TARRAGONA 21

Prades es tenyeix de colors amb el Carnaval

El dissabte 10, a les 8 del vespre, tindrà lloc la Gran Rua de Carrosses pels carrers del poble amb batucada (Enxancarra Percussió).

Aquest dijous 8, Prades dóna el tret de sortida a una nova edició del Carnaval amb una varietat d’actes fins el dimarts 13. El Dijous Gras s’inicia la festa per la tarda amb una gitanada infantil pels carrers del poble i berenar a càrrec de l’ampa.

El dissabte 10, a les 8 del vespre, tindrà lloc la Gran Rua de Carrosses pels carrers del poble amb batucada (Enxancarra Percussió). A dos quarts de deu, es repartirà pa amb tomàquet pels participants de la rua al centre cívic. A les 11, Gran Ball amb l’orquestra Nova Saturno i tot seguit per acabar la nit versions amb Band the Rock.

Per l’endemà (diumenge 11), a les 5 de la tarda espectacle infantil al centre cívic amb Una d’Aventures.

Es tanca el Carnaval el dimarts 13 amb una arrossada popular (6 euros per persona amb inscripció prèvia abans del dia 7). Tot seguit, es llegirà el testament del rei Carnestoltes i hi haurà animació i ball amb Duo Dende.

Prades s’emblanquina amb temperatures hivernals

Imatge de les nevades a Prades i voltants. Fotos: Reusdigital

Temperatures àrtiques pels nascuts a la vora del Mediterrani i primeres nevades al territori, amb Prades com centre d’una postal que implica també la necessitat de treure a passejar les màquines per treure la neu de les carreteres. Segons informa Meteocat, ha nevat en general a partir dels 700-900 m al Pirineu, amb gruixos de neu nova ben destacables de fins a més de mig metre a cotes altes del Prepirineu. També ha nevat als massissos del prelitoral com el Montseny, Montserrat, Prades o els Ports, així com als altiplans del centre del país, inclòs el Moianès i el Lluçanès.

Moviment meteorològic generalitzat que al llarg de la tarda i sobretot de la propera matinada anirà a menys. Dissabte i, especialment, diumenge, seran bons dies per fer activitat de muntanya. Aprofiteu per si voleu trobar la neu on no és habitual i tingueu en compte que trobareu el terreny ben mullat i els cursos d’aigua crescuts.

De moment, al llarg d’avui divendres encara es mantindrà el temps revoltat. Per una banda, al llarg de la tarda-vespre s’esperen ruixats als massissos del prelitoral i litoral. Els models apunten sobretot cap al sector de Montserrat, Garraf, Montmell, Ancosa i Prades. Encara de neu a partir dels 900-1000 m.

Per l’altra, la precipitació s’anirà concentrant al Pirineu, en el sector de vessant nord i zona de carena principal des de l’Aran fins a l’Albera, passant per la Cerdanya i l’Alta Vall del Ter i el Freser, així com a l’Arieja i les capçaleres del Tet i el Tec (sector del Carlit-Bulloses, serra de Madre i Canigó). Aquí serà de neu per sobre dels 600-800 m. Les pròximes hores també el vent agafarà protagonisme a l’alta muntanya pirinenca (ratxes màximes que poden arribar als 50-60 km/h), però destacant el sector de l’Alt Pirineu Occidental on es poden assolir els 70-80 km/h (sector del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Parc Natural de l’Alt Pirineu). Aquestes condicions de torb (nevada, vent i mala visibilitat) s’allargaran durant la propera matinada.

Dissabte, més plàcid

Dissabte serà un dia ja més plàcid i en general força bo per sortir, tot i que caldrà tenir en compte alguns aspectes. Així, es mantindrà l’ambient hivernal pel que fa a la temperatura, tocant fons a primera hora (isozero cap als 800-1000 m al Pirineu axial i 1200-1400 m a la resta).

A partir d’aquí ja començarà a remuntar. També, no oblidar que durant el matí la presència de núvols baixos pot ser encara abundant cap al sector de carena principal pirinenca que hem comentat abans (potser amb alguna nevada feble, però amb núvols cada cop menys compactes). T

ambé al llarg del dia cel força cobert als massissos del litoral i prelitoral (potser amb algun ruixat intermitent). El vent, per la seva banda, bufarà amb ganes (ratxes màximes que poden superar fàcilment els 60-80 km/h). Ho farà més aviat al matí al Pirineu, cap a la tarda als cims del prelitoral i litoral, allargant-se a diumenge matí. Hi ha avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) oberts en aquest sentit.

Diumenge, dia fantàstic per fer muntanya

De cara a diumenge, dia fantàstic per fer muntanya, tal com afirmen des de Meteocat. La temperatura començarà a recuperar-se, normalitzant-se força per l’època (isozero als 1800-2200 m al migdia). En general, i també al Pirineu, les condicions meteorològiques per sortir seran molt bones, amb molt de sol i vent feble o moderat als cims (més fort a sectors del prelitoral). Citar que serà potser al sud, cap a les muntanyes de l’Ebre, on pugui haver-hi força núvols baixos.ra, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

El Servei Meteorològic emet un avís per nevades fins als 500 metres al prelitoral tarragoní

Imatge d’arxiu de Prades nevat. Foto: Prades.info

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per nevades que poden arribar fins als 500 metres al prelitoral sud i central a partir de la pròxima matinada.

Segons el Servei Meteorològic, es preveu un episodi de nevades que s’iniciarà aquesta pròxima matinada als extrems nord-oest i sud-oest del país i que al llarg d’aquest divendres al matí podrà afectar al terç central del territori, des dels Pirineus fins al prelitoral de Tarragona i Barcelona, on la cota de neu podrà baixar dels 1.000 metres als 800.

No obstant, al prelitoral sud i central la cota encara podria baixar més i situar-se als 500 metres al matí. A causa del fort vent, a cotes altes del Pirineu es produirà el fenomen del torb. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Neucat arran d’aquesta previsió de nevades.

La tempesta deixa 93 litres per metre quadrat de precipitació acumulada a Horta de Sant Joan i 30 a Prades

Carrer cobert de calamarsa a Horta de Sant Joan. Foto: ACN

La tempesta de dissabte va ser especialment forta a la Terra Alta, concretament a Horta de Sant Joan, on va deixar 93 litres de precipitació per metre quadrat, segons ha informat el Meteocat. Així, és on més aigua s’ha acumulat a Catalunya entre dissabte i diumenge al matí fins a les 11 hores. La precipitació va venir acompanyada de calamarsa i els carrers del municipi encara llueixen coberts de blanc per uns dos centímetres de pedra petita. Amb tot, segons ha explicat a l’ACN l’alcalde, Joaquim Ferràs, per ara no s’han de lamentar danys personals, tot i que sí que es va patir alguna inundació en baixos i en alguns moments, encara durant la tronada, va marxar una part de l’enllumenat públic.

A les comarques tarragonines, també destaca la precipitació acumulada a Margalef (Priorat), amb 30,7 litres per metre quadrat i a Prades (Baix Camp), amb 29,5. En altres punts de la Terra Alta, com Batea, es van acumular 21,1 litres per metre quadrat; a Ulldemolins (Priorat), 21,1 litres per metre quadrat; i a Ascó (Ribera d’Ebre), 20,8 litres per metre quadrat.

ACN

Prades congela els impostos per al 2018

La plaça de la Vila de Prades. Foto: Cedida

Prades no farà cap augment en l’import de les taxes impositives de cara al 2018, continuant amb la línia del 2016. D’aquesta manera, l’Ajuntament mantindrà els paràmetres impositius que té vigents en el present exercici.

La decisió s’ha pres gràcies a la bona evolució en la reducció del dèficit i el control de la despesa. L’activitat econòmica al municipi ha crescut lleugerament.

Per una part, el sector turístic és fonamental per garantir la salut econòmica de la població, tot i que també s’hi suma el comerç i els serveis, gràcies a la implantació i consolidació de nous petits negocis.

Com ja va succeir el 2016, un altre argument de pes que anima el moviment econòmic és la progressiva recuperació de la sol·licitud de permisos d’obres, un tràmit que havia quedat pràcticament estancat en els darrers exercicis.

La neu agafa a l’interior de Tarragona

La neu ha començat a agafar aquest divendres al migdia a cotes baixes en diversos punts d’Osona i Gironès i també al prelitoral de Tarragona.

Alguns d’aquests punts on la neu ja està quallant són Vic a Osona, Moià, la zona dels Àngels al Gironès i també Prades al prelitoral de Tarragona. Aquest matí, la neu ja havia començat a caure en punts que són més habituals per l’època, concretament a molts punts del Pirineu com Vielha, Esterri d’Àneu, Puigcerdà o Camprodon.

Segons el Servei Meteorològic, aquesta tarda la neu pot emblanquinar punts del litoral per sota dels 200 metres. Segons el Servei Català de Trànsit, aquest migdia es necessiten cadenes per circular només per la C-28 entre Vaquèira i Naüt Aran i a la C-142b entre Vaquèira i el pla de Beret.

La Generalitat destina 350.000 euros de l’impost turístic al projecte de La Vila Vermella, centre de les Muntanyes de Prades

 

Una vista panoramica de Prades

La Generalitat, a través de la Direcció General de Turisme, destina 350.000 euros al projecte de La Vila vermella, al centre de les Muntanyes de Prades. Aquesta subvenció —obtinguda de la recaptació de l’impost sobre estades en establiments turístics (IEET)— forma part dels 3 milions d’euros d’ajuts dels plans de foment territorial del turisme 2017, que ha atorgat la Generalitat per contribuir a la creació o rehabilitació d’infraestructures i espais turístics, recuperació d’itineraris, millora la senyalització o suport a algunes iniciatives turístiques, entre d’altres.

D’aquesta manera, la Generalitat dóna suport a les accions de foment del turisme al municipi de Prades, impulsades pel consistori a través d’aquest projecte, que vol posar en valor el patrimoni local i reforçar la seva oferta turística.

La Generalitat destina 3 milions d’euros a tot Catalunya als plans de foment territorial del turisme

En total, la Generalitat ha concedit enguany 3 milions d’euros en subvencions a diferents ens locals de Catalunya, amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament de diversos plans de foment territorial del turisme. Els 11 projectes subvencions aquest 2017 han estat:

Des del 2014 —any en què es van posar en marxa els plans de foment territorial— i fins el 2017, la Direcció General de Turisme haurà subvencionat 73 projectes amb un import total de prop de 23 milions d’euros. Aquestes subvencions han propiciat que es posin en marxa projectes per valor de més de 64 milions d’euros, xifra que suposa una important inversió per dinamitzar turísticament moltes zones de Catalunya.

Aquest 2017 la Generalitat subvenciona fins el 50% dels projectes presentats amb un màxim de 350.000 euros. La disminució del nivell de les subvencions respecte a exercicis anteriors és un dels efectes de la reducció del pressupost del que disposa la Generalitat destinat a coordinar la gestió de política turística de Catalunya. Cedir als municipis el 50% de l’impost sobre les estades en establiments turístics (IEET) ha suposat afeblir la capacitat d’inversió del Govern per a les polítiques que contribueixen a millorar el model turístic de la destinació catalana.

L’objectiu d’aquests ajuts ha estat posar al servei dels ens locals del sector turístic català un programa de subvencions per afavorir que les destinacions turístiques catalanes millorin la seva competitivitat. De la mateixa manera, aquesta línia d’ajuts va en sintonia amb el que proposa el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya: apostar per un model turístic competitiu, sostenible i de qualitat a partir de l’equilibri territorial, la diversificació de l’oferta, l’orientació a la demanda, la desestacionalització i la innovació de producte, per fer del turisme una activitat generadora de riquesa i d’ocupació al servei de la ciutadania.

Enguany, aquestes subvencions es regeixen per l’ordre EMC/93/2017, de 18 de maig, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions als ens locals de Catalunya per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme, així com per la resolució EMC/1265/2017, de 31 de maig, de publicació de la convocatòria de l’any 2017.

Els alcaldes del Camp de Tarragona, a Brussel·les per donar suport a Puigdemont i als consellers

Un grup d’alcaldes, a l’Aeroport del Prat, aquest matí. Foto: Cedida

Foto de família dels 200 alcaldes en direcció a Brussel·les. Foto: Assemblea Catalana de Municipis

Els alcaldes de Creixell, Els Pallresos, Perafort, El Morell i Montblanc. Foto: Cedida

Els alcaldes del Camp de Tarragona que participaran aquest tarda a la concentració a Brussel·les per denunciar la persecució judicial i ideològica que pateixen els representants del Govern i el poble català ja estan enfilant camí cap a la capital belga, on hi fan cap en avió.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha assenyalat  Tarragona21 que un grup d’alcaldes del Baix Camp han agafat l’avió de les 9:45 hores des del Prat de Llobregat. Del Camp de Tarragona s’hi desplacen 24 alcaldes del total de 220 d’arreu de Catalunya. Hi van amb les seves vares de comandament. Just a l’Aeroport s’han fet una foto alguns d’ells a petició de Tarragona21.

En ella apareixen els alcaldes de Reus, Carles Pellicer; Riudoms, Josep Cruset; Prades, Lídia Bargas; Riudecanyes, Josep Maria Tost, i els alcaldes de Maspujos i Arbolí.

Acaldes del Tarragonès

Per part del Tarragonès, l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart -que és present a Brussel·les- ha informat a Tarragona21 que també s’hi han desplaçat els alcaldes del Morell, Pere Guinovart; Els Pallaresos, Pep Nolla, i Perafort, Joan Martí Pla.

Es tracta d’una iniciativa impulsada des de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) que inclourà un acte de denúncia que es farà a la tarda a les 17h al Centre Cultural Bozar, Rue Ravenstein 23, 1000 Brussel·les.

És previst que intervinguin la presidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar Miquel Buch, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco i els eurodiputats Josep M. Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé, també alcalde de Caldes de Montbui.

Prèviament, a l’acte, és previst que la delegació d’alcaldes i alcaldesses encapçalats pels presidents de l’ACM i AMI facin una fotografia de grup fora Berlaymont a Schuman a les 13h. Un cop feta la foto els presidents de les entitats faran una atenció als mitjans de comunicació.

El món del bosc centra un cap de setmana ple d’activitats a Prades

A la imatge, una zona boscosa de Prades

Prades oferirà un cap de setmana destinat a realitzar activitats relacionades amb el bosc. Així, el dissabte 28 d’octubre a les 10:00h es durà a terme una excursió familiar que tindrà la Plaça Major com a lloc de partença. L’activitat anirà a càrrec dels Birimbins.

La tarda del mateix dissabte hi haurà l’exhibició Motosserra, també a la Plaça Major que esdevindrà el centre neuràlgic de la primera jornada. A partir de les 21:00h es celebrarà el sopar popular “Prades Bosc” de senglar. La vetllada estarà amenitzada pel Mag Nebur. Els qui vulguin degustar l’àpat hauran d’inscriure’s prèviament a l’oficina de turisme abans del dimecres 25. El preu serà de 12€ i anirà a càrrec de la Societat de Caçadors de Prades i la Febró.

El diumenge 29 d’octubre es posarà el punt i final a la festivitat amb una demostració i concurs de tall amb serra mecànica a la plaça dels Arbres del centre cívic. El concurs s’iniciarà a les 12:30h i el guanyador serà premiat amb una Motosserra Echo CS 2511 TS, mentre que la resta de participants també rebran obsequis. En definitiva, el municipi segueix apostant per oferir activitats de qualitat en un entorn únic.

 

Prades prepara la seva Festa Major amb un cap de setmana carregat d’activitats

Arriba una nova edició de la Festa Major de Prades. El divendres 13 d’octubre es donarà el tret de sortida a un cap de setmana festiu i ple d’activitats. El centre cívic serà testimoni del pregó a càrrec de Prades Cor, acte que servirà per inaugurar la festa.

Com en tota celebració, la música també hi serà present. El dissabte 14 d’octubre i a partir de les 19:00h, el Coro Lunigiana i Prades Cor duran a terme un concert a l’església. Per aquells que vulguin allargar la vetllada, a les 00:00h serà el torn del ball de Festa Major amb el grup Fugados de Alcatraz. La festa jove serà el darrer acte del dissabte, que acabarà a altes hores de la matinada.

Finalment, el fi de festa coincidirà amb el tancament del cap de setmana, és a dir, amb el diumenge 15. El matí serà moment per descansar i agafar amb força pel vermut electrònic de les 13:00h amb el disc jockey Pdetas a la Plaça Major. El darrer acte de la festivitat serà l’espectacle infantil a partir de les 17:00h amb el DJ Capuzzi & La Señorita X i, finalment, la jornada clourà amb un berenar al centre cívic.

Prades acull dissabte la XIII Jornada astronòmica

La sessió és organitzada per  l’associació astronòmica Torroja del Priorat

Dissabte dia 7 d’octubre se celebra a Prades la XIII Jornada Astronòmica, organitzada per l’associació astronòmica Torroja del Priorat.

Es tracta d’una jornada amb diverses activitats per a tots els públics, dedicada al coneixement i observació del cosmos.

Entre les activitats hi trobarem una passejada, la presentació d’un llibre i diverses xerrades sobre temes astrològics de tot tipus, com meteorits, tècniques d’obtenció d’imatges solars, la relativitat d’Einstein, etc.

Les activitats s’aniran desenvolupant durant tot el dia, fent un descans per esmorzar i per dinar. Per a finalitzar l’acte, s’organitzarà una plantada de telescopis a les 21h.

La inscripció a l’acte es pot realitzar al Centre Cívic de Prades el mateix dissabte a les 10h i té un cost simbòlic de 2€.

Prades renova la seva distinció de Vila Florida

Imatge de la jornada de lliurament dels guardons

Prades ha obtingut el guardó de tres flors al certament de Viles Florides que  va tenir lloc aquest passat divendres al Teatre Municipal de Can Gomà de Mollet del Vallès, en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret.

Es tracta de la segona participació de Prades en aquest esdeveniment, després del premi obtingut a l’any 2016.

Prades ha rebut un diploma amb 3 flors, junt amb 47 municipis més. També n’hi ha hagut 11 que han estat reconeguts amb quatre Flors d’Honor, i 48 municipis més haurien rebut dues Flors d´Honor i 6 municipis amb una Flor d´Honor. En total, 113 municipis que treballen per fer créixer el verd a Catalunya i que suposen un important increment de municipis participants respecte els 86 de l’edició de l’any passat.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins.

Prades abraça Tarragona amb una mostra que relaciona la Vila Vermella amb l’Exposició Internacional de 1929

Dues pradenques, mirant les fotos de la mostra. Foto: Tarragona21

Què tenen a veure Prades, l’Exposició Internacional de 1929 de Barcelona i el Port de Tarragona? Aparentment, res. És el que molts tarragonins es pregunten en veure la mostra fotogràfica ‘Prades i l’Exposició Internacional de Barcelona 1929’, inaugurada ahir al vespre al Tinglado número 4.

Per fer-ho més intrigant, el fil conductor és el rei Alfons XIII. Una pista: com és possible que al Poble Espanyol de Barcelona, l’espai de recreació de monuments espanyols situat a Montjuïc, hi figuri la font de Prades i la portada d’accés a la Vila Vermella? Més intriga.

Ho explica Josep Maria Mateo, membre de l’entitat organitzadora del projecte, l’associació cultural pradenca Els Tamborinos, i tarragoní del carrer Unió i que fa 70 anys que puja a Prades: “Vam decidir tirar del fil per indagar per què la font és al Poble Espanyol. Sorgeix d’un visionari, Miquel Utrillo, que va proposar per a ,’Exposició Internacional fer una reproducció en un lloc concret de Barcelona d’aquitectura destacada d’Espanya. Junt amb quatre persones més van recórrer 1.600 pobles d’Espanya per escollir els indrets a reproduir”.

L’alcaldessa, Lídis Bargas, duant la seva intervenció. Foto: Tarragona21

Quin va ser el primer dels diferents viatges que van emprendre? “Tarragona”. Van enfilar-se fins a Cornudella, i van proseguir per una carretera que devia ser infernal fins arribar a Prades: “Van fotografiar la vila i la van dibuixar. Van veure la font i la portalada. Així, van escollir llocs significatius d’Espanya que no fos de ciutats grans, i van triar Prades”. La font, de forma esfèrica, és molt característica i la seva presència al Poble Espanyol ha contribuït poderosament a fer-la coneguda.

Prades té una llarga tradició com a escenari fotogràfic. Grans fotògrafs del segle XX van immortalitzar la vila i els seus racons repicats amb pedra vermella.

Queda, però, un segon enigma per aclarir. Cercant més informació, el animosos militants dels Tamborinos van localitzar una notícia sensacional. L’any següent de l’Exposició Internacional, el rei d’Espanya va venir a Tarragona a posar la primera pedra del moll que portaria el seu nom (actual Moll de Llevant). Ho explicava el president del Port, Josep Andreu: “Tenim moltes fotografies del moment”.

Els pintors Joan Miró i Ivo Pascual Rodés van ser a Prades

El rei va voler visitar les poblacions que apareixen al Poble Espanyol, que ell havia recorregut. “Van començar la ruta tarragonina per Poblet, acompanyats del diplomàtic i egiptòleg reusenc Eduard Toda, que recuperaria el monestir del sei ensulsiment”. Tot plegat, el rei Alfons XIII es va desplaçar a Prades. No hi ha fotos del rei en aquella jornada històrica, però sí del seu seguici , i de la població: “Tenim identificades totes les persones que hi apareixen. Algú es va dedicar a recopilar les fotografies de la jornada”. La mostra es complementa amb retalls de prema de l’època i ofereix fotografies d’època de gran format en suport llençol.

Fotos curioses de com era la Vila Vermella i fotos soprenents, com una en què apareix un jove pintor Joan Miró al costat del pintor cornudellenc Ivo Pascual Rodés.

Un moment de l’actuació de la coral Prades Cor. Foto: Tarragona21

El públic, seguint la presentació. Foto: Tarragona21

L’alcaldessa, Lídia Bargas, reconeixia la importància de poder traslladar a Tarragona la mostra. “No és el primer cop que portem a fora de Prades una exposició, ja ho vam fer al Palau Bofarull de Reus”, explicava.

L’acte d’inauguració va comptar amb una massiva presència de pradencs i de pradenques i amb la doble actuació de la coral PradesCor i la Coral del Serrallo.

Fins al 22 d’octubre hi ha temps per a respondre a l’enigma: Què tenen a veure Prades, l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i el Port de Tarragona?

J. Garcia

Prades assoleix una ocupació hotelera de més del 80% durant l’estiu

 

Prades es reafirma com a destí amb atractiu turístic. El municipi del Baix Camp ha registrat un estiu amb una ocupació hotelera de més del 80%, fent especial menció a la primera quinzena d’agost, ja que set dels vuits establiments amb capacitat d’hospedatge van assolir el 100% d’ocupació.

Turisme nacional

Els turistes arribats a Prades són majoritàriament d’origen espanyol. La segona nacionalitat més freqüentada és la francesa amb un 6%, seguit de l’alemanya i l’anglesa que oscil·len entre l’1% i el 3%. Analitzant les comunitats autònomes que més visitants aporten, Catalunya es situa en primer lloc amb quasi el 90%, seguit de la Comunitat Valenciana i Aragó (entre l’1% i el 5%) i el País Basc (1,5%). Pel que fa les comarques catalanes, el Barcelonès lidera la classificació, seguida del Baix Camp i el Tarragonès. A més, gairebé un 80% de visitants que rep el municipi són famílies i parelles.

Ocupació allotjaments

Els vuit establiments que ofereixen allotjament han gaudit d’una gran entrada. La Fonda Espasa, Xalet de Prades, Hotel La Botiga, Can Llorenç, English Summer, Cal Pons, Càmping Prades i Cal Crispi han estat els encarregats de donar cabuda als turistes que han triat Prades com a destí. L’ocupació va ser màxima durant les dues primeres setmanes del mes d’agost.

La població ofereix diversos atractius turístics, com l’Ermita de l’Abellera, que va atraure molts visitants durant el mes de juliol i agost. Essent especialment freqüentada la primera setmana d’agost, data em que es va assolir el punt àlgid pel que fa el nombre d’assistents.

Prades viurà aquest diumenge la Festa d’inici de la campanya de la patata

Imatge d’una edició anterior de la festa gastronòmica. Foto: Prades.info

La Vila Vermella viurà aquest diumenge, 17 de setembre, la vint-i-setena edició de la Festa d’inici de la campanya de la patata.

S’iniciarà a ls 9:30 hores amb un esmorzar popular a la Plaça Major amb les patata com a principal ingredient. La tubèrcul és un dels productes característics de Prades i és una marca protegida.

El programa complet de la jornada és el següent:

9:30 h. Esmorzar popular a la Plaça Major amb:
• Patates de Prades al forn.
• Arengada amb raïm moscatell.
• Llonganissa de Prades.
• Vi de la Cooperativa del Masroig.
Tot seguit
XXIII EXPOSICIÓ DE PRODUCTES AMB DENOMINACIÓ
D’ORIGEN I MOSTRA D’ARTESANIA
11:30 h. Xaranga amb Ho Peta Street Band
13:00 h. Missa solemne
13:45 h. Notificació i lliurament de premis als guanyadors
del concurs de truites i guisats
14:15 h. Degustació de truites i guisats per tots els
assistents
Organitza i patrocina l’Ajuntament de Prades i Agrícola Prades. L’esmorzar té un preu de 2,50 €; la degustació i el plat, de 3,50 €; i l’esmorzar, desgustació i plat, 5 euros.

El canongí Pleguezuelos s’emporta la trentena edició del Concurs de Gossos d’Atura de Prades

Pleguezuelos, a la dreta, amb el segon classificat i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Tarragona21

El canongí José María Pleguezuelos, amb el gos ‘King’, gos que es presentava constipat i amb un amo que no havia pogut entrenar els dies precedents per falta de ramat, s’ha proclamat campió de la trentena edició del popular Concurs de Gossos d’Atura de Prades.

Més públic, canvis en la competició i una grada supletòria al camp de futbol de gespa han estat les novetats de l’edició d’enguany, en la que han pres part 11 pastors i pastores, quatre dels quals procedents del Camp de Tarragona.

