TARRAGONA 21

Comença la primera Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana amb l’impuls de la URV i la DOP

La Fira d’enguany és un dels instruments per millorar la comercialització de l’oli d’oliva verge extra del territori i resultat del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Nutrisalt per a la innovació en l’àmbit de la nutrició i la salut. Foto: URV

La primera Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana té lloc des d’aquest dijous 12 de novembre fins al dilluns 30, sota el paraigua del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt, coordinat per l’Ajuntament de Reus i en el qual hi participa la URV. La fira promou el comerç online dels productors d’oli de la DOP Siurana per arribar a un públic més ampli del que tradicionalment visita les fires presencials, i compta amb la col·laboració de cuineres de renom, com ara Carme Ruscalleda o Ada Parellada, per incrementar el coneixement que els consumidors tenen de l’oli d’oliva verge extra.

L’esdeveniment virtual és també el resultat d’una de les operacions del PECT Nutrisalt per donar suport a la competitivitat de les empreses agroalimentàries. Els responsables d’aquest eix del projecte, els investigadors dels departaments d’Economia i de Gestió d’Empreses de la URV, Miquel Angel Bové i Noemí Rabassa, han ideat diferents propostes per facilitar la comercialització i la internacionalització dels productes a partir de la digitalització del sector. La Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana és el primer dels instruments de millora de la comercialització que veu la llum, amb la col·laboració entre la DOP Siurana i la Fundació URV.

A més de la presentació de la collita d’aquesta temporada al canal de YouTube de la DOP Siurana, el programa d’activitats de la fira s’intensificarà durant els caps de setmana, amb esdeveniments que tenen lloc a l’Instagram de cuiners reconeguts i experts d’altres àmbits amb incidència sobre la producció i consum de l’oli. Amb el títol “Glopets d’oli de la DOP Siurana”, les converses d’aquests col·laboradors entorn de la cultura de l’oli tenen lloc els següents dies:

  • Divendres 13 de novembre, a les 19 h. Converses “FAQS d’oli”, amb Eudald Salvat, al compte d’Instagram de la DOP Siurana, @dopsiurana.
  • Dissabte 14 de novembre, a les 13 h.  Recepta d’escudella d’oli d’oliva verge extra, amb Montse Bertran, cuinera i blocaire de FemCuinetes, al seu compte d’Instagram, @montse_femcuinetes.
  • Diumenge 15 de novembre, a les 12 h. Recepta de cruixent d’oli, coca fina de llom de conill confitat, moniato amb vinagreta tèbia de mel i cremós de xocolata negra, amb Pep Nogué, gastrònom i cuiner, al seu compte d’Instagram, @pepnogue.
  • Divendres 20 de novembre, a les 19 h. Converses “De l’olivera a la cuina”, amb Carme Ruscalleda i Francesc Baigesd, al compte d’Instagram de Carme Ruscalleda, @carme.ruscalleda.
  • Dissabte 21 de novembre, a les 20 h. Recepta de confitat de bolets, Xavier Soriano, del blog Flavorcook, al compte d’Instagram del blog, @flavorcook.
  • Diumenge 22 de novembre, a les 19 h. Recepta de sablée d’oli amb brandada de bacallà, samfaina i oli de menta, amb Ada Parellada, al perfil d’Instagram de la cuinera, @adaparellada.
  • Dissabte 28 de novembre, a les 12 h. Recepta de pastissets de Tortosa amb moniato, amb Anna Genís, del blog Llepadits, al compte d’Instagram @llepadits.
  • Dissabte 28 de novembre, a les 17 h. Converses “Novembre, temps d’oli”, amb Mònica Usart, física i meteoròloga, i Toni Galceran, president de la DOP Siurana, al compte d’Instagram de Mònica Usart, @monicausart.
  • Diumenge 29 de novembre, a les 13 h. Converses “Receptes de vida”, amb Nani Nolla, fotògrafa i blocaire de La Cuina Violeta, i Ruth Troyano, periodista especialitzada en enoturisme, al compte d’Instagram @nani_nolla.

La primera Fira Virtual de l’Oli Nou Siurana pren el relleu de manera excepcional a la Fira de l’Oli Siurana, que enguany ha suspès la seva 24a edició a causa de la pandèmia de la COVID-19, i es converteix en un instrument del PECT Nutrisalt, la iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la URV, la FURV, l’IRTA i Eurecat, amb el suport dels ajuntaments de Tarragona, la Selva del Camp, Constantí i Maspujols, i del sector agroalimentari del territori. Compta amb un pressupost d’1.924.619 euros, cofinançants al 50% amb fons provinents del (PO) FEDER de Catalunya, i amb una aportació del 25% de la Diputació de Tarragona.

A més de l’eix per a la competitivitat de les empreses del sector, la URV, amb el grup de recerca en Nutrigenòmica, també és responsable de l’operació que afegeix valor als productes alimentaris i en crea de nous a partir de l’ús de tecnologies.

Redacció

 

L’Ajuntament de Prades subhasta 11 parcel·les

Les parcel·les són d’entre 400m2 i 1500m2 a la Urbanització U.A. les Forquetes. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Prades posa a la venda per subhasta 11 parcel·les de la Urbanització U.A. les Forquetes en terreny urbanitzat. L’anunci s’ha fet públic el 10 de novembre a través de la pàgina web de contractació pública del gencat. La majoria de les parcel·les són d’entre 400m2 i 500 m2 i hi han dos de més grans d’entre 1300m2 i 1500 m2. El preu de sortida del terreny més petit és de 32.942,91€ fins a 74.463,36€ pel terreny més gran.

El projecte d’urbanització va ser aprovat per decret de l’alcaldia 075/2015 en data 11 de juny de 2015 i redactat per l’arquitecte Josep Martí i Borràs. Els interessats poden presentar les seves ofertes al registre general de l’Ajuntament fins el dia 1 de desembre de 2020 a les 15:00h. Per a més informació es pot consultar a www.prades.cat/forquetes.

Redacció

 

Creix el ‘turisme esotèric’ a La Mussara, l’Ajuntament de Vilaplana en recela

Un grup de rock, gravant un vídeo el passat diumenge a la part més alta de La Mussara. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Vilaplana -de qui depèn el poble abandonat de La Mussara- constata que cada cop hi ha més ‘turisme esotèric’ a La Mussara degut als nombrosos programes de televisió que s’ocupen de les suposades desaparicions de persones i de la imaginada presència d’una pedra que condueix a una altra dimensió.

A aquesta presència de gent, que sempre n’hi ha hagut, però que s’ha incrementat notablement darrerament, s’hi sumen a més aquelles famílies que estan descobrint la muntanya en l’època de la pandèmia i els rovellonaires que ja comencen a desfilar per les Muntanyes de Prades.

Notable va ser l’afluència de visitants el cap de setmana passat, amb l’aparcament del refugi ple de vehicles com també l’entrada del poble abandonat. Gent fent pic-nic, famílies amb cistelles per anar a buscar el rovelló, un grup de rock filmant un vídeo a la part més alta de La Mussara… i un jove pare de família que preguntava on és la pedra que condueix a una altra dimensió, com va comprovar Tarragona21.

L’alcalde, Josep Bigorra, ha expressat a Tarragona21 la seva preocupació i la de l’equip de govern per la presència massiva de gent els caps de setmana, ara especialment, amb l’anomenat ‘turisme esotèric’, que contribueix a donar una imatge distorsionada de La Mussara. Programes com Cuarto Milenio, a Cuatro, presentadors com Sebastià d’Arbó, a TV3 i a 8TV, i xarxes de televisions locals, més una legió d’aficionats que tenen canal a Youtube difonen aquests temes i afavoreixen que hi vingui més gent atreta per l’esoterisme, relata l’alcalde. ‘Els vídeos de fenòmens paranormals van a més’, es lamenta Bigorra. ‘Ens hem trobat casos com una persona que havia fet un llibre, no li havíem donat permís per entrar a l’església, i va demanar fer-hi una pel.lícula. No li vam concedir el permís i finalment, van gravar igualment un vídeo dins de l’església’

‘Refusem sistemàticament les peticions que ens fan de filmar al lloc per qüestions esotèriques, però sabem que es filma de manera il.legal perquè ho veiem al programes o a les xarxes’, subratlla Bigorra. No hi ha impediments, però, però concedir permisos per als nombrosos grups musicals que demanen gravar clips a La Mussara. El passat dilluns, un conjunt mexicà que té 500.000 seguidors a Instagram ho estava fent, com diumenge passat, un català.

Una imatge del poble abandonat de La Mussara. Foto: Tarragona21

Accedir a una església en runes

Molesta i preocupa especialment l’accés lliure a l’església i al petit cementiri del costat, on són visibles les creus amb els noms de les persones allí enterrades. ‘La gent que accedeix a l’església, que està en runes, s’exposa a perills, a part del saqueix i el vandalisme que s’hi pugui donar’, relata Bigorra.

A Google, la frase ‘piedra de La Mussara’ té més de 35.000 entrades. Nombrosos vídeos es troben a la xarxa, alguns fets l’any passat i amb imatges de l’interior de l’església. Afirmen que la presència d’una pretesa porta a una altra dimensió, una ‘porta del sis’, fa que la gent hi desaparegui. També se cita casos de cacofonies, bruixeria, fantasmes i que s’hi han fet rituals. La xarxa està plena de relats fantasiosos que situen La Mussara com un dels epicentres a Espanya d’aquestes portes dimensionals. El passat diumenge, Tarragona21 era testimoni com un pare de família jove preguntava on era aquesta porta mentre visitava les runes de les cases ensulsides. Les històries de desaparicions tenen la culminació en una que sembla real, la d’Enrique Martínez Ortiz, que va tenir lloc en 1991.

