.

Tres plafons interpretatius a la presa de Repsol al Catllar han donat contingut a un mirador privilegiat de l’espai natural del Riu Gaià, que forma part de la Xarxa Natura 2000 i està catalogat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona Especial de Conservació (ZEC) de les seves espècies i hàbitats. La presa té uns 130 metres d’alçada, però les filtracions fan que no s’hagi omplert mai per sobre dels 110 metres. L’aigua de l’embassament s’utilitza pels processos industrials de la companyia.

Aquesta actuació farà més visible del pla de la companyia per millorar la biodiversitat de les 500 hectàrees d’aquest espai que tenen en propietat, i que transcorren pels termes del Catllar, Vilabella, Renau i Vespella de Gaià. El Pla d’Acció per a la Biodiversitat (PAB) és un treball que la consultoria Limonium i la Fundació Acció Natura van començar a redactar fa cinc anys. Des de 2015 s’han començat a executar les primeres accions, que han involucrat les associacions Aurora i La Sínia, el Gepec, i voluntaris de la Fundació Repsol.

74 espècies d’aus, entre elles l’àguila cuabarrada

S’ha fet un seguiment de les aus de la zona, en què s’han trobat 74 espècies, una diversitat notable per un espai de terra baixa proper a àrees urbanísticament desenvolupades. Entre aquestes aus hi ha una parella d’àguila cuabarrada que hi hiverna i nidifica. Aquesta espècie protegida utilitza espais de conreu abandonats de la zona com a territoris de caça. Amb la col·laboració d’Aurora, entitat d’inserció social, s’està desbrossant aquestes àrees per facilitar-los la caça, reduint al mateix temps el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, s’està construint una torre de nidificació d’aus al terme de Renau, perquè altres espècies descobertes com el mussol, el xoriguer, el gaig blau o la gralla tinguin un espai on nidificar. L’entorn natural careix dels que utilitzen habitualment: arbres madurs amb forats o estructures construïdes.

Un seguiment de les papallones diürnes realitzat a la zona hi ha permès trobar 359 exemplars de 24 espècies diferents. Una altra actuació és la col·locació de refugis per ratpenats a la presa, en construccions auxiliars, i en alguns arbres de la zona. L’any que ve es valorarà l’èxit dels refugis, que també serviran per estudiar la distribució de ratpenats a la zona. Per últim, amb l’ajuda de l’associació La Sínia s’ha fet a l’embassament una campanya de captura de tortugues de Florida, espècie invasora.

76.100 euros invertits, i 20.400 més el 2017

De cara al 2017, es construiran clapers per afavorir la població de conills silvestres i facilitar així la caça de l’àguila cuabarrada, es faran més seguiments de les aus, papallones i ratpenats de la zona, i s’actuarà sobre una zona de pineda de pi blanc amb alt risc d’incendi forestal i estratègica per combatre’ls. En total, Repsol ha invertit 76.100 euros en el pla, i preveu invertir-ne 20.400 més el 2017.

El pla va començar arran de les queixes de grups ecologistes perquè no s’estava aprofitant el potencial biològic de la zona. “A vegades ha de venir algú de fora perquè t’obri els ulls i et faci veure el que tens”, afirma Josep Bertran, responsable de comunicació de Repsol. “El que vam fer és assumir les reclamacions de les entitats ecologistes, per fer-nos-la nostra i dur a terme aquesta acció de responsabilitat social corporativa territorial, que no és massa freqüent en aquest país”, afirma El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font.