.

.

TOTS 21

L’Amfiteatre romà es troba tancat per problemes estructurals. Foto: Roger Segura

L’Ajuntament de Tarragona ha demanat a la Generalitat poder disposar d’un impost turísitc propi de la ciutat, a banda de la recaptació de la taxa turística, de manera que servís per poder finançar el costós manteniment del patrimoni monumental de la ciutat, especialment el romà, que tans mals de cap provoca a l’equip de govern i també ho feia a l’anterior equip de govern socialista i popular. Aquest nou impost el recaptaria la ciutat al cent per cent, que el destinaria al patrimoni.

La consellera municipal de Turisme, Laira Castel, es va reunir fa uns mesos a tal efecte amb la cap d’Hisenda de la Generalitat ‘per plantejar-los l’especificitat de Tarragona’, ha dit a Tarragona21. ‘Barcelona té una carta específica que els permet tenir un impost, no una taxa. Nosaltres demanem el mateix perquè tenim un conjunt monumental que no és de l’Edat Mitjana, és de fa 2.000 anys, que costa més de mantenir i a més som davant del mar, amb els problemes que provoca la sal en la conservació dels monuments, que obliguen a actuacions més intensives’, ha afirmat Castel.

A més, Tarragona té un port ‘que creix en turisme de creuers, amb visites molt intensives, però tot i que tècnicament és viable fer un impost per al manteniment del patrimoni, el problema és que s’obriria la caixa dels trons, altres poblacions catalanes demanarien aquest impost’.

Així les coses, la Generalitat ha ofert l’alternativa d’aplicar una taxa als creuristes des del primer moment en què atraquen. Ara, els creuers que s’hi estan menys de 12 hores no paguen impost. La idea de la Generalitat és fer-ho extensiu als tres ports catalans amb creuers, Barcelona, Palamós i Tarragona, per no fer-se la competència entre ells.

La Generalitat recapta el 50 de la taxa turística. Tarragona rep de la taxa turística 500.000 euros. Castel reconeix que ‘és molt difícil gestionar una excepció per a Tarragona. Acceptem la taxa dels creueristes, però jo seguiré perseguint l’altra impost perquè seria el 100 per cent d’ingrés per a patrimoni. Podríem tenir tots els monuments oberts i endreçats’, ha assegurat en una entrevista a aquest digital.

A Nova York, al barri de Manhattan, pagues tres taxes, la de l’Estat de Nova York, la de la ciutat i la del Midtown. ‘Cada dia pagues cinc o sis euros i no deixen d’anar-hi turistes. La gent ho entén. És una manera també de regular-ho, en línia amb el turisme sostenible. A Tarragona tenim uns preus molt baixos per entrar als monuments, de dos o tres euros. És irrisori’.

J. Garcia