.

.

TOTS 21

Jordi Sans, a l’esquerra, rebent el bastó de comandament de mans de Xavier Marcos. Foto: Tots21

Jordi Sans -PSC- és des de les 18:34 hores d’aquest dimecres el nou alcalde dels Pallaresos, agafant el relleu que li deixa l’independent Xavier Marcos. El virtud del pacte de govern tripartit que funciona des de l’inici del mandat –Independents Els Pallaresos, PSC i Ciutadans– al tercer any tocava canvi d’alcaldia. No hi ha hagut sorpreses i Sans s’ha fet amb la majoria absoluta, sis vots contra els cinc que ha obtingut l’altra candidata que s’ha presentat, Maria Grau, d’ERC, a l’oposició i que ha rebut els quatre vots dels regidors de Junts, també a l’oposició. L’Ajuntament ha celebrat el ple extraordinari d’acceptació de la renúncia de Marcos i d’elecció de nou alcalde.

Ha estat una jornada emotiva per a Marcos, que ha fet un balanç ‘positiu’ dels tres anys de mandat, i ha agraït especialment ‘l’equip de govern i els treballadors municipals’ per la feina feta, sovint en condicions ‘dures’, com ha estat haver d’afrontar una pandèmia ‘de la qual ningú no sabia com sortir-se’n’, ha dit. Ha tingut paraules de record per aquells que la pandèmia es va endur, especialment la gent gran, i ha recordat també les seves famílies. Marcos ha volgut destacar l’entesa viscuda al sí de l’equip de govern, on s’ha demostrat que ‘la convivència amb gent que pensa de diferent manera és possible, i d’aquesta manera la convivència entre els veïs millora’.

Marcos ha fet un repàs a la feina feta al mandat que ell ha presidit, condicionat per les urgències de la pandèmia, i ha destacat l’inici dels treballs al Bosc Cremat, la millora del carrer Segadors -‘on s’han acabat amb les inundacions’-, el carrer Major, l’execució de la sala polivalent, la millora de les bases dels contractes al futbol base i molt especialment ‘l’impuls cultural que hem donat al municipi, amb actuacions musicals, teatrals i artítiques, amb una gestió econòmica exemplar i una promoció turística com no s’havia fet mai’. Marcos ha situat com el punt culminant ‘la celebració de les primers Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, que ens han sorprès pel seu èxit i han estat la màxima expressió del fet cultural’. Marcos ha recordat que queda pendent l’execució de la primera fase del vial entre Pallaresos Park i el nucli del poble, que ja té tota la tramitació prèvia enllestida, i ha subratllat que la Festa Major podrà tornar amb força després de les limitacions de la covid.

Municipalisme

Al seu torn, el nou alcalde, investit amb la vara de comandament, ha fet un parlament breu on ha volgut subratllar sobretot una paraula que defineix el mandat i la seva tasca: ‘El municipalisme’, l’arrel per continuar ‘configurant uns Pallaresos millors per a tothom’. Sans també s’ha referit a la pandèmia, i com aquesta va ajornar ‘la gran quantitat de projectes que teníem. Ara ens trobem per continuar-los’. Sans ha acceptat el càrrec ‘amb orgull, alegria i amb respecte, i amb la intenció de continuar aplicant el municipalisme que ens ha caracteritzat a tots’.

Al seu torn, Samuel Urbano, regidor d’Independents i company de files de Marcos, ha fet un parlament emotiu agraint ‘el treball, l’esforç i la il.lusió’ posada per poder superar els entrebancs.I s’ha adreçat a Marcos: ‘Hem comès errors, molts encerts, però fins al final hem remat junts. La gent que ens va votar estan molts orgullosos de la feina que has fet. Has fet història’, ha resumit Urbano. ‘Estic molt orgullós d’haver-te acompanyat a tu, que has estat la pedra angular de l’Ajuntament. Ho hauràs fet més bé o més malament, però sempre t’has guiat pensant en els veïns i veïnes dels Pallaresos’.

El cap de Junts i anterior alcalde, Pep Nolla, ha seguit un to molt diferent. Després de felicitar protocolàriament el nou alcalde, ha disparat amb bala: ‘Vull fer una petició. M’agradaria que li tornessis la dignitat i el tarannà democràtic que ha perdut l’Ajuntament i que s’acabi l’assetjament laboral que pateixen els treballadors municipals. Cuida’t i vigila l’esquena’, ha dit.

Maria Grau, única regidora d’ERC i que ha presentat candidatura a alcaldessa, ha estat més moderada, demanant que ‘es dexin enrere determinades actituds’.

Notable ha estat la presència al ple de càrrecs i dirigents socialistes del territori, com el diputat al Congrés Joan Ruiz, la diputada al Parlament Rosa Ibarra, els tinents d’alcalde de La Canonja, Salvador Ferré, i Salou, David González, o el regidor de Reus Andreu Martí.

Jaume Parés, rebent un guardó de mans de Xavier Marcos. Foto: Tots21

El ple havia començat amb un reconeixement fet per l’encara alcalde a Jaume Parés Puvill, membre de l’Associació de Jubilats, i que durant temps ha enregistrat en vídeo els esdeveniments del municipi i ha gravat els plenaris. Amb 82 anys ho deixa.

Jaume Garcia