TARRAGONA 21

Antoni Jordà: «Prades amb la seva Reina Margarida»

Dr. Antoni Jordà Fernández, Catedràtic d’Història del Dret, URV.

L’Ajuntament de Prades ha organitzat , per segon any, les Jornades d’estudi entorn de la reina Margarida de Prades (1388-1430). Qui fou Margarida de Prades? De la família dels contes de Prades, a finals del segle XIV entrà al servei de la cort de la reina Maria de Luna (primera muller del rei Martí l’Humà) com a dama de companyia. Morta la reina Maria de Luna i mort també el fill i successor de la corona (Martí el Jove), l’any 1409 el rei Martí l’Humà es mullerà amb la jove Margarida de Prades, amb l’objectiu de donar hereu a la corona. Mesos després el rei Martí morí sense successió, i finalment, després del compromís de Casp (1412), arribà una nova dinastia pels regnes de la corona d’Aragó: la casa Trastàmara.

La reina vídua participà en les vicissituds del cisma d’Occident, donant suport al Papa Benet XIII (el papa Luna. Per les seves qualitats personals fou lloada i enaltida per joglars i trobadors. Va contraure matrimoni en secret amb un noble valencià (Joan de Vilaragut), amb qui va tenir un fill (Joan Jeroni de Vilaragut) també mantingut en secret,  per conservar les migrades rendes i l’estatus que com a reina vídua li corresponien. La parella es refugià en el monestir de Valldonzella a Barcelona, i després de la mort del marit, Margarida hi continuà com a monja professa. Després es traslladaria al monestir de Bonrepòs (la Morera del Montsant), on seria nomenada abadessa. Sabem que Margarida de Prades fou senyora de Prades i de Cornudella, i que sojornà a la vila vermella l’any 1428. Morí de pesta a Riudoms el 1430, i fou sepultada inicialment a Bonrepòs i més tard a Santes Creus. El seu fill fou criat secretament a Barcelona, i posteriorment  lliurat al monestir de Santes Creus. Descoberta la seva identitat, el fill de la reina Margarita s’exclaustrà i intentà recuperar la fortuna familiar paterna.

Les Jornades d’enguany sobre la reina Margarida s’han centrat especialment en el seu entorn familiar més personal. La cloenda de les Jornades va anar a càrrec de la germana Teresa Forcades, teòloga i monja del monestir de Sant Benet de Montserrat, que va intervenir entorn dels canvis experimentats sobre  l’espiritualitat femenina en els inicis del segle XV, i com la “devotio moderna” podia haver influït en un cercle cultural femení tan distingit com el de les corts de les reines Maria de Luna i Margarida de Prades. Una reina, aquesta darrera, que fou objecte d’atenció de Pilarin Bayés (il·lustradora del llibre “Petita història de la reina Margarida”), i que obsequià als assistents amb uns dibuixos dels diferents estadis de la vida de la reina: jove soltera, casada, vídua i monja.

Algunes de les novetats exposades pels investigadors han estat la probable naixença de Margarida de Prades a terres valencianes, a les propietats de l’àvia paterna Sança Ximénez d’Arenós a Torres Torres (prop de Sagunt), on s’havia refugiat part de la família. També s’ha destacat el món turbulent de mitjan segle XV a València, on el fill de Margarida, Joan Jeroni de Vilaragut, era conegut per les seves baralles i maniobres per eludir la justícia. Tot plegat, una setmana plena de referències històriques a la reina Margarida. S’ha avançat en el coneixement de la reina Margarida de Prades. Encara hi ha llacunes, algunes importants. Esperem que en ocasions futures es puguin donar a conèixer a un públic interessat que, de forma molt massiva ha acompanyat tots aquest dies a la reina Margarida, de qui es va dir era “Reyna bonica y adorable”.

Dr. Antoni Jordà Fernández, Catedràtic d’Història del Dret, URV.

Prades acull l’exposició de més de 400 fotografies antigues

Imatge de l’alcaldessa de Prades, Lídia Vargas, cada any l’associació cultural Tamborinos de Prades fa un recull fotogràfic de diferents temàtiques. Foto: cedida.

Enguany l’associació cultural Els Tamborinos ha treballat per recollir 479 fotografies antigues de bodes, batejos i comunions de la vila de Prades, algunes de fins a quatre generacions. Una de les primeres fotografies data del 1887 i aquestes han estat cedides a l’associació per part d’habitants de la vila. L’exposició estarà oberta al públic a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Prades fins el 18 d’agost de 19h a 21h en dies laborables i de 12h a 14h i de 19h a 21h el cap de setmana.

Els visitants de la Vila Vermella que es passegin pel poble, podran gaudir també de fotografies antigues penjades pels carrers d’habitants del poble amb la seva història que conformen una exposició permanent des de l’any passat. L’any 2020 està previst ampliar la mostra.

17 anys de feina en exposicions i reculls de 4.000 fotografies

L’associació cultural Els Tamborinos, que es va crear l’any 2003, fa una exposició fotogràfica cada any de diferents temàtiques del poble. Amb el temps, han creat un gran arxiu d’unes 4.000 fotografies i han recuperat documentació de la memòria històrica del poble. L’Associació té com a objectiu la recuperació d’imatges fotogràfiques que formen part de la història més recent de Prades (des de l’origen de la fotografia fins als anys 70) i la seva documentació. Els reculls fotogràfics de les exposicions d’altres anys es poden consultar a la biblioteca municipal del poble.

 

‘Els Tamborinos’ està format per membres tant de Prades como estiuejants de ciutats com Tarragona i Reus: Esther Massó (presidenta de l’associació), Eugeni Coll, Rosa Mateo, Josep Maria Mateo, Francesc Anglès, Mario Mariné, Anna Massó, Salvador Pons i Francesc Olesti. La recollida de fotografies implica una gran dedicació per part dels membres de l’associació com és el cas de Francesc Anglès “Sisquet Pinyó” perseguint als habitants del poble per a que cedeixin fotografies. L’associació agraeix enormement la col·laboració dels pradencs i pradenques.

