.

.

TOTS 21

La nova tècnica necessita més especialistes per dur-la a terme. Foto: Cedida

La nova tècnica necessita més especialistes per dur-la a terme. Foto: Cedida

La Secció de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, servei estès amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, implanta pròtesis discals amb una tècnica, nova a l’Hospital, que consisteix a fer un abordatge anterior a la columna per operar la patologia degenerativa del disc intervertebral. L’objectiu del procediment és reduir el mal d’esquena i els símptomes de les extremitats inferiors (ciàtica). 

La dificultat d’aquest abordatge anterior a la columna vertebral requereix el treball conjunt d’especialistes en neurocirurgia i cirurgia vascular, que han d’apartar els vasos sanguinis més importants, com l’artèria aorta i la vena cava (i les seves ramificacions ilíaques), i els òrgans de l’abdomen, per arribar al retroperitoneu (regió prevertebral) i tenir espai per retirar el disc danyat i introduir-hi el material protètic. A aquesta zona, s’hi accedeix a partir d’una incisió anterior, que permet avançar lateralment cap a les vísceres abdominals fins arribar a les vèrtebres d’interès, generalment la quarta i la cinquena vèrtebres lumbars i la primera vertebra sacra. 

Un cop s’ha arribat a l’àrea del retroperitoneu, s’introdueix la pròtesi que substitueix el disc danyat. En pacients més joves, amb una anatomia conservada en què només tenen danyat el disc, es col·loca una pròtesi discal mòbil. El pacient recupera integralment la mobilitat de la columna, ja que restaura l’alçada de l’espai discal i garanteix els sis moviments naturals (flexió-extensió, les dues lateralitzacions i les dues rotacions). En els casos en què no es pot introduir aquesta pròtesi mòbil, en pacients amb una patologia degenerativa multisegmentària, habitualment pacients més grans de 50 anys, s’introdueix una capsa fixa que substitueix el disc danyat. 

La tècnica de l’abordatge anterior, tot i que és més complexa, minimitza el risc d’infecció, amb menys sagnat i transfusió postoperatòria, menys atròfia muscular i, per tant, un postoperatori més curt, més funcional i menys dolorós. En canvi, l’abordatge tradicional per l’esquena du a terme una cirurgia oberta de tota la musculatura lumbar que comporta aquests riscos descrits. El nou abordatge per l’abdomen és exclusiu per als discos L4-L5 i L5-S1, és a dir, últim i penúltim disc de la columna lumbar, i s’emmarca en el projecte d’incorporació de tècniques quirúrgiques complexes i individualitzades per a cada pacient. 

El neurocirurgià Francisco Gonçalves explica que la idea és “tenir un ventall ampli d’eines per oferir a cada pacient l’alternativa més idònia segons la seva patologia”. Es tracta de tècniques més efectives i menys invasives, que requereixen professionals amb experiència, en aquest cas, tant neurocirurgians com cirurgians vasculars dels hospitals Joan XXIII i de Bellvitge: el neurocirugià de l’HJ23 Dr. Francisco Gonçalves, el cirurgià vascular de l’HJ23 Dr. Francesc Paniella, el neurocirurgià de l’Hospital de Bellvitge Dr. Oscar Godino, amb el director del Servei de Neurocirurgia de Bellvitge, Dr. Andreu Gabarrós, i el director de la Secció de l’Hospital Joan XXIII, Dr. Dennis Céspedes. 

Nous abordatges per al 2023
L’any 2023 l’equip de columna neuroquirúrgica afegirà a la seva cartera de serveis els abordatges laterals i oblics a la columna, potenciarà l’endoscòpia de columna, els abordatges per la via anterior i la cirurgia percutània, els quals han cobrat més protagonisme durant l’any 2022 amb la incorporació de la imatge tomogràfica intraoperatòria. 

La cirurgia oncològica radiculomedul·lar continuarà sent la prioritat en aquesta subespecialitat, per la implicació en la vitalitat, funcionalitat i qualitat de vida del pacient, tot i que la incorporació de noves tecnologies i tècniques són determinants en la prestació del servei que es dona a la població.