TARRAGONA 21

Èxit d’aforament a Prades en les Jornades dedicades a la Reina Margarida

Les conferències han estat un èxit amb l’aforament complet del Centre Cívic de la vila i ha comptat amb la presència d’Octavi Bono, Director General de Turisme de Catalunya. Fotos: Josep Ribas

El passat dilluns 6 d’Agost es va donar el tret de sortida de les jornades “En temps de la Reina Margarida” a Prades que es duran a terme del 6 al 17 d’agost. Contarà amb conferenciants d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i de França del nivell de la Sorbonne de Paris així com representacions teatrals i concert.

La primera conferència “La política (I) la corona d’Aragó” a càrrec de Vicent Baydal de la Universitat Jaume I, va aplegar a 160 assistents de diversos indrets de la demarcació de Tarragona i de fóra d’aquesta que van omplir el Centre Cívic de la Vila Vermella. La presentació va comptar amb Octavi Bono, Director General de Turisme de Catalunya; Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, el Dr. Antoni Jordà catedràtic d’història del Dret de la URV com a un dels organitzadors de l’esdeveniment.

El Director General de Turisme plantejà reconèixer la figura de la Reina en un futur marc de promoció turística coincidint que justament enguany és l’Any del Turisme Cultural. Un cop finalitzada la conferència es va realitzar un tomb per la vila amb les autoritats.

Dimarts 7 d’agost, segon dia de les jornades, es va tornar a omplir el Centre Cívic amb 170 persones i van continuar les jornades amb la conferència “La política (II): Prades i el seu comtat…” a càrrec del Dr. Eduard Juncosa Bonet de la Universidad Complutense de Madrid i organitzador de les Jornades.

Més d’un centenar de persones van assistir a la tercera i quarta conferencia. La tercera conferència es va fer dimecres a càrrec de Jacobo Vidal Franquet de la Universitat de Barcelona sobre art. La quarta conferència el dijous de “La literatura…” a càrrec de Marina Navàs Farré d’Aix-Marseille Université acompanyada pel rapsoda Eduard Carmona qui pujat a l’escenari recità poemes de l’època.

Paral•lelament a les conferències, el divendres 10 d’agost i 17 d’agost a les 19h i 22h al Castell hi haurà representació teatral “Margarida de Prades: història i emocions”, un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la Reina Margarida, representada per Rat Cebrian, amb l’acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba. Les entrades pel divendres 10 d’agost en primera sessió ja estan totes venudes i s’espera omplir la resta de sessions.

La figura de la Reina Margarida de Prades

Margarida de Prades (1387/1388-1429) va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.

Agenda d’actes variada amb conferències, música i representacions teatrals

Per tal de conèixer millor tant el personatge com aquesta conjuntura cabdal de la nostra Història, les Jornades proposen tot un ventall d’activitats dirigides a públics diversos, les quals es concreten en un cicle de conferències que impartiran reconeguts experts en cadascun dels àmbits que s’abordaran: la política, l’art, la literatura i les paraules de la Reina a través de les cartes que han sobreviscut fins als nostres dies; les representacions teatralitzades oferiran una aproximació més en clau divulgativa i llegendària sobre la seva figura; i un concert en què es tindrà l’ocasió d’escoltar algunes de les peces musicals que es crearen i interpretaren en temps de la Reina.

Els actes pendents de realitzar-se són variats.

El dijous 16 d’agost a les 22h a l’església, concert: “Margarida de Prades. Schön und zart”. El divendres 17 d’agost a les 19h i 22h al Castell hi haurà representació teatral “Margarida de Prades: història i emocions”, un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la Reina Margarida, representada per Rat Cebrian, amb l’acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba.

Tant la representació teatral com el concert es poden comprar les entrades a l’Oficina de Turisme per 5€. I finalment el dijous 16 d’agost també a les 19:30 es farà la conferència de clausura del cicle “Les paraules de la reina” a càrrec de Sophie Hirel de l’Université Paris-Sorbonne.

Nova publicació amb il•lustracions de Pilarín Bayés

Una altra iniciativa relacionada amb la figura de la Reina Margarida és la publicació pròximament del llibre “La petita història de la Reina Margarida” amb il·lustracions de la Pilarín Bayés, d’Editorial Mediterrània.

Projecte museïtzació restes castell de Prades

El Castell fou la seu dels comtes de Prades fins que la cancelleria es traslladà al Castell de Falset. L’element del conjunt castral més ben conservat ha estat l’església de Sant Miquel del castell. Aquesta capella devia ésser bastida juntament amb el castell en una data per ara indeterminada, probablement a la segona meitat del segle XII.

Avui dia, la part de llevant de l’església, que no es troba afectada per cap habitatge, i per protegir-la de la total desaparició, s’ha convertit en propietat municipal i es troba en curs de restauració. El projecte de museïtzació està en fase de trobar subvenció per poder-lo tirar endavant.

Mitjançant el Pla Estratègic Prades 20.20, des de l’Ajuntament tenen clar que un dels principals objectius és potenciar aquesta riquesa cultural.

‘Vinyetes: història del còmic en català’ arriba a Prades a l’estiu

L’exposició mostra els lligams amb les diferents escoles, tant de creació com de traducció.

‘Vinyetes: història del còmic en català’ és una exposició divulgativa i sintètica que fa un breu recorregut per la història del còmic en català, mostra els lligams amb les diferents escoles –de creació i de traducció– i posa de manifest la importància del novè art en la societat contemporània.

Aquesta exposició, que cedeix gratuïtament el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, es podrà visitar del 8 al 28 d’agost al Centre Cívic de Prades (c. de la Muralla, 3), per complementar les activitats que celebra el municipi el mes d’agost (Les Jornades ‘En temps de la Reina Margarida’, del 6 al 17; la festa de Santa Maria, el dia 15, i la Milla de Prades i les festes i fires, el tercer cap de setmana d’agost, entre altres).

Imatge de la presentació on hi surt Maria Dolors Sardà, Presidenta del centre normalització lingüística de l’àrea de Reus, i Judit Olivé, Regidora de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Prades.

