.

María José Figueres, rectora de la URV. Foto: Cedida

La Universitat Rovira i Virgili està vivint l’impacte del coronavirus amb una seriosa preocupació econòmica per la pèrdua d’ingressos que li suposa les despeses inesperades, la reducció d’ingressos i la falta de reacció del Govern de la Generalitat a les seves peticions i a les del conjunt de les vuit universitats públiques de Catalunya, agrupades en una associació que presideix la seva rectora. En el cantó positiu, la URV ha descobert un valuós potencial entre els seus alumnes que formen la primera fila de la batalla contra el coronavirus, a la vegada que té equips investigadors en la pandèmia. Tarragona21 ha entrevistat la rectora, María José Figueras.

Com s’està vivint la pandèmia a la Universitat Rovira i Virgili? Què està representant per la universitat, en el dia a dia?

L’impacte ha estat brutal. De ser una universitat presencial ens hem hagut de convertir en una universitat a distància. Sortosament, tenim molt bons equips professionals, amb el servei de recursos educatius, informàtics, amb plataformes on ja treballàvem on line amb els estudiants. Fins ara, el grau d’implicació en la feina on line depenia de cada assignatura, de cada professor.

S’ha fet una transformació digital

Des del moment del confinament, que va ser per nosaltres un divendres, hi hagué un moviment continu en preparació de cursos de formació perquè tots aquells que no sabien fer classes a distància puguessin conèixer-ho. La primera setmana es van activar 18 cursos en els que hi van participar 1.046 docents. Oscil.la entre 800 i els mil els docents que s’hi connecten, i entre 8.000 i 9.000 les connexions úniques entre l’alumnat. I veiem com va a l’alça entre els estudiants perquè estan preparant l’avaluació.

Tot això s’ha fet amb l’esforç del professorat, el personal d’administració i serveis, de recursos educatius, el servei d’informàtica,  l’i-Center, el Centre de formació permanent i tot l’equip de professors. Alguns s’han hagut d’adaptar. Teníem limitacions tècniques i personals. Aquí és on hem de tenir molta cura, no tothom viu les mateixes circumstàncies. No tothom té una habitació on poder-se tancar per estudiar, n’hi ha que tenen criatures que corren per la casa o comparteixen l’ordinador amb la parella que fa teletreball. Això passa amb els professors. I tenim casos més greus, com haver de tenir cura de familiars malalts o de gent confinada.

Hi ha alumnes que els han demanat ajuda?

Set estudiants ens han demanat ordinadors, vuit han demanat targetes SIM i hem comprat 200 ordinadors necessaris per afrontar problemes de tipus de connexió. Ho hem fet arribar per missatgeria. Al personal d’administració i de serveis els hem lliurat 13 odinadors, i al professorat, tres. Hem organitzat desviaments de línies, accés a software i tenim 628 persones teletreballant, el que suposa gairebé el 90% del personal. Agraïm la gran dedicació del personal per superar aquesta crisi, hem hagut d’habilitar cursos per gestionar l’estrés, fer suport psicològic als estudiants perquè tothom ha patit pèrdues, de familiars o d’amics. Hi ha estudiants que treballen en aquests sectors socials.

Com preveuen que serà el curs que ve?

Caldrà habilitar beques especials on no es tingui en compte si es repeteix curs. Estem parlant també que no hi hagi recàrrecs. Nosaltres hem congelat el pagament fraccionat de la matrícula, que ara tocava pagar. I si es paga amb endarreriment, que no s’apliqui cap recàrrec. Ho estem treballant des de la URV i des de les universitats públiques catalanes, intentant atendre cada problema personal que ens arriba. També que els professors siguin sensibles a cada casuística que es presenti. Per això hem habilitat que es mantingui la fi del curs, però fent-ho amb la modalitat on line.

El calendari manté l’acabament del curs i amplia dates

Si algú no pot aprovar totes les assignatures i fer el seguiment on ine, per aquests hem habilitat un calendari addicional preveient que si les coses van més enllà, ho allarguem fins al juliol. Vodríem fer avaluacions amb exàmens presencials. Una convocatòria d’avaluació unica final al juliol i una al setembre. No és fàcil. Insistim molt a tenir beques addicionals per qüestions sobrevingudes. Estem demanant a la Generalitat que posi més diners per beques, si pot ser beques-salari ja que hi ha estudiants els pares dels quals han perdut la feina. No volem que cap estudiant perdi la universitat per culpa de la Covid-19.

Estem preparant l’avaluació única presencial perquè pugui ser on line: hi ha estudiants que vindran de fora, amb el cost de desplaçament que això suposa, que han deixat els pisos aquí amb la crisi sanitària, i moltes casuístiques variades, i amb molt de professorat associat que treballa fora.

Resumint, estava previst acabar el curs el 23 de juny i aleshores començaven els exàmens, amb el dia 3 de juliol com a data per tancar les actes. El nou calendari arribar al 16 de juliol per recuperar les dues primeres setmanes de la crisi, on hi hagué més precalentament. I el 23 de juliol seria el dia de tancament de les actes. Les dates dels exàmens varien en cada assignatura. Encabat, la segona opció és el setembre, amb el tancament de les actes el dia 14.

Hi ha també el problema de la selectivitat, com els afectarà?

Si necessitem les aules per les nostres classes o els nostres exàmens, no estaran disponibles per la selectivitat, que està previst se celebri els dies 7, 8 i 9 de juliol. Ara bé, com tenim previstos els nostres exàmens una mica a posteriori pot ser que ho poguem compatibilitzar, però el que ens limitarà és que si cal mantenir la distància física de dos metres, necessitarem el doble de l’espai del que tenim. Crec que hauríem de ser imaginatius i potser hauríem  d’anar al camp del Nàstic, com han fet els coreans examinant-se en camps de futbol. Cal espais oberts i potser ens ho haurem de plantejar.

Com controlaran que en els exàmens on line no es copiï?

Hi ha sistemes de vigilància, ja està tot previst. Els qüestionaris es limiten molt en el temps, tots els exàmens són diferents i als alumnes se’ls pot demanar que es gravin mentre s’examinen. És el que menys ens preocupa. Busquem que els alumnes raonin, no que memoritzin.

Preveuen una davallada en les matriculacions per al proper curs?

Està clar que el que més ens preocupa són els estudiants internacionals. Un 50% dels estudiants de doctorat són estranges; un 40% dels que cursen màsters, també, i un 30% i escaig dels de grau. Si no hi ha mobilitat internacional quedaran afectats. Valorem una pèrdua de matriculacions màster d’un 12,6 menys ara com ara, siguin nacionals o no.

María José Figueras, durant l’entrevista telemàtica

La Generalitat ha aprovat els pressupostos i no es preveu el que demanaven

Com a presidenta de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques he reclamat al secretari general de Vicepresidència de la Generalitat que els pressupostos de la Generalitat s’adecuïn a les nostres necessitats. L’augment que figura no ens serveix de res perquè obeeix als increments salarials ja previstos en els compromisos anteriors haguts amb els sindicats, com també hi haurà rebaixa de taxes. Els pressupostos de la Generalitat han aprovat el mateix, i amb una partida de 9,7 milions d’euros per a infraestructures, quan el que necessitem son cent milions a l’any.

Vam demanar-li que tingui en compte que la covid-19 ens ha impactat; les universitats rebrem molts menys ingressos i la subvenció de la Generalitat no cobreix les nòmines, i si baixen les matrícules entrarem en perill. Les vuit universitats catalanes patim un impacte negatiu de 75,4 milions d’euros. I per funcionar aquest any necessitem 55,9 milions d’euros.

Li demanem a la Generalitat que sigui sensible amb les universitats. A més, des de la URV hem estat molt actius en sanitat i recerca en aquesta crisi sanitària, tenim impresores 3D fent respiradors, mampares, protectors, tenim el professor Alex Arenas fent prediccions en l’evolució de la pandèmia, farem 19.000 testos de covid-19,… Cal que d’una vegada per totes es vegi que la universitat fa una tasca important, que se la valori. Figurem en molt bon lloc als rànkings internacionals. Estàvem econòmicament molt malament i si ens posen més avall no sabem com acabarem.

Tot i això, tinc esperances que els pressupostos addicionals de la Unió Europea i del Govern compensin aquesta situació.

A quan ascendeix la pèrdua econòmica per a la URV?

A 6,5 milions d’euros. La covid-19 ens ha obligat a comprar més ordinadors i a ampliar potència d’equips de servidors. A més, sumem la compra d’equips, mampares, pèrdua d’estudiants de graus i màsters, el fet d’indemnitzar a subcontractats, la rescissió de contractes, fiances retornades o inversió en riscos laborals a què ens obliga la pandèmia. Hem avançat 300.000 euros en pròrrogues de contractes. També hem hagut d’ajornar congressos.

Hauran de canviar la configuració de les aules?

Probablement, sí. Ens haurem d’adaptar al que ens demani la societat.

Vostè és catedràtica de Microbiòlogia, en què s’ha fallat davant la pandèmia?

S’ha fallat en el moment zero, quan els centres sanitaris no veien que s’enfrontaven a una epidèmia. Ja sabem de sempre que ens hem de rentar les mans, però era necessari que el personal sanitari estés protegit. Hi haurà un abans i un després sobre com s’ha tractat al personal sanitari. No es pot consentir que tinguem 30.000 treballadors del sistema sanitari infectats. Calia haver aplicat un principi de prudència davant un nou virus. No en vam ser conscients. En aquest país vam erradicar les malalties infeccioses ja fa molts anys i creiem que ja ho teníem fet.

Abona la tesi que la pandèmia té un origen en el canvi climàtic, com diuen experts com Fernando Valladares?

Els virus sempre seran un conflicte, són uns microorganismes que muten molt ràpidament. Jo no ho associo al canvi climàtic. La diferència respecte a altres virus és que ha canviat la mobilitat de les persones. Abans no feiem viatges low cost.

Jaume Garcia