gran municipi d’interior que multiplica per nou la seva població a l’estiu i passa de 600 habitants a 5.000, també observa amb preocupació el cas de la piscina d’estiu. ‘Hem d’obrir -confessa l’alcaldessa, Lídia Bargas- i potser haurem de contractar una persona que faci el control, a més del socorrista. Ens hem de plantear com fer l’abonament. Abans obríem per Sant Joan. Si enguany obrim, serà al juliol’. Tots els consistoris consultats tenen clar que serà un servei deficitari.

A Almoster, on hi resideix molta població de Reus i disposa d’una magnífica piscina municipal de grans dimensions, també tenen molts dilemes. ‘Tots els ajuntaments esperem a veure com evoluciona la pandèmia’, informa l’alcalde, Àngel Xifré. Estan en contacte amb ajuntaments del Baix Camp per coordinar accions i evitar el tancament d’unes piscines i l’obertura de les altres. ‘La nostra intenció es obrir-la amb les condicions que pertoquin. Cal determinar-ne l’aforament, amb el límit i control d’accés que això suposa, que fins ara era de 160 persones’. El consistori té damunt la taula si obrir o no tot el dia. ‘Havíem dit de fer torns de dues hores, però la piscina és un espai de relació, no només d’anar a rmullar-te i marxar, i ho hem descartat. Ara estem plantejant si fer torns de matí i tarda o obrim tot el dia’. Té clar el consistori que abans del 27 de juny no obriran. Molts municipis de la comarca ho faran entre el 20 i el 27 de juny. El pagament és un altre problema: ‘No tenin datafon’, assegura Xifré.

Torns de matí i tarda

Qui sí en té i sembla viure la situació amb més tranquil.litat és el consistori de La Pobla de Mafumet. Obrirà la piscina municipal al juliol, com sempre, amb la particularitat que per als usuaris d’abonament anual, ho farà el proper dilluns, 8 de juny. Succeeix que a la Pobla de Mafumet, la piscina té una coberta retràctil i a l’estiu es converteix en piscina oberta. La regidora d’Esports, Estefania Serrano, que també és presidenta del Consell Esportiu del Tarragonès, informa que existeix una Taula d’Esports del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que es reuneix per establir criteris.

A La Pobla de Mafumet, l’Ajuntament ja ha decidit fer torns de matí i de tarda, de 12 a 14 i de 16 a 20 hores. ‘Qui hi vagi al matí no podrà tonar a la tarda perquè el recinte tancarà al migdia i el passi serà d’un sol ús’. Fins que esclatà la pandèmia, al migdia no es tancava. La Pobla té dos tipus d’abonaments: l’anual per la piscina coberta, i el d’estiu, quan es retira la cúpula. No té problemes quant al pagament: es farà amb datafon. Fins ara es feia per domiciliació bancària. El consistori està tramitant la cita prèvia per al pagament de l’abonament.

A la piscina hi haurà una franja restringida a persones majors de 65 anys i al migdia, quan el recinte estiqui tancat, ‘intensificarem la neteja i la desinfecció’. Com sigui que l’Ajuntament té externalitzat el servei a una empresa des de fa temps, readaptar-se als canvis no és tan problemàtic com en altres municipis on la piscina, la gestiona el propi Ajuntament. El consistori demana que els abonats siguin conscients que no sempre podran accedir si hi ha límit d’aforament. En el cas dels abonats anuals, se’ls compensarà econòmicament els mesos que la piscina ha estat tancada.

Jaume Garcia

 

Prades cancel·la la tradicional Festa de la Farigola i la resta d’actes de maig

Imatge de la tradicional Festa de la Farigola

L’Ajuntament de Prades ha resolt cancel·lar els actes del proper mes de maig incloent la tradicional Festa de la Farigola degut a la situació actual en relació amb el covid-19. Altres actes del mes de maig com observacions astronòmiques i dinar de Sant Isidre tampoc es realitzaran. La 9a Ultra Trail Muntanyes Costa Daurada, que comença i acaba a Prades, prevista pels dies 2 i 3 de maig també queda anul·lada en les modalitats de distancies llargues: Ultra 110km, Long 87km i Half 53km. En canvi queden posposades les modalitats de distancies curtes: Trail Prades 21k, 10k run o trek i Start 5k a una nova data dins l’any 2020 que es decidirà un cop finalitzat l’estat d’alarma.