La mostra va començar el seu recorregut a Reus el 2017 i, des d’aleshores, ja ha estat exposada en centres educatius de la ciutat i altres pobles de la comarca, les Borges del Camp, la Selva del Camp, Riudecanyes, Montbrió i Vinyols i els Arcs. Després del seu pas per Prades, recorrerà el Priorat, però a la tardor tornarà i s’instal·larà unes setmanes a Riudoms.

Prades enceta les jornades sobre la reina Margarida pensant en una futura proposta turística

Foto de família dels organitzadors i del conferenciant. Foto: Tarragona21

Prades va arrencar la tarda de dilluns amb un èxit rotund les jornades històriques i culturals dedicades a la reina Margarida de Prades, reina consort que va viure a cavall dels segles XIV i XV i que procedia de l’antic Comtat. El cicle ve apadrinat pel director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, i ja es planteja fixar la figura de la reina en un futur marc de promoció turística basat en la història i en la dona. Justament enguany és l’Any del Turisme Cultural.

Així ho va llençar el director general de Turisme en la presentació de la conferència inaugural, acte que va omplir el Centre Cívic de la Vila Vermella i que enceta dues setmanes de conferències, actuacions teatrals i musicals dedicades a la reina i a la seva època.

La conferència inaugural va anar a càrrec del professor en Història del Dret per la Universitat Jaume I de Castelló Vicent Baydal. Aquest va repassar el context polític i els canvis que es van produir a la Corona d’Aragó en l’època de la reina Margarida.

D’esquerra a dreta, Octavi Bono, Lídia Bargas i Vicent Baydal. Foto: Tarragona21

El Centre Cívic es va omplir amb la conferència inaugural del cicle. Foto: Tarragona21

Octavi Bono va demanar que la figura de la reina “l’hem d’aconseguir ubicar com a roducte del turisme cuiltural, ja que sense dubtes hi té cabuda, no només per les restes d’ella que es conserven en una urna al monestir de Santes Creus”. Bono argumentà que la seva figura “és molt evocadora en un context sociopolitic de canvi de dinastia”, del pas de la dinastia catalano-aragonesa a la castellana dels Trastàmara. A més, “el rol com a dona enamorada, casada d’amagat, mare d’un fill que va tenir d’amagat” i posteriorment castigada per això dóna joc a la futura proposta cultural. Finalment, “es tracta d’un personatge lligat al territori”. Són tres arguments que justifiquen la seva futura promoció.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, fou rotunda en afirmar que aquests dies “farem història” amb unes jornades que serviran “per saber quins són els nostres orígens”.

Nascuda a Falset, comtessa de Prades, Margarida (1387-1429) es va casar amb el rei Martí l’Humà amb l’interès d’aquest de tenir descendència. No fou possible en els vuit mesos i mig que van conviure abans de la mort del rei. Posteriorment, la reina vídua es casaria d’amagat amb un noble cavaller, Joan de Vilaragut, amb qui va tenir un fill, també d’amagat, que acabaria fent fortuna a Itàlia -el llinatge del qual encara es reunia al segle XVII. Però la reina seria durament castigada, desposseïda dels seus privilegis -com habitar els palaus reials- i del títol oficiós de ‘reina vídua’. Acabà vivint reclosa al convent de Bonrepòs, als peus de la Serra de Montsant, on moriria com a abadessa. L’historiador selvatà Eufemià Fort i Cogul en va fer una reconeguda biografia.

Nombrosos cartells recorden a Prades el cicle dedicat a Margarida. Foto: Tarragona21

Aquest dimarts tindrà lloc la segona de les conferències. La pronunciarà l’historiador Eduard Juncosa, de la Universitat Complutense, i abordarà la política durant el Comtat de Prades. Per cert, els carrers de Prades s’han engalanat aquests dies amb imatges i autògrafs de la reina.

Més informació en aquest enllaç

J. Garcia

L’ACA i l’Ajuntament de Prades col·laboren per potenciar el coneixement de les fonts naturals del municipi

Imatge de la Font d’en Grau. Foto: ACA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Prades (comarca del Baix Camp) estan duent a terme una col·laboració per potenciar el coneixement de les fonts naturals del municipi. Inicialment, una campanya duta a terme pel Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades amb l’ajuda de Francesc Anglès de Cal Pinyó, local del poble, ha permès identificar prop de 30 fonts dins dels límits del terme municipal. No obstant això, s’estima que encara hi ha moltes captacions per descobrir, la majoria d’elles ubicades a les muntanyes de Prades.

Davant l’elevat número de peticions provinents per part dels visitants al poble, l’ACA i l’Ajuntament de Prades han encetat una campanya per millorar el coneixement de les fonts d’aigua naturals i posar-les a l’abast de la ciutadania. Com a eina per aglutinar el coneixement, es disposa de l’aplicació Cercafonts, una aplicació per a mòbils desenvolupada per l’ACA i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que aporta dades sobre prop de 5.000 fonts naturals de Catalunya.

Aquest apli, a més de ser una eina informativa, també permet recollir les informacions aportades pels usuaris, els quals poden incrementar el coneixement de les fonts naturals de Catalunya i, al mateix temps, facilitar dades sobre surgències que no estiguin catalogades.

El coneixement de les fonts naturals permet als tècnics de l’agència estudiar l’evolució de les fonts, les seves variacions de cabal i quin pot ser l’impacte de la reducció de pluges, l’increment de vegetació a les capçaleres i la tendència en les reserves d’aigua en un context de canvi climàtic. Per part de l’Ajuntament de Prades, la millora del coneixement de les fonts permet catalogar el patrimoni natural i potenciar l’atractiu turístic del municipi, tenir un major control d’aquests indrets i facilitar la informació i la transparència a la ciutadania. L’Ajuntament de Prades també està treballant actualment en la publicació d’un mapa amb rutes de les fonts per part de l’editorial Piolet.

Prades s’endinsa en la reivindicació de la figura de la reina Margarida

Fou “una de les més belles senyores que hom sabés en lo món”, recordava el cronista Pere Tomic (1438). Margarida de Prades, sembla que nascuda a Falset i morta a Riudoms, comtessa de Prades, va ser reina de la Corona catalanoaragonesa de molt jove i les circumstàncies van convertir-la en una peça clau en la història de Catalunya.

