.

Música en directe i equilibris han compartit l'escenari de l'espectacle inaugural del Trapezi. Foto: ACN

La pluja no ha impedit que Reus hagi donat aquest dijous a la nit el tret de sortida al Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que enguany arriba a la majoria d’edat. En un parc de Sant Jordi ple a vessar, les companyies Hotel iocandi, Duo Laos i Atempo Circ han ofert un tastet del seu talent en el cabaret ‘Domus’, un muntatge multidisciplinari dirigit per Jorge Albuerne i creat especialment per a la inauguració del Trapezi.

Sense renunciar a les companyies foranes, enguany el certamen donarà més protagonisme a les propostes catalanes, amb l’objectiu de reconèixer i projectar internacionalment als artistes locals. Fins diumenge, la fira farà bullir Reus amb 80 representacions de 37 companyies.

Reus ja respira la màgia del circ pels quatre costats. Aquest dijous a la nit més d’un miler de persones han gaudit, malgrat una fina pluja intermitent, amb l’espectacle inaugural del Trapezi. Una proposta de creació pròpia presentada per Piero Steiner que, durant poc més de mitja hora, ha tingut la música en directe i un ampli repertori de disciplines artístiques com a ingredients principals. Precisament, aquesta aposta -i major despesa- per la producció ha fet que enguany l’organització hagi prescindit del tradicional espectacle d’obertura a la plaça Mercadal.

L’edició d’aquest 2014 ha estat concebuda com a un punt i a part després d’un parell anys de transició, amb el repte d’adaptar-se als nous temps i al circ contemporani. “Procurem una mescla de llenguatges en el circ que s’està fent ara, amb música, dansa, teatre, arts plàstiques i, fins i tot, arquitectura, perquè ens agrada oferir un ventall de possibilitats diferents i mostrar també les noves tendències”, ha destacat a l’ACN el director artístic del festival, Jordi Gaspar.

Ampli ventall d’espectacles

L’aposta per oferir una varietat de formats més gran es concreta amb un ampli ventall d’espectacles de vela, de sala, de carrer i cabaret, sense renunciar a les indispensables propostes itinerants. Aquests espais seran l’escenari d’excepció de la vuitantena de representacions de 37 companyies que conformen la programació d’enguany. La majoria , 21, són catalanes, n’hi ha quatre de la resta de l’Estat i dotze d’internacionals provinents de França, Bèlgica, Canadà, Noruega, Eslovàquia, Itàlia, Marroc, Argentina, Brasil i Xile.

El director artístic del Trapezi ha insistit que enguany s’ha optat pels artistes emergents, la nova creació i l’experimentació. A més, tot i que normalment hi havia una gamma més àmplia de propostes internacionals, l’alt nivell de les propostes locals ha empès la direcció a abocar-s’hi més decididament. “Comencem a tenir propostes molt exportables i molt potents i volem anar donant oportunitats i creient en el circ d’aquí a casa perquè pugui tenir més sortida i nodreixi al públic i als artistes”, ha subratllat Jordi Gaspar.

El Trapezi ha agafat aquest any una mica d’aire i el seu pressupost ha passat dels poc més de 300.000 euros de l’edició passada als 385.000 de la d’enguany. També s’ha notat en el nombre de companyies -de 24 a 37-. Traslladar el Cabaret al parc Sant Jordi, que feia les seves sessions “golfes” a la Palma és també un dels grans canvis del programa i alhora un dels desencadenants de l’augment en les despeses de producció. Aquesta edició tampoc es farà ús del Teatre Bartrina, que es limitarà a l’exposició-concurs internacional de roses.