.

La muntanya d’Escornalbou, que dóna nom a aquest petit territori, ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània

La muntanya d’Escornalbou dóna nom a aquest petit territori i ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània

Un ambiciós projecte, liderat per la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, mira de dinamitzar el castell monestir i el seu entorn El Castell Monestir d’Escornalbou és encara un gran desconegut, i és per això que la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya han decidit fer un important pas endavant per posar en valor aquest monument i el seu entorn. Al marge dels projectes que s’han materialitzat o que ja són en marxa –com ara l’arribada de l’aigua potable o la restauració de tot un seguit d’antigues construccions–, la transformació d’Escornalbou mira amb ambició al futur amb l’objectiu de convertir-lo en un atractiu natural, cultural, turístic i identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya.

Des d’aquest punt de vista, la festa celebrada al castell monestir el passat 8 de juny vol ser tan sols un tret de sortida. Un inici en la dinamització i ressorgiment del castell-monestir i el seu entorn, impulsades per la Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb el suport dels set municipis de la Baronia: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, La Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes i Vilanova d’Escornalbou. La primera fase, ja en marxa i que du per nom Operació Baronia d’Escornalbou, és un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupació, eix 6.

Els treballs fets fins ara

Entre els treballs fets fins ara hi ha la restauració de tot un seguit d’antigues construccions (coberts, corralines, corrals i cases), amb la idea d’afavorir la interpretació tant de l’antiga vida monàstica com secular d’aquest espai. A més, s’hi han fet treballs per adequar l’espai exterior de les muralles i les balmes, alhora que s’han recuperat basses i aljubs. Però sens dubte, la intervenció més transcendent i simbòlica d’aquest projecte, en la seva fase inicial, ha estat la pujada de l’aigua potable al castell des del municipi de l’Argentera.

L’arribada de l’aigua potable per primer cop al monument té un caire marcadament simbòlic pel que representa de ressorgiment, però alhora és una aigua absolutament imprescindible, des d’un punt de vista pràctic, perquè el castell monestir pugui fer el salt endavant que li reclama el seu potencial intrínsec. Una fita històrica per al monument, que ha de permetre una millora de l’atenció i el servei als visitants.

Una segona fase ambiciosa

El renaixement d’Escornalbou, però, no queda aquí. El projecte consta d’una segona fase que, entre d’altres intervencions, preveu la posada en marxa d’una aula de formació forestal, la recuperació i millora dels camins i senders que comuniquen les set poblacions amb el Castell Monestir d’Escornalbou, la restauració de l’església i de la torre, la consolidació de l’estructura de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències, i la creació d’un espai d’acollida de visitants i d’una àrea de repòs. Aquesta segona fase comptarà amb el finançament del Ministerio de Fomento en el marc del programa 1,5% Cultural.

Mirador excepcional

El Castell Monestir d’Escornalbou és un monument visitable del qual en són copropietaris la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, i que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. La muntanya d’Escornalbou, que dóna nom a aquest petit territori, ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània, amb unes vistes impagables. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habitada al llarg dels segles, cobdiciada com a torre de guaita.

Un territori rural, el de la Baronia d’Escornalbou, que té la seva icona en el castell monestir, construït al segle XII, en el mateix moment que alguns dels monestirs medievals més cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.

Un castell monestir que, avui dia, també ens parla de la reinterpretació romàntica i decimonònica del passat medieval, en haver-se convertit, fa cosa de cent anys, en la residència privada d’Eduard Toda, un personatge de pel·lícula, cèlebre, entre d’altres coses, per haver excavat la primera tomba intacta de l’antic Egipte.

Turisme actiu, esportiu i ambiental

El d’Escornalbou és, a més, un territori que compta amb espais i boscos d’un gran valor natural i ambiental, que permeten la pràctica del turisme actiu i esportiu a diferents nivells, ja sigui amateur, professional o familiar. Els boscos i l’entorn natural d’Escornalbou tenen un alt valor ecològic amb una diversitat vegetal poc usual, com és el cas de la presència de la comunitat d’alzina surera (Quercus suber) més meridional de Catalunya. Es tracta d’un patrimoni natural d’alta qualitat. En aquest sentit, aquest espai natural presenta un elevat potencial de desenvolupament a partir de sectors i àmbits emergents d’oportunitat, com ara el turisme i els serveis, la gestió forestal i les energies renovables.