Últims dos dies per viure les Terror Nights a Castellvell del Camp

Cartell de les Terrort Nights de Castellvell, que aquest cap de setmana oferiran els seus darrers passis. Foto: Cedida

Aquest cap de setmana tornen les Terror Nights a Castellvell del Camp. Els pròxims dies 9 i 10 de novembre l’antic celler es tornarà a transformar en un món de por per als més valents, endinsant-se a ‘la Casa Beauchenne’ i descobrint els aterradors habitants i la seva macabra història. La iniciativa està creada com un passatge del terror que va ser nominat com millor passatge del terror als Horror Awards.

L’experiència, que es complementa amb un show inicial i un altre que tanca el recorregut, a més d’una foto de record inclosa al preu de l’entrada. Les dues noves dates s’han programat després de la cancel·lació per seguretat el passat diumenge per les pluges.

L’entrada serà per sessions i ja es pot reservar les entrades a la web oficial:  www.terrornights.es

L’Argentera, Almoster i Renau, entre els municipis més rics de Catalunya

Vista d’un conjunt de cases a Matadepera. Foto: Albert Segura

L’Argentera, al Baix Camp, és la població número 14 del rànking català de municipis més rics. Li segueixen Almoster (també al Baix Camp), en el lloc 20è; Renau (Tarragonès), en el 37è lloc, i Castellvell del Camp, de nou al Baix Camp, en el cinquantè.

En el cas de L’Argentera, la renda mitja anual en xifres de 2022 és de 28.350 euyros. Almoster en suma 27.650; Renau, 26.250, i Castellvell, 24.850. A Catalunya hi ha 945 municipis. Així ho indiquen les dades de la renda mitjana anual de 2022, les darreres disponibles, i que elabora l’INE.

Al Camp de Tarragona, i en municipis de més de 5.000 habitants, Altafulla (Tarragonès) se situa en primer lloc (24.150 euros), per davant del Catllar (Tarragonès), la Selva del Camp (Baix Camp), Montblanc (Conca de Barberà) o Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp).


Altres notícies:


La capital de la demarcació, Tarragona, està lleugerament per sota de la mitjana catalana i el 2022 registrava una mediana de 19.250 euros anuals.

A Catalunya, Matadepera és un any més el municipi amb ingressos més alts de Catalunya. Segons l’atles de distribució de la renda de les llars del 2022 publicat per l’INE, el municipi del Vallès Occidental té una renda mediana anual de 33.250 euros –és a dir, la meitat de la població cobra per sota d’aquest valor, i l’altra meitat, per sobre.

La població ja va liderar el rànquing del 2021 i, de fet, el podi es repeteix: Sant Cugat del Vallès i Malla amb 31.150 euros per cada unitat de consum –una unitat que pondera els ingressos nets per llar tenint en compte el nombre de persones que hi viuen. Salt, Alcanar, Ulldecona i Lloret de Mar estan entre les poblacions de més de 5.000 habitants que tenen uns ingressos més baixos, rondant els 15.000 euros l’any.

 

 

El festival de rock dur i metall ‘CastellHell Reborns’ s’amplia a dos dies amb quinze grups

El festival, recuperat l’any passat després de deu anys, tindrà lloc el 4 i 5 d’octubre amb grups nacionals i internacionals. Foto: Cedida

El festival de rock dur i metall de Castellvell del Camp, el CastellHell Reborns, s’amplia enguany a dos dies i tindrà lloc el 4 i 5 d’octubre. En total, participaran quinze grups nacionals i internacionals, entre els quals destaquen Angelus Apatrida, Stillbirth, Analepsy i Wormed. L’esdeveniment es va recuperar l’any passat, després de deu anys d’aturada, amb l’objectiu de crear una “alternativa musical al territori” i convertir-se en un “referent del gènere” a Catalunya, segons ha recordat a l’ACN un dels portaveus del festival, Jaume Mulé. Altres de les novetats d’enguany és que el festival comptarà amb una zona d’acampada gratuïta, un espai de foodtrucks, així com activitats culturals paral·leles als concerts.

La setena edició del CastellHell Reborns –la segona des de la represa–, arrencarà aquest divendres a dos quarts de set de la tarda amb el grup reusenc Tümba, seguit de Crimson Storm (Barcelona), Alacrán (Saragossa), Phrymerial (Girona), Wormed (Madrid) i Nagasaki Sunrise (Portugal).

Una primera jornada, on els organitzadors esperen reunir unes 500 persones, les mateixes que van accedir-hi l’any passat. El plat fort del festival, però serà el dissabte 5 d’octubre, on no es descarta arribar a les 800 persones. Serà llavors quan actuarà el grup d’Albacete Angelus Apatrida, el cap de cartell d’aquesta edició. Ho farà a partir de les 23.40 hores. Abans, però serà el torn d’Iron Kanain (Barcelona), Ósserp (Barcelona), Kanine (França), Mixomatosis (Castellvell del Camp), Exekution (Tarragona), Siroll! (Catalunya Central), Stillbirth (Alemanya) i Analepsy (Portugal).

Segons Mulé, l’èxit del 2023 els ha animat a “donar continuïtat a la proposta” i a “incrementar-la dos dies” per tal de poder acollir més bandes i ajustar-se molt més a l’essència del projecte. A més, d’aquesta manera també “se soluciona el problema de mobilitat”, ja que s’ofereix una zona d’acampada perquè el públic que ve de fora pugui passar-hi la nit. Es tracta d’un espai municipal abandonat que el festival i l’Ajuntament de Castellvell del Camp han recuperat amb la voluntat que també que pugui acollir altres propostes culturals. Segons els organitzadors, el 10% del públic ve de fora de l’estat espanyol, sobretot, d’Holanda, França i Alemanya.

El retorn del festival

El 2023, els integrants de l’Associació Cultural Hell Reborns de Castellvell del Camp, conjuntament amb les entitats reusenques Thunderdoom Prods i Shattered Sanity Studios i la col·laboració de l’Ajuntament, van decidir recuperar el CastellHell, “una de les cites més emblemàtiques de rock dur i metall de la demarcació de Tarragona”, segons han explicat els organitzadors. El festival es va suspendre el 2013 per manca de relleu generacional en l’organització i carència de recursos econòmics.

ACN

Castellvell retrata el seu present

Hi va haver un moment en la historiografia internacional -és a dir, francesa, com no podia ser d’una altra manera- en què la història va deixar de ser protagonitzada només per reis, comtes i comandants dels exèrcits i passà a mans del poble, dels avatars diaris dels seus ciutadans més enllà del registre de batalles i de guerres. En la historiografia dels Annals francesos, els historiadors es van començar a interessar per la història de la vida quotidiana, de les mentalitats, de la vida privada de la gent o de la dona.

En aquest context cal emmarcar una altra format que repassa la història de la vida diària, com és el registre fotogràfic, nascut del periodisme i de l’art i avui en dia incorporat plenament als arxius de les institucions. Sense anar més lluny, Reus disposa del Centre de la Imatge, on custodia fins a 800.000 originals de la seva història.

Castellvell del Camp ha començat a fixar el registre del seu dia a dia, dels espais dels seus carrers, dels seus edificis, de les finques i dels petits avatars quotidians. I ho ha reflexat en el primer concurs de fotografia creat per deixar constància d’aquests avatars, concurs que es fallava dijous a Cal Baranxó, on fins aquest divendres es podrà contemplar l’exposició de les 25 obres presentades.

De fet, es tracta d’un treball de màster en gestió cultural de l’estudiant Arantxa Alegria, que ha dissenyat la mostra, en la que podien participar obres fetes en càmera reflex, digital o mòbil. De fet, l’opció mòbil guanya més adeptes cada dia i així es pot veure a la mostra.

Hi contemplem racons del terme com sortides d’aire de mines d’aigua, xemeneies, carrers amb l’arc de San Martí de fons, l’ermita de Santa Anna amb algun detall anecdòtic o vistes generals del poble. Són imatges que atreuen per la seva composició i el buscat joc de colors, i que en el futur atreuran encara més per l’efecte comparatiu amb el present: aquest carrer ja estava peatonalitzat l’any 2024, aquell edifici encara era d’empeus,… seran els comentaris dels futurs castellvellencs quan observin un recull d’imatges que passarà a formar part de l’Arxiu Municipal.

La mostra té els seus guanyadors, i en primer lloc se situà Josep Maria Monné, amb l’obra ‘L’aigua, brollant del pou’. Blanca Martí es feia amb el segon lloc, amb una imatge de l’ermita de Santa Anna. En tercera posició se situava  Cris Sabaté, pel treball ‘Arc de Sant Martí sobre el carreró’, quarta era la mateixa Cris Sabaté, per ‘Campanar de l’església amb el cel rosaci’, i finalment, el premi del públic, ex aequo, era per a Clàudia Salas per ‘L’Abraçada’ i per la mateixa autor, amb ‘Enredats en el temps’.

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, i el regidor Jordi Fortuny han estat els encarregats de fer el lliurament dels premis en un acte presentat pel regidor de Cultura, Jordi Jové. Les obres presentades formaran part de les imatges que il.lustraran el calendari de 2025 que editarà l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

Us oferim un recull d’imatges dels guanyadors. Fotos: DiariTots21.

Castellvell del Camp acomiadarà l’estiu amb la ‘Gran Festa de Flaix FM’

Cartell de la Gran Festa Flaix FM del pròxim dissabte 21. Foto: Cedida

Castellvell del Camp acomiadarà l’estiu amb la Gran Festa de Flaix FM, que tindrà lloc el proper dissabte 31 d’agost, de les 11 de la nit a les 3 de la matinada, a la pista poliesportiva. Els protagonistes seran Sergi Domene, Héctor Ortega i Edgar Manchado, els DJs punters de l’emissora musical catalana que punxaran els millors èxits del moment i convertiran Castellvell en l’epicentre de la música i la diversió.

La festa, organitzada per la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, espera rebre la presència de més de 500 persones. Els tres Djs oferiran una nit èpica que no deixarà a ningú indiferent. La música electrònica, el pop, el reguetón addictiu i un allau d’èxits ompliran la pista poliesportiva de ritme, ball i energia.

La Gran Festa de Flaix FM és un dels primers actes inclosos en el programa per commemorar els 600 anys de l’Ermita de Santa Anna, que s’allargaran durant un any (2024-2025). Les entrades (polseres) es poden adquirir per 5 euros prèviament a www.evenbrite.es o a la mateixa festa. L’organització proporcionarà dos tipus de polseres per distingir entre majors i menors d’edat.

Durant la nit hi haurà servei de bar, sanitaris, seguretat i un Punt Lila de Protecció Civil.

Castellvell del Camp celebra aquest diumenge la tradicional Festa de Sant Joaquim

L’ermita de Santa Anna acollirà havaneres amb el grup Balandra, amb rom cremat, síndria i refrescs. Foto: Cedida

Des de fa molts anys, la festa de Sant Joaquim se celebra el darrer diumenge d’agost a l’ermita de Santa Anna de Castellvell del Camp per posar el punt i final al període estival.

El grup d’havaneres reusenc Balandra serà l’encarregat de posar música a aquesta jornada festiva, que tindrà lloc el proper diumenge 25 d’agost a les 19 h, a l’ermita, que l’any vinent commemora el seu 600 aniversari. Com és tradicional, durant la cantada, se servirà síndria, rom cremat i refrescs per a tothom.

La festivitat religiosa de Sant Joaquim ha patit diversos canvis al llarg dels anys. Així, fins al 1738 se celebrava el 20 de març. Després, fins al 1913 –d’aquí ve la data de celebració a Castellvell– es va celebrar el diumenge posterior a l’octava de l’Assumpció. I, per acabar, fins al 1969, el 16 d’agost. Des d’aleshores, el matrimoni format per Sant Joaquim i Santa Anna, la patrona de Castellvell, celebren junts la seva festa el 26 de juliol.

El caràcter de clausura de l’estiu ha estat sempre present, per això aquesta festa ha sigut tradicionalment l’aplec de final d’estiu de Castellvell del Camp. Abans s’hi ballaven sardanes i la canalla feia les seves representacions pel delit dels assistents. Ara s’ha transformat en una vetllada on la síndria i les havaneres són les protagonistes. Actualment es fa la sindriada popular, es canten havaneres i es serveix el rom cremat.

 

Concert commemoratiu dels 600 Anys de l’Ermita de Santa Anna de Castellvell del Camp

Un dels instants del concert a l’església de Sant Vicenç amb Sasha Amorós. Foto: Cedida/T.Olivé Climent

El passat 30 de juliol va tenir lloc a l’església de Sant Vicenç Màrtir, de Castellvell del Camp, el primer dels dos concerts que l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora ha programat en el seu projecte d’estiu, Harmonies Eternes. L’església, plena de gom a gom, va acollir aquest acte com a inauguració musical de la celebració dels 600 anys de l’Ermita de Santa Anna (1424-2024) d’aquesta localitat del Baix Camp. El segon concert tindrà lloc el proper dissabte 3 d’agost a les 20 hores a l’església de Sant Francesc de Montblanc.

El principal protagonista d’aquesta introducció va ser el jove talent montblanquí, Alexandre “Sasha” Amorós. Amorós és una de les joves promeses més reconegudes entre els intèrprets musicals de la demarcació de Tarragona. El jove Amorós va obrir el concert amb un extraordinari domini tècnic i una sublim i apassionada comunicació emocional.

La primera part del programa va portar al públic assistent, que semblava ignorar les altes temperatures de l’interior de l’església, a gaudir de la brillant interpretació del concert per a violí i orquestra en sol menor d’Antonio Vivaldi, conegut com “L’Estiu” i part de la tetralogia de “Les Quatre Estacions”. A continuació, es va interpretar el concert en mi major per a violí i orquestra de Johann Sebastian Bach i la dansa espanyola de La vida breve de Manuel de Falla, en una versió arranjada pel mateix Sasha per a violí i orquestra de corda.


Altres notícies:


La segona part va començar amb una suite per clarinet i orquestra composta per Jordi Borràs-Gelonc, titulada Cendres al mar. Aquesta obra convida a la revisió i reflexió sobre les víctimes civils de diferents episodis de conflictes armats de la nostra història. Està dedicada a totes aquestes víctimes que, de manera no volguda, acaben patint les conseqüències de les guerres. Aquesta revisió de l’obra per a orquestra de corda i clarinet va ser interpretada pel reconegut clarinetista Carles Pertegaz.

La jove soprano Martina Omedes, durant la seva interpretació de diverses peces d’Eduard Toldrà.

Seguidament, la joveníssima i brillant soprano Martina Omedes va fer les delícies del públic amb unes peces d’Eduard Toldrà: El Romanç de Santa Llúcia i A l’Ombra del Lledoner, totes dues arranjades per a orquestra de corda i soprano. Per acabar, es va interpretar Els Goigs de Santa Anna, la patrona de Castellvell del Camp, en una versió orquestrada per Jordi Borràs-Gelonc basada en els goigs que mossèn Senén Aguadé, rector de Castellvell del Camp entre 1907 i 1916, va composar. L’actuació va culminar amb una versió per orquestra i soprano de L’Emigrant, amb música d’Amadeu Vives i poema de mossèn Cinto Verdaguer, que va emocionar profundament el públic, fent brollar les llàgrimes de molts dels assistents.

Els tres solistes-intèrprets, acompanyats per l’orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona i amb el clavecinista convidat, Eladi Dalmau, van convertir l‘església de Sant Vicenç en un espai d’immersió musical d’exquisida qualitat durant tot el recital. Sasha Amorós no només va demostrar una vegada més el seu virtuosisme amb el violí, sinó que també va suposar el seu debut a Catalunya com a director d’orquestra, un art en què va demostrar una mestria i domini absoluts.

L’orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, comptava també amb joves intèrprets que representen el futur de la música a les nostres terres.

Aquesta producció d’Ars Aurea Sonora compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montblanc, l’Ajuntament de Castellvell del Camp i patrocinadors privats del món empresarial i institucional, com ara l’empresa SAS de Barcelona i la Fundació Martí L’Humà: Tot Conca, així com altres institucions, entitats i particulars que han volgut participar en aquesta producció de manera anònima. Entre tots, s’ha construït aquest projecte que, per un costat, ret homenatge a la patrona Santa Anna en la construcció de la seva ermita el 1424 i, per l’altre, pretén també fer un reconeixement al jove talent més reconegut de les comarques de Tarragona, Sasha Amorós.

 

El Castellvell MusicFest s’inaugura amb la Sant Andreu Jazz Band i l’Ars Aurea Ensemble

La Sant Andreu Jazz Band, en el concert inaugural del festival d’enguany. Foto: Cedida

Aquest dissabte 27 de juliol de 2024 va arrencar la 5a Edició del Castellvell MusicFest, un certamen musical que ja està creant tradició i referència al Baix Camp en el seu cinquè aniversari. Aquesta edició està caracteritzada per la seva transversalitat d’estils i gèneres musicals, així com per l’excepcional qualitat i excel·lència dels professionals de la música escènica en viu. El director artístic, Daniel Sanxis, amb la col·laboració dels organitzadors, Ars Aurea Sonora i l’Ajuntament de Castellvell del Camp, ha seleccionat amb molta cura i anticipació els artistes participants per convertir aquesta cita estival en una memorable experiència tant per al públic assistent com per a tots els que hi treballen.

La Sant Andreu Jazz Band, dirigida per Joan Chamorro, va ser l’encarregada d’obrir el Castellvell MusicFest amb una luxosa interpretació inaugural. Aquesta formació és coneguda per ser una de les bandes juvenils de jazz més destacades del món, i el seu projecte pedagògic és un referent internacional.

Joan Chamorro, músic i pedagog, ha desenvolupat un mètode d’ensenyament únic que combina la formació teòrica amb l’experiència pràctica en concerts en viu. La Sant Andreu Jazz Band, formada per joves d’entre 7 i 20 anys, és el resultat d’aquest enfocament innovador. Els joves músics no només aprenen a tocar els seus instruments, sinó que també es formen en l’art de la improvisació i el sentit de la responsabilitat i la disciplina que comporta ser part d’una banda. Aquest mètode ha permès que molts dels seus alumnes hagin assolit un alt nivell de reconeixement en el món del jazz.

Gairebé 300 persones es van reunir a la pista poliesportiva de Castellvell del Camp, que es va transformar amb gran eficiència en un auditori per acollir l’esdeveniment. Els assistents van poder gaudir de la il·lusió i el professionalisme amb què els 30 joves components de la banda van oferir una actuació memorable. Les seves interpretacions van fer les delícies del públic, que va aplaudir calorosament cada peça.


Altres notícies:


[/sc

El Castellvell MusicFest es consolida així com un esdeveniment cultural de primer ordre, no només pel seu alt nivell artístic, sinó també per la seva capacitat d’unir generacions a través de la música. El festival continua avui amb una programació variada que inclou artistes de diferents estils i gèneres, mantenint la seva aposta per la diversitat i la qualitat.