La mateixa associació va publicar l’any passat el llibre «Prades desaparegut» dins la col·lecció Catalunya Desapareguda de l’Editorial Efadós. El llibre és una mostra fotogràfica de Prades i els seus habitants des de l’inici del segle XX fins a la primera dècada del 1970.

No sempre s’han fet les exposicions a Prades com és el cas de l’any 2017 en que la història de Prades va viatjar al tinglado T4 del Port de Tarragona amb la mostra ‘Prades i l’Exposició Internacional de Barcelona 1929’. Al Palau Bofarull de Reus, l’any 2014, també es va poder veure un recull de les fotos més representatives de 10 anys d’exposicions (2003-2013).

Prades engega les II Jornades de la Reina Margarida

La figura de la Reina Margarida de Prades.

L’èxit de l’anterior edició de les jornades de la Reina Margarida amb centenars d’assistents ha motivat a organitzar un segon cicle aquest any. Aquest dilluns, 5 d’agost, s’inicien les jornades “Margarida de Prades: Regnat breu, vida intensa” que duraran fins el 9 d’agost.

El cicle contarà amb conferenciants d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i de França així com recreació històrica i concert de música trobadoresca. En la primera edició es van analitzar diversos aspectes del context en què visqué la darrera reina del Casal de Barcelona, enguany es centrarà l’atenció específicament en la seva figura, a través de l’estudi de les principals etapes de la seva trajectòria vital, encarregades a reconeguts especialistes que donaran a conèixer els resultats de llurs recerques basades, en gran part, en documentació inèdita.

Margarida de Prades (1387/1388-1429) va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei morí sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió. Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp.

El dilluns, 5 d’agost, a les sis de la tarda a la Plaça Major es donarà el tret de sortida de les jornades amb l’espectacle inaugural de recreació històrica a càrrec dels Abanderats de Tortosa. A continuació, a les set de la tarda, al Centre Cívic de la Vila Vermella es realitzarà la primera conferència “L’entorn familiar: els Prades i els Cabrera” a càrrec del Dr. Eduard Juncosa Bonet de l’Universitat Complutense de Madrid i el Dr. Alejandro Martínez Giralt de l’Universitat de Girona. La presentació comptarà amb la presència de Lídia Bargas, alcaldessa de Prades, i el Dr. Antoni Jordà catedràtic d’història del Dret de la URV.

El dimarts, 6 d’agost, a les set de la tarda tindrà lloc al Centre Cívic la conferència “La reina consort” a càrrec del Dr. Stefano M. Cingolani de la Fundació Bosch i Gimpera i de l’Universitat de Barcelona.
El dimecres, 7 d’agost, continuen les jornades a les set de la tarda la conferència “La reina vídua i un amor a l’ombra” a càrrec de la Dra. Marina Navàs Farré de l’Université d’Aix-Marseille i del Dr. Eduard Juncosa Bonet de l’Universitat Complutense de Madrid
acompanyats pel rapsoda Pau Castell Granados.

El dijous, 8 d’agost, a les set de la tarda es farà la quarta conferència “El fill secret: Joan Jeroni de Vilaragut” a càrrec del Dr. Abel Soler Molina de l’Universitat de València acompanyat pel rapsoda Pau Castell Granados. El mateix dia a les dotze del matí es realitzarà l’activitat paral·lela al cicle “El “making-of ” de la recerca”, taula rodona per donar a conèixer com s’ha dut a terme la recerca amb un to distès i divulgatiu a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

Divendres, 9 d’agost, a les set de la tarda es presentarà l’última conferència de clausura del cicle: “El retir espiritual. Monja i abadessa” de la Gna. Teresa Forcades Vila del Monestir de Sant Benet de Montserrat. Les jornades es tancaran amb un concert de música trobadoresca “Reyna d’onor, excelhents Margarita” a càrrec d’Ardit ensemble a l’església a dos quarts d’onze de la nit.

Una altra iniciativa relacionada amb la figura de la Reina Margarida és la publicació l’any passat del llibre «La petita història de la Reina Margarida» amb il·lustracions de la Pilarín Bayés i textos de Lídia Bargas, alcaldessa de Prades.

El Castell fou la seu dels comtes de Prades fins que la cancelleria es traslladà al Castell de Falset. L’element del conjunt castral més ben conservat ha estat l’església de Sant Miquel del castell. Aquesta capella devia ésser bastida juntament amb el castell en una data per ara indeterminada, probablement a la segona meitat del segle XII.

Avui dia, la part de llevant de l’església, que no es troba afectada per cap habitatge, i per protegir-la de la total desaparició, s’ha convertit en propietat municipal i es troba en curs de restauració. El projecte de museïtzació està en fase de trobar subvenció per poder-lo tirar endavant.
Mitjançant el Pla Estratègic Prades 20.20, des de l’Ajuntament tenen clar que un dels principals objectius és potenciar aquesta riquesa cultural.

 

Prades rep 1.200 espectadors durant la 32ª edició del concurs de Gossos d’Atura

Imatge dels 16 participants en el Concurs de Gossos d’Atura. Foto: Aj. Prades

Prades acull el XXXII Concurs de gossos d’atura amb èxit de participació i públic, un total de 16 participants han competit davant de 1.200 assistents al Camp de futbol municipal de Prades, 400 persones més que l’any passat on van rebre 800 assistents. El concurs, com marca la tradició, es fa el primer diumenge d’agost des de l’any 1988.

A les onze del matí s’ha donat el tret de sortida del concurs on els pastors han hagut de demostrar les habilitats i l’obediència dels seus gossos, i el més important el control del ramat d’ovelles.

El guanyador d’aquest concurs ha sigut José Antonio Allustiza i el seu gos Asque, procedents de Navarra amb 157 punts per part del jurat. El segon premi, Ismael Boix amb la Nesca, procedents de Morella amb 143 punts i per últim, el tercer premi ha sigut per Miquel Adroudé i Txeco de Mallorca amb 139, també van guanyar el primer premi al concurs de Canillo 2019.

Els guanyadors d’aquesta edició. Foto: Aj. Prades.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Vargas, ha volgut destacar la importància de realitzar aquesta competició dins del territori:

El concurs ha constat de dues proves, la primera d’una durada de 8 minuts s’ha dividit en 6 parts, el gos havia de fer un pas de banderes i conduir el ramat des del punt d’inici fins davant del pastor, intentant que passés per la Portella. Seguidament, el ramat havia de quedar quiet dins del cercle. El pastor havia de treure l’esquella d’una ovella del ramat. Finalment el pastor ha hagut d’anar caminant cap a la mànega amb el ramat darrere i aconseguir tancar la porta amb el ramat dins del corral.

Els pastors amb millor qualificació han passat a la segona prova, molt més breu que la primera. El pastor havia de portar el ramat des del punt d’inici fins davant seu i anar al corral fent entrar i sortir les ovelles sense que ell es mogués del lloc indicat pel jurat.

Els pastors participants provenen de llocs molt diversos des del territori català, País Valencià, País Basc, Balears, fins a França.

Els 1.200 assistents també han pogut gaudir de les acrobàcies del show caní a càrrec de «Jack y Fermín«. Als afores del camp de futbol, hi havia un mercat d’Artesania durant tot el matí al Carrer Colomers.

A més, Prades comença demà les II Jornades de divulgació de l’última reina de la dinastia catalana, la reina Margarida, filla del Comte de Prades. El municipi es prepara per una setmana plena d’actes al voltant de la Reina Margarida, la qual va tenir un regnat molt breu i una vida molt intensa que val la pena conèixer.

Andrea Palma

L’ACA impulsa diverses actuacions per evitar despreniments a Siurana

Aquestes actuacions serviran per garantir la seguretat de les persones que treballen a la presa i dels ciutadans que visiten aquest espai. Foto: cedida.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació un contracte per evitar despreniments de roques a l’entorn de la presa de Siurana, al Priorat. Amb un pressupost de licitació de 80.192 euros, es disposa fins al 10 de setembre per a presentar les ofertes. Un cop el contracte estigui adjudicat i signat, es disposarà d’un termini de quatre mesos per a dur a terme els treballs.
Les actuacions consistiran en la retirada de roques caigudes a les cunetes de la carretera d’accés de la presa, el condicionament del camí perimetral de l’embassament (un tram de 2 quilòmetres) i l’accés a l’embarcador, adequar les cunetes transitables dels camins d’accés a peu de presa, enllaçar la carretera amb el camí del marge esquerre que baixa a peu de presa i millorar la protecció de seguretat pel pont d’inici de la carretera d’accés a la presa.
Els treballs estan encaminats a garantir la seguretat dels treballadors/es de la presa, així com de la ciutadania que visita aquesta zona.

Prades es prepara per al Concurs de Gossos d’Atura

Imatge de l’edició anterior, el canongí José María Pleguezuelos, fent una proba del concurs: treure una cinta d’una de les ovelles. Foto: Tarragona21

Aquest diumenge 4 d’agost arriba la XXXII edició del Concurs de Gossos d’Atura al camp de futbol municipal de Prades. Tal com segueix la tradició, el primer diumenge del mes d’agost des de 1988 es celebra aquest destacat concurs. El concurs començarà a les onze del matí amb els onze gossos participants.

L’any passat, aproximadament, 800 persones es van apropar a observar les destreses canines i el lideratge dels seus pastors.

A més, el concurs té dues proves les quals depenen de l’obediència del gos. En la primera, el gos ha de conduir el ramat fins davant del pastor seguint un camí marcat per banderes, les ovelles s’han de quedar dins del cercle, ho ha d’aconseguir en un temps limitat de 6 minuts.

La segona prova més breu, ja que s’ha de completar en només 5 minuts, els gossos han de recollir el ramat des del punt d’inici fins al corral, tot això entrant i sortint les ovelles.El jurat valorarà el control que tenen els gossos sobre el ramat d’ovelles i l’atenció que li dóna al seu pastor. A part del concurs de gossos d’atura, també participarà el show caní de Jack i Fermin amb les millors acrobàcies.

Enguany, els pastors que participen vénen de llocs molt diferents, entre els quals es troba València, País Basc, França i les Illes Balears.

Andrea Palma

 

La Fira del Vi i del Cava a Prades es consolida amb més de 4.500 degustacions servides

Foto d'arxiu d'un tast de vi

Foto d’arxiu d’un tast de vi

El passat cap de setmana, 20 i 21 de juliol, Prades ha celebrat la VI edició de la Fira del Vi i del Cava apostant pels productes de qualitat i proximitat. La fira d’enguany ha tornat a omplir el poble d’amants del vi i del cava amb més de 4.500 degustacions servides superant les 4.000 de l’edició de l’any passat.

A la fira hi han estat presents una desena de cellers a més d’una cervesera que han estat acompanyats per més de 25 propostes gastronòmiques diferents així com parades amb productes de proximitat. Els visitants han pogut gaudir de diferents vins amb denominació d’origen Priorat, Montsant i Conca de Barberà. Paral·lelament a la fira, en aquesta edició s’ha apostat com a novetat per uns tasts comentats de vins a càrrec de diferents cellers participants a la fira. La proposta ha estat amenitzada amb música a càrrec de Gerard Marsal.

 

Prades celebrarà la VI Fira del Vi i del Cava el proper cap de setmana

La VI Fira del vi i del cava a Prades es celebrarà aquest cap de setmana

La VI Fira del vi i del cava a Prades es celebrarà aquest cap de setmana

El proper cap de setmana, 20 i 21 de juliol, Prades acollirà la VI edició de la Fira del Vi i del Cava. La fira ja es va consolidar l’any passat amb un gran èxit de participació amb 4.000 degustacions servides, 1.000 més que en l’edició anterior. En l’edició d’aquest any, els amants del vi i el cava podran tornar a citar-se a Prades en un entorn únic en una fira que aposta pels productes de qualitat i proximitat.

El tret de sortida de la fira es donarà dissabte des de les sis de la tarda fins a les onze de la nit a la plaça major. S’hi podran degustar els vins, caves de la zona i cervesa artesana amb música d’acompanyament. A més els visitants a la fira podran gaudir d’una àmplia varietat d’ofertes gastronòmiques locals amb parades amb productes de la terra com embotits i formatges. Els bars de la Plaça Major oferiran tapes elaborades per maridar amb els productes que oferiran els cellers. Paral·lelament de dos quarts de vuit de la tarda fins a les nou de la nit al Jardí del Rector es podrà gaudir d’un tast comentat de vins selectes a càrrec de diferents bodegues amenitzat amb música a càrrec de Gerard Marçal. Diumenge continuarà la fira des de les dotze del matí fins a les tres de la tarda.

 

Poblet-Prades nocturna celebrarà la 19a cursa i marxa trailSERIES

La cursa consta d’un únic recorregut de 20,67 quilòmetres

La cursa consta d’un únic recorregut de 20,67 quilòmetres

 

Dos punts tan emblemàtics com el Monestir de Poblet i la població de Prades són la sortida i l’arribada de la 19a edició de la trailSERIES Poblet-Prades nocturna, tercera prova puntuable del Circuit Kalenji trailSERIES 21k Costa Daurada 2019 on s’espera la presència d’uns 300 participants. La cambrilenca Pat Perpinyà i el vilafranquí Jordi Solé arriben a la cita com a líders del campionat.

El certamen és organitzat per la Secció de Muntanya de l’Agrupació Cultural Vila-seca, amb el suport de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i de l’Ajuntament de Prades amb la producció tècnica de Naturetime. Les inscripcions romanen obertes al web www.naturetime.es.

La cursa consta d’un únic recorregut de 20,67 quilòmetres (1.273m D+), obert a corredors i a caminadors amb sortida a les 9 del vespre des del Monestir de Poblet. L’horari fa indispensable l’ús del frontal per a tots els participants.

També hi haurà un traçat familiar Start Trail 5k by Camping Prades Park als voltants de Prades que començarà a les 10 de la nit i que serà completament nocturn.

El cel de Prades estarà present en un dels congressos d’astrofísica més importants del món

Imatge de la Galaxia M101. Foto: Dr. Ignacio Trujillo, Raúl Infante i Aleix Roig

Imatge de la Galaxia M101. Foto: Dr. Ignacio Trujillo, Raúl Infante i Aleix Roig

El dilluns 8 de juliol es presentarà al 355 Symposium de la Unió Internacional d’Astronomia (IAU) a Tenerife un projecte de recerca científica fet exclusivament amb imatges capturades des de Prades (Baix Camp). Sota el títol “A 100h imaging of M101 with a small telescope: reaching the limits surface brightness science” mostrarà la qualitat de cel de Prades i la feina de 100h d’imatges de la galaxia M101 amb un telescopi amateur des de la localitat.

És el primer projecte científic d’astronomia fet exclusivament amb dades capturades a Prades en el qual es destaca la qualitat d’imatges que es poden obtenir fins i tot amb telescopi amateur en indrets amb bona qualitat de cel fosc com és el cas de Prades. El projecte que ha durat sis mesos ha estat realitzat per Aleix Roig d’Astroprades juntament amb un equip d’astrofísics de l’IAC (Institut d’Astrofísica de Canàries) amb Raúl Infante com a investigador principal.

Des de Prades es realitzava la captura de les imatges i l’IAC s’encarregava de la reducció de les dades i el seu anàlisi. En el programa d’aquest symposium internacional del 8 al 12 de juliol a més d’Astroprades hi seran presents conferenciants d’altres països.

Aleix Roig d’Astroprades en destaca la importància de l’esdeveniment “Penso que pot ser un impuls definitiu pel projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i que posicionarà Prades per primer cop també a la punta de llança de la ciència en astronomia”. I afegeix que “s’està arribant tan profund com les imatges obtingudes amb els majors telescopis professionals gràcies a l’enorme temps dedicat a capturar dades d’aquesta galàxia” en referència a la M101. “Aquí és on hi ha una oportunitat real de fer contribucions en recerca.

El PAP s’equiparà amb telescopis de menor diàmetre pero amb una disposició de temps molt major que amb els equips més grans que disposen d’una gran demanda de temps d’observació i per tant poc temps per a cada projecte. El cel de Prades demostra amb aquest projecte la seva idoneïtat per a acollir projectes de recerca professional”. “Han estat uns mesos de dormir poc, no fer cap imatge bonica del cel (tenia el telescopi 100% per aquest projecte), i treballar per fer-ho realitat.”

El projecte també es presentarà al novembre durant la Convenció d’Astronomia de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell (AAS) amb Aleix Roig d’Astroprades, membre de la Junta Executiva de l’AAS i co-coordinador del grup d’Astrofotografia i el Dr.Ignacio Trujillo, supervisor de l’estudi i astrofísic de l’IAC.

Més info de l’esdeveniment a: http://research.iac.es/congreso/iaus355/

El Cel de Prades

El municipi pradenc treballa des de fa anys per l’impuls de l’astroturisme i en fer realitat el PAP (Parc Astronòmic Muntanyes de Prades) que s’ubicaria als afores del municipi. L’associació d’astronomia Astroprades, impulsora del projecte PAP juntament amb l’Ajuntament de Prades, té organitzades activitats d’astronomia els pròxims mesos que es poden consultar a www.astroprades.cat.

L’Ajuntament de Prades ha estat substituint les velles il.luminaries per nous equips de PC Ambre que tenen la màxima certificació per a la protecció de l’entorn natural i els cels foscos. La qualitat del cel fosc de Prades va quedar demostrada el passat 8 de febrer en què el poble va fer la primera apagada de llums del municipi i la foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la Plaça Major. Uns valors excepcionals donada la proximitat a les tres capitals: Tarragona, Lleida i Barcelona. Una segona apagada de llums el 4 de maig va atraure centenars d’amants de l’astronomia. A la jornada es va presentar el documental “El Cel de Prades” impulsat per l’Ajuntament de Prades i Astroprades.

Prades celebra les 2es Jornades de la tòfona i el gos

Imatge del concurs de gossos tofonaires. Foto: cedida.

La tòfona ha sigut cultivada durant molts anys en les muntanyes de Prades, les Segones Jornades de la tòfona i el gos tenen l’objectiu de donar a conèixer aquest cultiu i atreure al turisme gastrònomic, també del públic en general. Durant aquest cap de setmana la tòfona serà l’ingredient protagonista de Prades. Les jornades coincideixen amb la recol·lecció de la tòfona d’estiu i a l’hivern és la temporada de recolecta de la tòfona negra. La tòfona i el gos són el resultat d’una fusió entre la tòfona i el turisme.

Aquestes jornades gastrònomiques han sigut organitzades per l’Ajuntament de Prades, la tòfona d’estiu «tuber aestivum» és més suau que la tòfona negra o «Tuber melanosporum». Tanmateix, la podem veure en els mateixos plats que la tòfona negra i especialment la veurem en plats com amanides i pasta fresca, és un ingredient idoni pels plats d’estiu.

La tòfona d’estiu és un ingredient idoni pels plats d’estiu. Foto: cedida.

Els actes han començat avui, dissabte 29 de juny, a dos quarts de 10 del matí on s’ha dut a terme el concurs de gossos tofonaires i la desfilada canina de múltiples races. A les 10 s’ha iniciat el segon concurs de gossos tofonaries, l’ubicació en un principi era el Camp de Futbol de Prades però s’ha decidit canviar el lloc per realitzar el concurs. Finalment, s’ha dut a terme a prop de la plaça major al costat de la carretera de l’Espluga. En total, al concurs han participat 15 gossos i a la desfilada 10, en aquesta última es’ha valorat: la simpatia, l’obediència i l’agilitat dels gossos participants. Pel que fa al concurs es valorava la rapidessa en trobar la l’ingredient estrella de Prades.

Els guanyadors de l’exhibició canina, el més simpàtic el gos Neu, més obedient el gos Jagger, més agil el gos Pufi. Foto: cedida.

Més tard, sobre dos quarts de 12 del matí, s’ha realitzat l’exhibició canina i una mostra de cuina de la tòfona d’estiu amb el títol «Com cuinar la tòfona d’estiu», mostra realitzada pel xef Rafel Muria del restaurant Quatre Molins de Cornudella del Monstant. Prades ha començat les Segones Jornades acompanyades d’un dia de calor per presentar la tòfona amb actes gastrònomics i concursos canins.

Els guanyadors del concurs de gossos tofonaires, el primer classificat: Josep Casals i el seu gos Kali (2:02), el segon lloc per Ernest Capdevila i Lila (2:32). El tercer lloc per Enric Carbó i Tuber (2:36). Foto: cedida.

Els restaurants de Prades també han oferit durant aquest migdia els menús amb l’ingredient protagonista de la jornada. Per la tarda, concretament a les 6 de la tarda, serà l’hora de la conferència «La gestió del conreu de la tòfona negra», el tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya al centre cívic, Daniel Oliach, serà l’encarregat de realitzar-la. L’Ajuntament de Prades organitza aquestes jornades amb l’objectiu de promocionar el turisme gastrònomic al seu municipi.

Andrea Palma

Prades viurà dissabte la segona edició de les Jornades de la Tòfona i el Gos

Imatge d’una tòfona. Foto: Cedida

El proper dissabte 29 de juny a Prades tindran lloc les segones Jornades de la Tòfona i el Gos. Les jornades pretenen donar a conèixer el cultiu de la tòfona a la zona i crear un pol d’atracció turístic i gastronòmic del sector i de públic en general cap a aquesta localitat durant tot l’any, ja que a l’estiu es recol·lecta la tòfona d’estiu i a l’hivern la tòfona negra.

A dos quarts de deu del matí començaran les inscripcions al concurs de gossos tofonaires i a la desfilada canina multi races. A les deu s’iniciarà el segon Concurs de Gossos Tofonaires amb tòfona d’estiu al costat del Camp de Futbol de Prades. A dos quarts de dotze, els amants dels gossos podran gaudir d’una exhibició canina multi races amb premis a la Plaça Major. A dos quarts d’una es realitzarà l’entrega de premis i un showcooking

“Com cuinar la tòfona d’estiu” de la mà del xef Rafel Muria del restaurant Quatre Molins de Cornudella del Montsant.
Durant tot el matí els visitants podran degustar productes de Prades i de la zona alguns d’ells elaborats amb tòfona als estands multisectorials a la Plaça Major. Els diferents restaurants de la vila també oferiran dinar trufat.

A les de sis de la tarda es farà la ponència tècnica “La gestió del conreu de la tòfona negra.” a càrrec de Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya al centre cívic. Tot seguit, per tancar les jornades, es podrà realitzar visita a una explotació tofonera.
Els interessats es podran inscriure al Concurs de gossos tofonaires i a la visita a l’explotació tofonera al correu tofonadelaconca.info@gmail.com. Les inscripcions a la desfilada canina estan obertes a tot el públic el mateix dia de l’esdeveniment.

Les jornades organitzades per l’Ajuntament de Prades i Tòfona de la Conca compten de nou amb la col·laboració de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Truffant Muntanyes de Prades, Club Caní Can Laura i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Lídia Bargas repeteix com a alcaldessa de Prades

Lidia Bargas repeteix com alcaldessa de Prades. Foto: Ajuntament de Prades.

Lídia Bargas torna a ser investida com alcaldessa de Prades després de la seva victòria a les eleccions del 26 de maig, un 60,56% dels vots van anar destinats al seu partit, un resultat de 5 regidors dels 7 que es disputaven. Aquest dissabte va ser investida amb els 5 regidors del seu propi partit que li donen més de la majoria absoluta.

A l’oposició trobem els dos regidors del Junts per Prades, Llorenç Torruella i Teresa M. Bonet, que van treure quasi la meitat de vots que el partit guanyador.

JuntsxCat, el partit de Lídia Bargas, va aconseguir 215 vots, un resultat molt semblant a les eleccions de l’any 2015 en les quals CiU va assolir la victòria amb 216 vots i 5 regidors. Una nova legislatura comença per Lídia Bargas.

JUNTSxCAT
1. Lidia Bargas Musoy
2. Juan Pons Mariné
3. Joan Llurba Borrull
4. Judit Olivé Torruella
5. Carles Altés Mariné
JpP – CP (PSC-CP)
1. Llorenç Torruella Ramiro
2. Teresa Maria Bonet Solé (Independent)
Andrea Palma

Obert un vial alternatiu a la C-242 a Cornudella per minimitzar l’impacte del tall de la carretera

Dibuix de l’accés alternatiu

El Departament de Territori i Sostenibilitat obrirà aquest dijous un vial alternatiu a la C-242 a l’altura de Cornudella de Montsant, per facilitar la mobilitat dels vehicles mentre duren les tasques de reparació de la zona afectada per una esllavissada. La Generalitat ha eixamplat i condicionat un camí veïnal, paral·lel a la C-242 a Cornudella de Montsant, i situat a l’altre costat del riu de desguàs del pantà de Siurana.

El vial que s’ha habilitat té uns 700 metres i permetrà fer un bypass al tram de la carretera afectada -a l’entorn del quilòmetre 48-, en tots dos sentits de la circulació. Aquesta via alternativa estarà operativa mentre durin les tasques per a sanejar i millorar l’estabilitat del talús on es va produir una esllavissada divendres passat, així com de reparació de la calçada de la carretera. Es preveu que aquests treballs tinguin una durada aproximada d’un mes.

ACN

Prades continua apostant per JuntsxCat

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Ajuntament de Prades

JuntsxCat guanya a Prades amb un gran 60,56% dels vots. Suma en total 215 vots i 5 regidors, un resultat quasi idèntic que l’any 2015 en el qual CiU va triomfar amb 216 vots i 5 regidors. Li segueix Junts per Prades amb 125 vots i dos regidors, l’any 2015 també però amb 92 vots i dos regidors. Tant enguany com a les darreres eleccions la participació ha estat del 78%. Xifres molt similars a la localitat de Prades que seguirà amb la mateixa alcaldessa Lidia Bargas.

Prades s’impregna d’olor a farigola

Entrada a Prades. Foto: Soraya Rodríguez

Avui dissabte comença la gran Festa de la Farigola al municipi de Prades, que durarà fins demà diumenge 19 de maig. Multitud de persones visiten la tradicional festa que porta més de 40 anys celebrant-se i té com a finalitat honrar la farigola, un arbust que florida per per aquesta època de l’any. Durant la festa, podem trobar les façanes i racons del poble guarnits d’ornaments florals, i es realitzen activitats diverses a la vila.

Plaça Major on es munten les parades artesanals. Foto: Soraya Rodríguez

Així, l’esdeveniment vol recordar quan tradicionalment les dones de Prades acostumaven a reunir-se en per aquestes dates a la plaça major del poble per preparar feixos de farigola per assecar. «És realment bonic de veure, jo hi vinc des de fa moltíssims anys.», explica Felicitat, una veïna del poble que visita la festa en companyia de la família.

Un del carrers decorats de Prades. Foto: Soraya Rodríguez

Cada any es reuneixen una seixantena de persones de l’Associació de Dones, Prades Cor o l’AMPA, així com els mateixos voluntaris de la vila per preparar els guarniments, que concretament aquest any 2019 porten treballant-los des del mes de gener, tal com explica Lidia Bargas, l’alcaldessa de Prades: «La idea és millorar la festa any rere any, per això en aquesta edició portem des del gener amb els preparatius». D’aquesta manera, la present edició compta amb novetats tan interessants com originals com el sostre fet de ganxet que es pot trobar a la Plaça del Infants.

Plaça del Infants amb el sostre de ganxet. Foto: Soraya Rodríguez

«També destacaria la representació d’ escacs que hi són a la Plaça Major que representen el poble; els peons són la gent del poble, la reina, representa la Reina Margarida, els cavalls son la joventut, que són els que tenen més embrençida», aclara Lidia.

Lidia Bargas, alcaldessa de Prades decorant la font de la Plaça Major. Foto: Soraya Rodríguez

Representació d’escacs a la Plaça Major. Foto: Soraya Rodríguez

L’acte més significatiu de la festa és el repartiment de ramets de farigola pel poble. «L’any passat es van repartir 2000 ramets i vam quedar curts. Penso que aquest any arribarem als 3000 visitants entre la gent del poble i altres municipis», explica l’alcaldessa qui preveu major quantitat de visites per enguany.

Veí preparant la farigola. Foto: Soraya Rodríguez

Així mateix, durant tot el cap de setmana es podrà visitar el mercat artesanal i degustar la tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes. Diferents comerços locals munten les seves parades amb diferents productes; des de menjar fins objectes artesanals o joguines.Com es el cas de la Cori, de la parada de la Pastisseria Pepi qui porta anys col·laborant amb la Festa. «La gent gaudeix molt de la feria artesanal i a nosaltres ens ajuda a promocionar-nos i donar-nos a conèixer. Les parades tenen moltes ventes gràcies a la Festa».

Mercat artesanal. Foto: Soraya Rodríguez

Parades amb productes artesanals i de la terra. Foto: Soraya Rodríguez

Avui dissabte s’inicien les activitats amb jocs tradicionals i tallers per la mainada d’onze a dues del migdia i de quatre a set de la tarda a la Plaça Major. A les set de la tarda podrem gaudir d’un concert roda coral amb Prades Cor, Coral Eixarcia i Cor Amalur a l’Església de Santa Maria.

Jocs amb gent gran. Foto: Soraya Rodríguez

Diumenge a més del mercat artesanal i degustació de tisana de farigola amb mel es faran tallers per la mainada a la Plaça Major. A les nou serà el torn de l’art amb l’inici del X Concurs de pintura ràpida i del IV Concurs de pintura ràpida infantil. En la categoria adults els participants es situaran en diferents llocs del poble que escullin i els vianants podran gaudir del seu art. En la categoria infantil (menys de 7 anys) i juvenil (de 7 a 14 anys) la localització serà al voltant del castell. Seguidament, a les deu, esmorzar popular i a partir de les onze fins a les dues es podran fer observacions astronòmiques solars a la Plaça Major a càrrec d’Astroprades. A partir de dos quarts de dotze els carrers s’ompliran de música a càrrec del quartet “Four Cats Dixie Street”. A la una del migdia serà el torn de l’actuació castellera dels Brivalls de Cornudella. Finalment a dos quarts de sis es lliuraran el premis dels concursos de pintura ràpida, i Concurs de guarniments de façanes i racons florits.

Enguany també es podrà participar en el IV Concurs d’Instagram amb l’etiqueta #festafarigola2019. El guanyador s’emportarà un lot de productes alimentaris de Prades.

Racó decorat dels carrers del poble. Foto: Soraya Rodríguez

Plaça Major. Foto: Soraya Rodríguez

Soraya Rodríguez

Prades s’omple de colors per la Festa de la Farigola aquest cap de setmana

Es repartiran més de 1.500 plantes de farigola entre els assistents

Es repartiran més de 1.500 plantes de farigola entre els assistents

Prades celebrarà la tradicional Festa de la Farigola, que té més de 40 anys d’història, el pròxim cap de setmana del 18 i 19 de maig. Les façanes i racons del poble es guarniran d’ornaments florals i es realitzaran activitats diverses a la vila. Tradicionalment per aquestes dates, un cop florida la farigola i coincidint amb la sembra de la patata a Prades, les dones acostumaven a reunir-se a la plaça major a preparar feixos de farigola per assecar.

Cada any es reuneixen una seixantena de persones de l’associació de dones i voluntaris de la vila per preparar els guarniments i per aquesta edició començaren els preparatius al mes de gener. Diferents associacions del poble com Prades Cor o l’AMPA amb els nens de l’escola així com particulars guarneixen diferents racons.

Durant tot el cap de setmana es podrà visitar el mercat artesanal i degustar la tisana de farigola amb mel i veure el concurs de decoració de façanes. El dissabte s’iniciaran les activitats amb jocs tradicionals i tallers per la mainada d’onze a dues del migdia i de quatre a set de la tarda a la Plaça Major. A les set de la tarda podrem gaudir d’un concert roda coral amb Prades Cor, Coral Eixarcia i Cor Amalur a l’Església de Santa Maria.

Diumenge a més del mercat artesanal i degustació de tisana de farigola amb mel es faran tallers per la mainada a la Plaça Major. A les nou serà el torn de l’art amb l’inici del X Concurs de pintura ràpida i del IV Concurs de pintura ràpida infantil. En la categoria adults els participants es situaran en diferents llocs del poble que escullin i els vianants podran gaudir del seu art. En la categoria infantil (menys de 7 anys) i juvenil (de 7 a 14 anys) la localització serà al voltant del castell. Seguidament, a les deu, esmorzar popular i a partir de les onze fins a les dues es podran fer observacions astronòmiques solars a la Plaça Major a càrrec d’Astroprades. A partir de dos quarts de dotze els carrers s’ompliran de música a càrrec del quartet “Four Cats Dixie Street”. A la una del migdia serà el torn de l’actuació castellera dels Brivalls de Cornudella. Finalment a dos quarts de sis es lliuraran el premis dels concursos de pintura ràpida, i Concurs de guarniments de façanes i racons florits.

Enguany també es podrà participar en el IV Concurs d’Instagram amb l’etiqueta #festafarigola2019. El guanyador s’emportarà un lot de productes alimentaris de Prades. Més informació i bases dels concursos a www.prades.cat

Lídia Bargas presenta la candidatura de Junts per Catalunya a Prades amb la presència d’Artur Mas

Una vista aèria de Prades. Foto: Cedida

Junts per Catalunya presentarà aquest dimecres 15 de maig a Prades programa electoral de cara a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. L’acte es realitzarà al Centre Cívic de la Vila Vermella a dos quarts de deu de la nit. La presentació comptarà amb la presència de Lídia Bargas i Musoy, alcaldessa de Prades i candidata a la reelecció, juntament amb els set membres que encapçalen la llista de Junts per Catalunya a Prades. Artur Mas, expresident de la Generalitat de Catalunya, també hi serà present.

Lídia Bargas, alcaldable i coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Tarragona, ha estat al capdavant del consistori durant dues legislatures. En el seu mandat s’ha posat en marxa el Pla Estratègic Prades 20.20 convidant a la participació de la gent del poble i “amics” de Prades dinamitzant el municipi en l’àmbit econòmic, social i turístic.

A través del Pla s’ha implantat el cultiu del llúpol amb el qual s’elabora la IPA Complot de Damm així com el cultiu de la poma que ja es comercialitza amb la marca “Poma Muntanyes de Prades”. El consistori ha assessorat empreses i a persones emprenedores.

La vila també ha ampliat l’oferta turística i cultural amb visites guiades al campanar, visites dinamitzades per a públic familiar, jornades entorn la Reina Margarida, el concurs de gossos tofonaires d’estiu així com l’astroturisme amb activitats durant tot l’any i el projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

S’han obtingut els segells de Destinació de Turisme Familiar de Natura i Muntanya, Pobles amb Encant i Vila Florida amb 3 flors d’honor. S’han millorat els serveis amb un nou dipòsit d’aigua d’un milió de litres amb una inversió de 479.973€ i s’han millorat carrers i voreres del poble.

Massiva observació nocturna dels estels a Prades

Un dels telescopis instal·lats a la plaça Major per seguir les galàxies. Foto: Tarragona21

Una aficionada a l’astronomia, apuntant el seu telescopi. Foto: Tarragona21

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Tarragona21

Centenars de pesones han superat el fort vent i el fred per seguir l’espectacle. Foto: Tarragona21

Superant el fort vent que bufava, Prades ha viscut aquesta nit de dissabte una massiva obervació dels estels, en una jornada que ha estat batejada com ‘Apaguem els llums, encenem els estels’. Al voltant d’un miler de persones s’han reunit a la plaça Major per seguir un esdeveniment espectacular: la contemplació dels estels amb tot el poble amb els llums apagats a partir de dos telescopis professionals instal·lats al bell mig de la plaça.

Organitzat per Astroprades amb el suport de l’Ajuntament és un pas més per desenvolupar el gran projecte de creació d’un parc d’observació dels estels a Prades aprofitant que és un dels punts on hi ha més luminiscència estel·lar de Catalunya.

Gemma Garcia, de l’associació Astrprades, comentava a Tarragona21 que s’havia buscat la nit correcte per fer-ho: «sense lluna plena i amb aliniació dels astres que permetia seguir l’observació de diferents galàxies i cossos celestials». A la plaça Major i en una altra plaça s’havien instal·lat els punts d’observació. El centre neuràlgic, però, era a la plaça Major, on s’hi instal·là també una gran pantalla des d’on es podia seguir l’observació dels estels. En altres dos telescopis, el públic s’arrenglerava per veure les galàxies. El moment culminant fou passades les onze de la nit, quan l’alcaldessa, Lídia Bargas, feuel compte enrere i es feu la foscor. Aleshores es va poder contemplar la magnitud de les estrelles al fimament pradenc.

La jornada tan especial ha inclòs el passi d’un documental de Carlos Uriarte, una conferència i un ral·li fotogràfic.

J. Garcia

Prades “apaga els llums i encén els estels” aquest dissabte amb activitats d’astronomia

El nucli de Prades apagarà els llums i es realitzaran activitats de sensibilització ambiental i astronomia gratuïtes per a tots els públics

El nucli de Prades apagarà els llums i es realitzaran activitats de sensibilització ambiental i astronomia gratuïtes per a tots els públics

El proper dissabte 4 de maig, l’associació Astroprades amb el suport de l’Ajuntament de Prades organitza la jornada “Prades apaga els llums i encén els estels” amb activitats obertes i gratuïtes per a tothom. Amb aquesta jornada es pretén posar en valor els excel·lents cels de Prades, en una nit molt fosca i sense Lluna com la del 4 de maig, i despertar consciències vers la protecció d’aquest valor natural.

La jornada començarà a dos quarts de vuit del vespre amb la conferència «Protecció del medi natural nocturn i contaminació lumínica» a càrrec de tècnics del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya al Centre Cívic de Prades. A continuació diferents establiments oferiran propostes gastronòmiques vinculades amb l’astronomia i l’univers que ens envolta.

A dos quarts d’onze es farà el compte enrere per l’apagada de llums de tot el poble i hi haurà dos punts d’observació, a la Plaça Major i a la Plaça dels Arbres, on se situaran monitors astronòmics especialitzats que guiaran als visitants per gaudir d’observació en directe a través de telescopis automatitzats. Per altra banda, a la Plaça Major s’utilitzarà un telescopi amb l’última tecnologia per a projectar en pantalla gegant imatges de cel profund capturades en temps real des de la plaça i es realitzarà l’estrena del documental produït per l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte. Aquest mostrarà imatges espectaculars, capturades pel mateix fotògraf i per Astroprades, de tot l’entorn natural de les Muntanyes de Prades i el Montsant. Durant tota la nit es podrà realitzar un Rally Fotogràfic per tots els racons del poble i es donarà el tret de sortida del Concurs de Fotografia Nocturna de les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant. Les imatges obtingudes pels aficionats a la fotografia podran ser presentades al concurs, que té com a data límit per a l’entrega de les imatges el 15 d’agost de 2019.

Es pot consultar més informació de la jornada a la web d’Astroprades (www.astroprades.cat.) i amb el hashtag #encenemelsestels i @astroprades a xarxes socials.

Documental “El Cel de Prades” i el futur parc astronòmic

El passat 8 de febrer ja es va fer una primera apagada dels llums del municipi durant dues hores per la gravació del timelapse del documental ‘El Cel de Prades’ produït per Carlos Uriarte. La iniciativa del documental va sorgir d’Astroprades amb la voluntat de posar en valor els cels foscos de les Muntanyes de Prades i el Montsant. Amb aquest objectiu es va contactar amb l’astrofotògraf tarragoní per tal d’iniciar-ne la seva producció. Ha estat un projecte que ha requerit llargues nits de gravació portades a terme pel mateix Carlos Uriarte i l’equip d’Astroprades. El documental pretén reivindicar la qualitat del cel nocturn a Prades en el marc del projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. L’equipament principal d’aquest serà el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades que preveu ubicar el gruix de les seves instal·lacions al Pla de la Guàrdia, un indret amb unes condicions de foscor i estabilitat atmosfèrica extraordinàries que el situen com un dels millors indrets de la península per acollir un projecte d’aquestes característiques. L’apagada va deixar a la vista un dels cels estrellats més impressionants que es recorden afavorit per l’anticicló i absència de lluna a més de la poca contaminació lumínica. La foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la Plaça Major.

El projecte de l’observatori ha rebut cartes de suport de la Fundacio Starlight, l’IAC (Institut d’Astrofísica de Canàries) i l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).

El municipi està treballant per potenciar l’astroturisme i ja hi ha allotjaments de la vila que ofereixen observacions astronòmiques juntament amb l’estada així com la possibilitat de dormir sota les estrelles en domos, colònies d’estiu astronòmiques o activitats d’astronomia durant tot l’any.

 

 

Protecció del Cel Nocturn

 

La vila de Prades i municipis dels voltants s’estan sumant per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant. L’Ajuntament de Prades ha anat substituint els fanals de la vila per uns de LED PC Ambre i l’associació Astroprades ja té instal·lat, al Tossal de la Baltassana, l’aparell SQM que permet mesurar la foscor de les Muntanyes de Prades de forma contínua gràcies a la col·laboració amb Meteoprades.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies