.

L’alcalde i el regidor de Cultura, amb la resta de col.laboradors de les jornades, Elies Torres i Àngels Creus, assessora i restauradora. Foto: Tots21

L’Ajuntament dels Pallaresos vol que la vila esdevingui el referent del Modernisme i de Jujol al Camp de Tarragona i arrencarà el proper mes de setembre un seguit d’activitats que culminaran amb una Fira del Modernisme a celebrar el novembre, que inclourà recreacions amb persones vestides d’època. A tal fi comptem amb la col.laboracio d’un personatge clau en les recreacions i divulgacions històriques de Tarragona, Elies Torres, responsable de recreacions com les del setge de Tarragona.

Així, Els Pallaresos protagonitzarà les primeres jornades de divulgació històrica modernista del Camp de Tarragona, que començaran el setembre amb un cicle de conferències al Centre Jujol sobre els diferents aspectes del Modernisme i de l’arquitecte Josep Maria Jujol, a més d’exposicions, i clouran els dies 5, 6 i 7 de novembre amb les jornades pròpiament dites, una mena de Fira del Modernisme on s’espera comptar amb 50 figurants, la meitat dels quals, del mateix poble, i l’altra meitat, vinguts de fora. L’alcalde, Xavier Marcos, ha presentat avui les jornades, que tindran un pressupost de 20.000 euros per un Ajuntament d’un municipi de 5.000 habitants. És com si Tarragona hi destinés 500.000 euros, és a dir, més que el que hi destina a Tàrraco Viva.

En bona mesura, la iniciativa dels Pallaresos passa la mà per la cara als principals municipis de Tarragona on hi ha modernisme i tenen més capacitat econòmica, és a dir, Tarragona i Reus. Clamorós és el cas de Tarragona ja des de l’època dels governs de CiU i posteriorment socialistes, en no haver posat en valor un arquitecte nascut a la capital. Jujol, tot i ser tarragoní, te el seu arxiu als Pallaresos. Altrament, el mateix Jujol està enterrat als Pallaresos, un fet desconegut que els mateixos consistoris locals no havien divulgat. Ara es coneixerà. Els experts situen Jujol a l’alçada de Gaudí, però mai cap institució ha aconseguit reivindicar-lo a l’alçada que es mereix, i les iniciatives han estat comandades pels consistoris -sempre petits- que tenen obra seva.

Josep Maria Jujol

Ara ho farà l’Ajuntament dels Pallaresos. El seu alcalde recordava en la roda informativa de presentació que la idea va néixer fa tres anys des de l’equip de govern, i concretament des de la formació Independents dels Pallaresos. Però la covid ‘ens ho ha endarrerit un any i mig’. Ara, malgrat el repunt de la pandèmia, ‘no hem volgut endarrerir-ho més i ho tirem endavant’, ha subratllat l’alcalde. Els Pallaresos té Casa Bofarull, a més d’altres indrets notables, ‘una peça fonamental del Modernisme català. Nosatres volem posar-lo més en valor i donar a conèixer Jujol, a més del modernisme local’. La proposta s’obre a la participació d’altres municipis de l’entorn amb obra jujoliana.

Casa Bofarull. Foto: Cedida

Recreacions en viu, tallers didàctics, un mercat modernista, fires d’antiquaris, desfilades d’època amb l’ajut de tot el poble… tot confluirà el novembre a la localitat. No només es parlarà d’arquitectura: ‘El Modernisme, sorgit de la revolució industrial i quan la burgesia imposa uns altres valors, que s’exemplifiquen en obres civils sumptuoses, i no religioses, és també pintura, mobiliari, literatura, música’, recordava Marcos. Totes aquestes arts s’aniran veient en unes jornades que neixen ‘amb la voluntat de perdurar en el temps’.

El regidor de Cultura, Samuel Urbano, situava gràficament la importància que el consistori li vol donar a l’impuls del Modernisme i de Jujol: ‘El pressupost de la regidoria és de 30.000 euros, i les jornades tindran un cost de 20.000’.

L’any 1918, l’arrencada

Les jornades se centraran en aquesta primera edició en l’any 1918, ‘quan Jujol corona la Casa Bofarull col.locant-hi l’àngel que és simbol del poble’, relatava Elies Torres, coordinador de les jornades i gran expert en recreacions històriques. També fou l’any de la finalització de la I Guerra Mundial i l’any de la mal anomenada grip espanyola, una època de pandèmia mundial com la que ens ha tocat viure. ‘Diferents plafons als carrers explicaran què passava llavors al poble, al país i al món’, a la vegada que hi desfilaran els figurants. El carrrer Major en serà l’epicentre, anunciava Torres.

El coordinador subratllava el destinterès d’altres grans municipis en celebrar jornades modernistes. Les dels Pallaresos comptaran amb experts com el president de l’Associació Trencadís, el reusenc/tarragoní Josep Maria Buqueras, que acaba de publicar l’inventari més extens que s’ha editat mai sobre el Modernisme a la demarcació de Tarragona. La Fira del Modernisme de Terrassa reuneix cada any 2.000 persones. ‘Volem convertir Els Pallaresos en un referent que aglutini el Modernisme dels pobles del voltant, en el triangle Tarragona-ReusValls, i que ho faci un poble és un repte majúscul’, destacava.

El programa concret s’anira desgranant amb el pas del temps. Es confia en la implicació de la població: ‘Som un municipi ric en associacionisme’, recordava Samuel Urbano.

Jaume Garcia