Reina en haver estat escollida esposa per Martí l’Humà quan les Corts Catalanes se celebraven a Montblanc. Martí l’Humà volia que engendrés un hereu legítim al tron de la Corona. Però pocs mesos després de l’enllaç, el reí morí sense descendència. Això suposaria l’extinció del casal de Barcelona i origen d’un interregne que desembocaria en l’entronització de la casa dels Trastàmara al Compromís de Casp.

Prades vol reivindicar la figura del personatge més conegut de la vila vermella, i vol contribuir a netejar part de la seva imatge segrestada per les males llengües sobre un matrimoni posterior clandestí. Reconeguts experts en política, art, literatura i les paraules de la reina a través de les cartes que han sobreviscut fins als nostres dies participaran al cicle de conferències i actes culturals en unes jornades que comencen aquest dilluns, 6 d’agost. Es podran escoltar algunes de les peces musicals que es crearen a l’època de la reina i veurem representacions teatralitzades.

Antoni Jordà, catedràtic d’Història del Dret per la URV i historiador, n’és el comissari. Seran vuit intenses jornades que portaran a Prades experts d’alt nivell, nacional, estatal i internacional, com Sophie Hirel, de la Universitat Paris-Sorbonne, o Eduard Juncosa Bonet, de la Complutense. La primera d’elles protagonitzarà la conferència de clausura del cicle, abordant el 16 d’agost les paraules de la reina. La història de la Corona d’Aragó (per part de Vicent Baydal, de la Universitat Jaume I), Prades i el seu comtat (Eduard Juncosa), l’art (Jacobo Vidal Franquet, Universitat de Barcelona) i la literatura (Marina Navàs, d’Aix-Marseille Université) centraran l’apartat històric.

Hi haurà espai per a la representació teatral: ‘Margarida de Prades: història i emocions’, un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la reina representada per Rat Cebrian, amb l’acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba. Serà els dies 10 i 17 d’agost, a les 19 i 22 hores a la capella del castell i a l’esgésia. El preu és de cinc euros.

Resta un concert, ‘Margarida de Prades. Shön und zart’, el 16 d’agost a l’església, amb un programa enlluernador: El cant de la Sibil·la, el Llibre Vermell de Montserrat i d’altres peces de l’època. Dirigirà Xavier Pastrana, amb un cor a cinc veus, llaüt, viella i organetto, un menú per a sibarites.

Hi haurà més novetats. L’alcaldessa, Lídia Bargas, anunciava a la premsa en la presentació de la programació l’interès futur de crear un Centre d’Interpretació de la reina Margarida aprofitant les restes de l’antic castell, que es preveu que s’ampliï amb un espai annex recentment adquirit per l’Ajuntament. Així es vol recuperar l’antiga capella del castell. Es busca “posicionar Prades de cara al futur”.

El títol de Comtes de Prades és encara vigent a l’heràldica catalana i espanyola i al seu moment es va emparentar amb els ducs de Medinaceli, amb seu a Sevilla. Per això força documentació històrica de les nostres comarques descansa a l’Arxiu dels Medinaceli, a Sevilla i a Toledo. L’antic Comtat de Prades abarcava més o menys el que avui són les comarques del Baix Camp i Priorat, amb algun municipi de la Conca de Barberà.

Margarida de Prades seria enterrada al monestir femení de Bonrepòs, on havia fet cap en vida, situat a peus de la Serra de Montsant, ja desaparegut tot i que en queda alguna resta, i del qual l’historiador reusenc Ezequiel Gort en va publicar una història, posteriorment reeditada. Les despulles de la reina passarien més tard al monestir de Santes Creus.

Més informació en aquest enllaç.

Jaume Garcia

La calor marca el XXXI Concurs de Gossos d’Atura de Prades

El pastor Paul da Silva i del gos Scotx, guanyadors del Concurs de Gossos d’Atura de Prades. Foto: Mar Rovira

La calor ha estat protagonista del XXXI Concurs de Gossos d’Atura de Prades. Maria del Mar Martínez, veterinària de la Federació de Concursos de Gossos d’Atura Catalunya, ha apuntat que enguany el nivell ha sigut “una mica més baix” per les altes temperatures i pel fet que hi han participat més gossos novells. El gos del pastor francès Paul da Silva, l’Scotx, ha guanyat el concurs.

El jurat ha valorat la “compenetració” entre el pastor i l’animal. Aquest any han competit 11 pastors, que han mostrat les habilitats dels gossos i el seu control dels ramats d’ovelles. El certamen, celebrat al camp de futbol municipal, ha comptat amb 800 espectadors, un centenar més respecte a l’any passat.

“No m’esperava quedar el primer, la primera prova ha estat una mica difícil, però s’ha classificat per la segona prova i ha anat molt bé”, ha afirmat Paul da Silva, guanyador d’aquesta edició. El pastor ha participat per segona vegada al concurs amb l’Scotx, un gos de raça Border Collie de quatre anys i mig. Malgrat que ja tenia experiència prèvia de quatre anys amb un altre gos, el Bandit, Silva ha assegurat que en el seu cas la calor ha estat beneficiosa atès que el gos estava més calmat.

En canvi, els membres del jurat consideren que les altes temperatures d’aquest diumenge han afectat de valent el rendiment dels animals. “Avui costava moure el ramat, perquè fa molta calor i, això ho acusen tant a les ovelles, els gossos com els pastors i els jurats”, ha assumit Martínez. A més a més, ha considerat que enguany, potser hi hagut una “mica menys de nivell “respecte a altres anys, ja que diu, que els gossos no eren tan veterans. “No saben treballar tan bé, però en general ha estat un bon concurs”, ha admès Martínez.

El certamen, que ha començat a les onze del matí ha durat unes quatre hores i ha comptat amb dues proves. La primera d’elles consistia en què els pastors demanessin als gossos que anessin a buscar el ramat d’ovelles i que el dirigissin fins davant seu. Un cop allí, els gossos havien d’introduir els animals dins del cercle i controlar-lo per tal que els seus propietaris obtinguessin l’esquella que duia una de les ovelles. Els pastors tenien sis minuts per assolir aquest repte. Pel que fa a la segona prova, el temps es reduïa a cinc minuts i els animals havien de fer entrar i sortir el remat d’ovelles en un altre espai del centre del camp. En aquesta prova només hi ha accedit quatre dels onze pastors participants.

