.

Imatge de la manifestació convocada per Som escola amb l’Arc de Triomf de fons. Foto: Carola López

Entitats, sindicats majoritaris i partits sobiranistes han encapçalat aquest dissabte la manifestació convocada per Som Escola sota el lema ‘Ara i sempre, l’escola en català’. Segons la Guàrdia Urbana, la mobilització ha aplegat unes 35.000 persones, que han tenyit de verd el passeig de Sant Joan i Lluís Companys fins al parc de la Ciutadella. El punt final l’ha posat un manifest que ha reclamat al Govern que blindi el model d’immersió lingüística. Els concentrats han cridat consignes com ‘Aquesta batalla la guanyarem’ o ‘Unitat, tots a una’. Les entitats agrupades en la plataforma Som Escola i els sindicats s’han situat a la primera línia de la capçalera, on hi havia Javier Pacheco i Camil Ros, i els partits han quedat en segon terme.

La mobilització d’aquest dissabte al matí és la resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa un 25% de castellà obligatori a les aules catalanes. La marxa ha sortit cap a dos quarts de dotze del migdia de la plaça de Tetuan i ha tenyit de verd el passeig Sant Joan i el Passeig Lluís Companys. A més de senyeres i estelades, els manifestants han lluït cartolines verdes en forma de mà.

Durant la marxa s’han sentit crits com “Immersió al 100% és la sentència que volem”, “Si toquen una escola, les toquen a totes”, “Solidaritat amb Canet”, i “Escola en català ara i sempre”. Tot i que hi havia moltes banderes independentistes, el color dominant ha estat el verd.

A la capçalera de la manifestació hi havia representants de Som Escola, dels sindicats i de diverses entitats vinculades a la llengua, com Jordi Cuixart o Elisenda Paluzie

A la capçalera de la manifestació hi havia representants de Som Escola, dels sindicats i de diverses entitats vinculades a la llengua, com Jordi Cuixart o Elisenda Paluzie. Tots ells han portat una pancarta on es podia llegir el lema ‘Ara i sempre, l’escola en català’. En segon terme han quedat els polítics, entre ells, el president de la Generalitat, Pere Aragonès. De fet, hi han participat representants d’ERC, Junts per Catalunya, la CUP i els Comuns, però no hi ha hagut cap representant del PSC, que s’ha desmarcat de la manifestació.

Entre els concentrats hi havia pares i alumnes de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat un 25% de classes en castellà a un grup de P5. Els manifestants d’aquest centre s’han vestit de drac per anar en sintonia amb la marea verda que ha tenyit l’Arc de Triomf aquest dissabte. L’associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de Canet de Mar ha considerat que a les escoles no els “toca assumir els enfrontaments polítics del debat lingüístic”.

La marxa s’ha omplert de famílies anònimes que han sortit al carrer per reivindicar que el català segueixi sent la llengua vehicular a les escoles de Catalunya. També s’hi han sumat molts professors, que també han volgut fer sentir la seva veu.

El punt final de la manifestació l’ha posat un manifest en defensa del model d’immersió, en el qual Som Escola ha titllat d”intolerable’ la ‘intromissió’ dels tribunals per establir obligacions en les quotes lingüístiques a les aules

El punt final de la manifestació l’ha posat un manifest en defensa del model d’immersió, en el qual Som Escola ha titllat d'”intolerable” la “intromissió” dels tribunals per establir obligacions en les quotes lingüístiques a les aules. “Són els professionals de l’educació i no els juristes els que han de determinar quin model d’ús garanteix la competència lingüística dels alumnes en cada cas”, ha criticat Som Escola tot argumentant que el fet que un jutge pugui determinar “el nombre d’hores que calen per aprendre una llengua és un escarni als professionals de l’educació”.

La plataforma ha considerat que la sentència del TS no és “un cas aïllat” i ha denunciat “els continus atacs polítics i judicials contra la llengua i l’educació catalana”. De fet, a parer seu, responen a una voluntat de “minoritzar el català en els seus usos socials”. “La situació a les aules viu una situació crítica”, ha denunciat tot demanant a la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català. Les encarregades de llegir el manifest han estat Sílvia Clavera, membre d’una AFA; Jana Llussà, estudiant, i Àngels Cadena, docent i directora d’escola.

Després del manifest hi ha hagut diverses actuacions musicals de reconeguts artistes catalans com Joan Dausà, Suu, Meritxell Neddermann, entre d’altres.

Carola López