.

La Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), organització que aglutina prop d’un centenar de col·lectius i associacions del territori, es mostra preocupada pels dèficits que arrossega l’àmbit de la sanitat al Camp de Tarragona. Així ho ha transmès la CET en una reunió celebrada aquest 18 de juliol a la seu de la coordinadora, en què 25 representants de diverses entitats s’han trobat cara a cara amb Roger Pla, gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona del Servei Català de la Salut, i amb altres directius de la sanitat tarragonina.

Imatge de la trobada de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona. Foto: cedida.

En la trobada, de més de dues hores, la Coordinadora ha plantejat al gerent territorial i als seus acompanyants fins a 12 punts que les entitats socials de Tarragona consideren cabdals per aconseguir una millor atenció sanitària per al conjunt de la ciutadania. Entre aquests punts destaca la necessitat de conèixer amb detall la futura remodelació del Joan XXIII, amb una relació concreta dels serveis i recursos que s’hi prestaran, així com la necessitat de posar en marxa una tercera unitat de una tercera unitat d’hemodinàmica, ja que les dues existents estan saturades.

Pla ha avançat que a finals d’any es disposarà del projecte final del nou Hospital i que l’administració ja s’està projectant l’obertura d’una tercera unitat d’hemodinàmica després d’haver comprovat l’alta activitat registrada en les dues que estan en funcionament.  Pla ha negat que s’estigui desmantellant el servei d’hematologia del Joan XXIII i ha insistit que el nou hospital mantindrà el seu estatus de centre de referència a la província amb tota la seva cartera de serveis ampliada.

Un dels punts que més debat ha suscitat és la inexistència d’un PET (aparell de tomografies) al territori, fet que obliga a derivar cada any molts pacients a Barcelona. Segons Ángel Juárez, president de la CET, “aquest tema és especialment preocupant perquè es dóna la circumstància que a l’Hospital Sant Joan de Reus hi ha aquesta tecnologia i aquesta no es fa servir sense que des del departament s’hagi donat cap argumentació convincent. Un cop més ens topem amb la manca de recursos”.

Una altra imatge de la reunió del CET. Foto: cedida.

La reunió, que ha estat tensa en alguns moments, ha servit per posar sobre la taula la necessitat de desplegar totalment el CUAT (Centre d’Urgència d’Atenció Primària) a la zona de La Granja. Des del Servei Català de la Salut s’ha informat que hi estan treballant alhora que han apuntat que s’està estudiant la possibilitat de desplegar aquest servei en un altre emplaçament, sense més concreció.  

Pel que fa a les llistes d’espera quirúrgiques i en les visites a l’especialista, la CET ha transmès la seva preocupació per la lentitud en l’accés al sistema, fet que afecta negativament la salut de les persones a les nostres comarques. És per això que es reclama una major dotació pressupostària per a la Regió que permeti posar al dia el sistema tant pel que fa a recursos tècnics com professionals tant en l’atenció primària com l’especialitzada.

Segons Ángel Juárez, la trobada “ha estat calenta en alguns moments perquè des de les entitats hem posat sobre la taula i sense embuts el que considerem que cal millorar. El Servei Català de la Salut ha vist el nostre poder de convocatòria i el nostre coneixement del sector sanitari, motiu pel qual hem decidit planificar reunions periòdiques de seguiment sobre tot el que es vagi decidint al territori i, en especial, sobre la implantació del Pla Estratègic de Salut que la Generalitat està elaborant per a Tarragona”. Juárez recorda que “l’esperit de la CET és el de confiar en les persones i en la seva professionalitat, però estarem atents perquè és evident que a Tarragona hi ha un alarmant dèficit pressupostari en Salut des de fa massa temps i això és una cosa que cal corregir immediatament. En la salut no es pot estalviar ni temps ni recursos”, ha conclòs Juárez.

Punts tractats en la reunió del 18 de juliol

1. Revisió de les llistes d’espera (especialistes encara que no siguin d’urgència, per fer proves “ressonàncies, ecografies, etc.).

2. Sanitat Pública Universal per a tots.

3. No al trasllat del servei d’Oncohematologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXII a un altre Hospital, creiem que són per raons polítiques que no pas clíniques i organitzatives. Aquest servei compta amb una llarguíssima trajectòria de bon funcionament i eficàcia, de notables èxits terapèutics, acadèmics i també socials. Ben integrat en les diferents assistències, sensiblement els de Medicina Interna, Pediatria o el Banc de Sang territorial.

4. Re apertura del servei de radioteràpia de l’hospital de Sant Joan antic

5. Activar el servei de radiologia, especialment el CUAT de la Granja (Centre d’Urgència d’Atenció Primària) perquè actuï coma a tal, inclòs el laboratori sec.

6. En què estat està la reforma de l’hospital Joan XXIII que ens van prometre fa 2 anys? Hi ha possibilitat de veure els plànols o el projecte de com serà?

7. Quan es reformi, obrir les plantes que estan tancades i fer més habitacions individuals o ampliar-les per tenir més intimitat.

8. Com pot ser que encara es pagui el lloguer de la zona universitària ja fa més de 15 anys? I no s’ha fet una obra nova.

9. Ampliar les habitacions d’aïllament invers, avui dia només hi ha 3 llits.

10. La instal·lació en Tarragona d’un servei de PEG.

11. Una tercera unitat d’hemodinàmica al tenir les altres 2 ja saturades.

12. Eliminar la pressió als doctors per la gestió i per acabar les visites ràpidament, inclòs tenen un temps límit per visita (encara que hagin trigat mesos a donar-les o siguin temes complicats), premiant-los si compleixen l’establert.

Redacció