“Nosaltres valorem molt més que el gos faci cas de les ordres del pastor que no pas que facin les proves”, ha detallat la membre del jurat. “El pastor francès ha guanyat perquè és el que estava més compenetrat amb el seu gos li ha fet cas pràcticament en tot moment”, ha destacat. De fet, el guanyador ha obtingut 177 punts, seguit del pastor Hilari Novillo, que amb el Beyon ha aconseguit 134 punts. Jorge Oleize, amb el gos Arakil, i José Maria Pleguezuelos amb l’Aila, s’han classificat en tercera i quarta posició.

Mar Rovira-ACN

Els gossos d’atura tornen aquest diumenge a Prades

El camp de futbol municipal de Prades es tornarà a convertir en escenari per acollir el XXXI Concurs de gossos d’atura aquest diumenge 5 d’agost. En l’edició anterior hi van assistir unes 700 persones i s’espera que aquest any també atregui força públic. Respecte al nombre de participants, l’any passat hi van haver onze pastors i aquest any s’ha incrementat a catorze. A partir de les 11 del matí els espectadors podran gaudir de les habilitats dels gossos i els seus amos en el control dels ramats d’ovelles. Paral·lelament hi haurà un mercat d’Artesania que es farà durant tot el matí al Carrer Colomers al costat del camp de futbol.

El concurs de gossos d’atura de Prades arriba a la XXXI edició. Foto: Ajuntament de Prades

El certamen ja porta tres edicions fent-se al camp de futbol municipal, equipament que té gespa natural, idoni per al desenvolupament de les proves. Per una altra part, bona part del concurs es farà al migdia i per tant els espectadors podran disposar d’espais amb ombra.

La Fira del Vi i del Cava fa vibrar la Plaça Major de Prades

Els visitants han omplert la Plaça Major de Prades i la Festa del vi i del cava. Foto: David Aymerich.

Prades viu la seva històrica Fira del vi i del cava aquest cap de setmana, els dies 21 i 22 de juliol. Un esdeveniment festiu que, enguany, incorpora a més les paradetes artesanes de formatges, embotits i degustació de tapes als negocis locals del municipi. El dissabte, des de primera hora de la tarda, la Plaça Major de Prades s’ha omplert de gom a gom per gaudir representacions diverses com són les DO Priorat, Conca de Barberà o Montsant.

Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, ha explicat que la Fira “es planteja com un espai bastant tranquil, un espai de turisme familiar, de poder fer tast de vins, de productes de la terra, degustacions dels propis bars”. En definitiva, “un espai on tothom hi tingui cabuda i s’hi pugui trobar molt bé”, ha afegit l’alcaldessa del municipi.

Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, a la Fira del vi i del cava del municipi. Foto: David Aymerich.

Bargas també ha explicat el canvi en la programació d’aquesta edició 2018: “L’any passat vam començar dissabte al matí, però no hi havia gaire afluència de públic i vam decidir canviar-ho”. “Les coses es fan per millorar i enguany hem començat dissabte a la tarda”, “pensem que és ideal, la plaça cobra vida a poc a poc i això s’allargarà fins a la nit”, ha explicat.

Pel que fa a l’última jornada, Bargas opina que “els diumenges al matí Prades és un punt d’atracció turística i tindrem un bon recorregut”. “Hem buscat el màxim possible i enguany esperem tenir encara més representació local”, ha afegit al voltant de l’oferta vinícola que es pot degustar a la fira i destacant la bona rebuda de les novedoses paradetes de degustació amb embotits i formatges.

Olga Andrés i el seu fill gaudint de la Fira del vi i del cava de Prades. Foto: David Aymerich.

Doncs són molts els visitants que s’apropen a Prades per gaudir de la Fira del vi i del cava any rere any. Olga Andrés, mare sabadellenca d’arrels pradenques, porta diverses edicions a les seves esquenes. “Des que es va començar a organitzar que hi venim”, “els meus sogres són d’aquí i ens ho posen ben fàcil per venir a tots els actes que es fan”. La família ha pogut degustar “un parell de vins i ha estat bé per descobrir noves varietats d’una casa que ja coneixíem”, “i ens trobem en procés de seguir degustant”, ha tancat Andrés.

Finalment, Georgina Moster, del restaurant La Botiga de la Plaça Major de Prades, ha explicat que aquest acte “s’anima cap a la nit, abans de sopar fa un soparet”, “la copeta amb la tapeta i puntet de festeta”. “Nosaltres portem divsersos anys fent les tapes per la fira i estem molt satisfets”, ha afegit Moster al voltant d’una proposta culinària local que acompanya l’oferta de la fira. És a dir, fins a 20 establiments ofereixen un total de 23 plats que els visitants poden adquirir per acompanyar el seu vi o cava.

Georgina Moster, regenta del restaurant La Botiga de Prades. Foto: David Aymerich.

Els negocis Safari, GR-7, La Font, D Prades, La Vall del Brugent, Cal Verdaguer, La Botiga, Libèl·lula Pradenca, Tretze Pams i Embotits de Vic ofereixen tapes variades com per exemple una croqueta de ceba caramel·litzada amb formatge de cabra i nous, arròs negre, hamburguesa amb bacon i ceba o un pastís fred de tonyina amb salsa de cogombre i toc de mostassa.

Més fotografies de la Fira del vi i del cava:

David Aymerich

Arriba a Prades la V edició de la Fira del Vi i del Cava

El proper cap de setmana, 21 i 22 de juliol, Prades acollirà la V edició de la Fira del Vi i del Cava. La fira ja es va consolidar l’any passat amb un gran èxit de participació, venent més de 3.000 tiquets de degustació. En l’edició d’aquest any, els amants del vi i el cava podran tornar a citar-se a Prades en un entorn únic en una fira que aposta pels productes de qualitat i proximitat.

Imatge promocional de la V Edició de la Fira del Vi i del Cava de Prades. Foto: cedida.

