.

.

TOTS 21

L'escola Joan XXIII de Bonavista s'ha sumat a la crida de l'Associació Contra el Càncer. Foto: Cedida

L’escola Joan XXIII de Bonavista s’ha sumat a la crida de l’Associació Contra el Càncer. Foto: Cedida

En motiu del Dia Mundial contra el Càncer, l’Associació Contra el Càncer ha llençat la iniciativa “Tots contra el càncer” per crear un moviment social i aconseguir que 7 de cada 10 persones sobrevisquin al càncer l’any 2030.  El càncer és el problema sociosanitari més important del món. Un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer al llarg de la seva vida. Es calcula que el 2030 21,6 milions de persones seran diagnosticades de càncer, de les quals més de 330.000 ho seran a Espanya, segons dades de l’Observatori del Càncer.

Davant d’aquestes dades, l’associació fa una crida al conjunt de la societat a triar la prevenció, detecció precoç i la investigació per assolir el 70% de supervivència en càncer el 2030.

Un diagnòstic de càncer cada dos minuts
A Espanya, l’any 2022, es van diagnosticar una mica més de 290.000 casos, cosa que significa que una persona és diagnosticada de càncer cada 2 minuts.

A aquest panorama caldria afegir les conseqüències de la pandèmia que, segons la Comissió Europea d’Investigació del Càncer de Lancet Oncology Groundshot, agreuja aquest escenari. Durant els anys de pandèmia van deixar de fer-se 100 milions de proves de diagnòstic del càncer, el que significa que hi ha un milió de ciutadans europeus que podrien tenir un càncer sense diagnosticar. A més, la meitat dels pacients amb càncer no va rebre cirurgia ni quimioteràpia a temps.

Per fer front a això i conscients de la problemàtica actual, l’associació valora que “és fonamental treballar tots plegats”. Per aquesta raó, la seva campanya pel Dia Mundial Contra el Càncer s’emmarca en la iniciativa “Tots contra el càncer“, liderada per l’Associació Contra el Càncer, que ha estat declarada pel Govern Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic (AEIP), i que té com a objectiu crear un moviment social per involucrar persones, empreses i institucions al voltant de la lluita contra el càncer.

Conscients d’aquesta situació, membes de l’Associació Contra el Càncer a Tarragona han fet una crida a la ciutadania a través de la lectura d’un manifest en ajuntaments i instituts per tal de conscienciar la població.