.

Imatge de les curses i del lliurament dels guardons del Gran Premi Ajuntament de Vila-seca.

Prop de 8.000 persones han convertit, de nou, les tradicionals curses de cavalls de Vila-seca al Parc de la Torre d’en Dolça celebrades aquest migdia en alguna cosa més que un acte de festa major de vocació local. Convertida en una referència per al món professional de lhípica com poden ser-ho Madrid, Sant Sebastià o Sevilla, la seva capacitat d’atracció arreu del territori les converteix en una versió popular d’Ascott. Sense privilegis, barrets impossibles ni arrogàncies aristocràtiques. Empresaris, joqueis, cavalls de pura sang anglesa i família tota gaudeixen d’una cita pensada per a que tothom en tingui un bon record.

“Primer de tot és una tradició que té molt de referent amb el món rural, amb el camp, amb el patronatge de Sant Antoni i tota la protecció sobre els animals”, explicava l’alcalde, Josep Poblet, tot just després del lliurament de premis de la segona de les tres curses que composen la competició (la corresponent al Gran Premi Ajuntament de Vila-seca). “La cursa la tenim datada amb decrets d’alcaldia de fa més de 180 anys.Es feia sortint de l’ofici solemne de Festa Major i els premis eren per animals de camp: cavalls mules i matxos que conreaven la terra. I entre els mateixos pagesos competien”. L’entrada en funcionament dels tractors modifiquen la major i fan entrar “els pura sangs àrabs i anglesos”. Però no és l’única transformació que porten les revolucions industrials. “Abans corrien en circuits urbans, però poc a poc el creixement va anar expulsant les curses fins situar-les a l’entorn de la Torre d’en Dolça”.

Avui en dia, el Cós de Sant Antoni són element festiu patrimonial d’interès nacional i “molt conegudes arreu del calendari hípic perquè obren calendari”. En aquest sentit Poblet incidia en el fet que “els cavalls que venen aquí correran durant la resta de l’any en molts circuits del territori espanyol. de França i de l’entorn hípic més proper. Per aquest motiu Vila-seca és el lloc on venen a mesurar-se les forces grans cavalls”.

En l’àmbit més local, l’impacte social i de projecció d’aquesta activitat és “enorme. No hi ha cap altre acte que convoqui tanta gent. Ni els grans crups musicalsestiren 8.000 persones com fa aquesta convocatòria”. El sentiment pels vilasecans, és, sens dubte, “molt profund. Poder fer el Cós és haver fet la Festa Major. Les persones que avui prenem decisions de petits veníem amb els nostres pares a les carrers de caval quan eren molt senzilles”, reconeixa un Poblet que va voler agrair la presència a les curses d’autoritats com “el bon amic” l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. “Cada cop sumem més, les instal·lacions són millors hi ha més públic i la nostra comissió hípica, formada per gent voluntària, fa una feina extraordinària en l’organització. Jo només signo le scartes demanant al món hípic que vinguin però ells sempre estanal darrere per garantir l’èxit”.