TOTS 21

La caminada pel Massís de les Muntanyes de Prades arriba a la XXIIa edició

L’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades (AAMP) convoca el proper diumenge dia 3 d’octubre la XXIIa Caminada pel massís de les Muntanyes de Prades. La caminada, que no és competitiva, recorre punts emblemàtics de la serralada i s’ha convertit amb el pas dels anys en un dels esdeveniments més importants del senderisme a casa nostra Enguany la sortida i arribada es localitzarà a La Pobla de Cérvoles (Les Garrigues) i recorrerà els senders i les crestes de la Serra de la Llena, un dels contraforts de les Muntanyes de Prades.

L’hora de sortida serà esglaonada entre les 7 i les 8 del matí i els participants podran escollir entre tres recorreguts de 10, 22 i 30 quilòmetres segons les seves aptituds per afrontar diferents nivells de dificultat. En aquest sentit, cal destacar que el recorregut d’aquesta edició incorpora algunes novetats als senders tradicionals de la Serra de la Llena i que, tant el disseny d’aquest recorregut com l’obertura de nous camins o la creació d‘enllaços que posin a l’abast nous indrets per a l’excursionisme, és una tasca que corre a tasca de les persones voluntàries que formen part de l’associació i que contribueixen al manteniment del territori. Tan bon punt els participants completin la caminada podran gaudir d’un merescut dinar per refer-se de la despesa energètica. Tant l’esmentat dinar com l’organització de la caminada han estat possibles gràcies a la col·laboració activa dels voluntaris i voluntàries de l’AAMP i de l’Ajuntament i el poble de La Pobla de Cérvoles, així com del patrocini de diferents espònsors privats i la Diputació de Tarragona.

Les inscripcions a la caminada, que ja compta amb més de 150 participants registrats, es poden fer fins al 29 de setembre a través de la web de l’associació, www.aamp.cat, on es pot consultar tota la informació relacionada amb l’esdeveniment.

Redacció

 

Lídia Bargas, nomenada vicepresidenta primera del Consell Comarcal del Baix Camp

Lídia Bargas. Foto: Cedida

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha estat nomenada vicepresidenta primera del Consell Comarcal del Baix Camp en virtut del pacte de govern entre ERC, Junts i PSC, esdevenint així la representant de Junts x Cat amb el càrrec més elevat de la institució comarcal, segons ha sabut Tots21. El nomenament s’ha fet per decret de Presidència, que comanda Rosa M. Abelló, d’ERC.

Justament, dimarts vinent, dia 28, se celebrarà el primer ple del Consell Comarcal amb Abelló com a presidenta i Bargas com a vicepresidenta primera. Junts suma dues vicepresidències -la segona és de l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret-, mentre que els republicans i els socialistes en tenen una cadascun dels grups.

D’altra banda, Lídia Bargas ha reestructurat les conselleries i el càrrec de portaveu. El nou portaveu del grup comarcal de Junts serà Josep Rovira, regidor de Pratdip, que substitutirà el selvatà Josep Maria Puig.

El Consell Comarcal del Baix Camp està governat pels tres partits des de l’inici del mandat i amb el suport d’Ara.

Jaume Garcia

 

Prades enllesteix una collita de llúpol en la qual gairebé dobla la producció

Imatge d’una flor de llúpol trencada per la meitat. FotoL Eloi Tost

A les reconegudes patates, a Prades s’hi ha afegit un altre conreu que està agafant volada. Es tracta del llúpol, una planta que s’utilitza per fer cervesa. El 2014 tècnics de Damm es van adonar que a la localitat hi creixia de manera silvestre i després de fer estudis van veure que les condicions per conrear-lo eren òptimes. Des del 2017 n’aconsegueixen una producció que cada any augmenta.

Així, dels 3.100 quilos del 2019 es va passar als 6.000 de l’any passat. Enguany confien arribar als 10.000 quilos gràcies a 9,5 hectàrees de tres varietats diferents. La cervesera contacta amb agricultors perquè plantin llúpol, els assessora i els compra la producció, que a la Cooperativa de Prades es transforma en pèl·let per fer la beguda.

Durant els estudis inicials que van fer van descobrir que les característiques ambientals de Prades s’assemblen a les de les zones d’Alemanya on hi ha la major producció de llúpol d’Europa. L’anàlisi del terreny també els va servir per decidir quines varietats s’adaptarien millor a l’entorn. De moment han començat amb tres. La nugget, amarga; i la centennial i willamette, aromàtiques. De les 9,5 hectàrees, es reparteixen gairebé el 50% del terreny entre amarga i aromàtiques.

El següent pas va ser contactar amb agricultors. Kevin Tejedera, agrònom de Damm responsable del projecte del llúpol a Prades, explica que van parlar amb l’ajuntament i la cooperativa per oferir un projecte perquè els pagesos poguessin explotar terrenys que no treballaven. «Fem un procés de quatre anys durant els quals els assessorem i acompanyem, i a partir del quart ja treballen les seves finques de manera autònoma però amb la nostra ajuda», detalla. De fet, tot i que es tracta d’una planta enfiladissa, pot produir durant 20 anys.

Un dels pagesos que va decidir afegir-se a la iniciativa és Marius Ruscovan. «Ha estat estrany. Ni jo ni cap pagès de Prades coneixíem el cultiu, però tot el que és nou, m’agrada», assegura. Fins aleshores basava la producció en les patates i les avellanes, però darrerament s’ha adonat que el llúpol pot arribar a ser més rendible. «El llúpol dona més que les patates», exclama. A més, té la «tranquil·litat de tenir la venda assegurada» i el fet de tenir un assessorament tècnic li ha permès millorar constantment. Aquests darrers mesos, i davant la dificultat per trobar productors locals, Damm ha optat per llogar terrenys per impulsar més plantacions.

Fins als set metres

Tejedera explica que el llúpol comença a brotar al març i assoleix la màxima alçada pels volts de Sant Joan, quan arriba a uns set metres. Durant aquests mesos els pagesos cal que facin un procés curós i manual de «tutoratge» per anar encaminant la planta cap on més interessa al productor. La collita comença a finals d’agost i s’allarga durant el setembre. A Prades la fan combinant tècniques manuals i mecàniques. Una de les dificultats amb les quals s’han trobat darrerament són els fongs. L’any passat, igual que la vinya, van patir força amb el míldiu, però també han de lluitar contra el fusarium i l’oïdi, entre altres. «Perjudiquen molt la producció i no tenim tractaments autoritzats», lamenta Ruscovan.

Un cop les rames són al tractor es porten cap a la cooperativa. «Tenim totes les finques a menys de tres quilòmetres del centre de transformació», destaca Tejedera. Allà hi tenen maquinària que els ajuda en el procés, que comença amb dues peladores que separen la flor de la branca, que es descarta. Les flors passen a una assecadora, on s’hi estan entre quatre i cinc hores amb un aire a uns 60 graus de temperatura. «Quan la planta està seca amb menys d’un 14% d’humitat, fem bales per emmagatzemar i després un procés de pel·letització», concreta el tècnic. Quan tenen un bon estoc de pèl·let de llúpol, l’envien a la planta cervesera, on l’introdueixen als tancs per fer la beguda.

Comercialment, Damm utilitza el llúpol pradenc per produir la Complot IPA. Aquesta cervesa conté fins a vuit varietats diferents, incloses les tres de Prades. «La idea és arribar a conrear les vuit per fer-la 100% catalana», avança Tejedera.

Eloi Tost

 

Una imatge capturada des de Prades es fa viral a les xarxes, amb 4 milions de visites a Instagram en 7 dies

El cel fosc de Prades ha permès que l’Aleix Roig @astrocatinfo (Twitter i Instagram), astrofotògraf i guia astronòmic del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, fotografiés amb gran nivell de detall la Nebulosa de la Trompa de l’Elefant (IC 1396). La imatge l’ha capturat des del seu observatori instal·lat a la vila vermella. Podeu veure’n els resultats a www.astrocat.info

La imatge en qüestió es va publicar el 4 d’agost i en pocs dies va generar gran expectació al seu compte d’Instagram @astrocatinfo superant ràpidament el milió de visualitzacions. La imatge mostrava una comparativa de la mateixa nebulosa, IC 1396, fotografiada, per l’Aleix Roig l’any 2016 i aquest mateix estiu del 2021. A la imatge es pot apreciar la gran diferència de detalls capturats gràcies a la millora de l’equip, els coneixements i les tècniques de processat de les imatges.

Segons es recull al web del Parc Astronòmic, l’Aleix es mostrava “sorprès molt la gran expectació que ha generat aquesta imatge. Tan sols volia compartir com és d’important l’esforç i el treball continuat per tal d’obtenir bons resultats en astrofotografia. Aquest exercici té com a objectiu motivar als nouvinguts a adquirir les seves pròpies imatges, des dels seus observatori casolans o les seves destinacions preferides de viatges astrofotogràfics”.

La imatge s’està oferint ara mateix en una subhasta de NFT’s que mitjançant tecnologia Blockchain permetrà vendre aquest obra única a un valor encara per determinar, però que podria superar el valor de 100.000€ prenent de referència altres obres digitals que s’estan subhastant en aquest moment.

Redacció

 

AGENDA: Prades celebra deu anys del festival de música renaixentista Mateu Fletxa

Prades Cor, organitzadors del festival, van començar a recuperar les caramelles el 2007. Foto: Ajuntament

El cap de setmana del 7 i 8 d’agost tindrà lloc a Prades el Xè Festival Mateu Fletxa. Aquest esdeveniment musical, que enguany celebra els 10 anys de trajectòria, té com a propòsit reivindicar la vida i obra d’aquest compositor renaixentista, nascut a Prades l’any 1481 i a qui s’atribueix la creació de l’ensalada, el gènere polifònic hereu del madrigal i la música religiosa. L’ensalada es tracta d’una barreja d’estils musicals renaixentistes i música popular amb tonalitats, ritmes, temàtiques canviants que fins i tot barreja idiomes diferents com el llatí, el català, el castellà, l’italià i, fins i tot, llengües inventades per referir-se a dialectes africans.

Mateu Fletxa el Vell, que morí a Poblet el 1553, fou mestre de capella a la Seu de Lleida i també de la Capella Reial de les infantes Maria i Joana, filles de l’emperador Carles V. Les ensalades de Mateu Fletxa el Vell han arribat fins als nostres dies gràcies a la recopilació que va publicar el seu nebot, conegut com Mateu Fletxa el Jove, a Praga, l’any 1581. El recull conté vuit ensalades del seu oncle, obres pròpies i algunes peces d’altres autors.

El Festival fou impulsat pel que fou el primer director del Prades Cor, en Joan Ferré i Benach, i des del primer moment ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament i dels veïns de la vila vermella. La vila té fins i tot un carrer que du el nom del compositor pradenc. Per l’església de Santa Maria, lloc on habitualment tenen lloc els concerts, han passat diverses formacions corals d’arreu del territori que han aportat la seva visió de la música del mestre Fletxa el Vell i han enriquit d’aquesta manera el bagatge cultural de Prades.

De manera particular, la incorporació de Carles Capseta Moreno a la direcció del Prades Cor des de l’any 2017 ha portat aquesta formació coral a explorar el repertori clàssic del compositor i també altres creadors més moderns i fins i tot contemporanis que, de manera subtil i sovint poc coneguda, beuen de les fonts del Renaixement.

Prades Cor, organitzadors del festival, van començar a recuperar les caramelles el 2007. Segons paraules de l’organització, la coral “la formen persones d’edats i idees diferents però els uneix la musica”. Després de Nadal van començar a preparar el Festival Mateu Fletxa d’aquest cap de setmana. Amb la pandèmia han estat assajant online amb les dificultats que comporta i amb modificacions en la programació. El festival pretén donar a conèixer la figura de Mateu Fletxa que es coneguda a nivell nacional i internacional però, segons paraules de l’organització, la seva música encara és poc coneguda a la vila.

El Festival s’inicia el dissabte 7 d’agost a les vuit del vespre a l’Església amb el concert de Prades Cor. Diumenge 8 d’agost el festival tanca amb el concert a càrrec de Psallite a les set de la tarda.

Així doncs, la vila de Prades, i molt especialment el Prades Cor, convida els enamorats de la música a acostar-se a aquesta població del Baix Camp. L’aforament serà limitat sota les més estrictes mesures de contenció de propagació de la COVID.

Redacció

 

Prades, un lloc privilegiat per observar la pluja d’estels

Els valors de foscor que es registren al municipi i voltants el fan un dels millors llocs de la península per a observar el cel nocturn. Foto: Cedida

El cel nocturn de Prades, poble situat al Baix Camp a 1.000 m d’altitud en un petit altiplà, ofereix uns indicadors de transparència i estabilitat atmosfèrica ben superiors respecte a altres zones de la península. Això fa que sigui un lloc ideal per observar la pluja d’estels aquest mes d’agost en combinació de nits sense Lluna. La qualitat del cel de les Muntanyes de Prades i el Montsant ha merescut la certificació, per part de la Generalitat de Catalunya, com a Espai de Medi Nocturn Protegit, i ben aviat esdevindrà part de la nova Destinació Turística Starlight “Muntanyes de Prades i Serra de Montsant”.

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades compta amb una estació automàtica de detecció de meteors que ja n’està detectant centenars diàriament. L’estació forma part d’un projecte de recerca científica internacional que es pot anar seguint a l’enllaç següent: https://www.parcastronomicprades.cat/deteccio-de-meteors/

La vila de Prades i municipis dels voltants han sumat esforços per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. Els municipis han anat substituint els fanals de llum blanca per uns de LED PC Ambre. Aquestes noves lluminàries tenen una incidència positiva en la salut de les veïnes i veïns i també en tot l’ecosistema. Fins a 30 municipis, de 4 comarques (Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat) veuran el seu cel fosc protegit aquest 2021, esdevenint la zona més gran d’Europa protegida vers la contaminació al voltant d’un Parc Natural.

En aquest context, aquells qui busquin caçar les pluges d’estels els hi serà més fàcil amb l’ajuda de guies astronòmics certificats que podran aconsellar com fer-ho, ajudant-los a interpretar el cel en directe i la identificació d’altres objectes que observarem com ara el pas de l’Estació Espacial Internacional, tot gaudint de l’observació amb telescopis d’altres cossos celestes.

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades obrir les seves portes l’agost de l’any 2020 i consta de diversos espais visitable per a les experiències astronòmiques 360º. Compta amb un Planetari 360°, una Sala d’Audiovisuals i el Museu de l’Astronomia. També compta amb el primer mirador astronòmic de Catalunya, el Mirador Astronòmic de Sant Roc, que des de l’any 2019 és un punt de trobada per a totes i tots els aficionats a l’astronomia. El Parc té el suport de l’Ajuntament de Prades, d’una vintena de municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i Montsant, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’Institut d’Astrofísica de Canàries i la Fundació Starlight. El principal equipament del Parc Astronòmic serà l’observatori astrofísic CAMP que s’ubicarà en un dels millors cels de tota la Península, al Pla de la Guàrdia.

Què són les pluges d’estels?

L’estiu és un molt bon moment per gaudir de les nits estrellades sota un cel fosc. Conviden a deixar córrer el temps i contemplar el meravellós univers que ens envolta. Un dels fenòmens més espectaculars d’observar durant aquestes nits d’estiu són les pluges de meteors o pluges d’estels. Un fenomen que es produeix quan el nostre planeta Terra travessa una regió de la seva òrbita on hi ha milers de petits fragments, de totes les mides, que són les restes d’un cometa que prèviament ha passat per aquesta regió; a vegades també poden ser les restes d’un asteroide. Al passar per aquestes regions, aquests petits fragments (tan petits com un gra de sorra o un gra d’arròs) es desintegren a l’entrar en contacte amb la nostra atmosfera formant un flaix de llum al cel, el que anomenem un estel fugaç. Si el fragment és prou gran, aquest flaix de llum esdevé més persistent i pot observar-se durant uns segons, deixant un rastre de llum verdosa i fins i tot produint un petit esclafit perfectament audible, estem davant d’un bòlid! En molt poques ocasions aquests objectes són prou grans per no desintegrar-se del tot en el seu pas per l’atmosfera terrestre, i acaben impactant sobre la superfície terrestre; en aquest cas parlaríem d’un meteorit.

Les pluges de meteors més espectaculars de l’any les ubiquem al desembre (Gemínids) i a l’agost (Perseids). Aquesta darrera pluja, els Perseids (Llàgrimes de Sant Llorenç, per la seva màxima activitat al voltant de Sant Llorenç) és especialment favorable gràcies a les bones temperatures i el període vacacional. Cal afegir, que la pluja de meteors dels Perseids coincideix amb la pluja de meteors dels Delta Aquàrids, una pluja també força activa que té el seu pic d’activitat a finals de juliol. Per tant, recomanem aprofitar el doble espectacle la primera quinzena d’agost quan tenim actives les dues pluges de meteors. Els Perseids tenen el seu origen en les restes d’un cometa, el Swift-Tuttle, que orbita al voltant del Sol cada 135 anys.

Com observar les pluges d’estels d’aquest estiu?

Aquest 2021 tindrem els millors dies per a la seva observació la primera quinzena d’agost. Cal aprofitar les nits sense Lluna ja que són les més fosques. És imprescindible sortir de les ciutats i desplaçar-nos a un cel fosc per tal de gaudir-ne. Per agafar una idea, una nit fosca des de Barcelona ens permetrà veure unes 20 o 30 al cel, i una nit fosca a Prades ens permetrà veure fins a 3.000 estrelles. És per aquest motiu que cal anar a algun territori fosc per gaudir-ne. Si a més a més hi trobem un Parc Astronòmic, com és el cas del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, ens assegurem que gaudirem de l’espectacle de la mà d’astrònomes professionals amb experiència en divulgació de l’astronomia.

Si visitem el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ho farem també gaudint de sessions introductòries en un planetari, sessió d’audiovisuals amb tota l’actualitat científica, i després amb l’observació a través de telescopis de gran diàmetre, ruta interpretada per les constel·lacions (amb un espectacular làser verd que ens permet mostrar cada estrella que observem en directe) i la seva mitologia (expliquem el llegat que la tradició greco-romana ens a deixat al cel); tot plegat guiat per un equip de joves apassionades per la ciència que tenim com a objectiu principal la protecció del cel fosc i l’estímul de vocacions científiques entre nenes i noies.

Les guies astronòmiques del Parc són astrònomes i astrofísiques acreditades per la Fundació Starlight. Professionals que els oferiran una experiència única sota un dels millors cels foscos del sud d’Europa.

Redacció

 

El Baix Camp fa el primer Consell d’Alcaldies presencial en 18 mesos

Amb totes les mesures de seguretat Covid, els alcaldes, alcaldesses i representants municipals s’han reunit presencialment al Parc Astronòmic de Prades, amb l’alcaldessa del municipi ,Lídia Bargas com a anfitriona. Foto: Consell

Avui dimecres 28 de juliol, el Consell Comarcal del Baix Camp ha celebrat el primer Consell d’Alcaldies presencial després de l’inici de la pandèmia, 18 mesos després de l’última reunió presencial el mes de gener de 2020. Aquest ha estat també el primer Consell d’Alcaldies presidit per la recentment nomenada presidenta de l’ens, Rosa M. Abelló.

Amb totes les mesures de seguretat Covid, els alcaldes, alcaldesses i representants municipals s’han reunit presencialment al Parc Astronòmic de Prades, amb l’alcaldessa del municipi ,Lídia Bargas com a anfitriona.

Durant la trobada s’ha presentat l’estudi d’anàlisi potencial fotovoltaic dels municipis del Baix Camp, fet per l’empresa km0energy per encàrrec del Consorci Leader del Camp, en el que participa el Consell Comarcal del Baix Camp.

També s’han exposat els nous criteris del conveni de delegació de competències de la gestió dels residus municipals a la comarca, per tal d’adaptar els convenis existents a la nova normativa administrativa i a la cartera de serveis actual de l’empresa comarcal Secomsa.

Per últim, també s’ha exposat als municipis l’addenda econòmica per la prestació dels serveis socials per al 2021, a l’espera que l’ens comarcal tanqui el contracte programa amb la Generalitat per als propers quatre anys.

Prèviament a l’inici del Consell d’Alcaldies, representants municipals ha pogut fer un tast de les activitats que s’ofereixen al Parc Astronòmic de Prades.

Redacció

 

Prades ajorna el concurs de gossos d’atura que s’havia de celebrar l’1 d’agost

En la darrera edició, celebrada el 2019, el certamen va atraure un miler d’espectadors.

L’Ajuntament de Prades ha comunicat aquest diumenge que la Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans ha decidit ajornar el XXXIII Concurs Internacional de Gossos d’Atura a Prades a causa de la situació actual de la pandèmia. La suspensió bé motivada fonamentalment per la dificultat de garantir el manteniment de les distàncies de seguretat i el control de l’aforament.

En l’última edició, que es va fer el 2019, el certamen va atraure a més de mil espectadors i uns 16 pastors participants. Enguany s’hauria celebrat el diumenge 1 d’agost, però de moment l’organització espera que es pugui celebrar al setembre.

Redacció

 

Prades decreta un dia de dol oficial

Imatge de l’operatiu de recerca del banyista desaparegut aquest divendres a la tarda al pantà de Siurana. Foto: Ariadna Escoda

Minut de silenci davant l’Ajuntament. Foto: Cedida

Un centenar de persones s’han concentrat davant l’Ajuntament de Prades responen a la crida feta pel consistori, que havia convocat els veïns a un minut de silenci aquest dilluns, a les 20h, davant la casa de la vila amb motiu de la mort del jove veí de Prades al pantà de Siurana. L’Ajuntament ha decretar un dia de dol oficial, demà dimarts. Les banderes onejaran a mitja asta.

