.

.

TOTS 21

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb la seva nova executiva al darrere en el congrés extraordinari. Foto: PSC

El congrés extraordinari del PSC ha proclamat aquest diumenge la nova executiva amb una estructura nova, amb cinc viceprimeres secretaries i diversos secretaris que penjaran d’aquestes àrees. L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat Lluïsa Moret ocuparà la viceprimera secretaria de l’Àrea d’Organització i Acció Electoral, i és qui en portarà el pes. El secretari serà José Luis Jimeno, que fins ara era secretari de coordinació territorial. Jaume Collboni serà el viceprimer secretari de Política Municipal; Acció Política, per Alícia Romero; Igualtat i Acció Social, per Marta Farrés; i Millora de l’Autogovern i Programes, Meritxell Batet.

Pel que fa a la presència territorial, destaca la del tarragoní Javier Villamayor (Debats i Prospectiva), antic tinent d’alcalde de la ciutat sota el mandat de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i responsable de la gestió dels Jocs Mediterranis. Posteriorment, va abandonar la política activa per retornar al seu lloc de funcionari a la Diputació de Barcelona. També hi formarà part la reusenca diputada al Congrés Sandra Guatia, portant la secretaria de Defensa Animal, i la vallenca diputada al Parlament Rosa Maria Ibarra com a secretaria de món agrari i repte demogràfic.

Les votacions de la nova executiva, proposada per Illa un cop va ser proclamat primer secretari del PSC, s’han fet aquest diumenge a primera hora del matí. 746 delegats hi han votat a favor (95,4%) i 36 han votat en blanc (6,5%).

La nova estructura configurada per Illa, amb més viceprimeres secretaries, busca fer un projecte més col·lectiu, potenciant els lideratges i actuant amb «unitat d’acció i cohesió». Tot plegat, amb la vista posada a les eleccions municipals, el 2023.

El dirigent socialista s’ha envoltat de persones de la seva màxima confiança en una direcció amb 67 persones. Així, la comissió executiva estarà formada per 54 membres – de la qual fonts socialistes destaquen que l’equip és totalment paritari- i els 13 membres nats.

De fet, els perfils són força municipalistes, amb l’alcaldessa de Sant Boi –Moret- al capdavant de l’àrea d’Organització; el primer tinent d’alcaldia de Barcelona –Collboni- a Política Municipal; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, a Igualtat i Acció Social. També Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet a Polítiques de Seguretat.

Joaquín Fernández serà el secretari de Política Municipal; Sònia Guerra, de Polítiques Feministes; i Ferran Pedret, de Millora de l’Autogovern. A la comissió executiva (a més de Villamayor i Guaita) també hi ha l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón (secretaria d’Acció Institucional); el diputat Raúl Moreno (Polítiques Socials) o el secretari d’Estat de Política Territorial, Víctor Francos.

També hi és l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro (secretaria de Grans Ciutats); el diputat al Parlament Pol Gibert (Treball) o Òscar Ordeig (Empresa) o Juli Fernández (Innovació). Francesc Trillas es manté com a secretari d’Economia i Hisenda i Raúl Blanco, com a secretari d’Indústria, Energia i Transició Digital.

Com a membres nats hi ha la ministra de Transports, Raquel Sánchez; els senadors Eva Granados, Montse Mínguez i Víctor Gutiérrez; el membre a l’executiva del PSOE Manuel García Salgado; el diputat al Congrés José Zaragoza i l’eurodiputat Javi López. L’alcaldable de Lleida Félix Larrosa, i Xavier Amor (FEMP), Eduard Rivas (FMC), Xavier Paz (AMC), Ot García (JSC) i Maria Vergés (Unitat d’Aran). Una de les noves secretaries –per Clara Casares- és per la «Relació amb la Militància».

Com ja s’havia fet públic, Miquel Iceta serà el president del partit -amb un rol més honorífic. Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, passarà de ser la presidenta del partit a vicepresidenta. Marín està investigada pel cas del Consell Esportiu. L’exsenadora Èlia Tortolero serà la portaveu i secretària de comunicació del PSC.

El congrés extraordinari del partit, que va començar dissabte amb el comiat de Miquel Iceta com a líder de la formació i la ratificació d’Illa com a relleu, acaba aquest diumenge al migdia. El tancaran el nou primer secretari i el líder del PSOE i president de govern espanyol, Pedro Sánchez.

En aquesta darrera sessió del plenari, que té lloc al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB), hi han assistit membres d’altres partits. Entre altres, hi ha anat Alba Vergés (ERC), Josep Rius (JxCat), Susanna Segovia (En Comú Podem), Noemí de la Calle (Cs), Santi Rodríguez (PP), Ramon Espadaler (Units) o Àngels Chacón (PDeCat). També representants de sindicats (UGT o CCOO) o altres entitats, com Societat Civil Catalana.

Sílvia Jardí / Redacció