.

Seguidors i detractors de la moció han viscut un ple força tens. Foto: Tarragona21

En un ple tens, amb partidaris i detractors entre el públic, l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat penjar al balcó consistorial la pancarta que demana la llibertat dels polítics presos.

L’absència del regidor socialista Berni Alvarez ha estat determinant i el vot de qualitat de l’alcalde, Pau Ricomà, ha desfet l’empat a vots entre els que es posicionaven a favor i en contra. En Comú Podem s’ha abstingut, mentre ERC, Junts x Tarragona i CUP han votat a favor, i PSC, Cs i PP, en contra.

L’alcalde ha conclòs el ple dient que “això va de convivèencia, no pot ser que una part de la societat tingui menys drets que uns altres. La votació ha estat legítima i els drets de tots els ciutadans s’ha tingut en compte”. I s’ha dirigit a l’oposició demanant-los que “preservin la convivència”.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha titllat “d’injustícia que clama al cel” l’empresonament dels polítics i que molts ajuntaments no independentistes ho tenen penjat: “Estem demanant que es garanteixin els drets i llibertats fonamentals, no va de si som independentistes o no”. Estrada ha qualificat de “farsa” el judici. Mentre intervenia, sonava de fons l’himne espanyol, d’un membre del públic. La tensió era prou evident.

El portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, ha recordat el dictamen del grup de treball de detencions arbitràries de Nacions Unides, demanant la llibertat immediata dels presoners i titllant “d’inversemblant” el judici. Nadal ha recordat que els presos són del seu partit i que trencar resolucions judicials “no és cap delicte i ha de ser objete de rebel.lió i sedició?” “Això va de presos polítics”, ha subratllat, menystenit els seus drets d’elegits, no s’han admès els euros davant el Tribunal Suprem i no se’ls ha permès parlar en una llengua de l’Estat, el català, una animalada”. Nadal ha defensat el grup de treball de l’ONU que ha titllat d’injust el judici.

‘Això no va d’independència’

“Això no va d’independència ni de referèndum, sinó de pau, humanitat i de drets humans”, ha subratllat Xavi Puig, el portaveu del govern, que ha criticat que els presoners. “Volem un ajuntament compromès i valent en la defensa dels drets humans i la democràcia”, ha conclòs.

José Luis Martín, pel PP, ha defensat que el govern “no representa la majoria social de la ciutat” i “no està disposat a treballar per a tots els tarragonins, sinó per una part d’ells”. En un mes, “ha despreciat l’oposició no independentista eliminant-nos de les empreses municipals”, també han tret el quadre del rei i l’han posat a la mateixa altura que el del president de la Generalitat, Quim Torra, i finalment, “la seva gran acció és portar al ple una moció ja presentada moltes vegades i que sempre va ser tumbada, però es volen justificar davant els seus votants, perquè la podien posar sense votar”.

El PP presentarà al proper ple una moció perquè es retiri la pancarta “si podem comptar amb la presència del regidor Berni Alvarez; si no hi és, hauria d dimitir. És imprescindible que en dos plens no hagi assistit”.

‘A Espanya no hi ha presos polítics’

Martín ha continuat: “A Espanya no hi ha presos polítics”, ha reblat, davant la cridòria de part del públic. “Hi ha presos preventius en base a una tutela judicial”. També ha recordat que l’Ajuntament és una edifici públic: “No pot penjar una cosa que no representi tots els tarragonis. Les institucions són de tots, l’Ajuntament i el balcó són de tots.” “Els llaços grocs pengin de la solapa de l’americana, no de la muralla”.

Carla Aguilar, des d’ECP, peça clau de la votació, ha destacat que estan d’acord amb la moció i que la presó preventiva “és injusta”, però per ser un tema de calat, “hauria d’assolir el major consens polític”. ECP proposà a la Junta de Portaveus “una declaració conjunta contundent” i que donés el mateix missatge, que generés més consens amb més forces polítiques i socials. “Nosaltres no volem que se situï en una posició polaritzada, cal un consens suficient i molt ampli i això no es dóna”.

Rubén Viñuales, per Ciutadans, s’ha dirigit a Ricomà dient que quan algú mira la façana veu la façana que ha de representar a tots “i a dalt de tot hi és vostè, senyor Ricomà. Vostè exclou la majoria de ciutadans de la ciutat”. Viñuales ha titllat de “fal.làcia de dimensions bíbliques” l’informe del grup de treball de l’ONU, que ho fa una persona i no ho reconeix l’ONU.

S’ha dirigit al públic, que l’ha increpat, afirmant que s’expressarà quan vulgui. Sobre la presó provisional, ha subratllat que tots els països la tenen. “És una resolució judicial d’un dels sistemes més garantistes, com és el sistema judicial espanyol. Vostè creu que Tarragona s’ha tornat independentista perquè vostè és alcalde per casualitat? Vostè comença molt malament”, ha reblat, i ha qüestionat l’absència del regidor socialista, demanant que “si no sap fer ús de la seva regidoria, que es retiri”.

El PSC, pe boca de Sandra Ramos, ha destacat que l’Ajuntament “és la casa de tots els tarragonins i la façana ha de ser un espai per a tota la ciutadania, la seu de la nostra democràcia local”. El PSC defensa que només es “llueixi símbols institucionals o les banderes que provoquin unanimitat al plenari”. “És una imposició”, la pancarta dels presos. Ramos ha demanat a ECP que “reconsideri” les seves posicions “per mantenir la convivència i la pau social a la ciutat”. “Sí que és un tema d’indepenència”, ha declarat. “No crec que se’ns pugi acusar als que som aquí de no defensar drets i llibertats”.

“No són presos polítics?”, s’ha preguntat Xavi Puig, portaveu del govern. “I per què es poden moure pel tot el món menys per Espanya?”, ha dit respecte als polítics exiliats. Puig ha destacat que “molts vivint com una imposició el retrat del rei. Els drets humans són patrimoni de tota la ciutat de Tarragona, no de la meitat, per això defensem un ajuntament valent, compromès amb els drets humans”. La decisió sobre la pancarta “és legítima perquè la vota el ple”, ha dit.

Jaume Garcia