És la primera vegada que es cancel·la la Festa de la Farigola que s’ha celebrat durant més de 40 anys per donar la benvinguda a la primavera en temps de floració de la farigola i és una de les festes més veteranes de la vila vermella. Només s’ha canviat de dates per no coincidir en el eleccions en dues ocasions.

La festa requereix molt de temps de dedicació i preparació ja que el seu principal atractiu són les decoracions de façanes i racons amb ornaments florals. L’Associació de dones s’havien estat reunint des del 5 de novembre cada dimarts per preparar les decoracions fins que es va declarar l’estat d’alarma. Actualment, aquest grup de dones juntament amb altres voluntàries del poble estan fent bates pels sanitaris i mascaretes. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres dies amb més de 40 edicions a l’esquena.

 

Una família pagesa ven 3.000 quilos de patates de Prades pel mòbil en una tarda

Patates acumulades en un magatzem de la família pagesa de Prades per distribuir a domicilis arran el coronavirus. Foto: ACN

Una família pagesa de Prades ha venut 3.000 quilos de patates en qüestió d’hores. Ells mateixos no se saben avenir de l’èxit aclaparant de la seva iniciativa. A principis de setmana, la família Dalmau va difondre a través de les xarxes una oferta per comprar patates a 0,50 euros el quilo, amb entrega a domicili inclosa -sota comanda mínima de 20 quilos.

Van llançar l’anunci havent dinat i a la nit ja tenien totes les patates venudes. Era una producció acumulada en un magatzem que corria el risc de fer-se malbé amb el temps. La família diu que, arran la crisi del coronavirus, ha obert una porta que mai havia explorat. Vist l’èxit, es plantegen repetir-ho a l’octubre, amb la collita de patata nova de la IGP de la Patata de Prades.

La família Dalmau ja havia venut bona part de la collita de l’any passat. Però la crisi del coronavirus va paralitzar les vendes. Passaven els dies i 3.000 quilos de patates seguien al magatzem, classificades per categories. Les primeres, de màxima qualitat amb etiqueta d’IGP, que es distribueixen a través de la cooperativa, van poder-se col·locar entre el cercle proper. Però de segones, amb alguna petita imperfecció, que s’acostumen a vendre en botigues i restaurants, en quedaven prop de 2.000 quilos. També tenien una bona quantitat de grosses.

Per evitar que aquesta collita fos malaguanyada i a fi de donar-li una sortida, van decidir llançar una oferta a través de les xarxes. El client tindria patata de Prades a domicili a un preu ajustat de 0,50 euros el quilo de patata segona, amb una comanda mínima de 20 quilos -no per domicili, sinó per població, la qual cosa permetia una comanda compartida. Les comandes no es van fer esperar i el mòbil treia fum. En esgotar-se les segones, la clientela fins i tot acceptava les patates grosses -al mateix preu. El repartiment es feia amb sacs de 5 quilos.

«No ens esperàvem aquest èxit, ni molt menys», diu Oleguer Dalmau, fill de la família. Creu que l’èxit radica en portar a casa un producte apreciat, com és la patata de Prades, a un preu assequible, junt també amb el factor solidari i la voluntat de la gent d’ajudar-los. Tot plegat va disparar les comandes. Fins i tot en van demanar des de València -però per logística era inviable. La mateixa família ha repartit sacs de patates arreu del territori tarragoní, sobretot a Tarragona, Reus i Valls. A tots els que s’han quedat sense, els han garantit que a l’octubre hi tornaran.

La IGP tanca una bona campanya

Afortunadament la majoria de pagesos de la zona havien pogut vendre la producció de patates etiquetades sota la IGP de la Patata de Prades, abans de l’estat d’alarma. «Per sort ens va agafar a final de temporada, ja està gairebé tot venut, deu quedar molt poca cosa… Ha estat una bona campanya», afirma a l’ACN el president de la IGP, Eugeni Coll. Lamenta, però, la davallada en producció any rere any per manca de relleu generacional a les terres. Si la campanya d’enguany s’ha tancat amb 55.000 quilos, fa deu anys enrere rondava els 300.000.

ACN

Prades reparteix 600 flors i 350 roses als veïns del municipi

El consistori pretén animar als veïns a participar al moviment i que tothom pugui guarnir els seus balcons i jardins. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Prades, entre el passat divendres 17 i dissabte 18 d’abril, va repartir 600 flors ciclamen als veïns del municipi. L’acció es du a terme cada any per primavera per recordar que Prades té el distintiu de tres Flors d’Honor de Viles Florides des de 2016.

El consistori pretén animar als veïns a participar al moviment i que tothom pugui guarnir els seus balcons i jardins. Viles Florides és una iniciativa que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

El passat mes de setembre es va revalidar el distintiu de les tres flors d’honor.
De cara a la diada de Sant Jordi l’Ajuntament de Prades ha repartit també 350 roses juntament amb els voluntaris de l’Associació de Joves de la Vila Vermella. Els nens han rebut dibuixos per retallar i pintar de part de l’Escola Serra de Prades.

Prades reparteix una seixantena d’ous de xocolata als nens del poble

El repartiment dels ous de xocolata el van fer voluntaris amb equipament de protecció. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Prades juntament amb l’associació de joves i amb Lídia Bargas, alcaldessa del municipi, han repartit durant aquest matí de dilluns de pasqua una seixantena d’ous de xocolata als nens de la vila. Així doncs una quinzena de voluntaris amb l’equipament de protecció oportú han fet el repartiment dels ous acompanyats d’una carta felicitant-los pel seu comportament a pesar del confinament i d’un dibuix per a que els nens el pintin i el comparteixin a xarxes.

El municipi pradenc, de 589 habitants, té un teixit associatiu important i força actiu amb prop d’una vintena d’associacions. Des de l’Ajuntament i associacions del municipi s’han dut a terme diverses accions durant aquest període de confinament. A diari l’Ajuntament realitza trucades als veïns majors de 65 oferint serveis de compra a domicili o treure les escombraries entre altres serveis a través de voluntaris de l’Associació de Joves.
Paral·lelament l’Associació de Dones ha elaborat més de 1.000 mascaretes per a la gent del poble i comerços i actualment estan elaborant unes 450 bates i camises de protecció per als hospitals. La primera remesa de 250 bates ja s’ha entregat a l’Hospital del Vendrell. La coral Prades Cor va oferir Caramelles des dels balcons la tarda de dissabte de pasqua.

En matèria d’esports, l’Associació Educa Aprèn Esport, l’Associació Prades O2 i Prades Gym ofereixen classes online gratuïtes des del seu canal de youtube @associacioeae de dilluns a divendres a les 16h de la tarda i han recaptat fons per comprar unes 800 mascaretes pel municipi de Prades, Ulldemolins, Capafonts i la Febró.

 

L’alcaldessa de Prades fa una crida a les xarxes per frenar la pujada de veïns de segona residència

A Prades hi ha 446 habitatges secundaris i 287 principals segons dades de l’Idescat. Des de que va començar el confinament alguns veïns han detectat que foranis estaven arribant al poble. L’Alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, va fer ahir dimecres una crida a xarxes socials amb el lema “si t’estimes Prades no pugis” demanant a aquests veïns de segona residència que s’abstinguin de pujar al municipi mentre duri el confinament.

A més, el municipi és una destinació turística que a l’estiu arriba a multiplicar per deu el nombre d’habitants, així que la crida també va adreçada als passants i turistes del poble. Lídia Bargas subratlla que Prades té una població molt envellida que fa el poble especialment vulnerable a més d’estar situat a 50km de l’hospital més proper. Prades té 589 habitants i, com en altres municipis rurals, la taxa d’envelliment és alta. Aquesta franja d’edat suposa un 26% de la població del municipi per sobre del 19% a tota Catalunya.

Bargas també envia missatge de tranquil·litat per als que tinguin familiars al municipi. L’Ajuntament des de que va començar el confinament està prenent mesures per donar suport als grups de risc vulnerables al covid-19. A diari l’Ajuntament realitza trucades als veïns majors de 65 oferint serveis de compra a domicili o treure les escombraries entre altres serveis a través de voluntaris de l’Associació de Joves. Paral·lelament l’Associació de Dones està elaborant mascaretes per a la gent del poble i comerços que s’estan repartint a través dels agutzils. A data d’avui s’han fet més de mil mascaretes.

 

Voluntàries de Prades confeccionen més de 1.000 mascaretes al poble

Imatge d’una voluntària confeccionant material sanitari. Foto: Cedida

Des del passat 21 de març, una quinzena de voluntàries de l’associació de dones del municipi de Prades han elaborat més de 1.000 mascaretes. Ray Casals, membre de l’associació, va proposar la confecció de mascaretes i es va fer crida des de l’Ajuntament de Prades per la cerca de voluntaris.

Una altra sòcia, la Núria Moragues, es va encarregar de realitzar vídeo tutorials. Els agutzils de l’Ajuntament van distribuir el material i un cop confeccionades i esterilitzades les distribueixen pels establiments essencials del poble per a que els treballadors i resta d’habitants del poble en puguin fer ús.

Actualment hi ha oberts una quinzena d’establiments entre dos forns de pa, tres carnisseries, un supermercat, la cooperativa, la farmàcia, quiosc, estanc, botiga de queviures, dos entitats bancàries i la gasolinera.

Aquesta xarxa de voluntariat ja és la segona que s’activa amb el Covid-19 al municipi. En la primera va ser el torn de l’Associació de Joves de Prades que amb el suport de l’Ajuntament estant oferint serveis de compra a domicili o treure les escombraries a un centenar de famílies de grups de risc que ho han sol·licitat.

 

La neu es deixa veure a l’interior de Tarragona

Diferents imatges de Siurana, radell de la Teixeta i Cornudella. Foto: Cedides

Nevada sorprenent a la primavera i a finals del mes de març. Una àmplia franja interior ha vist veure la neu fins i tot en cotes molt baixes, a 300 metres d’altitud.

Alforja, Prades, Pradell de la Teixeta, Cornudella de Montsant, Ulldemolins,… són diverses les localitats que han vist nevar des de bon matí, en comarques que van des del Baix Camp, Priorat, l’Alt Camp o la Conca de Barberà. La causa, una massa d’aire fred pel nord peninsular està tornant a deixar caure volves de neu en diverses localitats del territori.

 

Prades ajorna el pagament dels impostos i redueix la taxa de terrasses

La Vila Vermella porta dos dies veient neu. Foto: Facebook

L’Ajuntament de Prades ha acordat ajornar el pagament dels impostos i taxes municipals durant un mínim de tres mesos. Un decret de l’alcaldessa, Lídia Bargas, dictat aquest dijous, 26 de març, així ho especifica.

En ell s’assenyala que es posposa per un termini mínim de tres mesos el pagament de l’IBI, l’Impost de Vehicles, la taxa de la recollida de la brossa, la del subministrament de l’aigua i el servei de clavegueram.

Altrament, no s’haurà de pagar per ocupar la via pública, per terrasses -un tret característic de la Vila Vermella-, mentre duri el confinament i a comptar a partir del 14 de març, quan el Govern central va dictar les mesures de confinament. De la taxa se’ls descomptarà els dies que hagin estat sense activitat per aquesta raó.

La mesura és també vàlida per aparadors, vitrines i anuncis. Altrament, els establiments tancats per força major no pagaran brossa i l’Ajuntament avançarà el pagament de les factures dels autònoms i comerços locals ‘per dotar-los de liquiditat el més aviat possible’, diu el decret.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, afirma que ‘hem hagut de prendre aquestes mesures donada la situació greu que estem vivint, quan ja s’han presentat ERTOs a la vila i no se sap quan acabarà aquesta situació, que es pot allargar en el temps i després tampoc tenim al certesa de com arrencarà l’economia’.

A la Vila Vermella només hi ha oberts ara per ara dos supermercats -un, el de la Cooperativa-, la benzinera, tres carnisseries, la verduleria, els forns, la farmàcia i l’estanc, a part d’un peixater que puja a vendre els divendres.

Com a tot arreu, la situació a Prades ha donat un tomb radical des de l’expansió de la pandèmia i ha calgut reformular-ho tot. ‘Mai havia fet tant de telefonista com ara‘, reconeix Bargas, que entre les tasques d’ajut principalment a la gent gran ha afegit a les tardes les trucades per mantenir una conserva amb ells, a modus de teràpia. L’Ajuntament s’ocupa cada matí de trucar a la gent gran a partir d’un llistat de què disposa justament perquè la vila està promovent l’arribada d’una residència per la gent gran. L’únic erò que observa és que hi ha gent gran que segueix sortint al carrer. El consistori ha difós un vídeo, fa pregons i l’alcaldessa truca a la gent gran que encara surt al carrer per conscienciar-los.

Una jove voluntària de Prades. Foto: Facebook

La tasca del voluntariat format per joves és molt destacada. S’encarrega de distribuir les necessitats entre la gent gran -comprar el menjar i els medicaments, repartir-ho tot i treure la brossa als qui ho demanen, que són aquells als que prèviament se’ls ha trucat des del consistori. ‘Va ser l’Ajuntament qui va centralitzar i coordinar el grup de joves, una iniciativa de voluntariat que va sortir d’ells, però que necessitava el guiatge de l’Ajuntament’. El consistori usa diàriament els canals d’informació com l’E-bando i els clàssics pregons. Ja té 834 subscriptors a l’E-bando, una mena de missatgeria per mòbil que usen molts ajuntaments.

Estar confinat a casa vol dir moltes hores sense fer res. El consistori ha posat en marxa un taller de mascaretes senzilles que ha encarregat a un grup de dones de la vila, que aquest cap de setmana es començaran a distribuir. També ha arrancat un joc per Facebook per endevinar quines són les fonts que apareixen fotografiades, i finalment, un professor de gimnàs, Maxi, fa cada tarda a partir de les 16 hores classes a través d’un canal de Youtube.

Més activitats: aquest dissbate, 28 de març, tindrà lloc un vermut popular des de les terrasses i balcons de cada domicili, amenitzat amb música.

Els pradencs i pradenques han rebut aquests dies de març gebrat una visita molt agradable: la neu, que mai falla a la vila ni que sigui tardana. L’han pogut contemplar des de les finestres de casa seva amb tota la solemnitat, la serenitat i el silenci immaculat amb què se sol presentar.

 Jaume Garcia

 

La primavera s’estrena amb una enfarinada a Prades

Imatge d’aquest matí a l’Albiol. Foto: Cedida

La primavera ha començat amb una enfarinada a Prades i l’Albiol, poc habitual a aquestes alçades de l’any.

El dia comença amb ruixats dispersos repartits per moltes comarques, amb una cota de neu d’uns 600 metres tan sols al voltant d’Osona, el Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Garrotxa. A la resta, la cota de neu es mourà entre els 700 i els 900 metres. Amb el pas de les hores els ruixats quedaran més aviat concentrats al Pirineu, al Prepirineu i ara al matí també entre les comarques de Lleida i de Tarragona.

 

Prades es mobilitza per donar suport a un centenar de famílies de grups de risc pel coronavirus

Una voluntària, duent el pa a una persona gran a Prades. Foto: Cedida

Prades, municipi del Baix Camp de 589 habitants, compta amb un percentatge alt de població major de 65 anys, com és el cas d’altres municipis rurals, que el fan especialment vulnerable. Aquesta franja d’edat suposa un 26% de la població del municipi per sobre del 19% a tota Catalunya. A causa de l’estat d’alerta per fer front al Covid-19, des de l’Associació de Joves, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Prades, s’ha posat en marxa un grup de voluntaris per donar suport als grups de risc.

Des del passat dilluns s’està trucant diàriament als majors de 65 anys oferint serveis bàsics com portar la compra a casa, treure la brossa o passejar el gos seguint el protocol del govern amb les mesures preventives per evitar contagis. També s’ofereix servei de cangur als pares que no tinguin amb qui deixar els nens. Actualment s’han acollit als serveis un centenar de famílies i hi ha prop d’una vintena de voluntaris.
Paral·lelament a aquesta iniciativa, aquest dissabte l’Ajuntament ha fet crida a través de xarxes socials als pradencs per buscar voluntaris per cosir mascaretes.

L’Ajuntament, seguint les indicacions del Govern, demana als veïns que s’autoconfinin, especialment els de grups de risc, i que només surtin a treballar els sectors de l’alimentació, assistència sanitària i serveis essencials. El personal de l’Ajuntament està a disposició telefònica de 09h a 14h i es fan torns rotatius de 2 persones. L’oficina estarà oberta per casos d’urgència només d’11h a 12h.

Els Pallaresos i Prades creen grups de suport als necessitats davant el coronavirus

Imatge del poble de Els Pallaresos

Davant l’ordre de confinament i la situació que es viu al país pel coronavirus, algunes veïnes dels Pallaresos han creat un grup de solidaritat per aportar la seva ajuda, en la mesura del possible, a qui ho necessiti: fent la compra, cuidant de la canalla… ‘Si creus que hi pots col·laborar entra-hi o si necessites ajuda també’, afirmen i recalquen que no és un grup per compartir opinions ni informació no contrastada. El col.lectiu ha creat un grup de whatsapp.

Així mateix, joves de Prades han creat una iniciativa similar. Es pot contactar amb ells a través de les xarxes socials o d’un grup de whatsapp creat a l’efecte. Se sumen així a altres iniciatives que funcionen a localitats com Tarragona, Mont-roig del Camp o Valls, entre d’altres.

Redacció

Els calçots, les avellanes, les patates de Prades i l’Oli de Siurana a la gala dels Premis Gaudí

Imatge de la darrera edició de la Festa de la patata de Prades. Foto: Tarragona21

Els aliments catalans amb segell Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) competiran amb les estrelles de la gran pantalla durant la gala dels Premis Gaudí de cinema que se celebrarà a Barcelona el diumenge 19 de gener. Hi seran els calçots, les avellanes, les patates de Prades i l’Oli de Siurana.

I és que el menú que se servirà previ a l’entrega dels guardons de l’Acadèmia del Cinema Català està confeccionat exclusivament amb productes alimentaris autòctons, reconeguts de manera oficial per la Unió Europea per la seva alta qualitat i arrelats al territori. Tot plegat, gràcies l’acord entre l’organització del certamen i la Federació Catalana DOP-IGP, que promou aquests aliments sota la marca Aliments d’Origen.

El menú constarà de 10 receptes, vuit de salades i dues de dolces. L’ha ideat el cuiner i assessor gastronòmic Pep Nogué, que ha dissenyat els plats amb els alumnes del curs d’especialització en càtering i esdeveniments del Culinary Institute of Barcelona (CIB). «En el menú de tastets que hem preparat hi trobaran tots els productes que formen part d’Aliments d’Origen. Són receptes fetes amb productes d’una gran qualitat, però no són receptes extravagants», ha assenyalat.

Els plats que es podran tastar són els següents: Pera de Lleida (DOP) amb formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya (DOP), «Ajoblanco» d’avellanes de Reus (DOP); Pa de pagès català (IGP) amb tomàquet, llonganissa de Vic (IGP) i oli d’oliva verge extra DOP Oli de la Terra Alta; Coca de calçots de Valls (IGP) confitats amb oli d’oliva verge extra DOP Oli del Baix Ebre Montsià i el seu romesco; Mongetes del ganxet (DOP) amb seitons, emulsió de clementines del Delta de l’Ebre (IGP) i oli d’oliva verge extra DOP Oli de l’Empordà; Pollastre del Prat (IGP) i Gall del Penedès (IGP) confitat amb oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues; Bracet de patata de Prades (IGP) amb la seva salsa brava; Vedella dels Pirineus Catalans (IGP) amb compota de poma de Girona (IGP) i mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya (DOP); Gelat d’arròs del Delta de l’Ebre (DOP) amb pols de Torró d’Agramunt (IGP); Brioix d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i xocolata negra.

Tots els productes compten amb unes característiques organolèptiques excepcionals, un sabor inimitable i una personalitat pròpia. Son el resultat de l’estreta relació existent entre el producte, l’entorn geogràfic, el saber fer i el talent humà.

Prades descobreix més espècies de bolets al seu terme

Francisco Barrajón i Adel Mas, seleccionant els bolets de l’exposició. Foto: Tarragona21

Prades ha viscut aquest cap de setmana una nova edició de la Festa del Bolet, tradicional ja en aquestes dates de l’any. El temps, però, no ha acompanyat i l’intens fred va restar participants a la sortida boletaire de dissabte, amb unes vint persones, la meitat del previst. Això sí, no va faltar que duguessin el cistell per a l’exposició de bolets que es va fer l’endemà diumenge al vestíbul de l’Ajuntament, també degut a l’intens fred que regnava a la zona.

Però l’experiència ha servit perquè segueixin apareixent noves espècis de bolets a l’entorn de la Vila Vermella. Així, els ja coneguts aficionats a la micologia Adela Mas i Francisco Barrajón, autors d’un voluminós llibre sobre els bolets de la zona, van detectar un nou especimen, de color lila i de nom científic Calongea Prieguensis. ‘Només està localizat a Jaén i a Hongria’, afirmen.

El autors del llibre ‘Bolets de les Muntanyes de Prades i boscos de Vimbodí i Poblet -junt amb la cambrilenca Mercè Pigem- van classificar un total de  983 espècies diferents en aquestes muntanyes, però ara ‘ja arribem a mil. Podríem fer una segona edició on superem els mil exemplars’, relata Barrajón. El llibre ha estat fruit d’un intens treball sobre el terreny, que ha durat tres anys i ha decobert la riquesa micològica del terme i els seus voltants.

Els dos són aficionats, no professionals, de la micologia. Francisco és de Tarragona i Adela, de Vinaixa. Ell és economista i ella, psicòloga.

J. Garcia

Torna la Festa del Bolet de Prades aquest cap de setmana

Imatge d’una edició anterior de la festa

Prades segueix amb les activitats de tardor el proper cap de setmana amb la Festa del Bolet. El dissabte 9 de novembre a dos quarts de deu del matí hi ha programada una excursió per a totes les edats acompanyats d’expert boletaire. La visita guiada ja fa dies que va exhaurir les seves places cosa que augura èxit en l’edició d’enguany.

A les set de la tarda al Centre Cívic es farà la conferència “Setas visionarias y otras comestibles” a càrrec de Francisco Barrajón i Adela Mas, autors del llibre “Bolets de les Muntanyes de Prades i boscos de Vimbodí i Poblet”.

El diumenge 10 seguirà la Festa del Bolet a partir de dos quarts de dotze del matí amb una exposició de bolets a la Plaça Major (en cas de pluja es realitzarà al Centre Cívic).

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies