.

Mary Josephine Nash, historiadora de les dones, durant la seva discurs d’investidura.

“Em sorprèn la paradoxa que es dóna entre els avenços legals en els drets de les dones i la pervivència de pràctiques discriminatòries, conductes vexatòries, assetjaments, abusos sexuals i violència masclista”, ha dit Mary Josephine Nash, historiadora de les dones, durant la seva discurs d’investidura avui com a doctora honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili. “Detectar i analitzar el funcionament històric de les desigualtats és tasca de la historiografia i el feminisme acadèmic ha continuat perquè constitueix una eina efectiva per identificar les diferents capes de la construcció històrica de les desigualtats persistents, i les lògiques que justifiquen la continuïtat de bretxes laborals, polítiques, socials i culturals “.

L’acte d’investidura al Paranimf de la Universitat s’ha celebrat després de la vaga i de les grans manifestacions a Catalunya ia Espanya d’ahir dia 8 de març pels drets de les dones. La padrina de la doctoranda, la catedràtica d’Història Contemporània de la URV Montserrat Duch, durant la presentació dels mèrits de Mary Nash, ha qualificat el dia d’ahir de “fita històrica per a la igualtat de gènere”.

La nova doctora honoris causa, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona (UB), universitat on va estudiar i ha realitzat la seva trajectòria acadèmica, ha recordat durant la seva intervenció el rebuig contundent durant les primeres dècades de la seva carrera a la noció d’història de les dones , que ella ja havia forjat, i al seu legitimitat acadèmica com a objecte d’estudi històric. La majoria d’historiadors de renom i fins i tot els progressistes avalaven un cànon historiogràfic que proclamava el masculí com a norma universal i relegava les dones als marges de la història.

Nascuda a Irlanda el 1947, Mary Nash es va formar a les universitats de Cork, Torí i Barcelona, i ha estat catedràtica d’Història Contemporània a la UB de 1991 a 2018. En arribar a Catalunya el 1968, durant la dictadura de Franco, es va apassionar amb el descobriment del paper de les dones en la II República i durant la Guerra Civil, tema de la seva tesi doctoral, i des de llavors la història de les dones es va convertir en la causa de la seva vida professional. A inicis dels anys 70 va iniciar l’assignatura sobre història de les dones a la UB, la primera institució docent a Espanya en incorporar-la.

Com ha destacat Montserrat Duch, el seu llibre Dones del món, que és una visió global sobre els moviments de les dones en la contemporaneïtat en la lluita per la conquesta dels seus drets, “explora dinàmiques tan diverses com les lluites col·lectives per la ciutadania, el sufragisme, el feminisme, el pacifisme, la reforma sexual, la resistència anticolonial, l’alliberament de les dones, la mobilització contra les dictadures polítiques, els feminismes de la transició hispànica i les propostes de les minories ètniques i de les dones en països colonitzats”. Des de fa vint anys és la directora del grup de recerca consolidat Multiculturalisme i gènere. La seva producció intel·lectual suma 259 articles i llibres. Mary Nash ha estat la principal introductora dels estudis de dones i gènere a la universitat espanyola.

El rector de la URV Josep Anton Ferré, en el discurs de benvinguda a la nova doctora, ha manifestat que la Universitat se sent compromesa en fer efectiva la igualtat de gènere i en la investigació crítica. La seva incorporació com a membre de la comunitat honra la URV, i li marca el camí per arribar “al que volem ser”. A la taula de l’acte l’acompanyaven el president del Consell Social, Josep Pedrerol, i el secretari general de la Universitat, Esteve Bosch.

La investidura de Mary Nash, impulsada pel Departament d’Història i Història de l’Art i per la Facultat de Lletres de la URV, forma part de la XI Setmana de la Igualtat de la URV.