.

Imatge del primer incendi, originat durant la nit del 18 d’octubre. Foto: Bombers

L’Ajuntament de Tarragona insta al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que impulsi una investigació en profunditat a l’empresa Global Talke per esclarir les causes dels dos incendis ocorreguts aquesta setmana al polígon industrial de Riuclar.

El consistori vol que la Generalitat esclareixi, a través dels seus organismes competents, les causes dels dos incendis, avaluar el compliment de la normativa en matèria de seguretat industrial i laboral i dirimir les responsabilitats que se’n puguin derivar.

Així mateix, la Unitat de Policia Administrativa (UPA) de la Guàrdia Urbana ha actuat aquestes últimes setmanes demanant informació al Departament d’Establiment i Llicències. Des de l’Ajuntament de Tarragona i, en concret, Protecció Civil ha activat la prealerta municipal per risc químic durant els dos episodis. Així mateix, vol conèixer els resultats de la investigació així que finalitzin.

Dos incendis en una setmana

L’empresa Global Talke de serveis logístes de productes alimentaris i químics, situada al carrer del Plom 32, ha patit aquesta setmana dues incidències fruit de dos incendis a les seves dependències. El primer es va produir durant la nit del 18 d’octubre en una nau de l’empresa on s’emmagatzemaven productes líquids químics inflamables que va provocar un núvol de fum tòxic de clorur de calci a l’exterior del magatzem, segons van informar els serveis d’emergències. A conseqüència d’aquest incendi, es va activar la prealerta del PLASEQTA i, durant la intervenció dels cossos d’emergències, dos bombers van patir afectacions i van requerir el trasllat a l’hospital Joan XXIII.

Aquesta matinada, s’ha produït un nou incendi a la mateixa empresa quan han entrat en combustió una part de les restes de l’incendi succeït fa 3 dies, provocant de nou un núvol que en aquesta ocasió, segons indiquen des de Bombers, no era tòxica, tot i que ha suposat presència de monòxid de carboni.

Els dos incidents produïts durant la matinada, han requerit l’actuació dels serveis d’emergència i el patrullatge pels barris més propers a l’empresa per requerir, com a mesura preventiva, el confinament a casa a les persones que es trobessin pel carrer.

Reacció de l’Assemblea Local de la CUP

L’Assemblea Local de la CUP de Tarragona ha celebrat que el consistori hagi mogut fitxa i demanen que sol·liciti al Departament d’Acció Climàtica i el Departament d’Empresa i Treball els informes de les inspeccions realitzades en els darrers anys a aquesta empresa, així com saber quantes infraccions ha comès, “si és que n’ha fet”. Les cupaires recorden que un dels acords d’ampliació de govern justament parlava de sol·licitar aquests informes de manera trimestral “uns informes que només ha sol·licitat la consellera Eva Miguel com a regidora de Medi Ambient” i que de moment “no han facilitat”.

Les anticapitalistes posen de relleu que és “una reivindicació de la CUP de fa temps tenir accés regular a les inspeccions i sancions que es posen a les empreses del Complex Petroquímic”. L’assemblea cupaire assenyala que aquest no és un cas aïllat, de fet en les darreres setmanes hi han hagut diferents episodis greus, “des de la fuita de nafta, incidents i incendis que han generat males olors, desinformació i el confinament de part de la població”.

A més, reclamen, de nou, “endurir la legislació en matèria industrial, laboral i ambiental en tot allò que tingui a veure amb el Complex”, així com “l’enduriment de les sancions que s’apliquen aquestes empreses”, ja que “no pot ser que surti a compte fer les coses malament”.

Redacció