El tret de sortida de la fira es donarà dissabte a les 5 de la tarda fins les 10 de la nit a la plaça major. S’hi podran degustar els vins, caves de la zona i cervesa artesana i gaudir d’una àmplia varietat d’ofertes gastronòmiques locals amb parades amb productes de la terra com embotits i formatges i foodtrucks. Les degustacions estaran amenitzades amb música en directe de Domino’s Swing. Diumenge continuaran els tasts i la música durant tot el matí fins les 3 de la tarda.

El bars de la Plaça Major oferiran tapes elaborades per maridar amb els productes que oferiran els cellers i les marques cerveseres.

Redacció

Prades inaugura la nova plaça dels Arbres

Josep Poblet i Lídia Bargas, durant la inauguració

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, acompanyats d’altres membres de la corporació municipal, han inaugurat aquest dissabte la remodelació de la plaça dels Arbres, un projecte realitzat amb el suport del Pla d’Acció Municipal (PAM) 2017 de la Diputació de Tarragona.

Les obres han consistit en l’enllosat del terra i la instal·lació d’enllumenat, una barana, bancs i papereres. Les millores han estat finançades en un 77% per la Diputació de Tarragona, a través d’un ajut de 50.000 euros procedent del PAM 2017. Situada al carrer Muralla, just davant del Centre Cívic de Prades, la nova plaça dels Arbres s’ha convertit en un espai que acull activitats de la vida festiva i quotidiana del municipi durant tot l’any, i alhora ha esdevingut un espai d’ús diari i per a la convivència entre els veïns i veïnes de la localitat.

Prèviament a l’acte d’inauguració de la plaça dels Arbres, el president de la Diputació i l’alcaldessa de Prades s’han reunit a l’Ajuntament de la localitat i han lliurat els premis del Concurs de Botifarra organitzat pel Casal d’Avis de Prades. El municipi del Baix Camp ha obtingut enguany el Segell de Pobles amb Encant de l’Agència Catalana de Turisme, convertint-se en el primer municipi de la demarcació de Tarragona que obté aquest distintiu.

El Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona té com a objectiu ajudar els municipis a fer realitat nous projectes i a sufragar les despeses corrents. El PAM preveu injectar més de 80 milions d’euros a municipis i a entitats descentralitzades del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre al llarg del període 2017-2020.

Prades, primer municipi de la província en obtenir el segell de Pobles amb Encant

Imatge del carrer Sant Martí. Foto: Ajuntament de Prades

El municipi de Prades al Baix Camp ha obtingut el segell de pobles amb encant atorgat per l’Agencia Catalana de Turisme. Prades ja apareix a la web de l’ACT amb segell de “pobles amb encant” i també com a “Natura i Muntanya en Família”. Aquest últim, segell de destinació de turisme familiar, es va obtenir el 2014.

Actualment pocs pobles a Catalunya tenen aquest segell: Peratallada, Rupit, Calella de Palafrugell, Montsonís, Mura, Castellar de n’Hug, Taüll i Prades. Prades esdevé doncs el primer municipi de la província de Tarragona en obtenir aquest segell.

Al mes de maig van visitar el municipi tècnics de l’ACT per valorar si es complien els requisits per formar part del programa. Aquest segell, tal i com s’indica a la web, s’adreça a pobles amb un atractiu o bellesa especial, en el seu conjunt, que captivin i enamorin el visitant i que ve donat precisament per la conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics. Finalment doncs, el passat 13 de juny es va aprovar la candidatura de Prades com a “Poble amb Encant” i a finals d’any es farà la cerimònia d’entrega del distintiu a tots els pobles adherits.

A Prades destaquen els diferents elements patrimonials que la fan tan singular amb vestigis d’un passat medieval a més del color rogenc de la pedra amb la qual molts dels seus edificis han estat construïts i que li dóna el sobrenom de Vila Vermella. El poble conserva restes d’un castell i restes de muralla medieval, dels quals destaca una torre quadrada, els portals i un arc gòtic. La Vila va ser catalogada com a Bé d’Interès Cultural l’any 1993, pel seu conjunt Històric i va obtenir el distintiu de 3 flors de les Viles Florides. També cal destacar l’entorn natural ja que quasi la totalitat del terme de Prades es veu afectat pel PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural).

Tenir el segell implica poder participar en accions de promoció de l’ACT com l’Any del Turisme Cultural 2018, visites per part de periodistes i touroperadors, presencia en fires especialitzades, visibilitat en canals de promoció online i publicacions específiques.

Prades acollirà el pròxim dissabte les primeres Jornades de la Tòfona i el Gos

A més de poder gaudir del concurs de gossos tofonaires, els restaurants de la vila oferiran dinar trufat i es tindrà l’oportunitat de visitar una explotació tofonera. Foto: Cedida per Tòfona de la Conca

El proper dissabte 30 de juny a Prades tindran lloc les primeres Jornades de la Tòfona i el Gos organitzades per l’Ajuntament de Prades i Tòfona de la Conca amb la col·laboració de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Truffant Muntanyes de Prades, Club Caní Can Laura i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Les Jornades coincideixen amb la temporada de recol·lecció de la tòfona d’estiu o tuber aestivum que comença el 1 de maig i acaba  l’1 d’agost.

A dos quarts de deu del matí començaran les inscripcions al concurs de gossos tofonaires i a la desfilada canina multi races. A les deu s’iniciarà el primer Concurs de Gossos Tofonaires amb tòfona d’estiu al costat del Camp de Fútbol de Prades. A continuació, a les onze del matí, es farà exhibició canina multi races amb premis.

Paral·lelament els visitants podran degustar productes de Prades i de la zona alguns d’ells elaborats amb tòfona als estands multisectorials i foodtrucks de proximitat. Els diferents restaurants de la vila també oferiran dinar trufat.

A la tarda, a dos quarts de sis es farà la ponència tècnica “Cultiu de tòfona al Món: altres models de truficultura”, a càrrec de Marcos Morcillo, Director de Micologia Forestal & Aplicada al centre cívic. Finalment, per tancar les jornades, a dos quarts de set es podrà realitzar visita a una explotació tofonera.

Els interessats es podran inscriure al Concurs de gossos tofonaires i a la visita al correu tofonadelaconca.info@gmail.com. Les inscripcions a la desfilada canina estan obertes a tot el públic el mateix dia de l’esdeveniment.

Prades i la tòfona

La tòfona troba a Prades i voltants un terreny amb unes qualitats excel·lents per al seu desenvolupament. El cultiu de la tòfona té molts anys de tradició a les Muntanyes de Prades i als restaurants no hi pot faltar algun plat amb aquest ingredient.

El cultiu de la tòfona pot esdevenir una activitat complementària a les activitats agràries tradicionals, diversificant l’economia rural i afavorint un reequilibri territorial.

La tòfona d’estiu o Tuber aestivum, present en les jornades d’aquest dissabte, té un subtil aroma i és més suau que la tòfona negra o Tuber melanosporum. Combina perfectament amb els mateixos plats que la tòfona negra i queda molt bé amb plats frescos típics de l’estiu com amanides, pasta fresca, etc.

Les jornades pretenen donar a conèixer el cultiu de la tòfona a la zona i crear un pol d’atracció turístic i gastronòmic del sector i de públic en general cap a aquesta localitat durant tot l’any ja que a l’estiu es recol•lecta la tòfona d’estiu i a l’hivern la tòfona negra.

Prades rep la visita de periodistes russos

L’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Prades ha col·laborat en aquesta acció promocional.

El passat diumenge 17 de juny Prades va rebre un grup de set periodistes russos de diversos mitjans especialitzats en viatges acompanyats per dos membres de l’Agencia Catalana de Turisme.

Els periodistes van poder degustar productes de Prades i de cuina catalana tot dinant al Restaurant Comtes de Prades. Durant el dinar se’ls hi va informar de les festes i les activitats turístiques que es poden fer a Prades i sobre el projecte del futur observatori astronòmic i tot seguit van poder realitzar una visita guiada per la vila. Per acabar van poder gaudir de l’ermita de la Mare de Déu de l’Abellera i de les vistes dels voltants.

L’objectiu del viatge era donar a conèixer diferents destinacions catalanes centrant-se en el turisme familiar. Justament Prades té el segell de Turisme Familiar desde 2014. A la província de Tarragona van visitar a més de Prades, Salou, Cambrils i Delta de L’Ebre. Desde Prades van prosseguir el seu viatge cap a la Costa Brava.

L’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Prades ha col·laborat en aquesta acció promocional.

L’Ajuntament de Prades subhasta 15 parcel·les

En el requadre, les finques objecte de subhasta

L’Ajuntament de Prades posa a la venda per subhasta 15 parcel·les de la Urbanització U.A. les Forquetes.

L’anunci es va fer públic el 16 de maig a través de la pàgina web de contractació pública del gencat.

La majoria de les parcel·les són d’entre 400m2 i 500 m2 i hi han dos de més grans d’entre 1300m2 i 1500 m2. El projecte d’urbanització va ser aprovat per decret de l’alcaldia 075/2015 en data 11 de juny de 2015 i redactat per l’arquitecte Josep Martí i Borràs.

Els interessats poden presentar les seves ofertes al registre general de l’Ajuntament fins el dia 6 de juny.

La Festa de la Farigola porta a Prades artesans i visitants d’arreu

La Plaça Major de Prades ha ofert jocs tradicionals de fusta per les famílies que gaudeixen la Festa de la Farigola. Foto: David Aymerich.

Els dies 26 i 27 de maig es celebra al municipi de Prades la tradicional Festa de la Farigola. Una celebració que honra un conegut arbust que es troba en la seva màxima floració en aquesta època de l’any i que és ben característic en el clima mediterrani i la Serra del Montsant.

Al llarg del cap de setmana Prades ofereix una costant proposta d’activitats i productes de la terra als pradencs i visitants que s’apropen a gaudir dels temàtics carrers i façanes de la vila i tots ells amb un element destacat, la farigola. També és molt comú trobar a la Plaça Major i els seus voltants diverses parades d’artesans i comerços de la terra oferint els seus productes o, a la mateixa plaça, propostes com jocs de fusta populars per a grans i petits.

El Forn de Pa de Montral és una de les moltes propostes culinàries que ofereixen els comerços de la terra aplegats a Prades en motiu de la tradicional festa primaverenca. Foto: David Aymerich.

Enguany l’activitat es manté estable respecte les passades edicions, tot i que, el temps no ajuda gaire a la festa en qüestió. “És una diada molt bonica i tranquil·la”, explica Joan Ventura, encarregat de la Terrisseria Ventura, la qual és un dels expositors permanents a la Plaça Major. “Portem molts anys venint, fem tallers de ceràmica”, afegeix Ventura al respecte.

Pel seu costat, Mariona Martí representa un altre reconegut comerç, el Forn de Pa de Montral i detalla que “l’any passat ja vam venir, ara hem obert una tenda física a Prades i avui, per exemple, s’han fet jocs de fusta per a famílies”. Una activitat ubicada al centre de la plaça i que ha tingut una gran acollida durant tot el dia d’avui. “Els més petits juguen a jocs tradicionals i els més grans ho fan amb jocs d’intel·ligència”, exposa Josep Mª Farreny, responsable de l’empresa Festa i Fusta que ha facilitat els jocs esmentats.

Toni Rodero i el seu fill han vingut des de Barcelona per passar un dia diferent a Prades. Foto: David Aymerich.

Finalment, Toni Rodero, un barceloní que s’ha apropat amb el seu fill a gaudir de la Festa de la Farigola, ha descrit l’esdeveniment primaveral com “una proposta on els nens poden jugar, es pot comprar menjar de la terra i gaudeixes d’un dia diferent”. El millor resum per una festa distintiva amb un clar i tradicional protagonista, la farigola, i un cap de setmana de molta activitat i bellesa al municipi.

David Aymerich

Prades acollirà el torneig de futbol Mare Nostrum Cup a finals de juny

La Mare Nostrum Cup Prades compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Prades amb el seu suport institucional i amb l’aportació de les instal·lacions del Camp Municipal de Futbol, del Consell Esportiu del Baix Camp i del Càmping Prades Park.

L’organització Mare Nostrum Cup ha programat la 1ªedició del Torneig de Futbol d’Estiu a Prades. Aquest esdeveniment, ja consolidat al nostre territori en altres dates i esports, i un referent al país, es centra en el futbol de base, comptant amb la participació de molts equips, des de la categoria Prebenjamí fins a Aleví.

La 1ªMare Nostrum Cup Prades es disputarà el dia 30 de Juny, realitzant-se el partit inaugural el divendres 29 al Camp de Futbol Municipal amb gespa natural, excel·lents instal·lacions al mig de les Muntanyes de Prades a gairebé 1.000 metres d’altura. Participaran entre 8 i 12 equips, tant de la zona de Tarragona com de les Terres de l’Ebre i Lleida. Prop de 200 participants, amb els seus acompanyants, gaudiran dels encants de Prades.

La Mare Nostrum Cup Prades compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Prades amb el seu suport institucional i amb l’aportació de les instal·lacions del Camp Municipal de Futbol, del Consell Esportiu del Baix Camp i del Càmping Prades Park. S’inicia aquí un projecte que pretén que Prades esdevingui la capital del futbol de base durant l’últim cap de setmana de la temporada futbolística, promovent l’esport de base entre entitats del territori i apropant la població a famílies de fora.

Prades celebra la tradicional Festa de la Farigola el pròxim cap de setmana

Prades celebrarà la tradicional Festa de la Farigola el pròxim cap de setmana del 26 i 27 de maig. La festa, que té més de 40 anys d’història, celebra l’arribada de la primavera a Prades i el seu principal atractiu és el concurs de decoració de façanes amb ornaments florals. El poble, al estar situat gairebé a 1.000 metres d’altura, fins aquestes alçades de l’any no es pot considerar que el clima sigui primaveral. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar. Als anys 70, a aquestes reunions de benvinguda a la primavera, començaren a afegir-se altres elements com decoració de façanes, catifes de flors, degustació de sopa de farigola amb mel i aplecs de sardanes i actuacions castelleres fins a arribar als nostres dies amb més de 40 edicions a l’esquena.

El municipi oferirà aquest any una gran varietat d’activitats dirigides a tots els públics.

El municipi oferirà aquest any una gran varietat d’activitats dirigides a tots els públics on es barrejaran actes musicals, art i gastronomia. Durant tot el cap de setmana es podrà visitar el mercat artesanal i degustar la tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes.

El dissabte s’iniciaran les activitats amb jocs tradicionals d’onze a dues del migdia i de quatre a set de la tarda a la Plaça Major. A les 16:30h podrem gaudir d’amenització musical als Jardins del Rector a càrrec de Gerard Marsal amb l’espectacle “Cançons al Jardí”. Posteriorment, a les 18:30h, concert de la Coral Orfeó Artanenc i Prades Cor a l’Església de Santa Maria.

Diumenge a més del mercat artesanal i degustació de tisana de farigola amb mel es faran tallers per la mainada a la Plaça Major. A les 9:00h serà el torn de l’art amb l’inici del IX Concurs de pintura ràpida i del III Concurs de pintura ràpida infantil. Els participants es situaran en diferents llocs del poble que escolleixin i els vianants podran gaudir del seu art. Seguidament, a les 10:00h, esmorzar popular i a partir de les 11:00h amenització musical itinerant per la Plaça Major fins al Castell a càrrec del quartet “Four Cats Dixie Street”. A les 13:30h Actuació castellera dels Xiquets de Cambrils i els Torraires de Montblanc. Finalment a les 17:30h es lliuraran el premis del IX Concurs de pintura ràpida, del III Concurs de  pintura ràpida infantil i Concurs de guarniments de façanes i racons florits.

Les xarxes socials tornaran a fer acte de presencia aquest any amb el III Concurs d’Instagram en el qual es pot participar amb l’etiqueta #festafarigola2018. El guanyador s’emportarà un lot de productes alimentaris de Prades.

Més informació i bases dels concursos a www.prades.cat

Prades, ple de propostes familiars aquest cap de setmana

Paral·lelament a les activitats familiars, es podran buscar i “caçar” al municipi 25 éssers llegendaris catalans a través d’una app de realitat augmentada creada per a l’ocasió.

Prades té preparades activitats familiars per aquest cap de setmana del 19 al 20 de maig arran de l’acció “Catalunya, Hola Família” de l’Agencia Catalana de Turisme. L’objectiu d’aquesta iniciativa és apropar el turisme familiar a destinacions catalanes que tenen segell de turisme familiar com és el cas de Prades des de 2014. A més es vol contribuir a la desestacionalització, destacar la qualitat i la diversitat de l’oferta especialitzada en famílies.

App ‘Llegendes en família’

Paral·lelament a les activitats familiars, es podran buscar i “caçar” al municipi 25 éssers llegendaris catalans a través d’una app de realitat augmentada creada per a l’ocasió. Un cop caçats els personatges, les famílies els podran tornar a reproduir on es vulgui. Si s’han capturat tots els 25 personatges es podrà recollir un premi com a recompensa a l’Oficina Municipal de Turisme de Prades. Si el telèfon no té giroscopi no es podran caçar els éssers però si es podrà accedir a la galeria i conèixer els diferents ésser que hi ha.

Un dels personatges a buscar és el Nen de les Muntanyes Prades. La història diu que Pere Balcells (Nen de Prades) va abandonar el poble amb 15 anys per presentar-se voluntari a la partida del coronel Moore durant la tercera guerra carlina. Les seves gestes popularitzades pels diaris de l’època el van convertir en un guerriller famós que dia rere dia reclutava nous seguidors.

L’aplicació es pot descarregar a l’enllaç següent: http://escasateva.catalunya.com/llegendesenfamilia/ca/App-Llegendes-en-Familia.html

Programa

  • Dissabte 19 de Maig
  • 10.00h;  Sortida per a tota la família a la roca foradada i la ruta de les ermites. Sortida des de la Plaça Major des d’on es podrà fer la inscripció a les 9:50. Activitat gratuïta a càrrec dels Birimbins.
  • 16h 17h 18h; Visita guiada d’1h per la vila vermella de Prades.  Preu activitat: 5 € adult/3€ nens. Mínim 6 persones amb mínim de 2 adults. Inscripcions al 977 868 302 o a turisme@prades.cat
  • 18:30h Berenar Saludable. A càrrec de l’Ajuntament de Prades i Danone. A la plaça Major. Gratuït
  • 19:00h; Observació astronòmica “Júpiter, el rei del Sistema Solar” a càrrec d’Aleix Roig d’Astroprades a la sala polivalent de l’ajuntament.
  • 22:00h: Observació pública. A la xerrada introductòria s’indicarà el lloc d’observació. Preu activitat: 8€ adult/ 5 € nen. Per cada adult nen gratuït. Inscripcions al 977 868 302 a turisme@prades.cat i astroprades@gmail.com
  • Diumenge 20 de Maig
  • 09:30h Esmorzar Saludable. A càrrec de l’Ajuntament de Prades i Danone. A la Plaça Major. Gratuït.
  • 10:00h: Ruta de les orquídies.  Durada 1:30h. Preu activitat 12€ adults. Menors gratuït. Mínim 8 adults. A càrrec de Prades Aventura. Inscripcions 626 133 606

Prades es promociona al Mercat d’Escapades a Barcelona

Prades es va promocionar durant tres dies del 4 al 6 de maig a la fira ‘Mercat d’Escapades’ organitzada per l’Agència Catalana de Turisme com a destinació amb segell de turisme familiar. La fira es va celebrar a Barcelona al Passeig Lluís Companys a prop de l’Arc de Triomf.

Malgrat el mal temps, per l’estand de l’Ajuntament de Prades es van passar prop de 500 persones a informar-se sobre llocs a visitar a la localitat, rutes a fer i on allotjar-se. També es va donar informació de les activitats que es poden realitzar a Prades com observacions astronòmiques, lloguer de bicicletes i visites guiades i les festes destacant les pròximes activitats familiars de l’Hola Família del 19 al 20 de Maig i la Festa de la Farigola del 27 de Maig. Els visitants van poder tastar patates de Prades i veure una mostra de productes de la localitat.

La veu de la reina Margarida tornarà a ressonar a Prades

La reina Margarida de Prades. Foto: momentshistoricscatalans

Fou “una de les més belles senyores que hom sabés en lo món”, recordava el cronista Pere Tomic (1438). Margarida de Prades, sembla que nascuda  a Falset i morta a Riudoms, comtessa de Prades, va ser reina de la Corona catalanoaragonesa de molt jove i les circumstàncies van convertir-la en una peça clau en la història de Catalunya.

Reina en haver estat escollida esposa per Martí l’Humà quan les Corts Catalanes se celebraven a Montblanc. Martí l’Humà volia que engendrés un hereu legítim al tron de la Corona. Però pocs mesos després de l’enllaç, el reí morí sense descendència. Això suposaria l’extinció del casal de Barcelona i origen d’un interregne que desembocaria en l’entronització de la casa dels Trastàmara al Compromís de Casp.

Prades vol reivindicar la figura del personatge més conegut de la vila vermella, i vol contribuir a netejar part de la seva imatge segrestada per les males llengües sobre un matrimoni posterior clandestí. Reconeguts experts en política, art, literatura i les paraules de la reina a través de les cartes que han sobreviscut fins als nostres dies participaran al cicle de conferències i actes culturals en unes jornades que se celebraran el mes d’agost, més en clau divulgativa i llegendària. Es podran escoltar algunes de les peces musicals que es crearen a l’època de la reina i veurem representacions teatralitzades.

Antoni Jordà, catedràtic d’Història del Dret per la URV i historiador, en serà el comissari. Seran vuit intenses jornades que portaran a Prades experts d’alt nivell, nacional, estatal i internacional, com Sophie Hirel, de la Universitat Paris-Sorbonne, o Eduard Juncosa Bonet, de la Complutense. La primera d’elles protagonitzarà la conferència de clausura del cicle, abordant el 16 d’agost les paraules de la reina. La història de la Corona d’Aragó (per part de Vicent Baydal, de la Universitat Jaume I), Prades i el seu comtat (Eduard Juncosa), l’art (Jacobo Vidal Franquet, Universitat de Barcelona) i la literatura (Marina Navàs, d’Aix-Marseille Université) centraran l’apartat històric.

Hi haurà espai per a la representació teatral: ‘Margarida de Prades: història i emocions’, un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la reina representada per Rat Cebrian, amb l’acompanyament de Paloma Vicente a la viola de gamba. Serà els dies 10 i 17 d’agost, a les 19 i 22 hores a la capella del castell i a l’esgésia. El preu és de cinc euros.

Resta un concert, ‘Margarida de Prades. Shön und zart’, el 16 d’agost a l’església, amb un programa enlluernador: El cant de la Sibil·la, el Llibre Vermell de Montserrat i d’altres peces de l’època. Dirigirà Xavier Pastrana, amb un cor a cinc veus, llaüt, viella i organetto, un menú per a sibarites.

Hi haurà més novetats. L’alcaldessa, Lídia Bargas, anunciava a la premsa en la presentació de la programació l’interès futur de crear un Centre d’Interpretació de la reina Margarida aprofitant les restes de l’antic castell, que es preveu que s’ampliï amb un espai annex recentment adquirit per l’Ajuntament. Així es vol recuperar l’antiga capella del castell. Es busca “posicionar Prades de cara al futur”.

Sepulcre amb les rests de la reina al monestir de Santes Creus. Foto: Tantarantana/Wikipèdia

El títol de Comtes de Prades és encara vigent a l’heràldica catalana i espanyola i al seu moment es va emparentar amb els ducs de Medinaceli, amb seu a Sevilla. Per això força documentació històrica de les nostres comarques descansa a l’Arxiu dels Medinaceli, a Sevilla i a Toledo. L’antic Comtat de Prades abarcava més o menys el que avui són les comarques del Baix Camp i Priorat, amb algun municipi de la Conca de Barberà.

Margarida de Prades seria enterrada al monestir femení de Bonrepòs, on havia fet cap en vida, situat a peus de la Serra de Montsant, ja desaparegut tot i que en queda alguna resta, i del qual l’historiador reusenc Ezequiel Gort en va publicar una història, posteriorment reeditada. Les despulles de la reina passarien més tard al monestir de Santes Creus.

Jaume Garcia

 

 

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies