.

D’esquerra a dreta, Xavier Marcos, Josep Maria Jujol júnior, Teresa Jujol i Roger Miralles. Foto: Tots21

Èxit sonat en l’arrencada de les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona que ha tirat endavant l’Ajuntament dels Pallaresos -menys de 5.000 habitants- amb la col.laboració principal d’Elies Torres, especialista en representacions i escenificacions d’època, i la URV, a més de la població i les seves entitats.

La sala d’actes de la Casa Jujol es va omplir de gom a gom per seguir l’inici d’un experiment que vol dur al carrer i a les sales el modernisme i Jujol, enterrat al cementiri de la vila. I per començar, un plat fort, la conferència de l’expert jujolià Roger Miralles, autor del projecte Territori Jujol, que va saber explicar què s’amaga rere l’enigmàtic i expansiu arquitecte tarragoní.

Tarda d’especial interès la viscuda dimecres als Pallaresos, localitat que es vol convertir en referent del modernisme del Camp des que l’actual alcalde, Xavier Marcos, i el regidor de Cultura, Samuel Urbano, es van conjurar, plantejant abans de les anteriors eleccions municipals dur la cultura als carrers i a les sales de la vila.

I jornada d’encontre amb cares conegudes i protagonistes que sempre tenen coses a oferir: la rectora de la URV, María José Figueras, que té un encàrrec que qualsevol voldria: és amb qui l’alcalde confia des del primer dia del mandal per portar la cultura als Pallaresos. També hi eren presents el fill de Jujol, Josep Maria, i la seva germana Teresa, ‘l’alcalde pedani’ de Vistabella, Josep Maria Mañé; l’exdirector i fundador del Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà, Antonio Barrero, o la propietària de la Casa Bofarull, la gran obra de Jujol als Pallaresos, Anna Manent.

Vistabella i Roda de Berà tenen obres destacades de Jujol, d’aquí la presència de Manent i Barrero. També es deixaren veure membres del Gremi de pagesos de Tarragona, on així mateix hi ha nombrosa obra de Jujol. No hi faltà l’arquitecte reusenc/tarragoní expert en modernisme Josep Maria Buqueras. La sala, repetim, era plena a petar, tot i que el públic havia de mantenir les distàncies sanitàries. Una notable i trista absència, però: la de Pere Virgili Gatell, tal vegada el darrer home viu que des de Roda de Berà va treballar amb Jujol quan era jovenet. Moria la setmana passada als 91 anys.

Una vista de la sala durant la intervenció de Miralles. Foto: Francesc Sech

L’alcalde destacava en la seva intervenció ‘l’aposta per la cultura’ que està fent el consistori i com les Jornades Modernistes seran ara una realitat tres anys després d’haver estat pensades, superant una pandèmia entremig. ‘Avui fem realitat un somni, un projecte encetat a finals de 2018 quan no era alcalde i quan li vaig dir a l’Elies Torres que si era escollit alcalde m’hauria d’ajudar a fer-la grossa i situar Jujol als carrers dels Pallaresos’, una vila ‘afortunada’ perquè Jujol hi deixà una petjada profunda. ‘Som coneguts arreu del món gràcies a Jujol i hem de mantenir la memòria, la gratitud; Els Pallaresos ha passat a la història com una peça clau del modernisme’, subratllava.

Per qui encara no ho conegui, Els Pallaresos té en la Casa Bofarull una de les obres principals de Jujol, la reforma d’una gran casa del segle XVI que va realitzar durant 30 anys, a més de diverses façanes, reixats, part interior de l’església i la reforma de la Casa Jujol, on es fan les conferències que ahir inaugurava l’arquitecte Miralles.

La Casa Bofarull, recentment reoberta al públic, és considerada una obra mestra de l’arquitectura, el disseny, l’enginyeria i les arts plàstiques, amb solucions increïbles i novedoses. Cada porta té una solució diferent, hi ha finestres que ocupen tot un angle de 90 graus i l’àngel custodi que fa de penell damunt la torre-mirador sembla més gran del que és perquè té una proporció respecte a l’edifici més gran del que és habitual, segons l’expert Guillem Carabí.

La rectora recordava, en la seva intervenció, l’interès de la Universitat a desplegar al territori els seus coneixements: el ‘compromís social és estar aquí, al costat dels ajuntaments’, i un exemple fou la intervenció de Roger Miralles.

Aquest, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV i expresident del jurat dels premis FAD, feu una lliçó d’anàlisi i d’interpretació de l’obra jujoliana, especialment la que fa referència a Casa Bofarull, i com l’arquitecte que fou company de Gaudí rememorava el camp tarragoní, les seves herbes i bestioletes per plasmar-les de manera riquíssima a les seves obres, fos en ferro, en murals pictòrics, en escultures, en grafies,… I com enllaçava terra i cel amb l’aparició d’ocells -una constant- o de l’àngel-penell.

Miralles, que defensa la tesi que Jujol trascendeix el modernisme, afirma que aquest delimita un ‘territori Jujol’, modificant l’orografia amb construccions com l’església de Vistabella, atrapant les muntanyes de Montserrat en els braços de làmpades o en l’església de Montferri; i utilizant elements vegetals i animals de la zona. ‘Jujol posa en valor l’entorn natural de manera que quan veus la seva obra a Casa Bofarull i després fas una ullada als camps de conreu del voltant, la teva mirada ha canviat’.

El diari digital Tots21 és mitjà oficial de les Jornades Modernistes.

Jaume Garcia