.

(Galeria d’imatges al final de la notícia)

La inauguració aquest divendres de la Fira Cullerada de Mont-roig del Camp ha donat el tret de sortida a tres dies d’intensa activitat i bon regust de boca. El recinte fa d’aixopluc a “una vintena d’estands, amb 30 empreses col·laboradores que ofereixen alimentació de qualitat, centrat en producte de proximitat i en bona part també ecològic”, explica el cap de Turisme, Impuls Econòmic i Ocupació de l’Ajuntament, Carles Sanz. “Aquesta és la segona edició d’aquest format de fira, amb casetes de fusta individualitzades i un disseny pensat per facilitar la mobilitat dels visitants”. La intenció és “cuidar els detalls” de l’hereva -en format especialitzat- de l’anterior fira multisectorial de la localitat. Fins al punt d’oferir “opcions de quedar-se fins a les 12 de la nit gaudint dels productes elaborats per quatre locals que ofereixen tapes” a dos euros la ració.

Entre aquests darrers establiments es troba el restaurant de Mont-roig de l’Olga, ‘El Pati de la Granota’, que ‘marida’ per a l’ocasió amb l’empresa de la mateixa localitat ‘Cuits’, del Xavi. “Som l’única empresa que elabora calçots en conserva del món”, afirma aquest emprenedor “de metro zero més que no pas de quilòmetre zero” guanyador l’any passat de l’embalatge més creatiu al Fòrum Gastronòmic de Barcelona (sala i calçots en pots de vidre dins d’un embolcall en cremallera que esdevé finalment un pitet per no tacar-se). Per la fira ha unit esforços amb l’Olga, propietària d’un restaurant que destaca per la “diferència. Fem una cuina en fred i de qualitat com l’amanida de llenties que certifica que no pas per menjar fred t’has de quedar amb gana”.

Prop seu es troben el Jordi i el Francesc, de ‘La Cervesera del Poblenou’. La seva és una aposta per “per la cervesa artesana i ecològica. Dins de la ciutat de Barcelona som el primer obrador amb certificació ecològica”, explica el primer. Amb una gamma d’entre vuit i deu cerveses de 4,5 graus fins a 8, reconeix que “hi ha altres gustos i aromes. Però el producte artesà que fem és local i de proximitat, i ha vingut a quedar-se”. La seva presència a Mont-roig obeeix a una voluntat “d’obrir mercat perquè fins ara la nostra distribució està centrada a Barcelona. I creiem que posicionar-nos aquí ens pot funcionar molt bé”.

En la mateixa línia es manifesta Joan, un olotí responsable de l’empresa ‘Artesans de l’Abel’. Ell és un veterà de la fira i ofereix la possibilitat “que la gent pugui gaudir de productes de qualitat i de sabors que no es troben als supermercats”. Els fuets, xoriços picants, llom casolà i la llonganissa d’Olot ho certifiquen. En aquest darrer cas literalment, perquè va ser certificada com la millor llonganissa de l’any passat a la Fira de Manlleu.

L’Elena, per la seva banda, és la responsable de l’estand ‘Amandana Altafulla’. “L’organització és molt bona i la ubicació ha estat ben escollida, amb unes casetes de fusta molt maques”. La seva especialitat són “les macedònies i ‘pinxitos’ de fruita, així com els Mojitos i Caipirinhes segons la recepta original i sense afegits”.

El Josep Maria, de la ‘Casa Sayos’ i procedent de Berga, ja és un veterà i mostra amb satisfacció els seus “embotits naturals elaborats amb el mateix procés dels anys 40 del segle passat”. És dels que creu que “l’escenari té bons actors” perquè “aquesta fira l’hem dignificada pocs paradistes però molt ben triats d’acord amb la seva qualitat”. Una opinió compartida per Joan, un dels responsables de la cooperativa ‘Más Queseros’ de la Garrotxa i que elabora i ven “un dels tres formatges més antics que es coneixen, el Cantal, que es remunta a 2.100 anys d’antiguitat i originari de l’Alvèrnia francesa”. La seva oferta és ecològica i variada, amb gustos “per a tots els públics”, com els que divendres a la tarda començaven ja a omplir una cita que guanya pes dins del calendari territorial.

(Per veure la programació completa de la fira, clica aquí)