.

Imatge del local social de La Floresta corresponent a l’any 2018. La imatge prové d’una denuncia feta pel llavors PDeCat

Dos anys i mig després d’iniciar-se el debat en comissió on estaven representants tots els grups municipals, el ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest divendres amb el vot a favor de l’equip de govern i ECP i l’abstenció de la resta l’ordenança destinada a regular la concessió d’espais municipals a entitats i associacions de Tarragona. El nou text adapta el costum vigent fins ara, que segons el portaveu republicà, Xavi Puig, es fonamentava en “l’assignació digital, és a dir, a dit”, amb un cos normatiu amb criteris objectivables i que obliguen a fer-ne concurs públic. “Ens adaptem així a la llei de patrimoni de béns públics”, precisava el regidor del ram, Hermán Pinedo. “És un document que democratitza el que abans era simplement una concessió discrecional i arbitrària dels governs municipals”, afegia, “fent possible ara optimitzar recursos municipals possibilitats els usos compartits”.

La consellera de la CUP, Inés Solé, ha posat l’accent en “el trencament de dinàmiques clientelars” que suposa l’ordenança i la regidora d’ECP, Carla Aguilar-Cunill, posava en relleu la “transparència” que suposa tenir clares les regles del joc. Ara bé, des del PSC Mario Soler ha considerat que “l’ordenança neix coixa” perquè no s’ha avaluat la inversió necessària per arreglar uns locals que en la seva majoria es troben en mal estat i que obliga a les entitats a “buscar-se la vida” per fer-se càrrec de les obres d’arranjament.

La seva intervenció ha encès guspires. Pinedo li ha retret als socialistes “els 12 anys que han estat al govern deixant que els locals estiguin fets un desastre i sense haver-se preocupat per regular-los” i la consellera de Junts, Elvira Vidal, ha posat la situació blanc sobre negre. “No pot ser que hi hagi 4 locals cedits a una mateixa entitat ni que una associació del tercer sector es vegi obligada a fer teràpia a la barra d’un bar”. Alhora també ha lamentat que una part dels locals cedits “tinguin goteres, les portes no es tanquin, no s’hagi fet cap pla per instaurar mesures d’estalvi energètic ni per facilitar-ne l’accés a persones amb mobilitat reduïda. Davant de totes aquestes deficiències, com podem demanar un aval en forma de fiança a les entitats, o com feia l’anterior govern, reclamar-los llicències d’obres i d’activitat? I això a associacions que ens treuen les castanyes del foc”.

Finalment, el republicà Xavi Puig ha demanat “separar els dos temes. Hem portat aquest primer punt a aprovació perquè és el més ràpid d’aconseguir” primant, així, el criteri “d’eficiència. Elaborar un pla d’inversions als locals municipals cedits no és fàcil. Però en tot cas són dos problemes que vostès es van quedar mirant. No caiguem en el cinisme”, etzibava.

J.S.