.

Juárez acompanyat de diferents autoritats durant la reunió | Foto: Tarragona21

Juárez acompanyat de diferents autoritats durant la reunió | Foto: Tarragona21

Ha estat necessari que una persona mori perquè el servei d’Hemodinàmica a Tarragona arribi a ser trending toppic a l’agenda política i mediàtica. Aquest matí, un grup de polítics i entitats de Tarragona s’ha reunit a la seu de Mare Terra Fundació Mediterrània per trobar solucions i sumar forces a l’hora de reivindicar l’ampliació a 24 hores de l’horari de la Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona; servei que actualment només està disponible des de les 8 hores del matí fins a les 20 hores del vespre.

A la reunió hi han assistint el president de la Fundació Mediterrània, Ángel Juárez; i militants i representants i dels grups polítics tarragonins: Javier Villamayor, del PSC; Arga Sentís i Hortènsia Grau, d’ICV-EUiA; Jordi Roca, del PP; Pau Ricomà, d’ERC; el recentment escollit Toni Carmona, per Podem Tarragona; o l’Emili Rivelles, d’Ara Tarragona. Malgrat la invitació, a la reunió no ha assistit cap membre de Convergència i Unió de Tarragona.

Ángel Juárez atenent als mitjans de comunicació | Foto: Tarragona21

Ángel Juárez atenent als mitjans de comunicació | Foto: Tarragona21

El president de la Fundació Mediterrània, Ángel Juárez, reclama l’ampliació a 24 hores del servei i que el govern de la Generalitat se solidaritzi amb la resta del país ja que “no pot ser que tingui 5 serveis d’urgències 24 hores i aquí no en tinguem cap”. Amb la reunió d’avui, Juárez ha afirmat que “el més probable és que surtin peticions de dimissió si no ens donen una data concreta per l’ampliació”.

D’aquesta manera, l’Ángel Juárez ha dit que no descarten participar a actes i manifestacions en favor de l’ampliació horària com la del proper dissabte 17 de gener.

El farmacèutic mort era del barri de Torreforta, farmàcia propera a la seu de la Fundació Mediterrània. Segons Juárez “ha estat necessari la mort de persones perquè al final ens plantem i diguem que ja n’hi ha prou”, reiterant que ja no donaran més termini d’actuació.

El tinent d alcalde de Serveis a la Persona, Javier VIllamayor, davant de la Fundació |Foto: Tarragona21

El tinent d alcalde de Serveis a la Persona, Javier VIllamayor, davant de la Fundació |Foto: Tarragona21

El tinent d’alcalde de Serveis a la Persona de Tarragona, Javier Villamayor, també ha reclamat “la imminència de l’obertura 24 hores” i que, a partir d’ara, en aquest tipus de decisions l’Ajuntament ha de tenir més capacitat de reacció i actuació.

Villamayor ha anunciat que s’estan activant els dispositius necessaris, tant en clau local com en clau de partit, per canviar aquesta situació: presentar una moció al proper plenari de Tarragona, fer preguntes en seu parlamentària demanant la compareixença del conseller de Salut i estar en contacte amb els responsables territorials de Salut “perquè ens confirmin quan aquests compromisos es faran efectius i una concreció de dates per com i quans els habitants de la província de Tarragona podran gaudir d’aquest servei”.

Metges de Catalunya demana revisar el codi d’infart

Paral·lelament, Metges de Catalunya (MC) també s’ha posat ferma en l’assumpte i reclama al Departament de Salut que revisi el Codi Infart dissenyat l’any 2007 “per estendre a tot el territori l’angioplàstia primària com a procediment terapèutic principal que cal practicar dins dels primers 90 minuts des del diagnòstic d’un infart agut de miocardi”, circumstància que requereix d’unitats hospitalàries d’hemodinàmica “obertes les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”.

El sindicat considera “imprescindible” reordenar l’oferta horària dels deu hospitals de referència del Codi Infart per poder obrir “permanentment” els seus serveis d’hemodinàmica, ja que actualment només ho fan sis centres, tots ubicats a l’àrea metropolitana de Barcelona: Clínic, Bellvitge, Vall d’Hebron, Sant Pau, Germans Trias i Pujol i Hospital del Mar. La resta, Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida i Josep Trueta de Girona, solament tenen capacitat per realitzar l’angioplàstia primària de dilluns a diumenge, des de les 8.00 fins a les 20.00 hores, mentre que la Unitat d’Hemodinàmica de la Mútua de Terrassa està oberta 12 hores, de dilluns a divendres.

MC creu que les dimensions territorials de Catalunya i el seu potencial econòmic “fan viable el poder disposar d’unitats d’hemodinàmica obertes les 24 hores del dia durant tot l’any”, per tal d’ampliar a tota la població l’angioplàstia primària i evitar les zones fosques definides en el Codi Infart com a “àrees d’angioplàstia de rescat”, on s’aplica el tractament de fibrinolisi extrahospitalària al domicili o a l’ambulància. Per al sindicat, l’alternativa terapèutica de fibrinolisi i angioplàstia de rescat “només s’hauria de justificar per motius clínics del pacient infartat i no pas per qüestions territorials o d’horaris”.

AnnaMG