.

Part de l'exposició de Mans Unides

Mans Unides és una Organització No Governamental per al Desenvolupament, catòlica, de voluntaris, que des de 1960 lluita per eradicar la fam i la pobresa en el món. Les seves línies de treball són finançar projectes de desenvolupament a Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania, i sensibilitzar la població del nostre país.

Així, i amb aquest objectiu, es va editar la mostra “El món en femení”, que des del 6 d’octubre va ser exposada al Patronat Municipal i el proppassat divendres es va exhibir a la Biblioteca Municipal de Roda de Berà durant la xerrada que Mans Unides va organitzar, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de la Biblioteca Municipal. Aquesta, sota el títol “La feminització de la pobresa”, va tractar la problemàtica de les desigualtats que pateixen les dones en molts països en vies de desenvolupament, des de diversos punts de vista.

Maribel Bartolomé i Maria Recasens van explicar, exemplificant amb diversitat d’articles publicats a premsa i fotografies, com en molts països la pobresa i la fam afecten sobretot a la dona, que és la última a la família, una persona de segona classe.

Al món, les dues terceres parts dels analfabets són dones, atès que les famílies prioritzen i és el nen qui va a l’escola. Recasens va explicar també la problemàtica de la manca d’accés de la dona a la sanitat i com cada any moren 529.000 dones al món per problemes relacionats amb el període de gestació. Un altre tema que es va tractar durant la xerrada va ser la violència envers la dona, com per exemple la violència sexual que pateixen sis de cada deu dones.

A la India cada 22 minuts algú es víctima d’una violació, metre les autoritats es mantenen impassibles “o en el pitjor dels cassos defensen l’agressor i obliguen a la víctima a casar-se amb ell”, assegurava Maria Recasens.

Mans Unides treballa perquè la dona es desenvolupi com a ésser humà en tots els seus aspectes, mitjançant una ocupació digna, amb l’accés a l’educació, la sanitat i lluitant contra la violència envers les dones.