L’Ars Aurea Festival Ensemble

De cara a diumenge 28 de juliol de 2024 ha tingut lloc la segona cita de la cinquena edició del Castellvell MusicFest a l’església de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp. En aquesta ocasió, l’Ars Aurea Festival Ensemble ha estat l’encarregat d’omplir la nau de l’església amb una actuació que ha emocionat profundament al públic assistent.

La formació especial de l’Ars Aurea Festival Ensemble per aquesta edició del cinquè aniversari del Ffestival ha comptat amb la participació de destacats músics com Josep Colomé (Violinista amb una trajectòria internacional destacada, actualment professor de violí al Conservatori Superior de Música d’Aragó i reconegut per la seva profunditat interpretativa i la seva capacitat de transmetre una àmplia gamma de matisos emocionals; Sarah Hill (Violinista de la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, coneguda per la seva versatilitat i excel·lència interpretativa); Daniel Sanxis i Silleras (Violista que ha sigut viola solista de l’Orquestra Simfònica “Ciudad de Melilla” i viola solista assistent de l’Orquestra do Algarve. Actualment és membre de la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i col·labora també amb algunes de les orquestres de més prestigi al Regne Unit, com la “Hallé” de Manchester, “Opera North” i l’Orquestra de l’Òpera del Nord de Gal·les); Mikolaj Konopelski (Violoncel·lista polonès, professor adjunt a l’Escola Superior de Música Reina Sofia des de 2019 i membre de l’Orquestra Simfònica de Madrid. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres europees i ha rebut nombrosos premis en concursos internacionals) i Rafal Jezierski (Violoncel·lista polonès, co-principal de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, amb una destacada carrera internacional. Ha col·laborat amb destacats directors com Lorin Maazel i Zubin Mehta, i ha actuat com a solista en diverses orquestres i festivals internacionals).

Un programa variat i emocionant

Els cinc intèrprets han ofert un programa que ha inclòs obres mestres de la música clàssica: Música Nocturna dels Carrers de Madrid de Luigi Boccherini; Quartet núm. 2 d’Alexander Borodin; Quintet Pòstum de Franz Schubert.

Imatge del concert de l’Ars Aurea Festival Ensemble a l’església de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

Cada peça ha estat interpretada amb una profunditat, màgia immersiva, pulcritud tècnica, intensitat emocional i altíssimes habilitats comunicatives expressives que han captivat el públic, deixant-los amb els pèls de punta. Aquesta actuació ha destacat com una de les millors propostes de música de cambra que l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora ha ofert al públic de Castellvell i la demarcació tarragonina al llarg dels anys.

El públic, que ha fet el complet d’aforament a l’església de Sant Vicenç Màrtir, ha correspost amb els seus aplaudiments a la singular bellesa que se’ls ha ofert durant els gairebé 120 minuts de programa de música. Un programa atractiu, sòlid i ple de reptes per als cinc intèrprets, que han demostrat la seva excel·lència individual i la seva cohesió com a conjunt.

El Castellvell MusicFest continuarà fins al 4 d’agost, amb una programació que inclou una gran varietat de gèneres musicals: música “pop”, músiques del món, bandes sonores, bolero, jazz i òpera. El festival aposta per la participació de músics locals i catalans, amb un enfocament en la transversalitat i universalitat de la música, trencant amb tòpics i etiquetes que solen associar-se erròniament a variables socials, culturals i demogràfiques.

Jordi Borràs, president d’Ars Aurea Sonora, ha declarat: “No hi ha una música feta per edats, cultura, gènere o condició social; això pot succeir amb qui tracta aquesta manifestació artística com un producte comercial o ideològic. Però la música, en la seva expressió més genuïna, és quelcom purament humà, sense distinció de cap mena”.

Per la seva banda, Daniel Sanxis, director artístic del Castellvell MusicFest i membre fundador d’Ars Aurea Sonora, ha assegurat que “en compliment d’allò pel que es regeix la nostra Associació Cultural Musical, el Festival té com a objectiu la difusió i pedagogia de la música de qualitat; per a la qual cosa es compta amb professionals i artistes, ja no tant de caràcter més mediàtic, sinó dels que posen per damunt de tot la música i la seva interpretació com a valor professional, vocacional, dins d’un projecte integral de vida”

 

El Castellvell MusicFest 2024 arrenca aquest dissabte amb la Sant Andreu Jazz Band

La Sant Andreu Jazz Band, en una actuació al Palau de la Música Catalana. Foto: Cedida/L.Bomatí

El Castellvell MusicFest (CMF) 2024 arrencarà aquest dissabte 27 de juliol, a les 21 h, a la Pista Poliesportiva, amb el concert inaugural de la Sant Andreu Jazz Band. La formació barcelonina dirigida per Joan Chamorro està integrada per músics entre 10 i 21 anys, amb un repertori vinculat als estàndards del jazz. Aquesta serà una bona oportunitat per gaudir de la big band més joves d’Europa en directe. El CMF, que tindrà lloc del 27 de juliol al 4 d’agost, presenta la cinquena edició que consolida el festival com un referent musical d’estiu al Baix Camp i al Camp de Tarragona.

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp i l’Associació Cultural Musical Ars Aurea plantegen un festival que incorpora cada any nous estils musicals per a tots els públics i amb un cartell format per músics de prestigi internacional i per talents locals. Entre les propostes dels festival, destaquen noms d’artistes coneguts com Carles Cases, Borja Penalba o Montserrat Seró, que es combinaran amb el talent de formacions locals com el Cor Lianna i Kriba o la castellvellenca Manon Balensi, que col·laborarà amb el Hail String Quartet.

L’Ars Aurea Festival Ensemble (Diumenge 28 de juliol, 21 h), oferirà un concert a l’església Sant Vicenç, amb un recital intens amb obres de Boccherini, Borodin i el Quintet Pòstum de Schubert, que anirà a càrrec de Josep Colomé, Sarah Hill, Dani Sanxís, Rafal Jezierski i Mikolaj Konopelski (10 euros).

El talent local no hi faltarà en aquest festival. El Cor Lianna (Dimecres 31 de juliol, 22 h), actuarà a la Pista Poliesportiva. Dirigit per Rosa Sanahuja i format per apassionats de la música, interpretaran repertoris de cinema, musicals, swing i cants espirituals negres. Una posada en escena dinàmica amb coreografies i projeccions captivadores (5 euros).

Cases i Penalba, dos dels noms del festival

La plaça Rosa Maria Solé Gaspà (Pati del Consultori) serà l’escenari del concert ‘ParísCasablanca-New York’, de Carles Cases Strings Band (Dijous 1 d’agost, 21 h). El concert ofereix una fusió elegant de jazz i música clàssica, amb composicions que reflecteixen les influències culturals de diverses ciutats i que inclou peces com ‘El Gaucho’ i ‘5TH Avenue’ (10 euros).

El guitarrista que ha acompanyat durant tants anys a Maria del Mar Bonet, Borja Penalba (Divendres 2 d’agost, 20 h), arriba al Castellvell MusicFest 2024 per presentar el seu disc ‘Giròvag’, que marca una nova etapa en la seva carrera en solitari. En el concert al Pati del Consultori presentarà una col·lecció de catorze cançons que combinen folk, jazz i música clàssica. Acompanyat per quatre músics, oferirà una experiència sonora rica i emotiva (10 euros).

Torna el ‘Cava Concert’, concert en miniatura

L’església Sant Vicenç serà l’escenari per segon any del ‘Cava Concert’, un concert de petit format que estarà protagonitzat per l’Ensemble de Violes de Castellvell (Divendres 2 d’agost, 18 h). Els assistents podran gaudir d’una brillant actuació de músics de reputació internacional com Dani Sanxis, Sarah Hill, Paul Cortese i Montserrat Vallvé. Acompanyat de cava exquisit, ofereix una tarda inoblidable en un entorn íntim i elegant. Una bona manera de maridar la música amb els vins escumosos (5 euros).

En aquesta cinquena edició del Castellvell MusicFest no hi podia faltar la presència del Hail String Quartet de Liverpool (Dissabte 3 d’agost, 12 h), que oferirà un concert familiar a l’església Sant Vicenç. La màgia de la música Disney captivarà a petits i grans, amb melodies emblemàtiques: des de ‘Blancaneus’ fins a ‘Frozen’; interpretada per músics de prestigi i enguany amb la col·laboració de la castellvellenca Manon Balensi. Coneguts per la seva habilitat i emotivitat, ens endinsaran en mons fantàstics (Gratuït).

El grup local Kriba (Dissabte 3 d’agost, 22 h) actuarà a l’escenari de la plaça Rosa Maria Solé Gaspà (Pati del Consultori). La banda de rock ha captivat els amants del gènere amb les seves interpretacions enèrgiques. Mike Rivera, Ángel Galán, Julià Autèntic, Anuska i Jordi Bonfill Ramon ofereixen una experiència poderosa. Coneguts per la seves versions de clàssics com Iron Maiden i Warcry, cada actuació és un homenatge de talent. (Gratuït).

Nit d’Òpera per cloure el CMF 2024

Per tancar el Castellvell MusicFest amb elegància, l’últim dia s’ha programat la ‘Nit d’Òpera (Diumenge 4 d’agost, 21 h), al Pati del Consultori. La Nit d’Òpera comptarà amb les excepcionals actuacions de Montserrat Seró (soprano), Antoni Lliteres (tenor) i Llum Colomer (piano). El públic podrà gaudir de les àries i duets més bells del repertori operístic en una vetllada inoblidable. (10 euros).

El festival organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb Ars Aurea Sonora, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sense el quals, no seria possible tirar endavant un festival d’aquesta magnitud.