 

Quart dia d’una recerca sense èxit del jove banyista pradenc desaparegut al pantà de Siurana

Imatge de l’helicòpter actuant al pantà de Siurana. Foto: Tots21

Els equips de salvament, durant la cerca. Foto: Tots21

L’equip de submarinistes que ha treballat en la recerca del banyista. Foto: Ariadna Escoda

Una imatge de la recerca quan ja es feia de nit. Foto: Bombers

Quart dia de cerca al Panta de Siurana. Dilluns arriba amb la incorporació de submarinistes de bombers. La recerca es fa exclusivament sota l’aigua i, en superfície des de les embarcacions, per mirar de trobar algun indici. De moment, hi ha 6 dotacions al lloc. Sense èxit, per ara, informen els Bombers el matí de dilluns.

Els equips de rescat havienn iniciat a les vuit del matí d’aquest diumenge una nova jornada de cerca del jove pradenc que va desaparèixer en aigües de l’embassament de Siurana. Ja era el tercer dia consecutiu de cerca. Les tasques es van centrar el dissabte en el fons marí. Diumenge hi participerien vuit vehicles i dues embarcacions, han informat fonts del cos. Al dispositiu s’hi van afegir dos submarinistes de Barcelona i també s’hi incorporà un gos de recerca.

El jove desaparegut a l’embassament de Siurana divendres passat i que encara no ha estat localitzat és un romanès veí de Prades, un jove de 29 anys, segons ha confirmat Tots21.

L’excompanya d’ell es desplaçà al lloc dissabte, com també l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. ‘És un cop molt dur per a Prades’, ha dit breument en conversa amb Tots21. Els actes organitzats per l’Ajuntament han quedat suspesos. Els equips mèdics han activat el protocol d’ajuda psicològica als familiars.

El jove es va introduir a l’aigua a la cerca d’una petita illeta que típicament es forma quan baixa l’aigua. Hi anava amb el seu gos, però va desaparèixer. El gos va ser rescatat el mateix divendres, com també el vehicle del jove, que estava estacionat a la zona del pantà.

La recerca del jove banyista desaparegut s’ha reprès a les 9 del matí d’aquest dissabte i sobre les 22 hores ha conclòs a l’espera que continuï diumenge per tercer dia consecutiu. Ho ha fet amb 13 dotacions dels Bombers de la Generalitat amb efectius dels GRAE subaquàtics i de muntanya, la unitat sanitaritzada del GROS i dues embarcacions. Al lloc, també hi ha efectius de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra.

La recerca es concentra a la zona més propera a la illeta on els submarinistes faran immmersions. Dues embarcacions també faran recerca en superfície. Els Bombers centren el rescat al fons marí i així ho han relatat en un vídeo.

Aquesta tarda de dissabte s’ha incorporat un helicòpter a la recerca. Sobrevolà la zona per si hi havia algun indici en superfície. A la recerca, els subaquàtics realitzen una tasca per filiers amb corda plomada: es tracta d’una recerca intensiva pentinant el fons del pantà on hi ha profunditats d’entre 12 i 24 metres, molt mala visibilitat i temperatures de 10 graus.

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en la recerca de l’home de 29 anys en aigües del pantà de Siurana, a Cornudella de Montsant. En el primer avís, rebut ahir divendres a les 18.13 hores, un testimoni informava que la persona hauria entrat al pantà a buscar una pilota però després ningú no l’havia vist sortir de l’aigua. Immediatament es van activar l’helicòpter i 13 dotacions terrestres dels Bombers, entre les quals hi havia submarinistes i efectius de muntanya del GRAE (Grup d’Actuacions Especials), dues embarcacions, el GROS (Grup Operatiu de Suport) i la Unitat de Comandament.

Recerca per terra, aire i aigua

D’aquesta manera, la recerca es va fer per terra, aire i aigua al voltant de tota la zona marcada pels testimonis: una illeta enmig del pantà. Així, es va fer una recerca circular al voltant d’aquesta illeta, que va ser el darrer punt d’albirament, i els subaquàtics dels GRAE van fer immersions, a 21 metres de fondària, amb el suport dels efectius de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra. A més, també es va fer recerca extensiva amb sonda des de les embarcacions. Els efectius terrestres van realitzar una recerca intensiva a peu per les vores del pantà mentre l’helicòpter efectuava la recerca aèria per superfície.

En el dispositiu d’ahir es va comptar també amb el suport d’efectius de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra i del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques). A primera hora d’aquest matí s’ha reprès la recerca que es va aturar ahir, entrada la nit, per manca de condicions de seguretat.

El dispositiu està format per 13 dotacions dels Bombers de la Generalitat entre les quals hi ha efectius dels GRAE tant subaquàtics com de muntanya, dues embarcacions, la unitat sanitaritzada del GROS amb un sanitari del SEM i la Unitat de Comandament. Completen el dispositiu la Unitat Subaquàtica i efectius de Seguretat Ciutadana i de la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra.

Aquest matí, els submarinistes, tant de Bombers com de Mossos, faran immersions a la zona propera a la illeta, que segons els testimonis, va ser el darrer punt d’albirament. A més, des de les dues embarcacions, els Bombers faran recerca per superfície per tot el pantà.

La jornada anterior

Deu vehicles dels Bombers, un helicòpter i dues embarcacions, a més del suport dels Mossos d’Esquadra  i ambulància, van estar treballant des de les 18:15 hores del divendres per localitzar un jove d’entre 25 i 30 anys d’edat que havia estat vist entrant a l’aigua a l’embassament de Siurana, però no pas sortir-ne, embassament situat al terme de Cornudella de Montsant.

Els Bombers van emprar una zodiac i una kadiac en la seva recerca. Al lloc es va desplaçar també l’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó. L’Ajuntament s’ha posat a disposició dels equips de salvament.

Ja de nit, la recerca havia acabat passades les deu a l’espera que es reprengui aquest dissabte. A la zona hi continuen havent tretze dotacions terrestres del cos d’emergències i les tasques dels equips de rescat es reprendran aquest dissabte a primera hora del matí.

J. Garcia

 

Prades dóna el tret de sortida a una gran varietat d’activitats aquest estiu

L’alcaldessa, Lídia Bargas, amb Carles Altès, regidor d’infància, joventut i festes. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Prades va presentar el passat dimarts 6 de juliol el calendari d’activitats d’estiu i les novetats de la temporada. Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, va destacar que a pesar de la incertesa en la que ens trobem, s’espera una alta ocupació aquest estiu dels allotjaments del municipi i de lloguer d’habitatges com en la temporada anterior en la qual, segons indicava Lídia Bargas, “no s’havia vist mai a tanta gent”.

Com a novetat aquest estiu s’ha contractat un agent cívic pels espais de lleure i piscina municipal gràcies a una línia de subvencions de la Diputació de Tarragona. Entre juliol i agost s’espera també que s’instal·lin càmeres als punts d’accés al municipi amb un conveni amb el Mossos d’Esquadra per tal d’evitar possibles aldarulls.

El Campus rock s’afegeix com a novetat als actes d’estiu

Una de les principals novetats del calendari de festes enguany serà el Campus Rock Prades, que tindrà lloc del 12 al 17 de juliol i està destinat a joves músics d’entre 14 i 20 anys.

Jimmy Piñol, membre fundador de Lax’n’Busto i un dels directors del campus, ha posat de manifest que la raó per la qual han triat Prades ha estat per l’entorn natural i per recomanació de Joan Reig dels Pets, persona molt vinculada a Prades des de fa anys. És l’únic campus que fan amb allotjament i el més llarg i permet als estudiants assajar a l’escola municipal.

El dilluns a les deu del vespre es realitzarà un concert per part dels professors al Centre Cívic amb Jimmy Piñol (Lax’n’Busto), Joan-Pau Chaves (Els Pets), Marina BB Face, Toni Xuclà, David Ibarz, Victòria Copoví i Toni Nadal amb un preu d’entrada de 5€. El dimarts, dimecres i dijous a les 22h serà el torn del concert d’estudiants amb els temes que han assajat durant el dia i finalment divendres a la mateixa hora es realitzarà un concert final.

Un altre campus que es realitzarà enguany és el XXI Festival Internacional de Música i curs de clarinet del 24 al 31 de juliol. Dissabte es fa concert inaugural amb l’orquestra simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. El diumenge es farà un concert homenatge a Daniel Olivé, pradenc que va estar impulsant el campus des dels inicis. Dimarts es farà un concert de clarinet i piano i dimecres es tancarà amb un concert barrejant dansa, teatre i tast de vins.

Carles Altès, regidor d’infància, joventut i festes, ha presentat la resta d’actes de l’estiu. El tret de sortida d’activitats va començar el dissabte 10 de juliol amb el X Concurs de Botifarra. El divendres 16 seguirà amb el Correbars a càrrec de l’associació de Joves de Prades. El cap de setmana del 17 i 18 de juliol està prevista la VII Fira del Vi i del cava, la 4a Marxa Nòrdica el 18 de juliol, el XXXIII Concurs Internacional de Gossos d’Atura l’1 d’agost, cinema clàssic gratuït a la fresca al jardí del rector el 4, 11 i 18 d’agost, el X Festival Mateu Fletxa 7 i 8 d’agost, el 8 cinema a la fresca a la Plaça Major, espectacle de circ “El Tinglado” el dia 12, Revetlla de Santa Maria el dissabte 14 amb actuació del grup Ginestà, la cursa Milla Urbana el dia 15, Fires i Festes del 19 al 23 d’agost, el divendres 20 actuació de Peyu amb l’espectacle “l’Home Orquestra”.

La resta d’actes són el dia 21 havaneres rumberes a la plaça amb “Els Cremats”. El 22 s’espera poder fer concentració de gegants i correfocs. El 23, el dia del Gos, amb tallers i espectacle infantil i cinema a la fresca a la nit. A més d’aquests actes estan previstes conferències. El 6 d’agost amb “Els Maquis a les Muntanyes de Prades”, a càrrec de Lluís Colomers i el 13 d’agost memòria històrica “Fent recerca del Pirineu a l’Ebre”, de Noemí Riudor. Durant l’estiu també es faran exposicions. El 31 de juliol i el 1 d’agost exposició de joies Barberá, del 6 al 8 d’agost joies d’Anna Cuadrado, del 9 al 14 exposició de pintura de Laura Guirado, del 16 al 22 exposició de fotografies antigues “Anem per feina”, de l’Associació Cultural els Tamborinos i finalment del 23 al 29 exposició del Club BTT Prades. Finalment la XXX Festa de la Patata el 12 de setembre, tancaria l’agenda d’estiu.

L’exposició al carrer de fotografies antigues “Pradencs al carrer”, de veïns i persones vinculades al poble de l’associació cultural Els Tamborinos s’amplia enguany fins arribar a 39 fotografies a mida real a peu de carrer.

 

El Campus Rock s’instal.la a Prades

Imatge d’un escenari del Campus Rck

Prades i Girona estan a punt per acollir a partir de la setmana vinent, els dos campus d’estiu 2021, les cites anuals per a joves talents del rock: el Campus Rock Prades Música & Natura i el Campus Rock Girona. En el cas de Prades, els seus promotors volen que hi resti diversos anys.

El Campus Rock Prades comença dilluns dia 12 i durant 6 dies -amb el suport de músics reconeguts- treballaran en grups de diferents estils de pop rock. També crearan composicions pròpies que hauran d’estrenar amb l’ajut dels companys, al concert final que es farà el dia 16 a les 22h al Centre Cívic de Prades.

Els professors estan encapçalats per Jimmy Piñol (Lax’n Busto), Joan Pau Chaves (Els Pets), Marina BB Face i Toni Xuclà. Cal destacar el Taller de Composició de Cançons que oferirà Gemma Humet el dia 13 a les 12:30h.

El Campus Rock Prades, amb les 40 places exhaurides i participants procedents de tota Catalunya i Mallorca, està organitzat per ADIM (Associació pel Diàleg en la Música) amb el suport l’Ajuntament de Prades. També compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació SGAE i l’AIE (associació d’artistes i intèrprets).

Gemma Humet, Taller de cançons a Prades

Gemma Humet donarà el Taller de Composició de Cançons al Campus Rock Prades 2021. Una de les veus i compositores més brillants del nostre país. Una gran oportunitat per als joves participants del Campus per compartir en viu, les seves tècniques i les seves experiències com a compositora. Serà el dimarts 13 de juliol a les 12:30 h.

Telèfons de contacte:
Campus Rock – Tel. 34 629 221 387
www.campus-rock.com

HORARIS I DADES D’INTERÉS

Dilluns 12, acollida dels participants i presentació de les activitats
Lloc: Centre Cívic de Prades
Hora: 10h

Dilluns 12, inici dels grups en 4 espais
Lloc: Centre Cívic i Escola Serra de Prades
Hora: 11h

Dilluns 12, Concert de professors amb Jimmy Piñol (Lax’n’Busto), Joan-Pau Chaves (Els Pets), Marina BB Face, Toni Xuclà, David Ibarz, Victòria Copoví i Toni Nadal.
Lloc: Centre Cívic
Hora: 22h. Entrada 5€.

Dimarts 13, GEMMA HUMET, Taller de Composició de Cançons
Lloc: Centre Cívic
Hora: 12:30h

Dimecres 14, assaig dels grups en 4 espais
Lloc: Centre Cívic i Escola Serra de Prades
Hora: de 10 a 20:00

Dijous 15, presentació de composicions pròpies dels participants
Lloc: Centre Cívic i Escola Serra de Prades
Hora: de 10 a 12h

Divendres 16, CAMPUS ROCK PRADES Concert Final
Lloc: Centre Cívic
Hora: 22:00h, Obert al públic

 

L’Ajuntament reactiva la marca Guies de les Muntanyes de Prades

L’alcaldessa, Lídia Bargas, junt als representants de les empreses turístiques. Foto: Tots21

Observar les estrelles, fer barranquisme, seguir rites de senderisme,… Prades ha decidit reactivar una marca turístic profitosa i relacionada amb la natura i la sostenibilitat, que tindrà un dels seus puntals quan properament, la Comissió d’Urbanisme de Tarragona doni el vist-i-plau als terrenys on s’ubicarà l’Observatori astronòmic.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, va presentar el passat dimarts 6 de juliol el rellançament de la marca Guies de les Muntanyes de Prades al Consell Comarcal del Baix Camp. La marca va néixer el 2017 i en els seus inicis es pretenia contractar guies titulats per part de l’ajuntament per oferir activitats a la muntanya però la iniciativa va resultar inviable. Aquest 2021 s’ha rellançat la marca amb un nou enfocament amb l’adhesió a la marca per part de tres empreses que ja estan oferint activitats de qualitat a l’entorn natural de les Muntanyes de Prades i són respectuoses amb el medi ambient.

El municipi de Prades a l’estiu passa dels 600 habitants als 6.000 i és per aquesta raó que el consistori ha vist necessari impulsar activitats de turisme familiar i actiu que fomentin el respecte a l’entorn natural així com una pràctica correcta i segura dels esports i activitats de muntanya. L’Ajuntament vol difondre i donar al visitant una oferta turística de qualitat amb activitats per a realitzar tan de dia com de nit.

Les empreses adherides a la marca hauran de complir una sèrie de requisits. Han de ser activitats vinculades al poble de Prades o a la seva zona d’influència i que compleixin amb la normativa en vigor. Per tal de difondre la marca s’ha llançat aquesta setmana l’espai web www.prades.cat/guiesmuntanyesprades i s’ha activat el perfil @guiesmuntanyesprades a instagram.

Tres de les empreses certificades van assistir a la presentació. El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades va obrir el centre de visitants l’estiu de 2020 i ofereixen activitats d’astronomia des del 2016. L’activitat principal és una experiència nocturna 360 graus que inclou sessió al planetari i observació astronòmica al mirador astronòmic de Sant Roc amb guies certificats Starlight. També ofereixen activitat d’observació en combinació amb gastronomia local o tast de vins. El gerent del PAP, Aleix Roig, ha destacat “la implicació del parc en el teixit del territori i en la contractació de talent local”.

Per la seva banda el gerent de Prades Aventura, Marc Rocamora, que és conductor d’activitats fisico-esportives en el medi natural i tècnic esportiu en piragüisme, ha ressaltat que les activitats que realitzen són respectuoses amb el medi. L’empresa ofereix guiatges tan en bicicleta com a peu i activitats diverses per a totes les edats des de jocs d’orientació, enginy i cooperatius a l’entorn natural com escalada, tir amb arc, balanz bike, lloguer de bicicletes de muntanya elèctriques entre d’altres.

Finalment, Arnau Bosch de Gorg Aventura, tercera empresa certificada, és tècnic esportiu en guia de muntanya i en descens de barrancs i engorjats. Ofereixen activitats de vies ferrades, barranquisme i espeleologia.

Així doncs, amb aquestes activitats i les visites guiades a l’entorn natural que ofereix l’Oficina de turisme, l’Ajuntament espera atraure un turisme respectuós amb el medi i difondre la qualitat del ventall de possibilitats que ofereix la marca. S’espera que properament s’ampliï amb l’adhesió de més empreses de les Muntanyes de Prades.

Redacció

 

Prades instal.larà per primer cop parquímetres per controlar l’allau de visitants

La Plaça Major, durant la darrera edició de la Festa de la Farigola. Foto: Tots21

A poc a poc, els municipis d’interior turístics estan adaptant fórmules que ja funcionen en altres països europeus o a llocs emblemàtics del Pirineu català com Ruit-Pruit. Davant l’allau de turistes, Siurana ha posat en marxa el darrer anys quatre petits aparcaments de pagament. Prades té el mateix problema i a més, amb la pandèmia ha vist incrementar-se el nombre d’empadronats, especialment de famílies que han convertit la segona residència en primera.

Així, l’Ajuntament de Prades instal.larà en les properes setmanes parquímetres en dues zones de la vila per controlar l’allau de visitants que no només es donen durant la temporada d’estiu, sinó també la resta de caps de setmana de l’any. Així ho ha anunciat avui la seva alcaldessa, Lídia Bargas, durant la presentació de la represa de les activitats turístiques, festives i culturals de la Vila Vermella. Els parquímetres funcionaran tot l’any en horaris de 9 a 14 i de 16 a 20 hores a un preu ‘molt assequible’ i també a preus ‘molt reduïts per als residents’.

Bargas ha detallat que seran 100 les places de parquímetres que s’instal.laran en dos punts de la vila, al carrer Colomers i a l’espai de les Monges, al costat de la benzinera, ‘on s’hi instal.len moltes autocaravanes de manera incorrecta, ja que hi ha càmpings en nombroses viles de la zona, començant per Prades’, ha detallat. Els vilatans no pagaran, només els que vinguin de fora. De fet, serà ‘un prova pilot’, ha detallat l’alcaldessa, que ha informat que s’ha arribat a un acord amb la Diputació de Tarragona perquè sigui aquesta la que sancioni ja que el consistori no disposa d’agents municipals.

Altrament, la Vila Vermella ja té licitada la col.locació de càmeres de vigilància a les entrades per tal de fer front a aldarulls o robatoris. D’altra banda, el consistori ha contractat a través de la Diputació un agent cívic per regular els espais de lleure, rius i piscines donada la situació d’alarma viscuda l’estiu passat quan rius i gorgs de les Muntanyes de Prades es van veure desbordats de gent amb el risc de rebrot de la pandèmia i també per al medi ambient, fet que provocà la reacció dels alcaldes i alcaldesses, que van reclamar a Generalitat i Diputació que hi posessin solucions.

J. Garcia

 

Punts segurs per atacar les flames: els bombers es preparen per fer front a grans incendis a les muntanyes de Prades

Un dels responsables del cos dels bombers durant la seva intervenció en una de les zones de les muntanyes de Prades. Foto: Mar Rovira

A les portes de la campanya d’estiu, el cos de bombers de la Generalitat es prepara per afrontar grans incendis arreu del país. Les muntanyes de Prades són una de les zones on s’han establert punts de seguretat i estratègics que han de permetre controlar i reduir les flames en el cas d’un foc en aquest paratge. «Tenim tota la part nord-oest de les muntanyes planificada, si hi ha un incendi ja podrem treballar amb seguretat; en cap cas el pararem, però si que ens ajudarà a contenir-ho», afirma el sotsinspector de la unitat GRAF de la regió de Tarragona, Jordi Castellví. En paral·lel, els experts avisen que caldrà conviure amb els focs i demanen a la ciutadania una major conscienciació del risc.

En el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i als boscos de Prades, els bombers han establert un punt estratègic de gestió al barranc de Castellfollit, propietat dels monjos del monestir de Poblet i, també han condicionat zones de seguretat per controlar les flames en el cas d’un incendi en aquest entorn. Segons els seus càlculs, entre un 3% i 10% de la superfície del massís, d’unes 40.000 hectàrees, disposa d’estructures i àrees segures.

El Departament d’Agricultura té previst executar una segona fase per ampliar aquestes zones segures cap al barranc del Titllar. L’actuació podria quedar enllestida cap a finals d’any. Segons els responsables del cos el més important és reduir l’altura de les flames i que no s’obrin nous caps quan el foc arribi en aquests punts ja establerts. «Hem d’acceptar que el foc cremarà, però deixar que cremi una zona en salvarà la resta», indiquen.

L’incendi de la serra de Senan, que va calcinar 43 hectàrees el passat 21 de març, és un exemple de l’estratègia del cos. Segons els bombers, aquest episodi va servir per «vacunar» camins que podrien haver esdevingut un polvorí en un gran incendi. Actualment, els efectius per implementar punts de seguretat i estratègic en altres indrets de la demarcació, com la zona del Francolí i del Gaià, els Ports o la serra de Cavalls i Pàndols, entre d’altres.

«No es poden eliminar els focs»

Bombers i tècnics van analitzar els avenços en aquest àmbit en una jornada organitzada aquest per a periodistes, comunicadors, experts en emergències i gestors del territori a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Recorden que el canvi climàtic és un dels causants de l’augment de la severitat dels incendis, els quals, vaticinen, seran cada cop més extrems. «Vivim en un país mediterrani, amb temperatures i condicions de sequeres altes, això fa que la vegetació de seguida estigui disponible; pensar que podem eliminar el foc és com pensar que podem eliminar la pluja del nostre ecosistema», subratlla la responsable de l’àrea de comunicació de la fundació Pau Costa, Mariona Borràs.

Per la seva banda, el responsable de política forestal i governança d’alt risc del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Eduard Plana, explica que els incendis es fan grans perquè el territori acumula combustible arran de l’abandonament de la gestió forestal i ramadera. «Hem d’intentar recuperar uns paisatges gestionats que no permetin que aquests incendis es facin tan grans, desactivar el risc latent d’incendis; ja no ens hem de preocupar només de protegir els boscos dels incendis, sinó les persones dels boscos», apunta.

En aquest sentit, Plana assegura que la prevenció dels incendis ja no és només una qüestió de gestió forestal sinó que implica «un equilibri territorial, un urbanisme intel·ligent i planificar les activitats del territori d’acord amb el risc». A més, l’expert afegeix que els sectors econòmics, com el turístic, han de contribuir a preservar els paratges naturals.

Mar Rovira

 

Prades mantindrà carrers guarnits per la Festa de la Farigola fins al diumenge

Enguany s’han repartit al voltant d’un miler de ramillets de farigola als visitants per part dels nens del poble vestits de catalanets. Foto: Cedida

Els carrers de Prades es van omplir de visitants aquest últim cap de setmana de maig amb la celebració de la tradicional Festa de la Farigola que té més de quaranta anys d’història. La festa barreja art, gastronomia i música on hi destaca el concurs de guarniment de façanes, carrers i racons.

La festa dona la benvinguda a la primavera que és quan la farigola floreix i se sembra la patata segons el clima pradenc. Antigament les dones es reunien a la Plaça Major per a preparar feixos de farigola per assecar. Actualment és l’associació de dones la que està darrera de la confecció de part de les decoracions del poble.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, qualifica l’edició d’enguany de “tot un èxit” i anima a qui s’hagi perdut la festa a visitar el poble que mantindrà part dels guarniments fins diumenge 6 de juny. Enguany s’han repartit al voltant d’un miler de ramillets de farigola als visitants per part dels nens i nenes del poble vestits d’hereus i pubilles.

Per tal de repartir els visitants, els actes es van fer en diferents punts del poble. Dissabte l’associació de joves va organitzar un mercat de segona mà, contacontes, música i foodtrucks al Parc de la Font d’en Grau i diumenge els visitants van poder degustar tisana amb farigola i mel de Prades acompanyats d’amenització musical amb Five Cats Dixie Street i ball de bastons de la colla de Capafonts i d’alumnes de l’Escola Serra de Prades. A la tarda de diumenge l’activista LGTBI de Prades, Gal·la Rouge, va presentar el llibre “La vida tiene tu nombre”. Durant el cap de setmana també es va poder veure una exposició de porrons gràcies a la donació de Domingo Vilà, de l’antic restaurant El Manelic, al Jardí del Rector.

Enguany ha sigut l’any que més participació hi ha hagut als concursos de pintura i que més parades ha tingut el mercat artesanal amb prop d’una cinquantena. El concurs de pintura ràpida en categoria adults i infantil ha atret a 21 i 22 participants respectivament. Els participants s’han repartit pels carrers del poble i han realitzat les obres d’art durant el matí de diumenge. El guanyador en la categoria d’adults ha estat Julio Garcia Iglesias, en la categoria infantil Aleix Roselló Rosell i en la juvenil Berta Huguet Fuertes. Les cinc decoracions de façanes, carrers i racons florits guanyadores han estat les de Mercè Alabart, Meritxell Alabart, Cal Serafí, Fina Clajel i Rosa Martorell. Al concurs d’Instagram amb l’etiqueta #festafarigola2021 també ha tingut força participació i properament es donarà a conèixer el guanyador.

Redacció

 

Galeria d’imatges: Prades viu desbordada la Festa de la Farigola

Prades ha reviscut les sensacions d’abans de la pandèmia amb la celebració de la Festa de la Farigola recuperada. La vila vermella s’ha omplert aquest cap de setmana no només de gran quantitat de visitants, sinó de la fragància de la farigola i dels colors vius dels guarniments de carrers i racons, a més de veure una munió de pintors i pintores escampants per la plaça de la vila, participants en el concurs de pintura ràpida, a més de gaudir del mercat artesanal, vermuts, desfilada musical o ball de bastons, entre altres moltes activitats. Us oferim un repàs visual dels actes d’aquest diumenge.

Fotos: Tots21

 

Prades s’omplirà de nou de colors amb la tradicional Festa de la Farigola

Una nena repartint farigola. Foto: Ajuntament

Prades recupera la tradicional Festa de la Farigola que es celebrarà el proper cap de setmana del 29 i 30 de maig omplint els carrers d’ornaments. L’anterior edició es va veure afectada per les restriccions per la prevenció del Covid i el consistori la va haver d’anular. Enguany es celebrarà seguint les recomanacions sanitàries repartint els actes pels carrers del poble. L’Ajuntament de Prades agraeix a l’Associació de Dones i a altres voluntaris l’elaboració durant les últimes setmanes de part dels ornaments que s’exposaran pels carrers de la vila. El consistori anima a la resta de veïns a participar en el concurs de guarniment de façanes, racons i carrers.

Tant dissabte com diumenge es podrà degustar la tradicional tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes. Foto: Ajuntament

El municipi oferirà activitats variades dirigides a tots els públics on es barrejarà música, art i gastronomia. Tant dissabte com diumenge es podrà visitar el mercat artesanal que enguany reunirà gairebé una cinquantena de parades pels carrers del poble. Els dos dies també es podrà degustar la tradicional tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes. Els seus concursants hauran de tenir acabats els guarniments el diumenge a primera hora del matí. El dissabte s’iniciaran les activitats amb control d’aforament al Parc de la Font d’en Grau organitzades per l’Associació de Joves. El parc acollirà el mercat de segona mà d’onze a dos quarts de nou del vespre i foodtrucks. A les dotze del matí es podrà gaudir d’un vermut amb djceba, conta contes amb Mar d’Estels a dos quarts de sis i actuació musical de Gerard Oriach a les set de la tarda.

L’Ajuntament també organitza concurs d’instagram de fotografies relacionades amb la festa amb l’etiqueta #festafarigola2021 amb opció a guanyar un lot de productes alimentaris. Foto: Ajuntament

El diumenge continuaran els actes amb l’onzena edició del concurs de pintura ràpida adults i la cinquena edició de la categoria infantil pels carrers del poble. Es poden consultar les bases a www.prades.cat/farigola. L’Ajuntament també organitza concurs d’instagram de fotografies relacionades amb la festa amb l’etiqueta #festafarigola2021 amb opció a guanyar un lot de productes alimentaris. A les onze del matí la colla bastonera de Capafonts i els nens de l’Escola Serra de Prades faran un ball de bastons a la Plaça Major i de dotze a dues Five Cats Dixie Street amenitzaran musicalment els carrers de la vila. A dos quarts de sis de la tarda es lliuraran els premis dels concursos de pintura ràpida i de guarniment de façanes al Centre Cívic i tot seguit es presentarà el llibre “La vida tiene tu nombre” de Gal·la Rouge, activista LGTBI de Prades.

Una festa tradicional amb més de 40 anys d’història

La festa, que té més de 40 anys d’història, celebra l’arribada de la primavera a Prades i el seu principal atractiu és el concurs de decoració de façanes amb ornaments florals. El poble, al estar situat gairebé a 1.000 metres d’altura, fins aquestes alçades de l’any no es pot considerar que el clima sigui primaveral. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres dies amb més de 40 edicions a l’esquena.

Redacció

 

Territori es mostra disposat a iniciar la tramitació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades

Entorn del Bosc de Poblet, a les Muntanyes de Prades. Foto: Núria Torres

El Departament de Territori i Sostenibilitat obre la porta a iniciar la tramitació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Es tracta d’una reivindicació de la zona que ve de lluny però que en els darrers mesos ha rebut un nou impuls en forma d’un manifest signat per 22 ajuntaments i quatre consells comarcals i que ha estat ben rebut per la Generalitat. Tot i això, des del Govern es remarca que són tràmits llargs i que tot plegat ho haurà de concretar el nou executiu. De fet, des de Territori apunten que fins aleshores no hi haurà cap acte administratiu. L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, celebra el posicionament del Govern i confia que aquest suport permeti tirar endavant la iniciativa.

El fòrum d’administracions locals pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades va publicar un manifest a finals de març en el qual subratllava la «urgència» de la declaració per al «reconeixement i preservació dels valors patrimonials d’aquest espai i per ajudar al desenvolupament socioeconòmic sostenible i adequat del territori». Els ens també reclamaven un calendari i l’inici d’un procés d’informació i participació dels responsables de la planificació dels espais protegits per actualitzar el projecte i, amb la implicació de la població i les entitats locals, assolir el màxim consens. El fòrum el formen els 22 ajuntaments inclosos en l’àmbit geogràfic i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, les Garrigues i el Priorat.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, es mostra satisfeta perquè en les reunions que han mantingut amb el Departament, hi ha hagut entesa. «El projecte es veu bé des de tot arreu», afirma. L’alcaldessa considera que poder formar part d’un Parc Natural seria molt beneficiós pel municipi. «Ja fa anys que treballem per la vessant turística, i la declaració seria un nou impuls i poder veure les coses i regular-les d’altres maneres. És una figura necessària per les nostres muntanyes», destaca.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, també reconeix que hi ha hagut bona sintonia entre Territori i els consells comarcals i la Diputació en les reunions que s’han mantingut en els darrers mesos. Amb tot, i de la mateixa manera que Bargas, confia que amb el canvi de Govern el projecte no es paralitzi i segueixi endavant sense entrebancs. De moment, no s’ha posat damunt la taula cap calendari.

Una reclamació històrica

La reivindicació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades es remunta a l’any 1976 per part de la comunitat científica del país. Posteriorment, el Parlament de Catalunya ha instat en diverses ocasions els governs de la Generalitat a la seva declaració, i tècnicament en la planificació dels espais naturals de Catalunya, es considera necessària la seva declaració, afirmen des del fòrum. Les Muntanyes de Prades, indica el manifest, són el territori forestal continu més extens de la Catalunya mediterrània, on la major part dels boscos no presenten una planificació ni una gestió activa i, per tant, es troben sotmesos als riscos ambientals que aquest fet comporta.

ACN

 

Prades acollirà aquest estiu l’escola itinerant de pop-rock Summer Camp 2021

L’escola itinerant de pop-rock Summer Camp 2021 tindrà enguany Prades com a seu, segons ha avançat l’organització en una nota de premsa. Els assistents es podran allotjar al Càmping Prades Park, que disposa d’instal·lacions complertes amb piscina i espais esportius. Les classes es faran a l’edifici de les Escoles Municipals i el concert final, obert al públic en una plaça del municipi, també serà retransmés en directe pel canal de YouTube del Campus Rock. El període d’inscripcions s’ha obert avui al web del Campus Rock.

Campus Rock Prades 

Aquest campus serà del dia 12 de juliiol a les 10 h del matí fins al 17 al migdia, a les 13:00h. Hi ha dues modalitats: amb allotjament i sense allotjament. Si s’escull la modalitat “amb allotjament” i veniu de lluny, es pot fer l’acollida un dia abans.

El Campus Rock són unes colònies musicals de pop-rock per a joves. Poden participar joves músics de tots els instruments tant elèctrics com acústics. Les classes són sempre en grup. Hi ha tutors d’instruments per millorar i resoldre dubtes.

Tipus d’inscripcions:

Amb allotjament (a partir de 14 anys):

480 € Totes les classes i activitats amb allotjament al Camping Prades Park (pensió completa, dormir i servei de menjador).

Sense allotjament (a partir de 12 anys):

325 € Totes les classes i activitats (No inclou allotjament ni servei de menjador)

Descomptes: 25% de descompte a partir del segon germà

Places: 30 places.

Avançament de la programació:

Professors
Combo, tutoria de bateria i percussió: Jimmy Piñol (Lax ‘n’ busto)
Combo, tutoria de piano i teclats: Joan-Pau Chaves (Els Pets)

Tutoria de veu:  Marina BB Face

Combo, tutoria de guitarra: Toni Xuclà
Combo, tutoria de baix:  David Ibarz

Activitats

Taller de Composició de Cançons: professor/a a determinar

Combos específics: a determinar

Dia 12 de juliol – Concert de Professors al Centre Cívic de Prades
Dia 13, 14 i 15 de juliol -Concerts dels participants
Dia 16 de juliol – Concert final obert al públic. Lloc: per determinar

Programació diària

Dilluns 12 de juliol

10 h – Benvinguda al Camping Prades Park
11:00 a 11.30 h – Preparació dels temes del grup instrumental amb els tutors d’instrument
11.30 a 13.30 h – Combos de Pop Rock

16:00 a 20:00 h – Combos de Pop Rock (continuació)

Dimarts 13 de juliol

10 a 12:30 h – Combos específics: a determinar

12.30 a 13:30 h – Lleure

16 a 20:00 h – Combos específics: a determinar

22:00 – Concert de combos al Camping Prades Park

Dimecres 14 de juliol

10 a 12:00 h – Combos específics: a determinar

12 a 13:30h – Taller de Composició de Cançons: professor/a a determinar

16:30 a 20:00 h – Combos específics: a determinar

22:00 – Concert de combos al Camping Prades Park

Dijous 15 de juliol

10 a 12:00h – CAMPUS AUTOR: presentació de les composicions dels  participants

12 a 13:30h – Lleure

16:30 a 20:00 h -Grups instrumentals assaig dels temes compostos pels participants

22:00 – Concert de combos al Camping Prades Park

Divendres 16 de juliol

10 a 13:30 h – Combos. Assaig del concert final
16 a 20 h  – Assaig general i proves de so
22:00 h  – CONCERT FINAL obert al públic. Lloc: per determinar

Dissabte 17 de juliol

10 a 13:30 h – Tutoria i comiat

Redacció