.

Imatge de la presentació de l'exposició. Foto: Cedida

Imatge de la presentació de l’exposició. Foto: Cedida


Manuela Moya, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Vila-seca; Agustí Subirats, director de l’Àrea de Negoci de “la Caixa” a la Costa Daurada, i el comissari de la mostra, Toni Pou, han presentat avui l’exposició itinerant L’Àrtic es trenca, una mostra singular que té com a finalitat donar a conèixer l’importantíssim paper dels ecosistemes del pol Nord i conscienciar de la importància de la conservació de la regió polar.

Les altes temperatures dels darrers estius han accelerat el desglaç superficial de l’Àrtic. Les fractures d’icebergs fan del tot evidents els símptomes del procés de transformació d’una de les zones més sensibles de la Terra. Aquests canvis, que desencadenen una acceleració del canvi climàtic, afectaran el clima de tot el planeta.

L’exposició vol fomentar el pensament crític i sensibilitzar sobre un problema mediambiental important: els efectes del canvi climàtic a l’Àrtic i les seves conseqüències per a la resta del planeta.

Una part important de l’exposició està formada per les fotografies d’Andoni Canyella, que ha viatjat per Groenlàndia, Alaska, Canadà, Svalbard, Islàndia, Rússia i Lapònia i ens acosta a la realitat recent de la regió àrtica.

L’Àrtic es trenca presenta també audiovisuals que expliquen què és una aurora boreal o l’efecte albedo, i interactius que, entre d’altres coses, mostren com es desfan els casquets polars i que permeten observar el pèl d’un ós polar, líquens i plantes carnívores.

D’altra banda, un conjunt de peces procedents de Nunavut (Canadà) i del nord d’Alaska ens acosten a la vida i la cultura dels seus habitants. A més, els visitants poden escoltar un conte inuit-yupik i música sami per sentir-se immersos en l’extraordinària regió àrtica.

Un espai exclusiu i innovador creat especialment per a la mostra simula un passeig entre icebergs. Les peces i les imatges que integren l’exposició estan disposades sobre parets irregulars i geomètriques que recorden les parets de glaç i juguen amb les seves nombroses gradacions de blancs i blaus.