TOTS 21

Imatge d’arxiu d’Alfonso López. Foto: Infocamp

La Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) ha fet pública aquest dimecres la renovació del mandat de la junta precedent, i que estarà presidida per Alfonso López com fins ara i des de la dimissió de Cristina Berrio per formar part de les llistes del PSC a les eleccions municipals del 2019. El procés es va culminar ahir dimarts després d’una assemblea amb caràcter d’extraordinària, un cop s’hagués desestimat la formalització d’una segona candidatura «per incomplir els estatuts». Així ho explicava López en conversa telefònica amb Tots21.

Altres fonts consultades per aquest diari, per la seva banda, alertaven sobre l’existència de perill de «ruptura» a mitjà termini de la federació, composta en l’actualitat per 18 associacions, davant les denúncies de tres d’elles sobre el seu funcionament. Són precisament els representants veïnals d’aquestes tres entitats les que van voler articular una alternativa a la junta, amb el suport d’una quarta interessada en fer les funcions de pont entre les dues bandes. La intenció d’aquesta darrera associació era fer veure als actuals dirigents la necessitat d’arribar a acords, i entre les propostes presentades prèviament a la convocatòria de l’assemblea d’aquesta setmana hi havia la de possibilitar l’entrada a la junta (integrada per deu entitats) de les tres que presentaven objeccions a la manera de fer de la federació.

Aquesta intenció va ser rebutjada, segons fonts consultades, o bé «no van voler entrar», en paraules de López, i va ser llavors quan es va optar per formalitzar una candidatura nova, conscients en tot moment que perdrien perquè només podrien aconseguir quatre vots dels 18. La intenció era evidenciar i visualitzar l’existència de punts de desacord que van des de qüestions personals fins a maneres de fer en casos com els d’IQOXE. En menor mesura, també hi ha un cert desencís en veure com la federació s’ha acabat convertint en un graner de persones que posteriorment donen el salt a la política.

La proposta alternativa es basava en els estatuts sobre entitats aprovats per la Generalitat, que permeten a un 20% dels membres afiliats forçar unes eleccions. «El problema, però, és que la federació encara es regeix per uns estatuts que emanen de lleis franquistes. I de fet, encara hi figura l’antiga seu de la federació», afirmava una de les fonts consultades. En tot cas, la possibilitat de formalitzar aquesta nova candidatura va ser rebutjada dijous passat en una assemblea telemàtica on la majoria d’associacions van invalidar-la en votació. No es descarta un comunicat públic de les associacions que es van veure impedides a concórrer en els propers dies, de cara a explicar el seu posicionament.

El problema del retorn de les subvencions del 2020… amb interessos

Més enllà de l’evidència de dissensions internes, López farà front a aquest nou mandat «amb la intenció de continuar treballant en les diferents meses que tenim establertes», destinades a tractar temàtiques com la de Salut, Seguretat o Esports, això com continuar lluitant «contra l’incivisme».

Tanmateix, un dels problemes claus que viuen les associacions veïnals és el del funcionament de les subvencions municipals. Tal com explica López, «les de l’any passat ens han obligat a retornar-les perquè no vam poder dur a terme les activitats per les quals ens les havien concedit arran de les mesures per fer front a la Covid. El problema, però, és que ho hem de fer pagant interessos. Així ho exigeix Hisenda. No ho creiem just. Al capdavall, fa dos anys vam rebre les subvencions amb més de quatre mesos de retard, i llavors ningú ens va pagar res de més», etzibava. «La nostra proposta -afegia- passava per fer una bossa amb els diners o bé utilitzar-los per solucionar alguns dels problemes estructurals de les seus de les associacions, que falta fa en alguns casos. Però no vam aconseguir res». Les quantitats varien entre 800 euros i poc més de 2.000 segons les associacions. «Ara, tant nosaltres com Federació Segle XXI i la de Llevant, ens volem reunir amb l’Ajuntament perquè se’ns especifiqui clarament quin ventall tenim a l’hora de gastar les subvencions que se’ns atorguin enguany».

Composició de la junta de la FAVT

La junta escollida dimarts passat és la següent:

  • President: Alfonso Lopez
  • Vicepresidenta 1: Lilian Fernandez
  • Vicepresident 2: Miguel Angel Cruz
  • Tresorera: Cristina Bigorra
  • Secretaria: Roser Barrio
  • Vocals: Justo Velilla, Sergi Carrillo, Antonio Pulido, Úrsula Marín, José Martín

J.S.