.

La delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès. Foto: Eloi Tost

La decisió de la militància de Junts de sortir del govern de la Generalitat, coneguda aquest divendres després de la consulta promoguda des de l’executiva nacional arran de les discrepàncies amb ERC, té efecte dòmino al territori. Sense conèixer encara els tempos que es marcaran des del partit fundat per Carles Puigdemont i la reacció d’ERC, amb el president Pere Aragonès havent de mesurar l’abast de la retirada i els suports parlamentaris que pugui tenir d’aquí fins a final de legislatura, la primera fitxa que hauria de caure és la de la delegada del Govern, Teresa Pallarès. En el seu cas, es dona a més la ironia política de formar part de l’equip de govern de l’ajuntament de Reus amb els republicans com a socis. Cert que ho fa sota el paraigües de Junts per Reus, l’eina escollida per l’alcalde, Carles Pellicer (llavors del PDeCAT) per presentar-se a les darreres municipals. Però la seva condició de cap de llista de Junts per Catalunya l’any vinent (no cal oblidar tampoc la pressió exercida des del partit perquè Pellicer no repetís candidatura) deixen Pallarès en la sempre complicada postura d’explicar disonàncies en el missatge. Al capdavall s’haurà d’explicar perquè ERC no es bona a l’executiu català però sí en l’ambit municipal. En aquest punt cal esperar per saber si el trencament acaba afectant les dinamiques locals.

Una altra reusenca que també haurà de deixar el seu càrrec és Montserrat Vilella, figura clau en el neixement de Junts a la ciutat. La que va ser regidora reusenca des del 2011 va abandonar l’ajuntament l’any passat per acceptar ser directora general de l’Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat, depenent de la conselleria de Drets Socials que pertany a Junts. En la mateixa posició es troba Eusebi Campdepadrós, cap de llista de Junts a les autonòmiques del 2017 per la demarcació de Tarragona i ara com ara ocupa la condició de secretari per a l’Administració de Justícia, que penja d’un altre dels departaments de Junts. El montblanquí es troba a l’espera de la sentència del judici als membres de la mesa del Parlament per desobediència. I un altre dels afectats és l’alcaldable de Junts a Tarragona, Jordi Sendra, director general de Prestacions Socials després d’haver estat cap de la divisió de creuers del Port des de 2018 fins a 2021.

L’Autoritat Portuària és un altre dels llocs que està en joc. El riudomenc Josep Maria Cruset n’ocupa la presidència a proposta de Junts, a través del departament de Polítiques Territorials i Territori que ocupava conjuntament amb la vicepresidència el cessat Jordi Puigneró.

I finalment cal tenir en compte tots els delegats i representants territorials que penjen de conselleries del partit ara bicèfal (si bé no totes tenen desplegament al Camp de Tarragona) que a més de les ja citades sumen salut, Acció Exterior, Economia i Hisenda i Recerca i Universitats.

J.S.