.

D’esquerra a dreta: Mònica Borrell, directora del MNAT; Marc Francesch, vicepresident de l’Agrupació de Càmpings de Tarragona ciutat; Agustí Peyra, president de l’Agrupació de Càmpings de Tarragona ciutat; Begoña Floria, tinent d’alcalde; M. Glòria Olivé, directora de CaixaForum Tarragona; Mateu Montserrat, diputat de la Diputació de Tarragona i Magí Seritjol, director del Festival .

Tarraco Viva celebrarà els seus vint anys de vida fent costat als Jocs Mediterranis, dels quals en complementarà el seu programa cultural. Amb més de mil participants en els diferents grups de recreació històrica i amb un pressupost de 340.000 euros (270.000 dels quals provenen de l’Ajuntament i la resta de la Diputació i d’aportacions en espècies provinents del sector privat), l’edició d’enguany girarà al voltant de l’esport i la cultura al món clàssic. Els números parlen de 450 actes per part de 30 entitats culturals que omplen els 15 dies de festival (del 13 al 27 de maig). També de la col·laboració de la implicació de diverses poblacions del territori, com Constantí, seu d’una de les novetats en acollir una recreació sobre com era una cacera al Baix Imperi. La vil·la romana de Centcelles en serà l’escenari amb l’ajut del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, en un intent de rememorar l’impressionant mosaic que atresora. A aquesta localitat se li suma Altafulla, Cambrils, Falset i Vila-rodona.

El cartell d’enguany.

Aquesta “meravellosa aventura”, tal com l’ha definit la tinent d’alcalde de Patrimoni, Begoña Floria, incorporarà per primer cop en la seva història un espectacle inaugural. Segons explicava el director del Festival, Magí Seritjol, el tret de sortida de Tarraco Viva serà el dia 13 de maig a l’Amfiteatre amb la celebració d’una recreació històrica: Els Jocs de Nemea que juntament amb els Jocs Olímpics, els Pítics i els Ístmics formaven les competicions principals dels Jocs Panhel·lèniques, els més importants del món antic. Els ressons d’aquesta edició arribaran també a Madrid, on els dies 13 i 14 el festival farà una presentació especial al Museu Arqueològic Nacional (amb la recreació ‘Voteu-me com alcalde’ oberta al públic). Un nou aliat que s’encarregarà, també de difondre l’esdeveniment entre els membres del seu banc de dades. “Feia dos anys que hi anavem al darrere, però no volíem fer-ho de qualsevol manera”, explicava Floria, que es fixava com a proper pas fer al mateix al Museu Arqueològic de Catalunya a la demarcació de Barcelona”. Un exercici semàntic per reivindicar que la seu nacional d’aquest equipament estigui fixada a Tarragona.

La dona també tindrà un paper destacat en aquesta edició amb la presentació de figures femenines destacades i també amb l’explicació de la seva vinculació en diferents àmbits, tal com ha explicat Seritjol “les activitats al voltant de la dona aniran prenent més protagonisme en properes edicions, ja que cada cop existeixen més estudis sobre la seva importància en el món clàssic i des del Festival volem posar-la en valor”.

‘Veïns de Roma’ és una de les activitats pensades pels veïns de Tarragona, que compta amb la col·laboració de la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona i que l’any passat hi van participar prop d’un miler de veïns. Aquest any  i amb un nou format es vol arribar a molta més gent, recreant enterament un carrer romà on els espectadors podran comparar la vida diària dels veïns d’una ciutat romana amb les actuals. L’activitat tindrà una versió nocturna per conèixer la nit a Roma que era el moment dels marginats, pobres, delinqüents i prostitutes.

Una de les principals novetats serà ‘Racons amb història’, una nova activitat que presentarà petites històries del món antic en petits espais, racons, relacionats amb el patrimoni històric. Són petites històries, variades, diferents per gaudir com a pinzellades del que ha estat la Història en majúscules.