.

.

TOTS 21

Fruit d’aquesta actuació es va procedir a la detenció de 6 persones (4 de nacionalitat colombiana, 1 de nacionalitat dominicana i 1 de nacionalitat espanyola). Foto: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han desmantellat en la localitat de Cambrils un pis i un baix comercial, destinat com a centre d’estètica i massatges, on dones d’origen sud-americà eren explotades sexualment. El prostíbul estava regentat per una encarregada de nacionalitat colombiana juntament amb altres membres de la seva família.

La recerca es va iniciar a mitjan any passat arran de la denúncia d’una dona qui va manifestar haver estat explotada sexualment per un grup de persones establertes a la província de Tarragona, sota la falsa promesa de regularitzar la seva situació administrativa a Espanya. Per a això li van oferir un treball com a empleada d’un centre de bellesa en la localitat de Cambrils, si bé no va resultar ser més que la tapadora d’un prostíbul, on havia d’estar disponible per als clients les 24 hores del dia.

Aquest local comercial estava al seu torn estretament relacionat amb un pis situat en el mateix immoble de la localitat tarragonina i que també era utilitzat per l’organització criminal per a l’allotjament de les meretrius i per a l’exercici de la prostitució, en horaris fora d’obertura del local comercial.

Condicions de semi-esclavitut i coaccionada mitjançant pràctiques de santeria

Sota amenaces i coaccions la víctima va ser sotmesa a condicions d’explotació extrema, disponibilitat a qualsevol hora del dia per a mantenir relacions amb els clients, pràctiques sexuals sense protecció, pèssimes condicions d’higiene i salubritat en les estades, així com era obligada a consumir substancies estupefaents i alcohol amb els clients, la qual cosa els permetia doblegar més fàcilment la seva voluntat.

Entre altres maneres d’intimidar-la, els integrants de la trama es valien de la pràctica de la santeria yoruba, originària d’Àfrica i arrelada a Llatinoamèrica, per a atemorir-la i obligar-la a complir les seves ordres.

Aprofitant un descuit dels seus explotadors va aconseguir fugir del seu control i posar els fets en coneixement de les autoritats.

Represàlies de l’organització

Com a venjança, la propietària del prostíbul va publicar a través de diferents xarxes socials, fotos íntimes de la víctima perquè les poguessin veure els seus familiars en el país d’origen.

En la fase d’explotació de la recerca i una vegada plenament identificats els integrants de la xarxa d’explotació sexual, es van practicar sengles entrades i registre, prèvia autorització judicial en el local de massatges i en el domicili.

Fruit dels mateixos es van localitzar paperines de cocaïna, una bàscula de precisió, pastilles abortives, dos equips informàtics i diversa documentació relacionada amb la publicitat del local, així com la comptabilitat i llista de preus dels serveis. A més en una estança va ser localitzat un altar de santeria i que s’utilitzaria per a atemorir a les seves víctimes.

Fruit d’aquesta actuació es va procedir a la detenció de 6 persones (4 de nacionalitat colombiana, 1 de nacionalitat dominicana i 1 de nacionalitat espanyola), entre les quals es trobaven, la principal responsable del prostíbul i altres cinc, diverses d’elles de la seva entorn familiar. Tots ells ho van ser com a presumptes autors dels delictes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, delicte relatiu a la prostitució, delicte contra la salut pública, delicte contra la intimitat, amenaces i pertinença a grup criminal.

L’operació ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF, de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona.

Redacció