Tant les entrades i abonaments per als concerts del festival com les reserves dels espectacles gratuïts es poden adquirir a través de: https://www.castellvellmusicfest.cat/

 

Un homenatge a l’acollliment familiar obre el pregó de la Festa Major de Castellvell

L’Eusebio, durant el pregó. Foto: DiariTots21

Castellvell del Camp està de Festa Major -dedicada a la seva estimada patrona, Santa Anna-, i no només inicia uns dies de gresca, que a més enllaçaran amb el CastellvellMusic Fest, sinó que enceten un any de celebració molt especial per a la localitat: els 600 anys de Santa Anna, que clouran en 2025 amb les Quinquennals.

Un homenatge a les famílies d’acollida ha servit per encetar oficialment la festa ja que el pregó l’han pronunciat una parella, l’Eusebi Vidal Bleda i l’Agustina Abad Alberge, que fa anys van venir a viure a Castellvell, s’hi van integrar, i finalment han esdevingut una família acollidora. El món de l’acollida té una significació i sensibilitat molt especials per quant s’han d’encarregar de marrecs que procedeixen d’entorns molt complicats.


Altres notícies:


D’això en feia  referència l’alcalde, Josep Manel Sabaté, en presentar-los, subratllant que la parella “ens mostra la solidaritat, l’amor i el compromís amb els altres”, i “la bellesa de la seva tasca”, un “exemple a seguir per tots nosaltres”.

L’Eusebi, al seu torn, destacava en el pregó: “Nosaltres som una família forastera que va arribar al Nadal del 1999 i a poc a poc, entre penyes, sardinades, sopars de carrer, bitlles, patchwork i algunes coses més, anem fent lligams, i ens sentim integrats en aquesta meravellosa població, perquè un no és d’on neix, més aviat és d’on pastura. I ja ens sentim com uns més de Castellvell”.

El Lluert, durant la seva actuació. Foto: DiariTots21

Les autoritats i els pregoners, fent camí cap al balcó de l’Ajuntament. Foto: DiariTots21

La ballaruca del Lluert i els gegants -que en 2025 celebraran 40 anys de vida- van acompanyar el seguici d’autoritats cap al balcó de l’Ajuntament, on es va llegir el pregó, i van amenitzar-lo amb un ball a la mateixa plaça.

La festa havia començat amb actes previs. Així, dijous tenia lloc a l’Ateneu un Monòleg feminista a càrrec de l’actriu Maria Bravo, de Teatrosfera. I el mateix divendres, abans del pregó, l’Associació de Dones Santa Anna obria la tradicional mostra anual dels treballs manuals realitzats durant el curs.

Les membres de la junta de l’Associació de Dones presents a la inauguració. La segona per l’esquerra és Graciel.la Monné. Foto: DiariTots21

Un moment de la inauguració de l’exposició de manualitats. Foto: DiariTots21

Es tracta d’un repàs d’obres fetes totes a mà de disciplines com el patchwork, la costura, la mitja, el ganxet, manualitats, el brodat, les puntes de coixí, un taller lliure de bolsos, pintura i teules decorades, explicava a DiariTots21 la presidenta de l’associació, Graciel.la Monné.

Entre les peces destacaven un grup de teules decorades a modus de façanes d’habitatges, confeccionades per la Tutu Galvan, Maribel Mateu, Anna  Maria Sugranyes i Isabel Molina. Es tracta de petites obres d’art en el que les autores aprofiten teules d’obra per convertir-les en maquetes de façanes de cases, amb tots els detalls inclosos, com el d’una cigonya al seu nit a dalt de tot d’una de les vivendes.

Uns exemples de teules decorades. Foto: DiariTots21

El taller de bolsos ha estat conduït per Katy Figuereo -professora-, i ha comptat amb les alumnes Graciel.la Monné, Isabel Molina, Maribel Mateu, Tutu Galván, Roser Felip, Isabel Aguilar, Anna Sancho, Manoli Domínguez, Maite Alcaraz, Andrea Juanpere i Thais Cartayà.

En la inauguració de la mostra, el regidor de Cultura, Jordi Jové, ha fet vots perquè l’Associació de Dones “segueixi creixent cada cop més i amb dones de totes les edats”. L’entitat compta amb la gens menyspreable xifra de 140 associades i a més de manualitats, ofereix pràctiques d’esport i manteniment, com pilates, ioga, zumba o gimnàstica.

El correfoc amb els Banyuts, el Lluert i la colla convidada. Foto: Cedida

No faltaria en la jornada atapeïda d’actes la sortida dels Diables de Castellvell, els Banyuts, comandada per Marc Martí, el cap de colla, amb les Tabaleres, que comptaren amb la participació de la colla convidada dels Diables de Fontrubí. El sopar de motxilla al poliesportiu clouria els actes inaugurals de la festa, sense oblidar l’esclat musical posterior.

Consulteu la programació d’actes de la Festa Major de Santa Anna en aquest enllaç.

 

El Castellvell MusicFest es consolida en la seva cinquena edició

Borja Penalba és un dels caps de cartell del festival de Castellvell del Camp. Foto: Cedida/A.Munujos

El Castellvell MusicFest (CMF) 2024, que tindrà lloc del 27 de juliol al 4 d’agost, presenta la cinquena edició, que consolida el festival com un referent musical d’estiu al Baix Camp i al Camp de Tarragona. La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp i l’Associació Cultural Musical Ars Aurea plantegen un festival que incorpora cada any nous estils musicals per a tots els públics i amb un cartell format per músics de prestigi internacional i per talents locals.

Entre les propostes dels festival, destaquen noms d’artistes coneguts com Carles Cases, Borja Penalba o Montserrat Seró, que es combinaran amb el talent de formacions locals com el Cor Lianna i Kriba o la castellvellenca Manon Balensi, que col·laborarà amb el Hail String Quartet. El regidor de Cultura de Castellvell del Camp, Jordi Jové, ha destacat que el cartell d’enguany del Castellvell MusicFest “el consolida com un festival transversal de qualitat, obert a estils i a públics diversos”, alhora que ha remarcat que “facilita a tothom l’accés al festival i a la cultura en general” i que “cada cop té més acceptació entre la població ”.

Jordi Jové també ha posat l’accent en “l’aposta per la proximitat” amb la programació de músics i grups locals. Per la seva banda, el president d’Ars Aurea Sonora, Jordi Borràs, i el director artístic del Castellvell MusicFest 2024, Dani Sanxís, expliquen que aquesta cinquena edició barreja talent emergent locai i internacional. Alhora posen en valor que “mantenim el nostre compromís amb la diversitat musical i la qualitat artística. Hem treballat molt per oferir una experiència especial al públic, amb una escenografia renovada i una programació emocionant”, assenyala Sanxis.

La Sant Andreu Jazz Band obre el festival

El concert inaugural del Castellvell MusicFest 2024 anirà a càrrec de la Sant Andreu Jazz Band (Dissabte 27 de juliol, 21h), a la Pista Poliesportiva. La formació barcelonina dirigida per Joan Chamorro està integrada per músics entre 10 i 21 anys, amb un repertori vinculat als estàndards del jazz. (10 euros). L’Ars Aurea Festival Ensemble (Diumenge 28 de juliol, 21 h), oferirà un concert a l’Església Sant Vicenç, amb un recital intens amb obres de Boccherini, Borodin i el Quintet Pòstum de Schubert, que anirà a càrrec de Josep Colomé, Sarah Hill, Dani Sanxís, Rafal Jezierski i Mikolaj Konopelski. (10 euros).

L’Ars Aurea Festival Ensemble oferirà un concert amb peces de Boccherini, Borodin i el Quintet Pòstum de Schubert. Foto: Cedida

El talent local no hi faltarà en aquest festival. El Cor Lianna (Dimecres 31 de juliol, 22 h), actuarà a la Pista Poliesportiva. Dirigit per Rosa Sanahuja i format per apassionats de la música, interpretaran repertoris de cinema, musicals, swing i cants espirituals negres. Una posada en escena dinàmica amb coreografies i projeccions captivadores. (5 euros).

La plaça Rosa Maria Solé Gaspà (Pati del Consultori) serà l’escenari del concert ‘París-Casablanca-New York’, de la Carles Cases Strings Band (Dijous 1 d’agost, 21 h). El concert ofereix una fusió elegant de jazz i música clàssica, amb composicions que reflecteixen les influències culturals de diverses ciutats i que inclou peces com ‘El Gaucho’ i ‘5TH Avenue’. (10 euros).


Altres notícies:


El guitarrista que ha acompanyat durant tants anys a Maria del Mar Bonet, Borja Penalba (Divendres 2 d’agost, 20 h), arriba al Castellvell MusicFest 2024 per presentar el seu disc ‘Giròvag’, que marca una nova etapa en la seva carrera en solitari. En el concert al Pati del Consultori presentarà una col·lecció de catorze cançons que combinen folk, jazz i música clàssica. Acompanyat per quatre músics, oferirà una experiència sonora rica i emotiva. (10 euros).

Torna el ‘Cava Concert’

L’Església Sant Vicenç serà l’escenari per segon any del ‘Cava Concert’, un concert de petit format que estarà protagonitzat per l’Ensemble de Violes de Castellvell (Divendres 2 d’agost, 18 h). Els assistents podran gaudir d’una brillant actuació de músics de reputació internacional com Dani Sanxís, Sarah Hill, Paul Cortese i Montserrat Vallvé. Acompanyat de cava exquisit, ofereix una tarda inoblidable en un entorn íntim i elegant. Una bona manera de maridar la música amb els vins escumosos. (5 euros).

En aquesta cinquena edició del Castellvell MusicFest no hi podia faltar la presència del Hail String Quartet de Liverpool (Dissabte 3 d’agost, 12 h), que oferirà un concert familiar a l’Església Sant Vicenç. La màgia de la música Disney captivarà a petits i grans, amb melodies emblemàtiques: des de ‘Blancaneus’ fins a ‘Frozen’; interpretada per músics de prestigi i enguany amb la col·laboració de la castellvellenca Manon Balensi. Coneguts per la seva habilitat i emotivitat, ens endinsaran en mons fantàstics. (Gratuït).

El grup local Kriba (Dissabte 3 d’agost, 22 h) actuarà a l’escenari de la plaça Rosa Maria Solé Gaspà (Pati del Consultori). La banda de rock ha captivat els amants del gènere amb les seves interpretacions enèrgiques. Mike Rivera, Ángel Galán, Julià Autèntic, Anuska i Jordi Bonfill Ramon ofereixen una experiència poderosa. Coneguts per la seves versions de clàssics com Iron Maiden i Warcry, cada actuació és un homenatge de talent. (Gratuït).

Nit d’Òpera per cloure el CMF 2024

Per tancar el Castellvell MusicFest amb elegància, l’últim dia s’ha programat la ‘Nit d’Òpera (Diumenge 4 d’agost, 21 h), al Pati del Consultori. La Nit d’Òpera comptarà amb les excepcionals actuacions de Montserrat Seró (soprano), Antoni Lliteres (tenor) i Llum Colomer (piano). El públic podrà gaudir de les àries i duets més bells del repertori operístic en una vetllada inoblidable. (10 euros).

El Castellvell MusicFest va néixer després de l’esforç d’Ars Aurea Sonora per consolidar les actuacions musicals impulsades a Castellvell del Camp i al Camp de Tarragona, entre els anys 2013 i 2019, i gràcies al suport del Liverpool String Quartet i el suport financer d’empreses com Comaigua o entitats com Òmnium Cultural, quan es promogueren els concerts a favor dels presos polítics, l’estiu de 2018. Actualment el festival, organitzat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb Ars Aurea Sonora, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sense el qual, no seria possible tirar endavant un festival d’aquesta.

Tant les entrades i abonaments per als concerts del festival com les reserves dels espectacles gratuïts es poden adquirir a través de: https://www.castellvellmusicfest.cat/

 

 

La Festa Major de Castellvell, el preludi de la commemoració dels 600 anys de Santa Anna

El Lluert de Castellvell, en acció durant les festes de l’any passat, és un dels elements més estimats del Seguici. Foto: Cedida

Castellvell del Camp celebrarà la Festa Major de Santa Anna, del 12 al 30 de juliol, amb una multitud d’actes per a tothom, organitzats per les regidories de Festes, Cultura i Joventut, amb el suport de les entitats. Tot i que hi ha diversos actes previs, les festes arrencaran oficialment el 19 de juliol amb el Pregó de la Festa Major, que anirà a càrrec de l’Eusebi Vidal Bleda i l’Agustina Abad Alberge, uns veïns del poble que són família d’acollida d’infants.

A banda dels actes més tradicionals, cal destacar activitats com el 10è Concurs de PeTitsCURts, la XXXI Caminada Nocturna, la Trobada Gegantera, la Diada Castellera, el monòleg feminista o el musical familiar ‘Supercalifragilistico’ dedicat a la pel·lícula ‘Mary Poppins’. Enguany els actes de la Festa Major s’allargaran fins el 30 de juliol, dia en què tindrà lloc el Gran Concert Commemoratiu dels 600 anys de Santa Anna, que donarà inici als actes de celebració de l’efemèride. Tots els actes seran gratuïts.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha convidat a tots els veïns i veïnes “a gaudir d’una festa feta i pensada per a tothom”. El batlle ha destacat que enguany “la festa major és encara més especial perquè celebrem els 600 anys de la nostra estimada Santa Anna”. També ha agraït “a totes les entitats associatives del nostre municipi la seva col·laboració, sense la qual, les nostres festes no serien tan especials i participatives com són avui en dia”. Sabaté ha fet un esment especial a “l’esperit solidari de la nostra festa”, que enguany es veurà representat per la família d’acollida que oferirà el Pregó.

Activitats prèvies

Els actes previs de la Festa Major arrencaran aquest divendres 12 de juliol, a les 18 h, a la Pista Poliesportiva, amb el ‘Montarmats’, amb activitats per gaudir en família, inflables i atraccions, “montaditos” i altres begudes, rifes i el sorteig d’un pernil. Tot a 1 euro.

A les 19 h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició de treballs del col·lectiu “Castellvellart”, a Ca’l Barenxó, que romandrà oberta fins al diumenge dia 14, d’11 a 13 h i de 18 a 21 h.

La XXXI Caminada Nocturna presenta dos recorreguts

El dissabte 13 de juliol, arriba la XXXI Caminada Nocturna. A les 21:30 h, els participants sortiran des de la Pista Poliesportiva per gaudir un any més d’una passejada nocturna, amb bona companyia i bon ambient entre els boscos de Castellvell. Aquest any, com  a novetat, hi haurà dos recorreguts de diferent longitud i dificultat per tal d’adaptar-se a tots els participants. Per participar-hi, cal apuntar-se al bar de la piscina. El preu de 10 euros inclou camiseta, entrepà, aigua i la possibilitat de banyar-se a la piscina en acabar el recorregut.

L’endemà diumenge 14 de juliol, a les 09 h, se celebrarà el Torneig de Pàdel.

Monòleg feminista i exposició de l’Associació de Dones      

Una altra de les novetats serà el Monòleg feminista, a càrrec de l’actriu Maria Bravo, de Teatrosfera, que tindrà lloc el dijous 18 d’agost, a les 19 h, a l’Ateneu.

L’endemà divendres 19 de juliol, a les 19 h, s’inaugurarà a Ca’l Barenxó l’exposició de treballs de l’Associació de Dones. La mostra romandrà oberta , del 19 al 21 de juliol, d’11 a 13 h i de 18 a 21 h.

10è aniversari del Concurs de PeTitsCURtS

Coincidint amb els actes de la Festa Major, se celebrarà ‘Visual’, el Festival de Curtmetratges de Castellvell 2024.

La 10a edició del Concurs de PeTitsCURtS es presentarà el dijous 18 de juliol, amb la projecció dels PeTitsCURts presentats i amb la posterior votació del públic, que tindrà lloc a les 21:30 h, a la plaça Maria Rosa Solé Gaspà (Pati del consultori). Aquest any d’aniversari es convoca també la primera edició de la secció “Mini PeTitCIRts” per a realitzadores i realitzadors de menys de 17 anys. Tant la inscripció al concurs com la projecció són gratuïtes i cal fer-les a la web www.visualfestivalcurtmetratges.com

Finalment, el dijous 25 de juliol, a les 21:30 h, a la plaça Maria Rosa Solé Gaspà, se celebrarà el Lliurament de Premis de la 10a edició del PeTitsCURts.

Prèviament, el dilluns 15 de juliol, a les 21:45 h, es podrà gaudir de Cinema familiar a la Fresca, amb la projecció de la pel·lícula ‘La Canción del Mar’, nominada als Premis Oscar 2014. A les 21:30 h, s’obriran les portes i els assistents podran portar-se el sopar o el que els vingui de gust.

El Pregó de l’Eusebi i l’Agustina

Com és tradició, el divendres 19 de juliol, a partir de les 19 h, el Passacarrers dels elements festius sortirà de la plaça Jacint Verdaguer i ens conduirà fins a la plaça Catalunya, on es podrà escoltar el Pregó.

Un cop a la plaça Catalunya, s’iniciarà l’acte del Pregó de la Festa Major al balcó de l’Ajuntament, que anirà a càrrec dels veïns Eusebi Vidal Bleda i Agustina Abad Alberge, que des de fa molts anys són família d’acollida de nadons i infants derivats per la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) de la Generalitat. El seu testimoni ens aportarà un bri de solidaritat i d’esperança enmig d’un món on, per desgràcia, encara hi ha molts conflictes bèl·lics. Després del Pregó, es podrà gaudir d’un petit refrigeri a la plaça Jacint Verdaguer.

Un cop acabat el Pregó, a les 21:30 h, els Banyuts de Castellvell del Camp i el Lluert faran la tradicional encesa pels carrers del poble, amb la colla convidada, El Ball de Diables de Font-Rubí. Cap a les 22:30 h, se celebrarà el Sopar de senalló a la Pista Poliesportiva. I per acabar, Go Back to The 90’s amenitzarà la nit i ens farà reviure l’època més daurada de les discoteques de “la ruta”.

El dissabte 20 de juliol, a les 23:30h, arriba el Gran Ball de Festa Major, a la Pista Poliesportiva, amb el ritme de la històrica Orquestra Girasol. Els tiquets de les taules pel ball s’hauran d’haver reservat, el diumenge 14 de juliol, de les 13 a les 15 h, al bar La Caseta de les Piscines, a un preu de 15 euros. Posteriorment també es podran adquirir a l’Ajuntament fins el dia 19 de juliol.

Diada Castellera i musical Mary Poppins

El diumenge 21 de juliol arrencarà, a les 10 h, amb la tirada de bitlles catalanes corresponent al Campionat de Bitlles Intercomarcal, al camp de bitlles “Benjamí Martorell”.

La Diada Castellera tornarà a celebrar-se, a les 12 h, a la plaça de Catalunya. La jornada castellera tornarà a comptar amb la participació dels Xiquets de Reus i dels Xiquets de Cambrils. A partir de les 13 h, la ciutadania podrà gaudir d’un bon i fresquet vermut i uns pinxos que oferiran algunes entitats del poble, tot amanit amb la Xaranga Bufacanyes.

La jornada de diumenge es tancarà a les 21 h, amb l’espectacle familiar ‘Supercalifragilistico. El Musical’, a La Pista Poliesportiva. Un espectacle entranyable que porta més de 7 anys a la cartellera i que ens farà descobrir la màgia de la pel·lícula ‘Mary Poppins’.

Diada de Santa Anna

El divendres 26 de juliol, Santa Anna, s’iniciarà a les 09h amb la Missa votiva en honor a la patrona, a l’ermita de Santa Anna, i continuarà, a les 12 h, amb la Missa solemne en honor a Santa Anna, a l’Església Sant Vicenç Màrtir.

Com ja és tradició, a les 20h, se celebrarà la Trobada d’Annes de Castellvell del Camp, a l’Ermita de Santa Anna. A continuació, a les 21 h, en aquest mateix escenari, es podrà gaudir dels ‘Monòlegs Cinèfils’ del monologuista Jordi Sardinya. Quan es faci fosc, es llençarà el Castell de Focs d’artifici des de l’ermita.

Trobada Gegantera

El dissabte 27 de juliol, a les 18 h, es farà la Plantada de Gegants a la plaça Jacint Verdaguer, que enguany comptarà amb la participació de les colles geganteres de Castellvell del Camp, Constantí, Sant Pere i Sant Pau (Tarragona), Supera’t (Reus) amb el gegant Pere Ganxet, Colldejou, Colla nostra de Fraga i el Lluert. Cap a les 19h, des de la plaça Jacint Verdaguer, s’iniciarà la cercavila que reunirà els Gegants de Castellvell i el Lluert, acompanyats de la resta de colles participants. En acabar la cercavila es farà una ballada a la plaça Catalunya.

Inauguració del Castellvell MusicFest 2024

La Sant Andreu Jazz Band de Barcelona serà l’encarregada d’inaugurar el Castellvell MusicFest 2024, el mateix dissabte a les 21 h. Dirigida per Joan Chamorro i formada per músics d’entre 10 i 21 anys, interpretarà peces de jazz clàssic amb un repertori vibrant d’estàndards del gènere.

Concert dels 600 anys de Santa Anna

El plat fort de la Festa Major de Castellvell del Camp 2024 arribarà el dimarts 30 de juliol, amb el Gran Concert Commemoratiu dels 600 anys de Santa Anna, que tindrà lloc, a les 20 h, a l’església de Sant Vicenç Màrtir. El concert estarà protagonitzat per Sasha Amorós (violí), Martina Homedes (soprano) i l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona. El concert serà gratuït amb taquilla inversa.

El concert serà el primer dels actes de commemoració del 600 aniversari, que s’allargaran fins el 2025, any de celebració de les Quinquenals. Al llarg de l’any, hi haurà actes culturals, lúdics recreatius, etc…

La Festa Major també ha programat un berenar de coca amb xocolata i jocs tradicionals per a la canalla per al dilluns 22 de juliol, a les 19 h, a la plaça Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació de Joves Trencalòs.

El dimarts 23 de juliol, a les 19 h, a La Pista, arriba la Let’s Dance, la minidisco per a nenes i nens. Amb animadors i cançons de Descendientes, Pharrel Williams, Baby Shark, Disney i molt més. El dimecres 24, a les 19 h, els Diables Banyuts de Castellvell organitzen un taller de foc i tabals per a nens, que es durà a terme a la plaça Maria Rosa Solé Gaspà. Finalment, el dijous 25 de juliol, a les 19:30 h, a la mateixa plaça, es podrà gaudir de l’espectacle de circ ‘Mary Jones la Grandiosa’, amb l’artista Maria Cavagnero.

Podeu consultar el programa complert de la Festa Major al web www.castellvelldelcamp.cat

Castellvell posa en marxa els concursos del seu VISUAL.Festival de curmetratges

Cartell del concurs PetitsCurts d’enguany, amb la novetat dels MiniPetits. Foto: Cedida

Castellvell del Camp ha posat en marxa el VISUAL.Festival de curmetratges, que se celebrarà del 13 al 25 de juliol de 2024 i que enguany arriba ple de novetats per gaudir d’un temps de cinema gratuït al cor del Baix Camp.

VISUAL. Festival de curtmetratges de Castellvell es va estrenar l’estiu 2015 amb una primera activitat anomenada PeTitsCURts. Els PeTitsCURts és un concurs de curts de petit format que pretén donar una oportunitat a qualsevol “realitzador” o “realitzadora”, que vulgui participar amb un curtmetratge d’una durada màxima de 3 minuts, en català i que s’hagi gravat i editat en un termini màxim de 48 hores a partir que la organització publica el motiu i la frase (cada any diferent) que ha de ser de ser incorporat al curt. La participació és gratuïta i cal tenir més de 17 anys. Aquest 2024 celebrem la 10ena edició del concurs PeTitsCURtS.

Enguany, com a novetat, s’inicia la 1era edició de la Secció de MiniPeTitS per  a directors o directores de menys de 17 anys, aquesta edició està pensada com una activitat familiar.

Per a participar als PeTitsCURtS cal inscriure’s abans de les 24 hores del 12 de juliol de 2024. La inscripció és gratuïta. A les 9 del matí del 13 de juliol de 2024 la organització publicarà el motiu i la frase del concurs d’enguany i a partir de llavors els concursants tenen 48 hores per a fer el seu PeTitCURt o MiniPeTit, és a dir fins les 9 hores del 15 de juliol de 2024.

El dia 18 de juliol de 2024 a la plaça del Consultori de Castellvell del Camp, es projectaran els curts a concurs i el públic assistent escollirà el “Premi de Públic”.

El dia 25 de juliol tindrà lloc la cerimònia de lliurament de premis. Els premis per als PeTitsCURtS consisteixen en 200€ el primer, 150€ el segon, 100€ el tercer i 50€ el quart, els MiniPeTitS tindràn tres premis als 3 millors consistents en productes de l’Agrobotiga i entrades per anar al cinema. El premi de públic consisteix en un lot de productes de l’Agrobotiga.

El jurat professional 2024 de la 10ena edició dels PeTitsCURtS i 1era Secció dels MiniPeTitS està format per:

– Cris Gambín, Periodista i realitzadora audiovisual. Codirectora del Festival FIC-CAT.

– Albert Bermúdez, Cantant, dansaire, actor i creador

– Jordi Agràs, Advocat i escriptor

 

El 3r Festival de Curtmetratges de Castellvell arriba aquest cap de setmana al Celler

El Frame Film Festival es projectarà entre els dies 15 i 16 de juny i el vot del públic decidirà el curt guanyador. Foto: Cedida

La 3a edició del Festival de Curtmetratges de Castellvell del Camp presentarà aquest cap de setmana al Celler una selecció dels curts de més qualitat produïts a Catalunya els anys 2023 i 2024. El municipi projectarà de forma gratuïta, el dissabte 15 i el diumenge 16 de juny, les sessions de la fase classificatòria del Frame Film Festival, el festival de curtmetratges itinerant que enguany compta amb la participació de 16 poblacions.

A Castellvell, com a la resta de seus del festival, el vot del públic decidirà el curt guanyador que es classificarà per la fase final dels Premis Talent Frame.

L’antic Celler de Castellvell del Camp (carrer Joan Maragall, 1) acollirà la projecció gratuïta de 20 curtmetratges dividits en quatre sessions. El dissabte 15 de juny es projectaran els següents curts: Sessió 1 (19h): ‘The fruter and the husband (+7 anys)’; ‘Ésser’ (+7 anys); ‘Fideuà’ (+12 anys); ‘Superhost (+7 anys) i ‘Pathos’ (+12 anys) / Sessió 2 (20:30h): ‘Obra de Arte’ (Apta); ‘Welcome Tahiya’ (+12 anys); ‘La Compañía’ (+12 anys); ‘La ley del más fuerte’ (+16 anys) i ‘Madreselva’ (+16 anys).

El diumenge 16 de juny es projectaran els curts següents: Sessió 3 (19h): ‘Trato hecho’ (Apta); ‘Los domingos que quedan’ (Apta); ‘Colorado’ (Apta); ‘La piscina vacía’ (+7 anys); ‘Blava terra’ (+12 anys) / Sessió 4 (20:30 h): ‘La niña tatuada’ (+12 anys); ‘L’Aliat’ (+12 anys); ‘Cuarentena’ (+7 anys); ‘Simón’ (+16 anys) i ‘Normas de Higiene’ (+16 anys).


Altres notícies:


El vot del públic decidirà el film guanyador. Entre el públic assistent es sortejarà un tastet de vermouth Yzaguirre. La fase classificatòria se celebrarà fins al novembre del 2024 en un total 16 municipis. A la fase final hi accediran tots els curtmetratges guanyadors en cadascuna de les seus col·laboradores de la fase classificatòria del Frame i optaran als Premis Talent Frame, que s’entregaran al mes de gener de 2025. La projecció dels curts finalistes serà a l’Auditori de la Diputació de Tarragona.

Els premis que es lliuraran seran: Premis del Públic de la Fase Classificatòria; Premi Talent Frame al millor curtmetratge; Premi Talent Frame a la millor direcció; Premi Talent Frame al millor guió; i Premi del Públic de la Fase Final. L’objectiu principal del Frame Film Festival és difondre i promoure la cinematografia en general i el curtmetratge en particular, fent costat a les directores i els directors de curts i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs. Un altre motiu és ampliar l’oferta d’esdeveniments culturals i fer arribar el curtmetratge a poblacions que no tinguin l’oportunitat de gaudir del nostre cinema en format curt.

Els setze municipis que acullen les projeccions són, en aquest ordre: Riudoms, Castellvell del Camp, l’Ampolla, Vila-rodona, la Pobla de Montornès, Cabra del Camp, Alforja, Riba-roja d’Ebre, El Catllar, la Canonja, Montbrió del Camp, Sant Jaume d’Enveja, Albinyana, l’Arboç i Ascó.

 

Castellvell del Camp dona la benvinguda als nounats nascuts el 2023

Imatge de família després de la recepció als 18 nadons de l’últim any a Castellvell. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha celebrat, aquest dijous 30 de maig, al Parc de les Oliveres, l’acte de benvinguda als 18 nadons de l’any 2023 que resideixen al municipi. En la tradicional recepció, l’alcalde Josep Sabaté va lliurar a les seves famílies un obsequi amb peces de roba per a nadons elaborades per una artesana del poble.

Un any més, es va aprofitar la coincidència de la recepció amb la festivitat de Corpus per convidar amb coca amb cireres a les famílies i amb coca dolça als nounats, compartint una copa de cava o un refresc plegats. Algunes d’aquestes famílies nouvingudes ja es coneixien de la llar d’infants i d’altres es van conèixer per primera vegada.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, acompanyat de gran part dels regidors del consistori, explica que l’acte de benvinguda “és una celebració molt agraïda, on es fa partícips a les famílies dels nadons, amb l’objectiu de passar una estona agradable i d’emportar-se un bon record”. Sabaté i la resta de regidors van posar en valor que actes com aquest “afavoreixen la cohesió veïnal i el sentiment de pertinença al poble”.


Altres notícies:


Castellvell del Camp ha viscut en els últims anys un creixement progressiu de població, especialment, a la franja jove de la piràmide. Des del 2010 fins a l’actualitat, s’ha registrat un nou repunt de població, passant dels 2.600 habitants (2010) als més de 3.000 actuals. L’increment és fonamentalment de famílies joves amb fills en edat escolar o preescolar. Això també es tradueix amb un augment significatiu del nombre d’inscrits a la llar d’infants i a l’escola Santa Anna. De fet, cada any es registra al municipi una mitjana de 18 a 21 nounats.

Josep Sabaté explica que “observem que en els últims anys està venint molta gent a viure a Castellvell”. L’alcalde considera que aquest increment demogràfic es deu principalment a la qualitat de vida que ofereix el municipi: “La gent ve a Castellvell per la qualitat de vida, per les comunicacions, per la infraestructura social i equipaments com l’escola o la llar d’infants, per les seves activitats i perquè aquestes persones es troben ben acollides”. En definitiva, “quan hi ha qualitat de vida hi ha salut i, quan hi ha salut, hi ha benestar”, conclou el batlle.

 

Castellvell presenta una mostra fotogràfica sobre els infants de les presons del Nepal

Una imatge de ‘La lluita de la Indira’, que s’inaugurarà l’1 de juny i es completarà amb una xerrada i un vermut popular. Foto: Cedida

El proper dissabte 1 de juny, a Cal Barenxó, s’inaugurarà l’exposició fotogràfica ‘La lluita de la Indira’, que denuncia la situació de les presons del Nepal, a càrrec del fotògraf Xevi Abril, la reusenca Anna Perostes i el músic i activista Alguer Miquel, impulsor del projecte Casa Terra.

El mateix dia els promotors del projecte faran una xerrada, a les 11:30 h, al Casal d’Entitats (c./ Pompeu Fabra, 1) i, de 12 a 15 h, es podrà gaudir d’un vermut popular a la pista de les Escoles Velles, que estarà amenitzat pel grup Els Tets i els DJs Dídac i Titi. Les fotografies mostren la vida de l’activista Indira Ranamagar, impulsora de l’organització Prisoners Assistance Nepal, que des de fa més de 30 anys lluita per acabar amb la presència de nens i nenes innocents vivint a les presons d’aquest país asiàtic.

L’exposició està organitzada per Casa Terra i l’Ajuntament de Castellvell del Camp i els actes compten a amb la col·laboració dels Diables Banyuts de Castellvell, l’Associació de gent gran l’Era i Protecció Civil. L’exposició estarà oberta els caps de setmana del 31 de maig, 1 i 2 de juny; 7, 8 i 9 de juny; i 14, 15 i 16 de juny; de 18:00 a 20:30 h.


Altres notícies:


Al Nepal, els fills i les filles dels presos i preses viuen tancats amb les mares i els pares en presons precàries i superpoblades. La societat nepalesa funciona per castes i per creences culturals com el karma. Per això, les persones preses i les seves famílies són durament estigmatitzades i marginades. La presó els fa pertànyer a la casta més baixa de totes, la casta de les intocables, i creuen que l’energia del crim pot portar la destrucció a la família. Per aquest motiu, els fills i les filles de les persones preses hereten aquest karma i ningú se’n vol fer càrrec, tampoc els familiars més pròxims. Així, per aquests infants, l’única manera d’evitar quedar-se sense ningú al carrer és viure dins de la presó.

Les condicions de les presons del Nepal són molt dures. Els drets fonamentals de les persones preses i de les seves famílies són ignorats per part del govern i la societat nepalesa. Les persones internes hi viuen abandonades, dormint a terra per falta d’espai i en condicions higièniques i sanitàries deplorables. En alguns casos ni tan sols tenen accés a aigua potable. Moltes d’elles pateixen greus malalties de salut mental que resten desateses i és en aquest entorn on també viuen infants.

Prisoners Assistance Nepal

L’organització Prisoners Assistance Nepal (PA Nepal) ha rescatat més de 2.000 nens i nenes que vivien en condicions inhumanes a dins de les presons. PA Nepal ha construït escoles per tot el país i ha creat una línia educativa pròpia basada en l’acompanyament emocional, l’ecologisme i la sostenibilitat. Es tracta de les escoles ‘Junkiri’, que en nepalès vol dir ‘Cuca de llum’. Simbolitza la llum única i singular que té a dins cada persona. En l’actualitat, aquest sistema educatiu ofereix escolarització al voltant de tres-cents nens i nenes.

L’educació ‘Junkiri’ es basa en la vivència i la pràctica i, a part de les assignatures tradicionals i estàndards del sistema educatiu del país, es treballa l’agricultura, la cuina, la creativitat, etc. PA Nepal acompanya de manera integral a les persones preses més vulnerables i a les seves famílies, tant dins de les presons, com en la difícil reintegració posterior. L’entitat vetlla per cobrir les necessitats més bàsiques d’aquest col·lectiu i per mantenir el vincle familiar entre els infants escolaritzats a l’organització i els seus pares presos per afavorir la futura reunificació familiar. A més, al costat mateix d’alguns dels centres penitenciaris, PA Nepal ha construït diversos centres de dia perquè els nens i nenes que continuen vivint a la presó puguin gaudir d’un espai educatiu durant unes hores al dia. PA Nepal també ha aconseguit que les persones preses tinguin garantit un àpat diari. Pel que fa a la situació de les dones, PA Nepal treballa en programes específics per combatre la discriminació que pateixen.

Casa Terra, impulsada pel músic i activista Alguer Miquel l’any 2019, és un projecte de cooperació responsable de la Fundació Cívica Esperanzah, una organització sense ànim de lucre que neix amb la voluntat de potenciar i consolidar el sector de l’economia social, solidària i el desenvolupament sostenible al Prat de Llobregat, que acompanya de manera conscient diferents comunitats, amb la voluntat d’esdevenir un espai respectuós de cooperació alternativa, ètica, horitzontal i responsable. Des de Casa Terra es fa un acompanyament integral a l’organització PA Nepal.

 

La MOMA de cervesa artesana de Castellvell es consolida entre tots els públics

La mostra va tenir un públic molt familiar gràcies al trenet turístic que va unir Reus i Castellvell durant tot el dissabte. Foto: Cedida

La 4a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, s’ha consolidat enguany com un esdeveniment gastronòmic de referència al territori i amb capacitat per atraure tot tipus de públic.

Es calcula que gairebé 2.000 persones van visitar la mostra al llarg del dissabte, tot i la nombrosa oferta cultural i gastronòmica que hi havia aquest cap de setmana al Camp de Tarragona. Enguany, com a novetat, destaca la posada en funcionament d’un trenet turístic entre Reus i Castellvell que va atraure un nou públic familiar.


Altres notícies:


Tant l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC) com l’Ajuntament de Castellvell del Camp es mostren satisfets amb el resultat de la MOMA 2024. El representant de l’AC/BC, Jaume Margalló, destaca que la incorporació del trenet turístic “va animar molt el matí i el migdia amb nou públic familiar que va aprofitar la MOMA per passar el dia amb les activitats, la ludoteca i el concert del migdia”. Pel que fa a la tarda, Margalló considera que, de cara a la propera edició, caldrà replantejar la programació musical de manera que no hi hagi franges horàries que quedin buides. Amb tot, l’organització posa en valor que, un any més, s’hagi tornat a fregar el sostre dels 2.000 visitants, tenint en compte la coincidència amb altres esdeveniments culturals i gastronòmics del territori.

La MOMA va servir per presentar una desena de cervesers i més de cinquanta referències de cervesa. Foto: Cedida

La quarta edició de la MOMA va servir per presentar una desena de cervesers i va haver-hi representades més de cinquanta referències de cerveses. Enguany els assistents també van poder gaudir d’un bon nombre d’activitats paral·leles: Concurs de Cornhole, concurs de Galets, ludoteca i les actuacions de H.O.T. Covers Band, Canelita en Rama i el DJ Alflafrench.

‘Ermita’, la cervesa solidària de Castellvell

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany també es va presentar l’Ermita, la cervesa artesana de Castellvell del Camp. La cervesa, d’edició limitada, es va poder adquirir a la mostra per un preu solidari de 3 euros, que aniran destinats a finalitats socials.

La nova cervesa ha estat elaborada i envasada per l’Anjub Cerveses de Vinebre (Ribera d’Ebre). L’ampolla, dissenyada per Juan Francisco Martín, està inspirada en un element emblemàtic del patrimoni de Castellvell, com és l’ermita de Santa Anna.

Pel que fa a les seves característiques, l’Ermita és una cervesa rossa, completament transparent i de color groc palla, que es caracteritza per la seva escuma esponjosa i de bombolla fina.

 

Obertes les inscripcions per la ‘Trenkakames’, la primera cursa de muntanya de Castellvell

La prova se celebrarà el 25 de maig i consistirà en pujar i baixar set vegades de l’ermita de Santa Anna. Foto: Cedida

El proper dissabte 25 de maig se celebrarà la primera edició de la ‘Trenkakames‘, la cursa de muntanya de Castellvell del Camp, un circuit tancat que tindrà com a escenari l’ermita de Santa Anna. La regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Castellvell del Camp ha obert les inscripcions per poder participar en aquesta prova d’ultra trail, que consistirà en pujar i baixar set vegades corrent a l’ermita sense parar. Les persones que vulguin també podran participar en una segona modalitat per completar una ruta més fluixa, amb dues pujades i baixades al turó.

La sortida serà el dissabte, ales 09:30 h, des del carrer de Pompeu Fabra, 1. Els participants a la primera ‘Trenkakames‘ tindran el repte de completar els 9,1 km d’ultra trail, mentre que la ruta més fluixa serà de 2,5 km. La prova comptarà amb un punt d’avituallament per als participants.


Altres notícies:


El regidor d’Esports de Castellvell del Camp, Jordi Fortuny, explica que “la idea era fer una cursa de muntanya que fos emblemàtica del poble i vam considerar que el turó de Santa Anna era el lloc idoni per fer-la”. A més, aquesta primera edició coincideix amb el 600 aniversari  de l’ermita de Santa Anna. Fortuny assenyala que, després de l’experiència d’aquesta primera edició, s’acabarà de definir com serà la cursa amb l’objectiu que formi part del calendari  de proves d’ultra trail de Catalunya.

Les inscripcions

El preu de les inscripcions serà de 12 euros (15 euros el mateix dia). Els dorsals s’entregaran el mateix dia, mitja hora abans de l’inici de la cursa. L’Ajuntament també habilitarà un servei de ludoteca a les Escoles Velles per als pares i mares que necessitin portar els seus fills mentre fan la cursa. La data límit per fer la inscripció és el 24 de maig i aquesta serà gratuïta per als menors de 12 anys. Les inscripcions cal fer-les a: https://bit.ly/trenkakames

 

Castellvell posa un trenet per assistir a la 4a Mostra de Maig de Cervesa Artesana

Un trenet turístic connectarà durant tot el dia Reus i Castellvell per tal de facilitar l’arribada a la MOMA. Foto: Cedida

Castellvell del Camp acollirà, el pròxim dissabte 18 de maig, la 4a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellvell del Camp.

Aquesta quarta edició de la mostra, que tindrà lloc a la Pista de Castellvell de les 11 del matí a la 1 de la matinada, presenta 10 elaboradors i hi haurà representades més de 50 referències de cerveses diferents. Un any més, també es presenta una nova edició limitada de L’Ermita, la cervesa artesana de Castellvell, que ha estat elaborada per l’Anjub Cerveses de Vinebre.

Una de les principals novetats de la MOMA d’enguany és que l’organització posarà a disposició del públic un trenet turístic que unirà durant tot el dia Reus i Castellvell i Castellvell i Reus. El trenet sortirà, a partir de les 10 h, des d’una parada situada a l’avinguda de Sant Jordi (davant del casal d’avis), que traslladarà a tothom que vulgui a Castellvell del Camp i, de tornada, també hi haurà el trenet fins a les 21 h. Els horaris seran: Reus-Castellvell (10h, 11h, 12h, 13h, 14h, 15h, 17:30h, 18:30h, 19:30h i 20:30h) i Castellvell-Reus (10:30h, 11:30h, 12:30h, 13:30h, 14:30h, 17h, 18h, 19h, 20h i 21h). El preu del bitllet serà d’un euro i per als menors de 5 anys serà gratuït. La baixada a Reus serà gratuïta amb el got de la MOMA.


Altres notícies:


La MOMA potencia un any més les activitats paral·leles. En aquesta edició no hi podran faltar el Concurs de Cornhole (17h) i el Concurs de Galets (18:30 h). Pel que fa a la música en directe, enguany s’aposta per tres esdeveniments musicals enlloc d’un concert final: H.O.T. Covers Band (versions Synthpop 80s’), a les 13h; el trio Canelita en Rama (rumba, Reus), a les 17h; i el DJ Alflafrench, a partir de les 23h. Durant tot el dia també hi haurà la presència de food trucks que oferiran una àmplia oferta gastronòmica, jocs tradicionals i alguna sorpresa més. Com l’any passat, també hi haurà un servei de canguratge.

Els cervesers participants i l’Ermita

Els deu cervesers presents a la mostra provenen de diverses procedències: Les Clandestines (Montferri), Rústika Bufona (Escaladei), Pyrene (Lo Grau), Cervesa Espiga (Sant Llorenç d’Hortons), La Calavera (Sant Joan de les Abadesses), Bierboi (Sant Boi de Llobregat), Reptilian (El Vendrell), Garage (Barcelona), 1312 (Montbrió del Camp) i La Renaixença (Santa Coloma de Queralt).

La nova cervesa artesana de Castellvell en edició limitada, Ermita. Foto: Cedida

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany també es presentarà Ermita, la cervesa artesana de Castellvell del Camp. La cervesa, d’edició limitada, es podrà adquirira a la mostra per un preu solidari de 3 euros, que aniran destinats a finalitats socials. La nova cervesa ha estat elaborada i envasada per l’Anjub Cerveses de Vinebre (Ribera d’Ebre)

L’ampolla, dissenyada per Juan Francisco Martín, està inspirada en un element emblemàtic del patrimoni de Castellvell, com és l’Ermita de Santa Anna. Pel que fa a les seves característiques, Ermita és una cervesa rossa, completament transparent i de color groc palla, que es caracteritza per la seva escuma esponjosa i de bombolla fina.

 

Cinquanta anys després, El Pinar podrà dir adéu a les torres elèctriques

La directora de l’ICAEN, Marta Morera, amb representants municipals de Reus i Castellvell i amb els dels veïns del Pinar. Foto: Cedida

La directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera, ha celebrat amb els representants dels ajuntaments de Reus i de Castellvell del Camp i amb els dels veïns de la urbanització El Pinar l’acord per al soterrament de la línia d’alta tensió que travessa aquesta zona urbana. En una reunió per abordar els detalls del projecte, Morera ha assegurat que “dimarts va ser un dia important pel Pinar, per Reus i per aquest Govern”. El soterrament de les línies elèctriques estarà enllestit en un termini màxim de cinc anys.

De fet, havia estat l’Ajuntament de Castellvell el que li va donar un nou impuls amb l’entrada del nou govern, en 2019.

El Consell Executiu va autoritzar dimarts l’ICAEN a atorgar 2,46 milions d’euros mitjançant una subvenció exclosa de concurrència a l’Ajuntament de Reus per tal d’abordar el projecte. L’actuació permetrà soterrar 1,43 quilòmetres de la línia de 110 kV Reus-Valls i Reus-Seròs al seu pas per la urbanització El Pinar i per una part del municipi de Castellvell, que compta amb un pressupost inicial de 4,3 milions d’euros. D’aquesta manera, s’eliminen els impactes urbanístic i paisatgístic d’aquesta infraestructura sobre aquesta trama urbana, i donarà l’oportunitat de recuperar espais per a la ciutadania.

Tot i que el Govern va aprovar aquest dimarts la subvenció de 2,46 milions d’euros, ara falta que els ajuntaments signin el conveni amb Endesa, qui executarà les obres. Des del consistori reusenc esperen arribar a un acord abans d’acabar l’any. Els veïns han celebrat que s’hagi reprès el projecte després de 50 anys de reivindicacions.


Altres notícies:


Morera ha recordat que “les infraestructures elèctriques són fonamentals per a materialitzar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i participatiu”, però ha insistit que s’han de fer bé. “Com a societat, hem de ser capaços d’arribar a un acord per fer instal·lacions de generació d’electricitat i línies elèctriques, i aconseguir que el seu impacte ambiental, paisatgístic i social sigui el mínim possible”. En aquest sentit, ha explicat que el Govern està treballant en l’elaboració del Pla Territorial Sectorial per al desenvolupament de les energies renovables (Plater), que ha de permetre avançar en aquesta línia i garantir l’equilibri i la cohesió territorial.

El soterrament de la línia elèctrica que travessa El Pinar ja havia estat prevista en un conveni signat entre l’ICAEN i l’Ajuntament de Reus l’any 2006. La manca d’un projecte tècnic va posposar la seva execució, i l’arribada de la crisi econòmica va fer que l’obra es desestimés. La voluntat del Govern per solucionar aquesta situació, sumada a la iniciativa de l’ajuntament de Reus per dotar-se d’un projecte tècnic viable, ha fet possible recuperar el compromís inicial que figurava en el conveni i l’aportació econòmica que hi estava prevista.

A més del cas de Reus, el Govern també va autoritzar dimarts que l’ICAEN atorgués dues subvencions excloses de concurrència als ajuntaments de Begues i de Rubí per dur a terme el desviament de línies elèctriques que travessen zones urbanes dels seus municipis.