Armand Flauat, d’Arbolí, ha quedat quart classificat, amb el gos ‘Bam’;  Pere Artigues, de l’Albiol i amb la gossa ‘Puça’, ha restat novè;  i finalment, Anna Boleda (‘Teia’), també d’Arbolí, ha quedat onzena

En segon lloc del concurs s’ha situat el basc José María Bengoa, amb ‘Eder’, i tercer,  Antonio Alustiza, amb el gos ‘Bat’.

Joan Musté, president de l’Associació de Concursos de Prades, subratllava a Tarragona21 l’èxit de l’actual edició: “Ha acompanyat molt el temps en no fer massa calor, i les ovelles s’han portat bé, no com l’any passat, que es van escapar”. Abans del Concurs els Mossos d’Esquadra han fet una demostració de l’ús de gossos.

‘King’, el gos guanyador. Foto: Tarragona21

El sistema del concurs ha canviat també. Fins ara les ovelles havien de ser conduïdes per dues portes fins a un cercle i ara s’ha suprimit una d’aquestes portes per una manega, per on el pastor acompanyava el ramat. S’ha volgut així provocar novetats.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, destacava que enguany “hem incrementat notablement la campanya de publicitat de l’esdeveniment en celebrar-se la trentena edició i amb la grada supletòria hem aconseguit donar mes qualitat al concurs”. També l’organització ha renovat la seva junta, amb nous ànims. Prades es troba aquests dies atapeïda de visitants i la localitat viu un extens programa d’actes turístics i cuturals.

La propera cita serà el cap de setmana que ve, amb la celebració de els 24 hores de natació continuada, a la piscina municipal, on s’anuncia la presència de nedadors de primer nivell.

Foto de família dels pariticipants al concurs. Foto: Tarragona21

El Concurs de Gossos d’Atura de Prades arriba diumenge a la trentena edició

Una imatge del concurs en una edició anterior. Foto: Tarragona21

Prades assolirà aquest diumenge una fita en les celebracions d’activitats tradicionals i populars. S’hi celebra el 30è Concurs de Gossos d’Atura, a partir de les 11h al Camp de Futbol Municipal, una iniciativa molt novedosa al territori fa 30 anys i que amb el temps va canviar d’ubicació.

Enguany, el Concurs no ve sol i ve carregat amb un seguit d’activitats durant tot el cap de setmana.

Dissabte, 5 d’agost

A les 10h, concurs de treball amb gossos pastor, al Camp de Futbol.

A les 19h, exhibició a càrrec de l’escola canina Jack i Fermí, a la Plaça Major.

Diumenge, 6 d’agost

A les 10h, exhibició de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra, al Camp de Futbol.

A les 11h, 30è Concurs Internacional de Gossos d’Atura, al Camp de Futbol.

Durant el matí, mercat d’artesania al carrer Colomers, i estand promocional d’Astro Prades.

Obertes les inscripcions per la sortida nocturna d’observació astronòmica a Prades

Des d’aquest dimarts 25 de juliol i fins el dia 9 d’agost estan obertes les inscripcions per participar de la Sortida nocturna d’Observació Astronòmica a Prades, que tindrà lloc el divendres 11 d’agost.

Es tracta d’una de les activitats incloses en el cicle “Estiu a la Fresca” i que planteja diferents propostes culturals i d’oci per a les nits del mes d’agost, donant continuïtat al cicle “Cinema a la Fresca” que s’ha fet durant els divendres del mes de juliol.

La sortida a Prades tindrà lloc el proper 11 d’agost. L’expedició sortirà a les 18 hores en autobús des de la Plaça de les Escoles Velles, i una  hora més tard, pels volts de les 19 hores, hi ha prevista l’arribada a Prades. Un cop allà es farà una visita al poble, i cap  les 20 hores tindrà lloc una conferencia a la Sala d’actes de l’Ajuntament. Després de sopar, cap a les 22.30, s’iniciarà l’activitat observació astronòmica, amb l’entorn immillorable que ofereixen els cels de Prades, una població a gairebé 1000 metres d’alçada.

Les inscripcions per participar d’aquesta Sortida a Prades es podran realitzar fins el dia 9 d’agost a l’OAC de l’Ajuntament, a un preu de 5 euros. Les places són limitades.

A banda d’aquesta sortida d’observació astronòmica, durant el mes d’agost es faran altres activitats a la fresca, com la projecció de la pel·lícula “Ocho apellidos catalanes”, l’actuació de Ball flamenc a càrrec del Grup Esencia, una exhibició de danses del món i ja el dia 1 de setembre, tindrà lloc un Recital Poètic al Parc de la Muralla.