‘La gent té els seus avantpassat enterrats al cementiri de La Mussara i no volen que es parli malament d’ells’, diu l’alcalde. L’Ajuntament no té pressupost ni de lluny per muntar un sistema de vigilància i confia que si s’acaba declarant la zona Parc Natural les Muntanyes de Prades, ‘podem disposar de més recursos per tenir més vigilància i controlar espais i accessos’.

No només els visitants tel.lúrics causen problemes, els excursionistes, boletaires o els que fan pic-nic provoquen inevitablement un increment de la brutíssia i un segon efecte refusable, que acaben aparcant en qualsevol lloc: ‘Els propietaris de finques es queixen perquè barren el pas dels seus camins en aparcar-hi els seus vehicles’, afirma l’alcalde. En unes recents sortides de voluntaris es van retirar 300 kilos de brossa.

Amb la Diputació de Tarragona es treballa una proposta per reduir-ne l’impacte. Es tracta d’evitar que els cotxes arribin al poble abandonat. La carretera mor allà, però uns pocs centenars de metres abans hi ha un desviament cap al refugi de muntanya, de qui n’és titular la Diputació, com de la carretera. Es proposa ‘que a l’alçada del refugi no es pugui continuar fins a La Mussara i els vehicles hagin de fer un gir cap a l’aparcament del refugi. Contemplem fer un aparcament més gran al refugi. D’aquets manera, la gent hauria d’anar a peu a La Mussara’, explica Bigorra. Al seu torn, l’Ajuntament modificaria les ordenances municipals per tal de prohibir l’estacionament a La Mussara poble. Són opcions que s’estan estudiant, com ‘fer pagar per aparcar, com es fa a Siurana’, lloc d’interès on hi va tanta gent que els ingressos permeten tenir-hi un vigilant, situació que no es donaria a La Mussara, que no té tants visitants.

Jaume Garcia

 

La pandèmia desplaça part del turisme a l’interior i el pont bat rècords de visitants

El meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha estat a l’Observatori Astronòmic de Prades aquest pont festiu. Foto: Cedida

La pandèmia està desplaçant part del turisme a l’interior, amb visitants que busquen trepitjar natura. Zones com les Muntanyes de Prades o el Priorat en general han viscut un espectacular pont del Pilar, amb gent per tot arreu, tot i que els recintes com restaurants havien de mantenir les distàncies de seguretat. No són els únics llocs d’interior que han mostrat unaforça visitants.

Prades el fenomen es confirma, amb rècords d’afluència al pont, però també durant el mes de setembre i a l’estiu. Així, aquest pont festiu d’octubre han desfilat per l’Oficina Municipal de Turisme 470 persones. En tot el mes de setembre de l’any passat, hi van passar 423 persones, el que suposa a més a més, el doble que el setembre de l’any anterior, han indicat a Tarragona21 fonts de l’oficina. ‘Ha vingut molta més gent que altres anys’, recorden.

L’any passat, durant el cap de setmana del 12 d’octubre, que no va tenir pont, van passar per l’Oficina de Turisme 95 persones i tot el mes d’octubre, 140 persones. La diferència amb enguany és abismal.

L’Observatori astronòmic de la vila vermella havia penjat el cartell de ‘complet’ bastant abans que arribés el pont. Ofereix xerrades i contemplar el planetari, a més de sortides per veure els estels. Entre els que hi han anat i ha passat el pont a Prades es troba el conegut meteoròleg de TV3 Francesc Mauri. ‘Ha estat un continu de gent i famílies. La sensació és que a Prades hi havia més gent que a l’agost. Veies cotxes aparcats en camins lluny del poble’, deia a Tarragona21 el responsable de l’Observatori, Aleix Roig.

A Capafonts, també al Baix Camp, l’allau de visitants ha estat també extraordinària. L’alcaldessa, Judit Giró, comptabilitzava 24 autocaravanes dissabte passat, una xifra totalment inusual. Tot i que els visitants són benvinguts, té un però: ‘Aquells que es dediquen a entrar als camps i emportar-se castanyes i avellanes o busquen bolets. Demanem que es respecti l’entorn i les propietats privades’. El bar de Capafonts, una localitat amb menys de 100 habitants, ha fet ple dissabte i diumenge: ‘És bo que vingui gent -diu l’alcaldessa-, ara bé ens fa témer que no tinguem recursos per gestionar-ho’.

Les Terres de l’Ebre

L’Associació Empresarial d’Hostaleria de Tarragona afirma que a les Terres de l’Ebre, l’ocupació ha estat molt bona, ‘amb molta gent sobretot procedent de Barcelona’, mentre que a Tarragona ha estat ‘ple de gent i turistes’ el dissabte, i el divendres i diumenge, aquesta se situava entre 60 i 80%.

Jeroni Castell, del restaurant Les Moles d’Ulldecona, assegura: ‘Nosaltres hem treballat com a l’agost. Hem tingut moltíssima gent, sobretot vinguda de Barcelona. I molta que no hem pogut atendre per no tenir més espai’. Tortosa, al seu torn, mostrava un ple dissabte i diumenge.

L’Associació confirma que al Priorat s’ha viscut un ‘ple de gent’, mentre a la Conca de Barberà han vist ‘molts turistes de primera vegada, i s’observa un canvi de costums; la gent que viatjava lluny ara fa turisme de proximitat, turisme de natura.’ També es valora Tarragona, ‘pel nostre clima mediterrani, amb menys pluges que a Barcelona’.

A Valls, dissabte van constatar un 80% d’ocupació, i divendres i diumenge no va arribar al 50%. Es tracta de turisme jove. Entre setmana no hi ha hagut moviment.

Hotels tancats a la costa

Al seu torn, des de la patronal provincial del sector hostaler i de restauració, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la demarcació de Tarragona, es confirma l’increment d’assistents a les zones d’interior, però es puntualitza que ‘no compensa ni de lluny el descens a la costa’. Els grans hotels de la Costa Daurada ‘estan tancats’, i per aquestes dates ‘estarien plens’, com també PortAventura, afirma el portaveu de la Federació, Xavier Guardià. La restauració ha funcionat, ‘aquella que té les portes obertes’, i els hotels petits també, ‘però el turista dels grans hotels no existeix, com tampoc el que visita les grans ciutats com París o Barcelona’.

El desplaçament a l’interior s’observa com un fenomen puntual: ‘El que ha passat el pont del 12 d’octubre confirma que el destí està viu. Quan la gent pot sortir perquè té un cap de setmana propici, surt, i si no pot anar a la costa, va a l’interior’.

Massa gent als rius

Des de l’estiu, amb el desconfinament, un dels grans temors dels alcaldes dels llocs amb atractius naturals és que la petjada del turisme ha arribat a ser excessiva, amb el risc d’embrutar-ho tot i d’escampar el virus. Ha estat un cas molt visible als rius i als tolls, amb excessives concentracions de visitants, sense mascaretes. Això ja va provocar reunions d’alcaldes de la zona de Siurana-Prades amb la Generalitat i un dels municipis que es va avançar a tallar l’accés al riu va ser el d’Alcover, a l’Alt Camp.

El seu alcalde, Robert Figueras, recorda que a l’estiu ja es va restringir l’accés a la vall del riu Glorieta, un dels paratges naturals més destacats del Camp de Tarragona i objecte del desig des de sempre dels excursionistes i famílies. ‘No hem notat un excés de gent pel pont del Pilar perquè ja ens vam avançar aplicant un seguit de mecanismes que ens han donat bon resultat’, com és reduir l’aforament a l’aparcament públic del Mas de Forès -de 120 a 60 places-, amb el tancament dels accessos quan s’és al llindar de superar la capacitat. Es tracta dels accessos per l’ermita del Remei i el Camí de l’Albiol.

Ordenar la vall del riu Glorieta

A més a més, la zona compta amb vigilància que talla els accessos quan hi ha massa visitants, de manera que han d’estacionar el vehicle a 5 o 6 quilòmetres de la vall. Altrament, a l’estiu van tancar completament l’accés a la vall en diverses jornades quan hi havia una amenaça de foc, avantçant-se a l’estat d’alerta que fixa la Generalitat. ‘Alcover fa molts anys que treballa per donar sentit a la vall del Glorieta. Intentem minimitzar l’impacte humà, que no sigui una zona massificada on no s’hi pugui caminar, però sense prohibir anar al bosc. Des de sempre ha vingut molta gent, però encara més des del desconfinament. Volem que vinguin, però de manera raonada i amb actituds responsables’.

El consistori té aprovat un pla d’evacuació de la vall del riu Glorieta, únic a Catalunya, i ara vol aprovar unes ordenances municipals per fixar què s’hi pot fer i què no. ‘Això requerirà del suport de la Generalitat, perquè caldrà que actuïn els agents forestals i els Mossos d’Esquadra’, afirma Figueras a Tarragona21. Fins ara, totes les actuacions fetes, que inclouen el pintat amb línia groga del terra durant tres quilòmetres, la senyalització informativa, la col.locació de portes de fusta que impedeixin l’accés a la vall, a més de la contractació del vigilant, les financia l’Ajuntament d’Alcover.

J. Garcia / J. Siré

 

Uns treballs en un cablejat elèctric deixen sense llum mes de mil abonats de Prades

Uns treballs en un cablejat elèctric, que han acabat desencadenant un incendi a Prades, han provocat que tot el poble, amb més de mil abonats, es trobin sense llum elèctrica, segons informa Protecció Civil. Uns treballs que es feien en un cablejat elèctric situat a la carretera T-701 -d’Albarca a Prades- ha causat un incendi i el tall de subministrament.

Fonts dels Bombers han indicat que l’avís s’ha donat a les 11:40 hores i hi han intervingut un mitjà aeri i quatre terrestres. El foc ha estat apagat a la una del migdia.

L’Oficina de Turisme de Prades incrementa un 43% els visitants i impulsa activitats fora del nucli

 

Ua imatge de la Plaça de la vila de Prades. Foto: Carla Domènech

Davant una temporada atípica, l’Ajuntament de Prades ha aplicat mesures i protocols de prevenció davant el covid-19 per tal de que Prades fos una destinació turística segura amb turisme responsable i protegir la població envellida del municipi. Des de principis de juny s’han repartit unes 7.500 mascaretes al portal d’accés a la Plaça Major junt amb tríptic informatiu de comportament del visitant i s’ha contractat a final de temporada un servei de seguretat privat.

Per tal d’evitar que es concentrés el flux de visitants al casc antic del municipi s’han anul·lat actes multitudinaris. Altres anys s’organitzaven prop d’una 150 d’activitats que s’han vist modificades o cancel·lades enguany com el concurs de gossos d’atura, fira del vi, concurs gossos tofonaires, jornades de la Reina Margarida o festa de la patata. En el seu lloc s’han fet alguns concerts, espectacles, cinema a la fresca i exposicions prenent mesures de prevenció per una cultura segura. Al començament de la temporada, l’Ajuntament es va reunir amb totes les entitats per consensuar quines activitats eren viables davant la pandèmia. Ara al acabar la temporada s’han tornat a reunir per a planificar la temporada baixa.

Durant l’estiu s’han ofert diàriament visites guiades i activitats a la natura de la mà de l’associació excursionista Els Birimbins de Prades, Prades BTT, Prades Outdoors, l’Oficina de Turisme i el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Enguany l’Oficina de Turisme ha ofert cinc variants de visites guiades que han duplicat el nombre de participants. A més de les culturals, de natura i pujada al campanar ja ofertes l’anterior temporada s’ha afegit com a novetat visita guiada a l’entorn rural a camp de cultiu.

Més de 5000 persones han passat per l’Oficina de turisme de Prades aquesta temporada d’estiu, entre Sant Joan i el cap de setmana llarg de l’11 de setembre. Aquesta xifra suposa un increment del 43% respecte a l’any anterior per aquestes dates. Juliol i la primera quinzena de setembre han sigut atípiques, ja que s’han duplicat les xifres de l’any passat. El perfil del visitant majoritari ha estat un públic familiar, provinent de la província de Tarragona i atret per l’entorn natural. L’Ermita de l’Abellera ha limitat l’aforament cosa que ha suposat una disminució del 30% del nombre de visitants.

El centre de visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, que ha obert les portes a l’agost, ha estat oferint observacions astronòmiques a diari i amb més d’una sessió amb aforament limitat amb grups petits. Les xifres de visitants s’han multiplicat per quatre respecte a l’any passat. Un 90% dels participants a les activitats han vingut al municipi expressament per fer astroturisme en front al 50% de la temporada anterior. Segueix la demanada molt forta per aquesta tardor amb diverses sessions esgotades a quinze dies vista.
Respecte a la piscina municipal, malgrat haver de dividir l’espai en parcel·les per respectar les distàncies de seguretat i haver fixat un límit d’aforament, el nombre de tiquets ha disminuït només un 29% respecte a la temporada anterior.

La majoria d’establiments turístics de la vila vermella van arribar a gairebé al 100% d’ocupació el passat mes d’agost. Prades compta amb 8 establiments hotelers amb una oferta variada, des d’hotels familiars, cases rurals, casa de colònies en anglès, càmping de 4 estrelles i fins i tot cases de fusta sobre els arbres i domos i bungalows per veure les estrelles. Tan bars com restaurants també han omplert gairebé a diari.

Els visitants de segona residència han allargat la seva estada estival enguany degut al covid i fins i tot alguns d’ells s’han empadronat al municipi aprofitant l’oportunitat de teletreballar. La població de Prades acostumava a rondar els 590 habitants i ha augmentat en més d’una vintena durant el confinament. Aquesta dada és molt ben rebuda pel consistori per tal de lluitar contra el despoblament rural i per tant poder optar a poder millorar els serveis municipals.

 

La patata de Prades, escollida pel prestigiós El Celler de Can Roca en un projecte de Gastronomia Sostenible lligat al BBVA

La patata de Prades entra a formar part de la recepta que el reconegut restaurant gironi El Celler de Can Roca ha triat aquest mes per fer públic en el projecte ‘Gastronomia Sostenible’ conjuntament amb el BBVA. El ressò d’aquest espai a xarxes socials és considerable i suposa una empenta més a un producte del territori. I més tenint present que la iniciativa ja va néixer amb la intenció de fer costat al petit productor d’aliments a Espanya. Cada mes envien una cistella de productes de temporada i receptes sostenibles als subscriptors, juntament amb els seus consells per a aconseguir una alimentació saludable.

La tercera d’aquestes cistelles, pertanyent a aquest mes, té com a protagonista al porquet ibèric, que el mateix Joan Roca explica com cuinar. El porquet és l’ingredient principal de la primera de les propostes de la tercera cistella: una carn de porc ibèric criat en llibertat en la devesa extremenya per País de Quercus. Per a acompanyar aquest plat, el xef català recorre a les patates de Prades, per a elaborar una fàcil terrina. Remata el plat una amanida de créixens i rúcula de Biòrica i figues murcianes de Fruites i Verdures Rodríguez.

Aquí tens la recepta per a poder fer-ho a casa

Prades contracta seguretat privada davant l’increment ‘d’actes vandàlics’

Una vista aèria de Prades. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Prades ha informat aquest passat dimecres que «degut als actes vandàlics que s’han dut a terme els últims dies, s’ha vist obligat a contractar un servei de seguretat privada».

La notificació del consistori deixa ben clar que «no tolerem actes incívics contra mobiliari urbà, propietat privada ni la falta de respecte pel descans dels veïns».

Redacció

 

Prades posa la primera pedra del futur Observatori Astronòmic, que vol ser un referent a Europa

Un efecte visual del camp de les estrelles que es veuen des de Prades. Foto: Parc Astronòmic de Prades

Primera pedra del que serà el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades amb el futur Obervatori Astronòmic. El Parc ha obert les seves portes aquesta setmana posant en marxa el Centre de visitants a la segona planta del Centre Cívic, amb una primera sessió el dimecres 5 d’agost i amb una presentació oficial aquest divendres 7 d’agost.

És el primer equipament del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades que comença a rutllar, projecte que aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a nivell nacional i internacional i en paraules de la seva alcaldessa, Lídia Bargas, ‘el més important d’Europa’. Prades és un dels millors indrets de la península, sinó el millor, per contemplar les estrelles. És una finestra d’oprtunitat per a ‘desestacionalitzar el turisme pradenc fora dels mesos d’estiu’, a partir d’una oferta sostenible, familiar i de qualitat.

El projecte, impulsat per Astroprades i Ajuntament de Prades, també posa la mirada en l’àmbit educatiu, amb un especial interès en el foment de noves vocacions, molt especialment entre les nenes i noies. Aspira a generar dos milions d’euros d’impacte econòmic en l’horitzó de l’any 2024 en tot l’entorn de les Muntanyes de Prades. És, per tant, ‘un projecte de país’, que supera la comarca i la demarcació de Tarragona i esdevindrà de fet el primer observatori astronòmic en marxa d’Espanya que sumi tasca científica i divulgativa, i formarà un conjunt amb l’existent al Montsec, a Àger -LaNoguera-, l’únic de Catalunya fins ara i col.lapsat de visitants.

El Centre de visitants funcionarà com a espai visitable i punt de rebuda per a les activitats. El nou espai compta amb un Planetari 360°, una Sala d’Audiovisuals i el Museu de l’Astronomia. L’equipament principal del parc astronòmic serà el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, l’Observatori,  que preveu ubicar el gruix de les seves instal·lacions al Pla de la Guàrdia (Prades), un indret ‘amb unes condicions de foscor i estabilitat atmosfèrica extraordinàries que el situen com un dels millors indrets de la península per acollir un projecte d’aquestes característiques’, segons informava avui el seu impulsor, Aleix Roig, aficionat a l’astronomia que va aterrar a la Vila Vermella en 2015 i des d’aleshores, de la mà de l’Ajuntament, ha revolucionat el concepte de sostenibilitat associada al cel astronòmic.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, amb Aleix Roig, avui al Centre de visitants. Foto: Tarragona21

L’equip d’Astroprades, a l’entrada del Planetari. Foto: Tarragona21

El projecte del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades compta amb el suport de l’Ajuntament de Prades, d’una vintena de municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i Montsant, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, l’Institut d’Astrofísica de Canàries i la Fundació Starlight, que li confereixen una marca i un reconeixement internacionals.

La descoberta del cel nocturn de Prades

Un turisme sostenible, respectuós amb el medi, un turisme amant de la foscor i contrari a la contaminació acústica, que s’ha demostrat perjudicial per a la salut humana i per a molts espècies animals. Això busca Prades amb la foscor i per a assolir-ho disposa d’unes virtuts úniques, les del seu cel nocturn d’un entorn situat entre els 950 i els 1130 metres d’altitud.

Des del 2016 que es realitzen observacions astronòmiques obertes al públic, que ja han atret a 6.500 visitants sense comptar aquest 2020. El 2019 l’impacte econòmic en allotjaments, restauració i comerços va ascendir a 210.000€ per a tot el territori. Aquestes xifres estan en alça, preveient-ne un increment amb la culminació del projecte. Es calcula que cada visitant del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades genera una despesa mitjana de 60€. ‘Aquests ingressos ajuden a vertebrar el territori oferint noves oportunitats laborals. És possible gràcies a un model de turisme sostenible sensibilitzat vers la protecció dels cels foscos i l’entorn natural en coherència amb els reptes ambientals que ens presenta l’entrada al segle XXI’, destaca Aleix Toig.

Ja hi ha allotjaments de la vila que s’han sumat a aquest tipus de turisme i ofereixen observacions astronòmiques juntament amb l’estada així com la possibilitat de dormir sota les estrelles en domos, bungalows amb sostre de vidre, colònies d’estiu astronòmiques o activitats d’astronomia durant tot l’any.

Cometa C2020F NEOWISE, sobrevolant Prades el juliol passat. Foto: Parc Astronòmic de Prades

Pas a pas fins a la culminació del projecte

L’any 2014 una parella d’aficionats a l’astronomia, la Georgina Serven i l’Aleix Roig, es fixen en la població de Prades per les seves excel·lents qualitats del cel nocturn. Allà hi instal·len el seu observatori particular, www.astrocat.info, amb la mala sort de trobar sota de casa seva una sèrie de llums que emetien gran quantitat de contaminació lumínica. Després d’uns mesos de contactes amb l’Ajuntament de Prades per tal que aquest iniciés el canvi de l’enllumenat per un altre de respectuós amb el cel nocturn, a finals de l’any 2015 es canvia tot l’enllumenat del carrer i també el de la Font d’en Grau per llums de vapor de sodi, molt més respectuosos amb els cels foscos.

El 2016 l’Ajuntament de Prades rep amb molt bons ulls la proposta d’una primera temporada d’activitats i dona tot el suport logístic per a poder-ho iniciar. A partir d’aquell moment esdevindria Astroprades, la plataforma impulsora del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. A finals de l’any
2016 se sumen dues persones més a l’equip impulsor del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades: la Gemma Garcia i la Marta Garcia.

El 2019 l’Ajuntament adquireix en propietat els terrenys del Pla de la Guàrdia, on s’ubicarà el Centre Astronòmic, que serà l’equipament principal del Parc i s’inicien les Experiències Astronòmiques 360º al nou Planetari Full Dome. A l’agost de 2020 s’inaugura el Centre de Visitants del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

L’alcaldessa ha subratllat que l’Ajuntament de Prades també ‘està treballant per habilitar la zona d’observació de l’Ermita de Sant Roc com a Mirador astronòmic’. Serà un dels primers miradors astronòmics de Catalunya amb la voluntat que esdevingui un espai de referència perquè els aficionats a l’astronomia hi vagin amb els seus propis equips, i també perquè les empreses i entitats dedicades a l’astroturisme hi puguin realitzar les
seves observacions. El consistori, que adquirí la finca on s’aixecarà l’Observatori, està pendent que la Generalitat doni el vist-i-plau al canvi d’usos dels terrenys, que lògicament estan força protegits en trobar-se en un espai Pein. Tamb està pendent del finançament que es podria rebre a través de fons europeus.

Mirador Astronòmic de Sant Roc, on ja es fan activitats, amb la Via Làctia al fons. Foto: Parc Astronòmic de Prades

Protecció del Cel Nocturn

La vila de Prades i una vintena de municipis de quatre comarques s’estan sumant per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. L’Ajuntament de Prades i altres municipis han anat substituint els fanals de la vila per LED PC Ambre i l’associació Astroprades ja té instal·lat, al Tossal de la Baltassana, l’aparell SQM que permet mesurar la foscor de les Muntanyes de Prades de forma contínua gràcies a la col·laboració amb Meteoprades.

Un altre pas important, que culminarà abans que s’acabi aquest 2020, serà la declaració de Muntanyes de Prades com a zona amb cel nocturn de qualitat per part de la Generalitat afegint-se a l’àrea protegida del Montsant que l’any 2018 ja va rebre aquesta protecció. Aquest reconeixement dotarà d’eines als municipis per a que puguin fer millores en l’enllumenat públic.

Per què és tan òptim el cel de Prades?

A Catalunya trobem dues àrees amb Punt de Referència de la Qualitat Lumínica: el Montsec, on s’ubica el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), i el Parc Natural del Montsant i les Muntanyes de Prades, on s’ubica el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades (PAP). A Prades, l’estabilitat de la imatge (seeing) se situa en valors estables al voltant de 1” d’arc a la zona escollida per a la construcció del CAMP, al Pla de la Guàrdia (1.130m d’alçada). Aquest és un dels trets diferencials amb altres cels foscos de Catalunya i altres punts de la Península Ibèrica. Els nivells de foscor al Pla de la Guàrdia se situen en uns valors que arriben a 21,5 mag/arcsec2. A l’entorn del nucli urbà de Prades la foscor supera valors de 21 mag/arcsec2. Per altra banda, la zona occidental del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, corresponent al Montsant, registra els valors de foscor més
elevats, entre 21 mag/arcsec2 i 21,5 mag/arcsec2.

Paral·lelament, la Fundació Starlight, institució creada per l’Instituto de Astrofísica de Canarias i la Consultora Corporación 5, pionera a nivell internacional en la certificació dels indrets foscos més espectaculars per a l’observació del cel nocturn, la promoció de l’astronomia i la protecció dels cels foscos, inicia el procés de certificació de les Muntanyes de Prades i el Montsant com a Destinació Turística Starlight. Aquesta certificació acredita que tots els municipis que la integraran, de 4 comarques de Tarragona, gaudeixen d’uns cels nocturns d’excel·lent qualitat, amb una foscor per sobre 21 mag/arcsec2, protegits de la contaminació lumínica i aptes per a desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.

Jaume Garcia

Prades s’omple de música celebrant els 20 anys del Curs de Clarinet Joan Plaja

Enguany Prades ha acollit la vintena edició del Curs de Clarinet Joan Plaja junt amb el cicle de concerts de la XXI edició del Festival Internacional de Música de Prades

El Curs de Clarinet es va iniciar l’any 2000 quan Joan Plaja, clarinetista i professor del Conservatori Professional de Música de Manresa i de l’Escola de Música de l’Espluga de Francolí, i Daniel Olivé, fill de Prades, alumne seu, amant del clarinet, membre de l’orquestra Monells i Els Pradencs, van pensar que la vila seria el lloc idoni per realitzar-lo comptant amb l’aposta ferma de l’Ajuntament pel curs i el cicle de concerts. Des de l’any 2016, amb la mort del primer dels dos, el curs porta el seu nom en homenatge a la seva persona. L’organització i direcció  del curs i cicle de concerts, amb el suport de l’Ajuntament de Prades, corre a càrrec  de Francesc Navarro, professor a l’Orquestra Nacional de Catalunya i Ciutat de Barcelona, del Conservatori Superior de Música del Liceu i del Conservatori Professional de Música de Manresa, i Lluïsa Vinyes, repertorista de l’aula de clarinet del Conservatori Professional de Música de Manresa.

Enguany hi participen 34 alumnes, d’11 a 24 anys.

És l’únic curs a Catalunya dedicat al clarinet, on es treballa la millora tècnica de l’instrument, coneixement del repertori i treball de cambra i conjunts. Enguany hi participen 34 alumnes, d’11 a 24 anys. En anteriors edicions hi arribaven a participar prop d’una cinquantena d’alumnes però enguany per prevenció de la covid s’ha limitat el nombre d’alumnes i s’han pres mesures com tenir un monitor amb el diploma de d’higiene i Covid, mesurar la temperatura dels participants en el curs, distanciament a les classes i a on es fan els concerts i neteja desinfecció de l’escola. Els professors convidats aquest any han sigut Miquel Ramos i Carlos Pertegaz, reconeguts clarinetistes i pedagogs del nostre país.

Cicle de concerts XXI Festival Internacional de Música de Prades

El cicle de concerts, que es realitzen paral·lelament al curs de clarinet, ha comptat amb un total de nou concerts del 25 de juliol a l’1 d’agost passant per recitals de flauta, clarinet i piano, concerts d’alumnes, professors i grups convidats. Dimecres 29 de juliol “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra” va presentar el disc “Nova Era” al Centre Cívic. El torn dels alumnes va arribar dijous i divendres amb un primer i segon concert a l’església. Divendres un cop finalitzat el concert d’alumnes “Gili-Romaní Hot Jazz Cats” ompliren de música l’església. Per tancar el cicle, el dissabte 1 d’agost es va poder gaudir d’un concert vermut a la Plaça Major i a les cinc de la tarda el concert final al Centre Cívic.

Per celebrar els 20 anys, el passat diumenge 26 es va fer una trobada d’exalumnes i al Centre Cívic del municipi així com una exposició de fotografies “20 anys del curs de clarinet Joan Plaja a Prades” amb un recull d’imatges de tots els alumnes i professors convidats durant aquests 20 anys.

Redacció

 

Prades surt al carrer per rebutjar els homòfobs que amenacen un veí drag queen

Imatges de la concentració, amb el parlament dut a terme per l’lcaldessa, Lídia Bargas. Fotos: Cedides

La reacció immediata de l’ajuntament de Prades condemnant el brot homofòbic viscut a la localitat s’ha traduit en un comunicat contundent i en la convocatoria d’una concentració de suport al veí amenaçat, de rebuig a qualsevol actitud discriminatòria o d’odi envers el col·lectiu LGTBI i a favor de la lliure manifestació de la identitat sexual i expressió de gènere. Desenes de persones han respost a la crida aquesta tarda a la plaça Major de Prades i als carrers adjacents. Alguns manifestants han exhibit la bandera de l’arc de Sant Martí i altres duien pancartes individuals amb lemes com ara ‘Combatem el feixisme’ o ‘Estimem la diversitat’. Durant l’acte, l’alcaldessa, Lídia Bargas, ha llegit un manifest i l’afectat ha agraït el suport rebut.

Imatge de l’alcaldessa reunida amb Isaac, la persona que ha patit els anonims amenaçadors. Foto: Facebook Lídia Bargas

Alhora, Bargas ha publicat una entrada al seu facebook amb la fotografia de la reunió que va mantenir ahir a l’ajuntament amb l’Isaac, la persona drag queen objecte dels anònims, Reproduïm tot seguit l’entrada:

«Avui (per ahir dimecres) com a alcaldessa, he rebut a l’Ajuntament a la Gala Rouge, o a l’Isaac, tan s’hi val, i m’ha explicat el que molts ja sabeu, que ha rebut 2 escrits molt desagradables un després de carnaval, l’altre al juny però que ahir va rebre l’escrit que us poso a la foto amb amenaces incloses.

No entenc com algú gosa a anomenar-se veí de Prades i pot escriure un text així, a aquest grup de veïns els hi demano que si son tan valents per amenaçar que ho siguin per donar la cara i que m’expliquin quin mal fa l’Isaac. Us ha insultat? S’ha posat amb vosaltres? Us ha fet quedar malament? Us ha agredit? Ha malmès mobiliari urbà? ……

Conec a l’Isaac des de ben petit i amb molt d’orgull puc dir que he estat mestra seva, he compartit amb ell moltes hores, i moltes coses, molts records que a tot el professorat de la SES Montsant ens va calar dins al cor, perquè era molt especial per a tots i això no ho esborra ningú, les postals que ens feia per Nadal …. a tots i totes , les petites coses que l’han fet gran. I si el que us molesta fins i tot quan l’Isaac perquè es pinta els cabells de colors, us he de dir que teniu una alcaldessa que també se’ls ha pintat alguna vegada, liles, o del color que em venia de gust, i si el que us molesta es que es vesteixi de Gala, doncs el dia de carnaval no sortiu de casa perquè haureu d’escriure molts anònims.

Bé i així podria continuar i continuar. La llibertat es un dret de tothom, i us demano que la respecteu i deixeu d’escriure anònims, no creieu que aquesta família ja ha patit prou amb la pèrdua de la seva filla ……per acabar només reiterar tot el meu suport a l’Isaac i a la Gala».

Redacció

 

Veïns anònims de Prades amenacen una drag queen per fer-la fora del poble

Imatge d l’Isaac, vestit de drag queen, extreta del seu perfil de facebook.

Ser i voler ser diferent exigeix valentia. I això és el que ha demostrat Isaac, o Gala Rouge Alabart, una persona amant de vestir-se com una drag queen que viu a Prades i ha hagut d’aguantar cartes amenaçadores de veïns anònims. El cas ha sortit a la llum gràcies a la solidaritat mostrada a les xarxes per diferents grups i usuaris, que han reproduit una de les missives que ha rebut. «Per tercera vegada et demanem que siguis una persona normal i quedeixis d’actuar com una aberració malaltissa pel poble, ja que amb els pentinats que portes i travessint-se cada dos per tres de dona dones una mala imatge de Prades». El text es fa més perillòs al final, on «el grup de veïns de Prades et diem que o pares ja o atent-te a les conseqüències». I arribats en aquest punt «et donem dues opcions: O pares i et comportes com una persona normal o marxes de Prades i no tornes mai més. No et tornarem a repetir res més, ja veuràs el que passarà si no fas cas».

L’Isaac ha publicat l’assetjament al seu facebook i ha adjuntat la denúncia que ha presentat als Mossos d’Esquadra, en la qual assenyala que durant fa temps aprofita les festes del poble per vestir-se de drag queen. En el relat dels fets confirma que la primera carta rebuda amb greus insults va ser el febrer, i que no en va fer cas fins la darrera, plena d’amenaces.

La reflexió final la fa al seu facebook com a Gal·la Rouge Alabart. «Dono constancia -escriu- de que a Prades hi un grup de ‘persones’ que m’ha enviat tres cartes amb insults i l’última fent-me fora del meu poble sinó que m’atengi a les conseqüències. Tot és per ser homosexual».

«Jo no canviaré mai, no marxaré ni em feu cap tipus de por», continua escrivint. «Sóc una persona fill de Prades que sempre ho ha donat i fet tot per el poble, ajudo i no faig diferències perquè la llei que em regeix a mi és que tots i totes som esers humans i iguals, és indiferent quina orientacio sexual tinguis.Sapigeu que fent això em doneu mes forçes i valor per seguir endevant i per fer lo que faig amb més il·lusió i energia que mai. I els meus vius i els meus dufuts estan orgullosos de mi», etziba, en referència a un passatge de la carta on es llegia: «Sort -que els teus digunts avis- no hi són si no els mataries a disgustos».

Imatge de la façana de l’ajuntament amb la bandera del col·lectiu LGTBI. Foto: Ajuntament

Posicionament de l’ajuntament de Prades

Aquest migdia, l’ajuntament de Prades ha volgut fixar públicament el seu posicionament amb un comunicat on manifesta la seva «repulsa a qualsevol mena d’actitud discriminatòria, amenaçadora, o actes d’odi envers el col·lectiu LGTBI en general i mostra, avui, de manera rotunda, el seu suport ferm a la persona afectada».

Tot seguit reproduïm íntegrament el comunicat:

«A raó dels fets comunicats ahir 29 de juliol de 2020 per una persona veïna de Prades en relació a cartes anònimes rebudes amb amenaces, l’Ajuntament manifesta la seva repulsa a qualsevol mena d’actitud discriminatòria, amenaçadora, o actes d’odi envers el col·lectiu LGTBI en general i mostra, avui, de manera rotunda, el seu suport ferm a la persona afectada. El dret a la lliure manifestació de la identitat sexual i expressió de gènere és un dret reconegut legalment a Catalunya mitjançant la Llei 11/2014, que de manera específica estableix com a sancionable qualsevol forma de discriminació, amenaces o agressions de la mena que sigui.

És per això que a l’empara d’aquesta llei, els fets esdevinguts han estat denunciats als Mossos d’Esquadra i a la Direcció General d’Igualtat, mitjançant la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI de la nostra comarca. L’odi no té cabuda en el nostre país, a la nostra comarca ni en el nostre municipi, i el denunciem, el perseguim i el combatem per defensar les llibertats personals i l’esperit de respecte a la diversitat i la llibertat de la nostra Vila. No escatimarem cap acció per a que aquests fets no quedin impunes. Com Ajuntament denunciem també que les persones autores de les cartes, que s’amaguen en l’anonimat d’un col·lectiu que no existeix, parlin en nom ‘dels veïns de Prades’.

Prades és un poble ferm en la defensa dels drets del col·lectiu LGBTI, com de tots i cadascun dels drets humans. Diem No a la TRANSfòbia, No a la LGBTIfòbia!!».

Imatge de la conentració de rebuig de l’homofòbia convocada aquesta tarda per l’ajuntament. Foto: Cedida

Per la tarda, l’ajuntament ha convocat una concedntració de rebuig a les actituds homòfobes i d’odi. Podeu veure la informació clicant aquí.

Solidaritat de l’ajuntament de Reus i del Consell Comarcal

L’Ajuntament de Reus s’ha adherit a la declaració institucional aprovada pel Consell Comarcal del Baix Camp per expressar el seu rebuig davant les amenaces a una persona de Prades per raó de gènere.

Com a mostra de solidaritat cap a totes les persones del col·lectiu LGTBI del Baix Camp, i especialment cap a la persona de Prades que ha rebut amenaces anònimes, l’Ajuntament de Reus penjarà al Casal de les Dones un domàs amb els colors que identifiquen aquest col·lectiu.

L’Ajuntament de Reus expressa el seu rebuig més enèrgic, i dona ple suport a la persona afectada, al municipi de Prades, als seus veïns i veïnes i al consistori de la Vila Vermella per tractar adequadament aquest tipus d’actituds lgbtifòbiques.

J.S.

 

Prades es queda enguany sense concurs de gossos d’atura

Imatge d’arxiu d’una de les edicions del concurs de Prades.

La Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans ha decidit suspendre els certàmens més rellevants que se celebren arreu del territori davant la dificultat per gestionar i controlar les mesures de seguretat que les autoritats sanitàries exigeixen per evitar el contagi de la covid-19. Entre els que s’han vist afectats per la mesura es troba el de Prades (Baix Camp).

