.

.

TOTS 21

Imatge de la roda de premsa de valoració dels resultats d’ERC, per via telemàtica, aquest vespre històric per a ERC. Raquel Sans s’ha fet acompanyar de Carles Castillo, l’aposta per donar credibilitat a la via ample, i l’alcalde tarragoní, Pau Ricomà.

La candidatura d’Esquerra ha estat la més votada a la circumscripció de Tarragona, amb el 96,5% de l’escrutini i un 50,39% de la participació. ERC s’ha imposat per primer cop amb un 24,66% dels vots -65.998 suports- i ha conservat els 5 escons. El PSC dobla el nombre de diputats, de 2 a 4 -ha obtingut el 19,88% del vot. Junts continua com la tercera força més votada. Obté 4 escons, els mateixos que el 2017, amb 52.224 vots i un 19,51% del total. Ciutadans, la gran guanyadora de les eleccions del 21-D, es queda amb un únic diputat dels cinc que tenia a la circumscripció. Rellevant la irrupció de l’extrema dreta, amb dos escons de Vox. La CUP recupera el diputat perdut fa quatre anys, mentre el PP torna a quedar-se sense representació.

En roda de premsa telemàtica, Raquel Sans ha fet valdre la «victòria històrica» que suposa guanyar per primer cop unes eleccions autonòmiques a la demarcació «i per més de 13.000 vots de diferència respecte a la segona formació. Tarragona és republicana, com es va demostrar a les municipals» amb Pau Ricomà i als comicis al Congrés dels diputats, on ERC també va aconseguir el triomf. «Es posa de manifest -afirmava- que l’estratègia de fer créixer l’independentisme ha servit per aconseguir una de les fites que ens havíem marcat per aquesta nit, com és la que els vots independentistes sumessin mes del 50% malgrat la repressió, la pandèmia i el desgast d’estar en el govern».

En aquest punt, Sans també ha volgut destacar un altre flanc, xiuxejat per Xavi Puig: «I també cal tenir present que el Parlament suma 83 diputats d’esquerres». Un recordatori del marge de maniobra del qual disposa ara ERC i que propiciava la següent afirmació de la nit: «Sí, ha arribat el moment que la Generalitat tingui un president d’ERC», deixant caure que «el balanç del recompte electoral» en l’àmbit de país es decanta cap als republicans. «Després de 40 anys d’alternança a la presidència de la Generalitat entre convergents i socialistes, ara ha arribat el moment».

Sans ha aprofitat per advertir contra «la preocupant entrada amb força de VOX, i que hem de combatre des de les institucions» per evitar «que els missatges d’odi puguin convèncer a tanta part de la societat». De fet, Sans ha recordat una de les fites de la ultradreta a la demarcació, com és la seva condició de primera força política a La Pobla de Mafumet.

Redacció / ACN