.

.

TOTS 21

Imatge virtual del projecte de reforma de l’N-340

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp tancarà el mandat 2015-19 amb un promig d’inversió (obra pública municipal) anual de més de cinc milions d’euros. Són 21 milions d’euros en quatre anys per un pressupost anual de 20,4 milions d’euros, el que vol dir un 25 per cent del pressupost anual. Per enguany, 2019, aplicarà una dràstica retallada i situarà la xifra en 338.000 euros per tal de «no hipotecar el futur govern municipal» que surti de les eleccions municials, ha dit l’alcalde, Fran Morancho, en un esmorzar de premsa de balanç del mandat. El nivell d’endeutament municipal se situa en el 64%, semblant al de linici del mandat (60).

El consistori, governat amb una coalició de tres partits i amb alcalde del PSC, es mostra «molt satisfet» per haver pogut acometre els princials reptes que s’havia proposat, com són la reforma de l’antiga N-340, la construccio d’un institut a Miami Platja, al reforma dels camps de futbol de Mont-roig i de Miami -instal·lant-hi gespa artificial, a més d’altres millores- i la posada en marxa de Mas Miró, el gran referent català del pintor mont-rogenc Joan Miró. El pacte municial «ha funcionat sense cap problema, més enllà d’algun dany col·lateral provocat per l’u d’octubre», ha afirmat Morancho.

Respecte al projecte emblemàtic del mandat, la conversió en zona urbana de part de l’N-340 al seu pas per Miami, Morancho ha detallat que l’obra serà inagurada per sant Josep, el 19 de març, festa del municipi, junt amb altres obres, com la creació del Parc de les Oliveres. La reforma de l’N-340 suma un tram de gairebé un quilòmetre de longitud, amb una inversió de 4,5 milions d’euros feta principalment per la Generalitat i una superfície afectada de 35.000 metres quadrats, treballs no només de superfície creant zones verdes, de vianants i per a infants, sinó renovant xarxes i conduccions subterrànies. «És una obra que canviarà la manera com ens movem per Miami», ha conclòs l’alcalde.

En properes inversions destacades seran la reforma de la plaça Miramar de Mont-roig i de tres carreres més, amb una desesa de 650.000 euros, un punt neuràlgic de Mont-roig. A Miami s’estan executant les obres de la pista esportiva d’estiu amb un pressupost de 500.000 euros, fruit del Pla de Barris de la Generalitat.

Vista parcial de Mas Miró. Foto: Tarragona21

El projecte més impactant i de repercusió internacional és el de Mas Miró, la famosa masia que va pintar Joan Miró en un quadra que ha passat a formar part de la història de l’art i que s’exposa a la National Gallery de Washington. L’abril es posava mans a l’obra l’obertura pública del recinte un cop enllestida la primera fase de les obres i la proera fase instal·larà il·luminació a l’entorn. La reforma d’aquest recinte privat tan internacional ha rebut 200.000 euros per part de l’Estat en l’any que ha acabat. «Era un projecte que existia des de 2010», ha recordat l’alcalde, que ha demanat a la Generalitat que s’integri al Patronat de la Fundació que el comanda, fundació on hi figuren l’Estat i l’Ajuntament, a part de la família del pintor, però no la Generalitat. L’Ajuntament creu que la Generalitat no es va acabar de creure que el projecte pugués veure la llum algun dia.

Altres obres destacades del mandat han estat la de la il·luminació pública d’un seguit d’urbanitzacions, tres de les quals han pogut finalment ser recepcionades pel consistori. «Podem dir que tot els carrers del municipi ja tenen llum». També s’han fet treballs d’asfaltat de carrers i de millora de la xarxa d’aigües. Està previst recepcionar properament dues urbanitzacions més.

Les eleccions municipals

Tal com ja va avançar Tarragona21 el maig de l’any passat, Fran Morancho es tornarà a presentar encapçalant les llistes municipals del PSC. Malgrat que existeix una certa tendència a la divisió entre Mont-roig i Miami, el PSC aposta per «una visió global del municipi». A la llista socialista, però, li manca algun candidat de Mont-roig. Un pacte amb el PDeCAT en 2015 ho hagués pogut permetre, «però el PDeCAT volia quatre anys d’alcaldia i nosaltres oferíem dos i dos». El PSC havia guanyat en vots les eleccions.

Per incrementar la participació, l’Ajuntament està enviant cartes als 2.400 estrangers que podrien votar a les municipals perquè en tenen dret en ser procedents de països comunitaris o de països amb acords amb l’Estat espanyol sobre el dret a votar.

J. Garcia