TOTS 21

Pablo Muñoz, director del col.legi Sant Pau de Tarragona. Foto: Cedida

Les escoles concertades de Tarragona pateixen especialment la crisi sanitària del coronavirus no només en el dia a dia laboral, sinó perquè una font destacada dels seus ingresos prové dels pares i de els mares dels alumnes. Pablo Muñoz, director de l’històric col.legi Sant Pau de Tarragona, aborda en aquests entrevista amb Tarragona21 la situació del centre.

En quina situació econòmica es troba l’escola arran de la paralització econòmica degut a les mesures derivades de l’estat d’alarma? I especialment, quin futur econòmic es preveu pels propers mesos? En quins escenaris treballen?

La situació econòmica deixa l’escola concertada general en una situació de vulnerabilitat… l’infrafinançament que patim, ara es fa més palès que mai. Totes les escoles hem intentat ajustar quotes a les famílies, cadascú en la mesura de les nostres possibilitats, liquiditat i tresoreria de centre. Ara mateix treballem en un escenari incert, el departament d’administració de l’escola treballa en diferents escenaris de liquiditat i tresoreria. El fet que el Departament hagi anunciat que ens farà el pagament de l’endarreriment de concert ens dona oxigen per afrontar millor la situació futura.

Les escoles cristianes de Catalunya han demanat ajut governamental pel temor a l’impagament de quotes per part dels pares que es troben en situació delicada. Hi ha impagament o es preveu que en pugui haver a la seva escola?

Cada família és un món, algunes estan molt afectades, com el cas dels autònoms i d’altres nom (aquells qui són funcionaris…) i en general tothom que pugui treballar a distància i no li hagin fet un ERTO. La nostra escola, i em consta que la resta de concertada, és molt sensible a les dificultats de les seves famílies, i totes aquelles que ens contacten amb problemes derivats de la pandèmia i la situació econòmica que tenen, els intentem ajudar i donar solucions per a poder passar el mal tràngol que estan vivint. El fet que ara el Departament ens ingressi el mòdul del concert pendent ens ajudarà a nosaltres com a centre i, evidentment a les famílies com a beneficiaries directes de l’educació al centre.

Han arbitrat algunes mesures per pal.liar les depeses als pares? S’han adreçat a vostès pares i mares exposant peticions d’aquesta mena?

Com li deia, mai deixarem una família sense atendre i ajudar-la en tots els sentits. Hem fet mesures universals d’ajustament d’alguns serveis i quotes, però també fem mesures particulars, perquè certament cada família té una peculiaritat i una dificultat diferent en molts casos. Creiem que sempre es poden trobar solucions a les situacions de dificultat, l’escola està per ajudar en la crisi. Ningú volia això, i docents, personal d’administració i el centre en el seu conjunt, lluitem per donar el millor de nosaltres mateixos pels nostres alumnes i les famílies que confien en l’escola.

Jaume Garcia