.

La regidora de Festes amb el cap tècnic, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament de Tarragona

Aquest matí s’ha presentat el programa d’actes de Santa Tecla d’aquest any. Els carrers i places de la ciutat s’ompliran d’activitats del 14 al 24 de setembre amb les propostes d’entitats i creadors locals, juntament amb els actes més tradicionals i les propostes més festives amb les revetlles i el macroconcert. Tal com ja es va iniciar l’any passat amb l’esperit de conviure festa i descans, s’han empres un seguit d’accions que han permès obrir nous espais de la festa i garantir la convivència, al mateix temps, que es manté l’essència festiva al centre de la ciutat, fàcilment accessible a peu. En total seran 480 actes asmb un pressupost de 400.000 euros, dels quals 300.000 són aportació directe de l’Ajuntament i la resta corresponen a patrocinis. La regidora de Festes, Begoña Floria, acompanyada del cap tècnic Xavier González, han destacat la voluntat de “creixement” d’una festa que ja està a tocar.

Així, l’acabada d’estrenar Anella Mediterrània es convertirà en l’escenari del gran concert popular que aquest any amb un esperit revival anirà a càrrec de El último tributo i la Orquestra Mondragón, quan es compleixen 25 anys de la seva primera actuació per les festes de Santa Tecla i que ha estat escollida perquè encaixa, segons González, en “l’esperit revival” que sembla estar de moda. Floria ha avançat que aquesta “descentralització” del concert està “tècnicament molt estudiada” però que la seva continuïtat dependrà d’una “avaluació” posterior d’altres aspectes, com per exemple la mobilitat. En aquest sentit ha afirmat que des de l’EMT s’està treballant en la millor manera de garantir una bona connexió amb la resta de la ciutat com alternativa viable al vehicle privat, i l’aposta passaria per la creació d’autobusos llançadera des de diferents punts de la ciutat.

La música estarà present durant els 10 dies de festa que portaran a la ciutat els concerts de Joan Reig, Kepa Junkera, el Niño de la Hipoteca, a més de les revetlles i les propostes musicals de la Capsa de Música amb la semifinal del concurs Sona9 i, un any més, La Terrasseta als jardins de Saavedra on hi haurà Oscárboles o els Harrison Ford Fiesta, entre d’altres.

El Mercat Central es consolida com un espai de la festa, tant a l’interior com a l’exterior. La Plaça Friki s’instal·larà tots els vespres del 15 al 16 de setembre a l’exterior de l’equipament, a més, se celebrarà la Nit de Tastos el dia 15 de setembre on tots els paradistes oferiran degustacions a preus populars. Aquest any, es recupera la plaça dels Sedassos com a punt de trobada per gaudir dels balls de gralles infantils, el concert de gralles i la representació del ball parlat d’en Serrallonga, Pastorets i Gitanes.

Imatge de la regidora de Festes amb els representants de les entitats que han assistit aquest matí a la roda de premsa de presentació de lprograma. Foto: Ajuntament de Tarragona

La Santa Tecla més tradicional

Com a principal novetat de la festa més tradicional, aquest any s’estrena un nou ball parlat “Ball parlat de la Sebastiana del Castillo”. La ciutat recupera de manera actualitzada i amb voluntat de continuïtat aquest ball parlat. Se n’ha fet càrrec l’Associació Mulassa de Tarragona a partir del text original recuperat, eina imprescindible que ha marcat nous camins escènics adreçats a actualitzar la vigència i l’actualitat dels balls parlats del Camp de Tarragona. Tal com ha explicat González, “no formarà part dels actes itinerants del Seguici Popular perquè se li ha intentat donar un aire més teatral, en un format similar al de Dames i Vells”.

La representació es durà a terme el dia 18 a les 20.00 hores a la plaça de les Cols. El que es podrà veure és un “muntatge complexe (d’entre 30 i 35 minuts) tant en l’àmbit escènic com musical i interpretatiu”. Hi formaran part entre 10 i 12 actors principals i una vintena d’acompanyants, en un esforç que “ha estat aprofitat per la Mulassa per ampliar la base de la seva entitat”. Eñ ball constàra d’una part fixa que servirà d’introducció dels personatges i una de variable cada any destinada a fer una radiografia satírica de la realitat política i social de Tarragona i del país.

Molts elements del Seguici estan d’aniversari. El Ball de Bastons celebra els seus 365 anys i ho farà estrenant vestuari, recuperant la imatge dels vestits tradicionals tarragonins. El Ball de Diables en celebra 35 i, entre d’altres actes, faran una cercavila commemorativa i encesa final.

Els Xiquets del Serrallo celebraran els seus 30 anys i faran un homenatge al Perpetuador que aquest any és el casteller històric Josep Ramon Tules ‘Pitu Mosquits’. D’altres que estan d’aniversari són la Víbria i la Banda Unió Musical que celebraran els 25 anys i el Lleonet farà un brindis d’aniversari pels seus 15 anys.

Cartell de l’edició d’enguany de Santa Tecla. Foto: Ajuntament de Tarragona

Bito Fuster, pregonera de Santa Tecla

El Pregó d’enguany va a càrrec de Maria Teresa Fuster Amades, coneguda com a Bito Fuster. Aquesta esportista tarragonina es va iniciar en la gimnàstica rítmica al Club Gimnàstic de Tarragona. Entre 1988 i 1992 va obtenir nombrosos campionats, i és una de les gimnastes amb més medalles de la història de la gimnàstica rítmica espanyola i va participar en la redacció de la proposta tècnica de la candidatura de Tarragona com a organitzadora dels Jocs Mediterranis 2018, dels quals ha estat responsable esportiva.

Gots reutilitzables: Només 3 locals sancionats durant Sant Magí

D’altra banda, Floria ha entrat a preguntes dels periodistes en el debat sobre el grau d’acceptació dels gots reutilitzables per part dels establiments. La “prova de foc” d’aquesta decisió “modèlica i pionera a Espanya, i crec que fins i tot a Europa”, ha estat Sant Magí. “Vam fer una primera campanya d’avís del 13 al 16 d’agost i una altra ja de control del 17 al 19. I dels prop de 50 establiments oberts durant les festes, només tres van acabar sent sancionats”, explicava Floria. “Podem parlar dun èxit molt alt tant en la valoració de la iniciativa com en el grau de compliment. I cal tenir en compte que sense realitzar una campanya intensiva, moltes entitats per pròpia iniciativa han creat el seu propi got, fins al punt que ja hi ha gent que en practica el col·lecionisme”, afegia.