Aquests populars concursos, que apleguen pastors vinguts d’arreu de Catalunya, les Illes Balears, el País Basc i França, presenten una tipologia d’activitats que fa molt complicada la seva adaptació a la normativa.

Des de la Federació ja s’està treballant per poder celebrar les edicions corresponents del 2021, amb la voluntat que suposi «un pas endavant en termes de consolidació, prestigi i projecció» dels esdeveniments.

ACN

 

El nou Pla Únic preveu una aportació de 24,5 MEUR pel Camp de Tarragona

La consellera -a l’esquerra-, rebuda per l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, en la seva arribada al municipi. Foto: Eloi Tost

El nou Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024 contempla una aportació de quasi 24,5 MEUR pel Camp de Tarragona. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, l’ha presentat aquest dilluns a Prades (Baix Camp) i ha concretat que permetrà finançar 260 actuacions en 118 municipis, una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) i cinc consells comarcals.

El Govern va aprovar fa uns dies la resolució provisional a l’espera de la definitiva, prevista per l’octubre. «El nostre país no es construeix d’altra manera que no sigui de la mà del món local», ha dit Budó. En el conjunt de Catalunya la inversió de la Generalitat és de 250 MEUR i es preveu que aquests diners financin obres per un valor total d’uns 644 MEUR.

ACN

Desmantellen una plantació de marihuana a Prades amb prop de 1.300 plantes

Imatge d’arxiu d’un actuació dels Mossos. Foto: Mossos d’Esquadra.

Els Mossos d’Esquadra van desmantellar dimecres una plantació de marihuana a Prades (Baix Camp) amb prop de 1.300 plantes d’una alçada aproximada de 50 centímetres. També van intervenir 100 làmpades, 7 filtres, 34 ventiladors, 7 aparells d’aire condicionat, 7 extractors i un centenar de transformadors. Hi ha dos detingut de 45 i 46 anys, que estaven a l’interior de l’immoble. Se’ls atribueix un delicte contra la salut pública i un altre de defraudació de fluid elèctric, ja que la connexió era fraudulenta. La investigació va començar el maig. Els detinguts, de 45 i 46 anys i nacionalitat albanesa, passaran durant les properes hores a disposició judicial.

ACN

 

Situació ‘límit’ a Prades i municipis de l’interior, que exigeixen la reobertura del consultori mèdic

Una vista aèria de Prades. Foto: Cedida

Prades i municipis d’interior reclamen a Salut la reobertura del consultori mèdic de Prades. La situació derivada del seu tancament per la pandèmia del coronavirus ja és ‘intolerable’. L’alternativa és que els avis truquin al CAP de Cornudella per concerta-hi cita o desplaçar-se a 40 quilòmetres, a l’Àrea Bàsica de Salut de les Borges del Camp, que és oberta.

L’Ajuntament de Prades enviarà una carta signada per un centenar de veïns reclamant la reobertura del consultori mèdic i amb el temor de l’arribada de l’estiu i l’esclat de la vinguda de residents. La resposta de la Generalitat no ha convençut el municipi ja que mantenen que la solució és trucar al CAP de Cornudella, ‘que té l’única línia telefònica col.lapsada’, subratlla a Tarragona21 l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas.

El Camp de Tarragona està encaminant la post-emergència després de la greu pandèmia generada per la Covid-19. Per tal de gestionar aquesta crisi, la regió sanitària va establir un pla de contingència que preveia el tancament de diferents CAP i consultoris dels pobles del Camp de Tarragona.
La carta destaca que ‘el nostre petit municipi té una població envellida i diversos malalts crònics que en la majoria de casos no es pot desplaçar fins al CAP obert al 100% més proper que es troba a 40 km (Les Borges del Camp)’.

A La Febró, el seu alcalde, Joan Carles Santos, subratlla a Tarragona21 que tenen el mateix problema. ‘Vam signar el manifest’, destaca. La ciutadania es desplaçava a Prades o a Cornudella pels serveis mèdics quan aquests eren oberts.

‘Des del primer dia l’Ajuntament de Prades ha anat rebent queixes sobre aquest fet, al principi aquestes s’anaven aturant i recomanant la trucada al CAP de Cornudella per qualsevol consulta, dubte, incidència…. ja que enteníem que la situació era excepcional’, recorda l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, que segueix relatant: ‘Durant aquests mesos des de l’Ajuntament hem anat a prendre la pressió a casa d’alguns avis, a fer controls de glucèmia, a preparar la medicació setmanal, també parlar amb els fills que viuen fora, fer els seguiments…. que s’ha fet amb molt de gust i sense queixes però ha arribat un punt que no s’entén que no hi hagi un servei de metge a Prades. Sabem que tenim el CAP a Cornudella, però també està tancat i és un calvari intentar parlar amb ells, és impossible contactar-hi ja que tenen una única línia i sempre comunica. Ens hem posat en contacte amb ells i ens diuen que els pacients han d’enviar un correu electrònic i, com comprendran, les persones grans no estan en condicions de poder fer-ho’.

A hores d’ara la resposta d’atenció primària ‘és molt baixa, per no dir nul·la‘. Preocupa molt ‘que aquesta situació es mantingui a l’estiu’ ja que Prades és un dels focus turístics més importants de la comarca, on multiplica per deu la població, arribant en dies punta a 6000 persones.

La situació d’ara ‘ja és límit’ pel ‘descontentament que es respira’ ‘Ens sentim desatesos i la impotència comença a mostrar-se per tot arreu. Creiem que un cop passada la fase inicial de la Covid-19 i tenint en compte que estem amb la desescalada entenem que s’ha de revertir el pla de contingència de la regió sanitària i que els diferents CAP i consultoris del Camp de Tarragona han de recuperar l’activitat’, reclamen des de Prades. El manifest diu també que ara pertoca ‘restablir tots els serveis de Salut a tots els pobles i ciutats del Camp de Tarragona. Comptar amb equipaments de salut a tot el territori és una mesura que contribueix a l’equilibri territorial. Entenem que el fet de no tornar a obrir-los i recuperar l’activitat prèvia es podria entendre com una retallada encoberta del departament de Salut’.

El tema va ser tractat en el Consell d’Entitats de Prades del dia 5 de juny, on hi eren presents els presidents de les associacions de la vila i els regidors de l’Ajuntament, s’acorda traslladar aquestes inquietuds al departament de Salut, demanant la reobertura i posada en funcionament del consultori de Prades i del CAP de Cornudella garantint totes les mesures de seguretat i alhora demanant a Salut que es recuperin ‘de forma efectiva tots els serveis que abans es prestaven en aquests dos centres’.

La situació és general a Catalunya i no només pròpia de Prades i el seu entorn. Al seu torn, l’alcadessa de Capafonts, Judith Giró, matisa el cas, confirma que la situació ‘no és la desitjable, però hem d’entendre que estem en una situació excepcional’. Capafonts té el consultori mèdic tancat i creu que ho estarà força temps ja que és de dimensions molt reduïdes i no compleix les distàncies de seguretat.

Des de l’Institut Català de la Salut s’ha respost per escrit que l’atenció presencial es farà a Cornudella ‘sempre prèvia gestió telefònica per part dels professionals sanitaris, qui donaran cita concertada al pacient’. L’ICS argumenta que es fa ‘per garantir la seguretat dels usuaris de l’Àrea Bàsica de Salut de Cornudella de Montsant‘. I argumenta que ‘encara que des del Ministerio de Sanidad el punt de desescalada en què hem entrat és la fase 3, sanitàriament parlant, entrem en fase 1 i per tant, l’activitat no pot ser l’habitual. A més de no poder garantir encara, als consultoris locals, la separació tant en la sala d’espera com en la consulta, per pacients respiratoris i no respiratoris (per evitar risc de contagis). L’assistència d’un pacient amb quadre respiratori a un consultori comportaria el tancament del consultori per posterior neteja del mateix i el confinament de les persones presents en aquell moment en aquest espai. Per això insistim en la necessitat que les visites siguin programades pels professionals sanitaris’.

Des dels municipis de la zona de Prades es respon que això no soluciona el problema i que tampoc hi ha gaire visites als consultoris com per mantenir-los tancats.

Jaume Garcia

 

Preocupació a Alcover, Siurana i Prades per evitar aglomeracions al riu i a les muntanyes

Imate d’un grup de joves accedint a peu a la vall del Glorieta des del terme municipal d’Alcover. Foto: Mar Rovira

Prades, referent turístic d’interior del sud de Catalunya, va tornant lentament a una certa normalitat, tot esperant recuperar visitants a mesura que es vagin cremant etapes, però amb la màxima prevenció que suposa que aquests mantinguin actituds responsables per evitar que hi pugui haver un brot de coronavirus induït des de fora.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha fet una crida a través de Tarragona21 que es respectin les normes de seguretat, ‘l’ús de les mascaretes, el manteniment de la distància social i no omplir les terrasses, especialment les de la plaça de la Vila’, la més concorreguda, ha destacat.

L’afluència d’excursionistes s’ha incrementat als espais naturals del Camp de Tarragona, com el Niu de l’Àliga o el Toll de l’Olla, a la vall del Glorieta i del riu Brugent arran de la flexibilització de les restriccions en la desescalada. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament d’Alcover (Alt Camp) ha intensificat les mesures de control per preservar la zona i per evitar-ne la massificació i l’incivisme.

Entre les actuacions destaquen la reducció de l’aforament del pàrquing de Mas de Forès i el tancament de l’accés a la vall quan l’aparcament està ple per dissuadir els visitants d’aparcar al camí. A més, els alcaldes de Mont-ral (Alt Camp) i Siurana (Priorat) temen rebre «una allau de visitants» quan tot el país passi a fase 3.

L’Ajuntament d’Alcover ha reduït a una seixantena les places d’aparcament a Mas de Forès –que té capacitat per a un centenar de vehicles- amb l’objectiu de regular l’afluència de visitants a la vall del Glorieta que és una de les entrades a les muntanyes de Prades. De fet, en els últims caps de setmana, ha crescut el nombre de visitants que volen arribar fins al Niu de l’Àliga o als Gorgs del riu Brugent. Precisament, aquest diumenge, des de dos quarts d’onze del matí, s’ha barrat el pas als cotxes que hi volien accedir, ja que el pàrquing estava ple. Els excursionistes hi han hagut d’entrar a peu.

«Cada vegada intentem aplicar més mesures perquè la gent que vingui sigui respectuosa amb el medi ambient. No podem permetre que hi hagi mil persones dins de la nostra vall perquè si algun dia hi hagués un incendi, podria passar alguna desgràcia», ha expressat l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras. Comparteix el mateix neguit, l’alcalde de Mont-ral, Francesc Xavier Pagès Alonso. En el seu cas, també ha detectat més presència de persones des de finals de maig i ho atribueix a les ganes de sortir i de banyar-se al riu després dels mesos de confinament.

«Estem preocupats per l’accés abusiu de persones. Molta gent no fan cas de les recomanacions de sanitat, patim perquè en el cas d’un incendi l’evacuació seria molt complicada», ha lamentat. Davant d’aquesta situació, ha indicat que treballen en plans d’evacuació que encara no han reeixit.

Des de fa anys, al municipi d’Alcover implementen accions per controlar les aglomeracions. A tall d’exemple, s’han instal·lat dues tanques de fusta que impedeixen la circulació quan el pàrquing del Mas de Forès està complet i es prohibeix l’estacionament en tot el camí. A més, aquest diumenge, s’han repartit fulletons informatius. L’alcalde també ha explicat que s’ofereixen bosses de brossa perquè els excursionistes recullin tots els residus que generin durant l’estada a la natura. «Demanem que deixi la vall de la mateixa manera com l’han trobat», ha manifestat Figueras.

Des de l’estiu passat, l’Ajuntament de Mont-ral ha habilitat una finca, que lloga els mesos d’estiu, perquè hi aparquin una cinquantena de vehicles. Aquest aparcament és suma a l’espai que ja hi ha a Farena. Amb tot, l’alcalde lamenta que no tenen les competències ni els recursos per controlar l’afluència de persones.

A banda, l’alcalde d’Alcover ha denunciat comportaments incívics del jovent. A tall d’exemple, Figueras ha explicat que el cap de setmana passat un grup de joves va encendre un foc per escalfar-se el menjar mentre estaven al Niu de l’Àliga. «Això és imperdonable, és delicte i no es pot tolerar», ha dit. Figueras també s’ha queixat de les persones que fan barranquisme al riu perquè, diu, que degraden la biodiversitat de la flora i la fauna. Amb tot, ha assenyalat que reben moltes famílies que respecten l’entorn natural. A més, pel que fa a l’alcalde de Mont-ral ha lamentat que molts joves no respecten les distàncies de seguretat per evitar el contagi del coronavirus.

Preocupació a Siurana per l’arribada de visitants

L’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó, també ha notat l’increment d’escaladors de la zona des de la flexibilització de les restriccions. Ara, però, una de les seves preocupacions és la possible «allau» de ciutadans a partir de Sant Joan quan s’entri en fase 3. Com que no tenen policia local, Salvadó ha explicat que ja s’han posat en contacte amb el cos dels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals per veure com hauran d’actuar. A més, a partir d’aquest cap de setmana, s’han tornat a regular els pàrquings a Siurana.

En canvi, l’alcalde d’Alcover no tem l’arribada de turistes procedents d’altres indrets del país quan no hi hagi limitacions. Figueras ha argumentat que amb les mesures de control implementades serà suficient per contenir les aglomeracions. «L’allau serà la mateixa que tenim ara, perquè impedirem des del municipi que hi pugi més gent. Regulant l’accés de la vall busquem que hi hagi la quantitat de gent que pot haver-hi. Ningú més», ha tancat.

Mar Rovira – ACN / J. Garcia – Redacció

 

Prades aposta per un turisme segur i responsable i engega temporada turística

Des de l’Ajuntament es va iniciar el passat cap de setmana el repartiment d’unes 200 mascaretes . Foto: Cedida

L’Ajuntament de Prades, comerços, establiments de restauració i allotjaments del municipi porten setmanes treballant per preparar una temporada turística atípica amb mesures i protocols de prevenció davant el covid-19 per tal de que Prades sigui una destinació turística segura amb turisme responsable i protegir la població envellida del municipi, tal com va avançar Tarragona21.

Des de l’Ajuntament es va iniciar el passat cap de setmana el repartiment d’unes 200 mascaretes juntament amb tríptic informatiu de comportament del visitant al portal d’accés a la Plaça Major. També es repartiran els propers dies els tríptics als comerços, establiments de restauració i allotjaments. El tríptic conté un “Manual de comportament del visitant” i ha sigut una iniciativa sorgida pel grup de treball d’hosteleria del municipi que es va engegar a principis de maig amb el suport de l’Ajuntament de Prades. Es pot consultar a la web https://prades.cat/pradesdestinaciosegura/

Per tal d’evitar que es concentri els flux de visitants a la Plaça Major i casc antic del municipi es controlarà l’aforament i es preveu oferir a partir de Sant Joan visites guiades a la natura a diari de la mà de l’associació excursionista Els Birimbins de Prades i l’Oficina de Turisme. L’Ermita de l’Abellera que sol rebre una gran afluència de visitants per setmana santa i estiu, enguany es limitarà l’aforament i s’obrirà només de divendres a diumenge de 12h a 14h. La pujada al campanar es podrà realitzar amb cita prèvia a l’Oficina de Turisme.

Prades engega temporada turística amb bones previsions

Prades compta amb 7 allotjaments amb una oferta variada, des d’hotels familiars, cases rurals, càmping de 4 estrelles i fins i tot cases de fusta sobre els arbres i domes i bungalows per veure les estrelles. La majoria d’establiments de restauració i allotjaments estan oberts o preveuen obrir els propers dies seguint protocols interns d’adequació a la pandèmia.

Les empreses d’activitats turístiques del municipi inicien també els propers dies una àmplia oferta d’activitats. El proper 27 de juny engeguen les observacions astronòmiques de la mà d’Astroprades seguint també protocols bàsics de prevenció, reducció de l’aforament o fins i tot protector ocular d’un sol ús pel telescopi.

Per una altra banda a partir de la segona quinzena de juny ja es podran llogar bicicletes de muntanya elèctriques o clàssiques amb Prades Outdoors, realitzar activitats variades com paintball o escape room familiar amb Prades Aventura o reservar colònies d’estiu amb English Summer.

 

Prades demana responsabilitat als visitants amb la nova desescalada

Una imatge d’arxiu de la font mil.lenària. Foto: Pradesonline

Prades, referent turístic d’interior del sud de Catalunya, va tornant lentament a una certa normalitat, tot esperant recuperar visitants a mesura que es vagin cremant etapes, però amb la màxima prevenció que suposa que aquests mantinguin actituds responsables per evitar que hi pugui haver un brot de coronavirus induït des de fora. L’alcaldessa, Lídia Bargas, ha fet una crida a través de Tarragona21 que es respectin les normes de seguretat, ‘l’ús de les mascaretes, el manteniment de la distància social i no omplir les terrasses, especialment les de la plaça de la Vila’, la més concorreguda, ha destacat.

‘Volem que es respectin les normes’, subratlla. ‘Volem que pugi gent, però a la vegada hi ha temor perquè tenim una població molt envellida, i hi ha persones que no respecten les normes. Ens és igual que els visitants vinguin de Barcelona o de Tarragona, l’important és que es comportin’, insisteix l’alcaldessa, que recorda que el passat cap de setmana es va viure l’arribada massiva de motoristes que van omplir la plaça.

La pandèmia ha fet caure la celebració del que hagués estat la tercera edició de les Jornades de la reina Margarida de Prades, opció decidida fa tres setmanes. Les Jornades tenien lloc a l’agost al Centre Cívic i a l’església i reunien experts nacionals i internacionals al voltant de la reina que tingué la corona Catalano-aragonesa, comptessa de la Vila Vermella. La pandèmia va aturar l’estudi que els experts feien en arxius per tal de preparar les seves ponències.

Ara bé, si algunes activitats cauen, altres poden quedar reforçades. Ho explica l’alcaldessa: ‘Podem ampliar l’organització de les excursions guiades. A través de l’Oficina Municipal de Turisme estem mirant de fer-ne més. A l’estiu hi ha sortides els dimarts i els dijous’. Ara com ara, la normativa permet fer excursions en grup. En la fase 3, que el Camp de Tarragona hi entrarà dilluns, 8 de juny, es permetria excursions amb grups de fins a 30 persones. La Vila Vermella és un dels nodes per excel.lència de l’excursionisme català.

D’altra banda, el consistori manté reunions amb els sectors econòmics de la vila, com el dels allotjaments, amb qui es contacta gairebé cada setmana. En aquest sentit, Bargas destaca que ‘farem un protocol per tal de distribuir cartelleria i flyers perquè es respectin les normes sanitàries’. ‘Els aparthotels i les cases de pagès estan preparats per obrir. Els hotels ho aniran fent a mesura que vagin venint els clients’.

El consistori té previst també organitzar una trobada del Consell d’Entitats per definir com s’esdevindrà l’estiu quant a festes i activitats. El passat cap de setmana queia del calendari la Festa de la Farigola, mentre la revetlla de Sant Joan, la propera jornada clau, serà inevitablement diferent, ja que ‘està descartat fer espectacles a la plaça. També haurem de decidir si celebrarem actes al Centre Cívic’, afirma l’alcaldessa.

Entre les notícies positives, la recent apertura dels bungalows del càmping Prades, que té tancats els llocs comunitaris, mentre els bars de la vila estan gairebé tots oberts i s’espera una obertura àmplia dels restaurants aquest cap de setmana, 5, 6 i 7 de juny.

Jaume Garcia

 

L’obertura de les piscines municipals d’estiu, un maldecap per als pobles d’interior

Imatge d’arxiu de la piscina de Prades. Foto: Cedida

L’obertura de la típica piscina municipal de poble s’està convertint en un maldecap pels municipis d’interior del Camp de Tarragona amb la pandèmia del coronavirus. Al problema d’haver de controlar l’aforament s’hi sumen molts altres, com la manera de fer efectiu el pagament, si convé fixar franges horàries, obrir tot el dia o no, què es farà amb els abonats que no puguin entrar un dia per aforament complet,… El repte és majúscul en uns municipis on el consistori conviu directament amb els veïns i la proximitat és total. Tancar la piscina seria el fàcil, però la reacció de la població no seria de comprensió. I si tanca una piscina d’un poble i obre la del municipi veí, enviarà els seus ciutadans a la piscina oberta, amb el problema de col.lapse que això generarà.

Municipis del Tarragonès, del Baix Camp o del Priorat s’estan coordinant des de fa setmanes per donar una resposta a la ‘patata calenta’ que suposa l’arribada de l’estiu i la gestió de les piscines municipals. Els municipis ja podrien tenir obertes les piscines, la fase 2 ho permet, però estan tancades, per començar perquè habitualment obren més tard, a meitats de juny, per Sant Joan o al juliol. Dilluns, 8 de juny, entrem en fase 3, i hi haurà una major permissivitat especialment en aforaments, que quedarà acotat al 50% en la piscina.

Normes més clares

Ara bé, l’experiència diu que les normes van canviant sobre la marxa. Els consistoris reclamen que el Govern aclareixi com quedarà tot a la fase 3 i especialment amb la nova normalitat, que començaria el 22 de juny, i ho faci amb temps suficient per poder reaccionar i no el dia abans de la data de la seva aplicació i per via BOE. A la incertesa general se suma que el president de la Generalitat passarà a ser autoritat competent en la fase 3 i podrà decidir les mesures a adoptar.

Molts ajuntaments ja tenen clar que obriran a l’estiu, tot i que n’hi ha alguns que tenen dubtes, mentre altres, més petits, com succeeix a la comarca del Priorat, han decidit no fer-ho i estalviar-se problemes donat que el control se’ls podria escapar de les mans per manca de personal, pressupost i capacitat de gestió. La majoria, però, obriran.

Als Pallaresos, municipi de 4.000 habitants que per bona part de la població de Tarragona és la seva segona, o primera, residència, la piscina d’estiu és un equipament molt necessari. ‘Ara com ara no tenim resposta a la pregunta de si obrirem’, afirma el regidor de Sanitat, Samuel Urbano. El consistori té previst acordar-ho aquesta setmana. L’Ajuntament s’està coordinant amb els consistoris veïns, El Catllar, la Secuita i Perafort per donar una resposta conjunta: ‘No té sentit que nosaltres obrim i el poble del costa tanqui, perquè aleshores ens vindran usuaris d’aquest poble i se’ns col.lapsarà la piscina’, subratlla el regidor.

Molts interrogants

‘Tenim molts interrogants plantejats’, confessa Urbano, la mateixa resposta que es dóna Prades o a Almoster. Urbano afirma que entre els dubtes hi ha ‘el problema de l’aforament reduït, amb les entrades i sortides de la gent, el tema dels vestidors i les dutxes, que en principi estarien tancades, i si cal fer cita prèvia’. L’Ajuntament s’està curant en salut i ha aprovat una reducció de preus dels abonaments: ‘No seria normal pagar el total de l’abonament i no poder anar a la piscina perquè l’aforament està ple’, afirma Urbano. En un estiu normal, la piscina dels Pallaresos obriria a meitats de junt i tancaria quan hi ha la tornada al col.legi, al setembre. Sobre el pagament, ‘la idea és que es faci amb tarjeta a l’Ajuntament. Estem estudiant si pagarien amb tarjeta o en mà si no ets abonat i hi vas un dia’, afirma. I finalment, hi ha el tema del personal: ‘Haurem de posar una persona de més per la desinfecció, a més del socorrista’. Els Pallaresos observa que la normativa estatal ‘és molt confusa’ i reclama ‘aclariments’.

Al Morell, el seu alcalde, Eloi Calbet, confessa també els dubtes que té el consistori hores d’ara: ‘Que volem obrir estar clar, però no sabem ni quan, ni com del tot encara, ja que estem a l’espera de novetats a partir de dilluns. Farem tot el possible per obrir-les però encara no podem donar massa detalls ja que no tenim clar com ho podrem i ho haurem de fer’.

Temes com els aforaments, el control d’accés, la vigilància de la zona de la gespa o els cursets de natació,… estan en debat, també ‘si deixem entrar la canalla dels casals o ho restringim tan sols a la població usuària del pavelló i a abonats a la piscina. Tot això són un seguit de dubtes dels quals a hores d’ara, malauradament, no en tenim resposta. Hi estem treballant, en primer lloc, per poder obrir pavelló la setmana del 15 a tot estirar si no passa res’. La piscina obrirà ‘quan tinguem clar com anirà tot’. La incertesa és ‘total’.

A Prades, el gran municipi d’interior que multiplica per nou la seva població a l’estiu i passa de 600 habitants a 5.000, també observa amb preocupació el cas de la piscina d’estiu. ‘Hem d’obrir -confessa l’alcaldessa, Lídia Bargas- i potser haurem de contractar una persona que faci el control, a més del socorrista. Ens hem de plantear com fer l’abonament. Abans obríem per Sant Joan. Si enguany obrim, serà al juliol’. Tots els consistoris consultats tenen clar que serà un servei deficitari.

A Almoster, on hi resideix molta població de Reus i disposa d’una magnífica piscina municipal de grans dimensions, també tenen molts dilemes. ‘Tots els ajuntaments esperem a veure com evoluciona la pandèmia’, informa l’alcalde, Àngel Xifré. Estan en contacte amb ajuntaments del Baix Camp per coordinar accions i evitar el tancament d’unes piscines i l’obertura de les altres. ‘La nostra intenció es obrir-la amb les condicions que pertoquin. Cal determinar-ne l’aforament, amb el límit i control d’accés que això suposa, que fins ara era de 160 persones’. El consistori té damunt la taula si obrir o no tot el dia. ‘Havíem dit de fer torns de dues hores, però la piscina és un espai de relació, no només d’anar a rmullar-te i marxar, i ho hem descartat. Ara estem plantejant si fer torns de matí i tarda o obrim tot el dia’. Té clar el consistori que abans del 27 de juny no obriran. Molts municipis de la comarca ho faran entre el 20 i el 27 de juny. El pagament és un altre problema: ‘No tenin datafon’, assegura Xifré.

Torns de matí i tarda

Qui sí en té i sembla viure la situació amb més tranquil.litat és el consistori de La Pobla de Mafumet. Obrirà la piscina municipal al juliol, com sempre, amb la particularitat que per als usuaris d’abonament anual, ho farà el proper dilluns, 8 de juny. Succeeix que a la Pobla de Mafumet, la piscina té una coberta retràctil i a l’estiu es converteix en piscina oberta. La regidora d’Esports, Estefania Serrano, que també és presidenta del Consell Esportiu del Tarragonès, informa que existeix una Taula d’Esports del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que es reuneix per establir criteris.

A La Pobla de Mafumet, l’Ajuntament ja ha decidit fer torns de matí i de tarda, de 12 a 14 i de 16 a 20 hores. ‘Qui hi vagi al matí no podrà tonar a la tarda perquè el recinte tancarà al migdia i el passi serà d’un sol ús’. Fins que esclatà la pandèmia, al migdia no es tancava. La Pobla té dos tipus d’abonaments: l’anual per la piscina coberta, i el d’estiu, quan es retira la cúpula. No té problemes quant al pagament: es farà amb datafon. Fins ara es feia per domiciliació bancària. El consistori està tramitant la cita prèvia per al pagament de l’abonament.

A la piscina hi haurà una franja restringida a persones majors de 65 anys i al migdia, quan el recinte estiqui tancat, ‘intensificarem la neteja i la desinfecció’. Com sigui que l’Ajuntament té externalitzat el servei a una empresa des de fa temps, readaptar-se als canvis no és tan problemàtic com en altres municipis on la piscina, la gestiona el propi Ajuntament. El consistori demana que els abonats siguin conscients que no sempre podran accedir si hi ha límit d’aforament. En el cas dels abonats anuals, se’ls compensarà econòmicament els mesos que la piscina ha estat tancada.

Jaume Garcia