.

Imatge de la capçalera de la manifestació organitzada el 19 de gener pels veïns de Bonavista per reclamar més seguretat arran de l’explosió a la planta d’IQOXE. Foto: ACN

El director general de Seguretat Industrial, Manel Torrent, ha assegurat que veu “més proximitats que llunyanies” entre els informes de l’Institut Químic Sarrià (IQS) i el de DNV GL que han intentat esbrinar les causes de l’explosió a IQOXE el passat 14 de gener. Torrent ho ha apuntat durant la presentació de l’estudi de DNV GL, encarregat per la Generalitat, que ha fet a la comissió d’estudi del sector de la petroquímica del Parlament.

A banda també ha defensat que IQOXE torni a operar les plantes suspeses cautelarment arran del sinistre, sempre que aporti tota la documentació requerida pel Departament d’Empresa, perquè “tothom torni a treballar”. A més ha reiterat que l’empresa “estava en regla” abans de l’explosió.

IQOXE estudiarà les aportacions de l’informe de DNV i recorda que el reactor accidentat no es reconstruirà

Per la seva banda, la companyia ha fet públic aquesta tarda un comunicat on recorda que els seus reactors de derivats actuals “són diferents a l’accidentat” i la seva tecnologia “ha estat contrastada durant més de 30 anys.
L’empresa es compromet a “estudiar a fons” les conclusions de la consultora danesa DNV i confia que es complementin amb l’informe independent encarregat a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) presentat el mes de juliol passat.

La nota destaca que, en el seu informe, “l’IQS ja va descartar les hipòtesis d’un incendi extern que provoqués una explosió d’òxid d’etilè o una fugida de nitrogen. A més, no s’ha obtingut cap evidència material que s’hagués produït un incendi previ a l’accident i no ha estat confirmat per cap persona present en el moment de l’accident”. La “dificultat de DNV per a trobar una hipòtesi concloent és una prova més que l’ocorregut va ser conseqüència d’una seqüència de fets desgraciats que van fer imprevisible l’accident”, asseguren des de l’empresa.
En referència a les salvaguardes indicades en l’informe de DNV, IQOXE valora positivament les aportacions, però recorda que el propi director general d’Energia ha explicat en la presentació davant el Parlament, que IQOXE “ho tenia tot en regla” ja que va passar amb informe satisfactori i sense cap excepció el dictamen de seguretat que una empresa homologada per l’administració va realitzar tan sols 34 dies abans de l’accident.

Malgrat això, IQOXE vol recordar que el reactor 3100 que va causar l’explosió ja no existeix, ha estat totalment desmantellat i no es tornarà a reconstruir, la qual cosa fa totalment impossible que l’accident pugui tornar a repetir-se. La resta dels reactors de la planta de derivats de IQOXE operin amb una tecnologia totalment diferent i contrastada durant els més de 30 anys que porten en servei en el polígon petroquímic de Tarragona.

IQOXE ha sol·licitat a la Generalitat que, amb totes les garanties de seguretat, es permeti  la reobertura del reactor 3200 per a poder reprendre l’activitat i així garantir la continuïtat de la planta i dels empleats que treballen en ella. IQOXE, afirma en el comunicat, “és l’únic fabricant nacional d’òxid d’etilè i, juntament amb la producció de glicols, el seu paper en el polígon petroquímic de Tarragona és essencial per a garantir la continuïtat i competitivitat del complex. El subministrament d’òxid d’etilè a través de transport terrestre o ferroviari, a més de perillós, suposaria un augment dels costos per al Polígon Petroquímic de Tarragona”.

ACN – Redacció