.

Els consellers de Tarragona Sonia Orts i José Luís Calderón, durant la roda de premsa on van anunciar que deixaven Ciutadans el passat 9 de febrer. Foto. ACN

El primer plenari de l’ajuntament de Tarragona després del 14-F s’ha iniciat amb un debat cru, per molt que fos telemàtic, que han tingut l’origen en el cessament de Sonia Orts de totes les juntes de les empreses municipals i el nomenament al seu lloc de la seva substituta al grup municipal de Ciutadans, Lorena de la Fuente. Una decisió presa en aplicació de la Llei contra el Transfuguisme un cop Orts i José Luis Calderón anunciessin la setmana passada, i en plena campanya, abandonar el partit taronja i passar a ser no adscrits.

Orts ha acusat l’alcalde, Pau Ricomà, de voler deixar-la «a l’atur» per retirar-li la condició de dedicació exclusiva a la d’assistència, fet que empitjora les seves condicions anteriors. Alhora ha reclamat que se li habiliti un espai per poder treballar dins de l’ajuntament. Per la seva banda, des del PSC s’ha aprofitat el debat per mostrar de nou el seu desacord amb el repartiment de representants als consells d’aministració, vinculant, de pas, la condició de fugats i expulsats que s’apliquen a Orts i Calderón amb la d’Hermán Pinedo i Dídac Nadal.

Ricomà, amb la interpretació jurídica del secretari municipal del pacte com argument segons la qual els partits que han patit el transfuguisme han de mantenir els seus drets de representació als consells guanyats prèviament a les urnes, ha defensat l’aplicació estricta del seu articulat i ha deixat anar que «no podem saltar-nos el pacte quan no ens interessa». De la mateixa manera ha recordat que el seient que encara resta pendent d’ocupar als consells està reservat per als representants dels treballadors municipals un cop quedi regulada la seva incorporació i ha etzibat al PSC que la relació de llocs a les empreses municipals «era molt més desproporcionada» quan els socialistes depenien dels vots de PP i Unió per mantenir-se al govern.

J.S.