.

L’equip de Covestro lidera el projecte finançar per la Unió Europea, ‘Carbon4PUR’.

L’ús de diòxid de carboni i altres gasos residuals com a nova font de matèries primeres està adquirint cada vegada més rellevància a nivell europeu. Un nou consorci format per 14 socis de set països i liderat pel fabricant de materials Covestro, investigarà l’ús de gasos de combustió del sector de l’acer per a produir plàstics d’una forma especialment sostenible i eficient. D’aquesta forma serà possible estalviar cru, la matèria primera utilitzada en els mètodes convencionals. El projecte, denominat Carbon4PUR, abasta diversos sectors i està finançat per la Unió Europea.

“Junts estem en bon camí per aconseguir una innovació crucial: la barreja de gasos residuals provinents del sector de l’acer pot proporcionar-nos carboni per a processos químics. Al final, aquest carboni pot usar-se per produir materials d’aïllament i revestiment”, va explicar Markus Steilemann, membre del Consell de Direcció de Covestro i responsable d’Innovació, Màrqueting i Vendes a la companyia. “Això ens ajuda a ampliar la nostra base de recursos i a reduir l’impacte climàtic en tota la cadena de valor. Alhora, unim les nostres forces associant-nos amb socis industrials i acadèmics a tot Europa”.

Cooperació internacional

El nou projecte posa en marxa una cooperació sense precedents que abasta des de les fonts de gasos residuals als fabricants de plàstics. La Unió Europea dóna suport a la iniciativa Carbon4PUR juntament amb SPIRE, una aliança europea públic / privada per a la innovació en recursos i eficiència energètica potenciada per processos industrials. S’han proporcionat aproximadament 8 milions d’euros al llarg de tres anys. Així mateix, els socis industrials aportaran més inversions per maximitzar encara més aquesta col·laboració.

De manera específica, l’objectiu del projecte és usar combinacions de diòxid i monòxid de carboni generats durant la producció d’acer per generar poliols – components clau de materials aïllants i de revestiment basats en poliuretà i que, tradicionalment, s’obtenen del petroli.

Una petjada de carboni molt menor

Aquest procés en fase de desenvolupament és especial perquè elimina els recursos necessaris per separar el gas residual en els seus diferents components. Per contra, la barreja de gas utilitza un procés químic catalític per produir de forma directa components i elements intermedis per a la producció de poliuretans. D’aquesta manera, és possible reduir la petjada de carboni entre un 20% i un 60%.

Ja hi ha les condicions ideals per a la posada en marxa del projecte pilot: a Fos-sur-Mer, al sud de França, hi ha una fàbrica d’acer d’ArcelorMittal i una fàbrica de producció de Covestro. En el consorci per a la recuperació de gas participen socis institucionals i acadèmics, com RWTH Aachen University, TU Berlin, Dechema, Imperial College London, les universitats de Gent i Leiden, el Commissariat à l’énergie atomique et aux Energies Alternatives de França, South pole Carbon Asset Management, Grand Port Marítim de Marseille i PNO Innovatieadvies. Des de la seva base al sud de França, Covestro podria proporcionar els seus productes intermedis innovadors a altres socis industrials, com a Recticel, un fabricant belga d’escuma de poliuretà, i a Megara Resins, un subministrador grec per al sector de revestiments.

L’any passat, Covestro va començar a utilitzar diòxid de carboni per produir un precursor per l’escuma de poliuretà suau, un material dissenyat per al seu ús en mobles entapissats i matalassos. La companyia també està investigant l’ús de matèries primeres basades en CO2 en noves àrees d’aplicació.