Prades consolida la IV Fira del Vi i del Cava de Proximitat

Una de les carpes instal·lades a la Plaça de la Vila

La IV edició de la Fira del Vi i del Cava de Proximitat de la vila de Prades ha tingut un gran èxit de participació, venent més de 3.000 tiquets de degustació.

Una desena de cellers i dues marques de cervesa artesana han estat presents en un esdeveniment que aposta pels productes de qualitat i proximitat.

El punt àlgid i de màxima afluència de públic de la Fira va ser el dissabte entre les 20:00h o 22:00h. A més, al llarg de la jornada, la música jazz va entrar en acció per acompanyar als visitants i fer de la seva estada a Prades una experiència única.

El bars de la Plaça Major –centre neuràlgic d’aquesta festa- també van ser protagonistes, ja que van oferir tapes elaborades per maridar amb els productes que oferien els cellers i les marques cerveseres. Així doncs, el passat dissabte i diumenge -15 i 16 de juliol- Prades es va convertir de l’epicentre dels amants del vi i del cava, oferint uns productes de qualitat en un entorn únic.

Els participants

Els cellers presents a Prades van ser: DO Priorat, amb el celler de Gratallops, Rodanelles i Hidalgo Albert; DO Montsant, amb el celler Serra Major, d’Ulldamolins, DO Conca de Barberà, amb Vega Aixalà, de Vilanova de Prades; la DO Terra Alta, amb Vins Perdigons, la DO Catalunya, amb Visendra; Tot Marques, ubicat a Prades; i les cerveses artesanes Bufona i Lanou.

Prades fa un salt i aposta per una oferta de muntanya de qualitat i respectuosa amb el medi

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, amb l’expert en muntanya Pep Lleonart

L’Ajuntament de Prades ha decidit apostar de manera professional i sostenible per una oferta de serveis relacionada amb la muntanya que inclou la contractació de professionals del barranquisme, guies de muntanya i biòlegs per tal de presentar una carta de serveis basats en la qualitat i la responsabilitat amb el medi ambient.

Es tracta d’una oferta pionera a les nostres comarques, “un projecte molt ambiciós, com és formar part d’un grup de guies de les muntanyes de Prades”. El primer pas ha estat la contractació d’un expert en esports de muntanya, Pep Lleonart, que ha dissenyat el pla, tres guies de muntanya i dos biòlegs. Gran coneixedor dels Pirineus i dels Alps, afirma que “les Muntanyes de Prades són petites, poc massificades i amb un nivell d’activitats molt òptim”, fet que fa que “encara estem a temps perquè no es malmetin”.

Es tracta de seguir la lína del que fan altres països europeus molt més concienciats amb els entorns muntanyencs, “que han interioritzat el respecte a la natura”. El vol així que es respecti el medi mentre es practiquen activitats com barranquisme, ràpel, rutes de natura o escalada. Aquest respecte inclou aplicar coneixement, des dels horaris més òptims per practicar-los als itineraris més correctes per a cada perfil de grups d’usuaris. “Es tracta d’un canvi de mentalitat, d’innovar, i de començar a fer-ho a partir de Prades”.

Es pretén una fusió entre l’Ajuntament, l’Oficina de Turisme i els professionals de la muntanya i els biòlegs, que assegurin la qualitat, la seguretat i l’educació anbiental. Les activitats s’oferiran a partir de l’Oficina de Turisme, que es qui contractarà. Es determinarà el dia per fer-les i les seves característiques. L’Ajuntament també vol posar en marxa tallers educatius, cursos de formació i classes personalitzades.

El projecte es desenvoluparà tot l’any perquè cada activitat té el seu calendari. L’excursionisme es pracitca tot l’any, però es pot especialitzar en funció de la temporada i els entorns que es vol contemplar. El barranquisme, en canvi, es practica entre els mesos d’abril i octubre.

El projecte “és viable i sostenible”, ha destacat l’alcaldessa, i fins i tot autosuficient econòmicament. El barranquisme guiat ja es practica i els itineraris de natura començaran aviat. Hi ha propostes com fer sortides per veure orquídies, per contemplar castanyers, arbre típic de la zona, conèixer la història de la reina Margarida de Prades o la història de l’ermita de l’Abellera, on s’hi contractarà una persona per relitzar aquesta tasca. “Un dia normal entre setmana s’hi apropen 80 persones”, ha destacat l’alcaldessa sobre un entorn que té una elevada demanda pròpia.

J. Garcia

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies