.

Els ERTOs, les ajudes i l’ingrés mínim vital (IMV) estan fent que molts ciutadans que abans no tenien l’obligarietat de presentar la declaració de la renda, enguany l’hagin de fer encara que no tinguin impostos a liquidar. L’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) ha exposat aquest matí en roda de premsa que aquests conceptes poden incrementar en 2.000.000 el nombre de contribuents que estaran obligats a declarar. El que suposa un 10% més de declaracions.

“Aquesta és una campanya en la qual cal estar molt ben assessorat i la feina dels professionals serà mes necessària que mai” –ha afirmat José Amate, vicepresident segon de l’APttCB. Tot i les eines que facilita Hisenda per fer la renda, com són l’esborrany o l’atenció telefònica del pla “Le llamamos” que s’inicia el proper dia 4 de maig, és de preveure que la majoria de persones que han rebut l’IMV o estan en un ERTO tindran dificultats i dubtes a l’hora de presentar la declaració de la renda.

Per a aquesta campanya, la segona en situació de pandèmia, els Tècnics Tributaris troben a faltar que l’Administració doni més facilitats .”És poc comprensible l’obligació de presentar la declaració de renda per a les persones que cobren l’ingrés mínim vital, donat que és un ingrés exempt. Hisenda té suficient informació com per saber qui ha de fer la declaració i senzillament caldria notificar als ciutadans de forma específica qui l’ha de fer i qui no.” –ha afirmat Xavier Masdéu, secretari i responsable de Comunicació de l’APttCB.

Els representants de l’APttCB també han assenyalat la importància d’ampliar els terminis de l’atenció presencial de l’AEAT per a la confecció de declaracions, que enguany serà del 2 al 30 de juny. Els Tècnics Tributaris demanen tornar al període de l’època de prepandèmia, quan Hisenda oferia dos mesos d’atenció presencial: “Creiem que amb mesures de protecció adequades l’Administració podria ajudar a un tipus de contribuent que, pels seus ingressos baixos i/o per la seva dificultat amb la tecnologia, pot necessitar ajuda personalitzada i gratuïta per complir les seves obligacions amb Hisenda, com a mínim tot el maig i el juny.”

L’ampliació del període d’atenció presencial de l’AEAT també seria especialment útil per a les persones afectades per un l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació que superin un ingressos de 14.000€, entre la feina ordinària i l’ERTO, i per tant estiguin obligats a presentar la renda. Tal com ha exposat Montse González, vicepresidenta primera de l’APttCB: “Cal tenir present que hi ha tot un seguit d’errors que es poden haver produït en la prestació i que encara s’han de regularitzar. El SEPE, aproximadament entre els dies 15 de maig i 15 de juny, regularitzarà els imports de les prestacions que s’han cobrat de més i l’AEAT farà constar aquestes quantitats a les dades fiscals. Per tant, en els casos en que s’ha cobrat de més i no es coneix la quantitat a retornar al SEPE, perquè encara no s’ha iniciat el procediment de comunicació al treballador, és convenient esperar que les dades es regularitzin, i en tot cas, si arribat el termini per fer la declaració, encara no es coneixen les quantitats a retornar, el més aconsellable per evitar requeriments, que podrien donar lloc a recàrrecs i sancions seria fer constar l’import que figura a les dades fiscals, i en tot cas, després, un cop notificada la quantitat a retornar per part del SEPE, fer una rectificació de l’autoliquidació demanant la devolució de l’impost ingressat de més.”

Els Tècnics Tributaris han finalitzat la roda de premsa fent referència a l’esborrany de la renda. Els preocupa que els contribuents el confirmin sense revisar-lo i sense tenir coneixement de les dades reals que han de fer-se constar en la declaració. Segons els professionals tributaris és fàcil caure en la temptació de confirmar l’esborrany pensant que es tracta d’un document fet per l’Administració i que, per tant, estarà bé, quan no té per què ser així. I el responsable de signar un esborrany sempre és el contribuent i si hi ha qualsevol errada o mancança és el que rebrà la sanció.

Xavier Masdéu ha aprofitat per recordar les dades que no consten a l’esborrany, però que tenen la seva rellevància, com el pagament de quotes sindicals; el naixement d’un fill o una defunció; els ingressos obtinguts per una empleada de la llar; les despeses de defensa jurídica, si has tingut un litigi amb la teva empresa; les despeses de col·legi professional, si la col·legiació es obligatòria; el lloguer d’una vivenda com a habitatge turístic ocasional o si es paguen o cobren pensions compensadores o anualitats per aliments,

“Per tot això, és essencial revisar l’esborrany i recordar tot el que hem fet l’any anterior que pugui tenir alguna transcendència fiscal, i davant del dubte, parlar amb un professional per evitar ensurts. L’impost sobre la renda no és un impost fàcil i les 1413 pàgines del manual de renda editat per Hisenda així ho demostren”.

Redacció