.

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

Aquest dimecres 1 de desembre es commemora el Dia Mundial contra la Sida i Tarragona s’hi suma amb diferents actes programats al voltant de la data i presentats aquest dimarts a l’Ajuntament. Enguany, el comunicat conjunt, al qual s’han adherit 130 entitats i que es llegirà el mateix 1 de desembre, recorda que fa quaranta anys que es van diagnosticar els primers casos d’una pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 79 milions de persones arreu del món.

Durant la presentació dels actes a Tarragona, la consellera de Salut Pública, Cinta Pastó, ha abordat la importància de “treballar conjuntament des de diferents àmbits, i no exclusivament des del sanitari, sinó també el social, l’emocional o el comunitari” i ha volgut posar en valor “el gran treball que es realitza a la ciutat i els recursos amb què compta la ciutadania per abordar el VIH, coordinats pel Grup de Treball de Salut Sexual i VIH/Sida de Tarragona”. La consellera ha volgut recordar que “encara avui, hem de continuar lluitant contra la discriminació i l’estigma que pateixen les persones amb VIH/sida a tot el món”. “Volem arribar el 2030 al 0-0-0: zero discriminació, zero noves infeccions i zero morts”, ha conclòs Pastó qui, al final de l’acte, ha avançat la lectura del manifest conjunt.

Catalunya ha assolit la fita 90-90-90 (que el 90% de les persones amb VIH estiguin diagnosticades, que el 90% de les persones diagnosticades entrin en tractament i que el 90% d’aquestes persones tingui una càrrega viral indetectable)

La consellera ha estat acompanyada per Conrad Casas, subdirector regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, qui ha explicat que Catalunya ha assolit la fita 90-90-90 (que el 90% de les persones amb VIH estiguin diagnosticades, que el 90% de les persones diagnosticades entrin en tractament i que el 90% d’aquestes persones tingui una càrrega viral indetectable) que marca ONUSIDA i com a partir d’ara s’ha d’arribar al repte 95-95-95 i ha remarcat “la importància de mantenir aquesta commemoració perquè la pandèmia de la sida no quedi amagada”.

Casas ha informat també de les dades al Camp de Tarragona el 2020, en què es van registrar 5 nous diagnòstics de VIH i 3 de sida, el que significa una disminució de casos respecte d’anys anteriors i una ruptura de la tendència a l’alça, tot i que, segons ha detallat, caldrà veure quina ha estat la influència de la Covid-19 en la detecció i diagnosi de les infeccions de tranmissió sexual, ja que paral·lelament s’ha identificat un increment de casos diagnosticats tardanament.

Finalment, Lluís Romero, coordinador del Grup de Treball de Salut Sexual i VIH/Sida de Tarragona, ha aportat les xifres del treball que es realitza en matèria proves ràpides, tallers, consultes i altres recursos que s’ofereixen a Tarragona i ha recordat la tasca d’aquest grup de treball, que dóna visibilitat als serveis i professionals que treballen dia a dia en l’àmbit del VIH/Sida i la Salut Sexual a la ciutat de Tarragona. Seguidament, ha desgranat els actes previstos per commemorar el Dia Mundial contra la SIDA, organitzats per aquest grup de treball, que coordina Assexora’Tgn amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona.

Entre els actes destaca ‘Juga contra la Sida’, del Servei de Salut de l’Oficina Jove del Tarragonès, una activitat de sensibilització envers el virus VIH i la malaltia de la sida adreçada a joves

Entre els diferents actes programats, destaca ‘Juga contra la Sida’, del Servei de Salut de l’Oficina Jove del Tarragonès, una activitat de sensibilització envers el virus VIH i la malaltia de la sida adreçada a joves que es durà a terme aquest mateix dimarts 30 de novembre. Mitjançant proves i jocs, les persones joves participants aniran descobrint diferents aspectes sobre la infecció, quines són les pràctiques de risc, la importància de fer-se la prova del VIH o les maneres de reduir l’estigma i la discriminació que encara avui hi ha al voltant de la infecció per VIH/sida. L’activitat es durà a terme de 17 a 19 h al Quiosquet de la Rambla (a l’alçada de la a la Rambla Nova, 84) i comptarà amb el suport d’estudiants del CFGS d’Animació Sociocultural de l’IES Vidal i Barraquer. Totes les persones que participin en els jocs rebran de regal material informatiu i preventiu.

El programa continuarà a la nit del mateix dia 30 de novembre, quan els edificis municipals s’il·luminaran de vermell per recordar la data

El programa continuarà a la nit del mateix dia 30 de novembre, quan els edificis municipals s’il·luminaran de vermell per recordar la data, mentre que per a l’1 de desembre hi ha previst un acte de sensibilització a la plaça Corsini de 10 a 13.30 h, amb carpes informatives i proves ràpides de detecció del VIH, en el transcurs del qual es llegirà el manifest unitari del Dia Mundial de la Sida. Finalment, per al 9 de desembre s’ha programat un webinar adreçat a professionals sociosanitaris que tindrà lloc de 13 a 14.30 h i en què s’oferirà informació actualitzada sobre els recursos existents a la ciutat.

El Grup de treball de Salut Sexual i VIH/Sida està coordinat per Assexora’Tgn (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona) amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona. El grup de treball està format per Creu Roja Tarragona, Creu Roja Joventut, Col·lectiu H2o LGBT del Camp de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII, Hospital Sant Pau i Santa Tecla, ASSIR-ICS Tarragona-Valls, CAS Drogodependències Tarragona, Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Col·legi Oficial d’Infermeria de Tarragona, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (Delegació Tarragona), Oficina Jove del Tarragonès, Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, Agència de la Salut Pública de Catalunya, Programa Salut i Escola, Departaments de Joventut, Salut, Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social i Polítiques d’Igualtat del Ajuntament de Tarragona, Gestió i Prestació de Serveis de la Salut i Assexora’Tgn.

Redacció