.

La Sala Fòrum, per reunit públic, entitats i experts. Foto: Tarragona21

Fer pedagogia entre la ciutadania per evitar mals costums, com ara llençar innecessàriament tovalloletes al WC, fer-los entendre la qualitat que té l’aigua d’ús de boca en una ciutat com és Tarragona i on el consum directe sense filtres és només del 14%, i apostar per la innovació i la sostenibilitat en el control de tots els processos de l’aigua són les línies mestres que la companyia mixta tarragonina d’aigües EMATSA s’ha fixat per al proper cicle.

Per començar, ha reorientat la seva estratègia visualitzant-la i apostant per fer-la coherent amb el missatge. Aixi, posa en marxa una sala -Sala Fòrum- per intercomunicar amb públic i experts, dissenyada de manera molt més amable i participativa que les convencionals i ha creat un espai expositiu on es relata el camí que ha seguit l’aigua a Tarragona des del passat fins als nostres dies, on la tenologia basada en sensors que controlen tota la xarxa garanteixen la informació en continu de la mateixa i les accions a emrpendre davant problemes que sorgeixin o puguin aventurar-se.

Tarragona té una relació especial amb l’aigua: el consum ha crescut notablement els darrers anys i ha passat del 6 al 14 per cent en ús directe i sense filtres d’aigua. Amb filtres suposa el 25%, però la majoria de tarragonins segueix bevent aigua embotellada, donada la inèrcia que encara s’arrossega de les crisis d’abastiment de dècades anteriors, quan l’aigua era salada i fins i tot amb gust a petroli.

L’alcalde i el gerent d’EMATSA, a la Sala de Control. Foto: Mauri

EMATSA presta servei a sis localitats -Tarragona, Els Pallaresos, El Catllar i La Canonja-, que sumen 62.000 abonats, és a dir, 62.000 comptadors (en cada comptador pot haver una família amb diversos individus).

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües organitza la Jornada IDEA on es presentaran projectes innovadors vinculats al sector de l’aigua. La jornada tindrà lloc el 31 de maig a les instal·lacions d’Ematsa i constarà d’una part més tècnica, que es desenvoluparà d’11 a 14h, i una de més institucional, entre les 17h i les 18.30h. Aquesta darrera comptarà amb la participació com a ponent de l’alcalde de Tarragona i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros així com del director General d’Agbar a Catalunya i Conseller Delegat d’Ematsa, Albert Martínez Lacambra. També hi participarà amb una ponència Gonzalo Delacámara, economista, director Acadèmic del Foro de la Economía del Agua i consultor internacional de la Unió Europea, Nacions Unides, Banc Mundial, OCDE i BID.

“L’objectiu d’aquesta Jornada IDEA –explica l’alcalde Ballesteros– és posar en valor la innovació col·laborativa, social i oberta al territori en l’àmbit de l’economia circular i el cicle integral de l’aigua, utilitzant els espais que hem adequat per aquest objectiu. Aquest espais són la sala Fòrum, el camí de l’aigua, la sala d’innovació i el centre de control avançat, els quals conformen la plataforma SinapTIC”. I afegeix: “Ematsa és una empresa pionera a Catalunya en projectes innovadors. L’embotelladora d’aigua, inaugurada fa un any i mig, els vehicles elèctrics, els telecomptadors i els carregadors elèctrics en són un exemple”.

SinapTIC

A la Jornada IDEA es presentarà, entre d’altres, el projecte SinapTIC orientat a recollir i analitzar les dades del cicle integral de l’aigua per generar la informació i coneixement necessaris que facilitin una presa de decisions més àgil i eficaç. Pretén potenciar la capacitat innovadora de la companyia, ampliar la seva activitat vinculada als ajuntaments i l’Administració, fer evolucionar processos tècnics per afrontar reptes de tot tipus que planteja el futur.

Per la seva part, el director-gerent d’Ematsa, Daniel Milan, explica que el SinapTIC és el nostre projecte estrella perquè pretén recopilar dades de tots els sistemes que gestiona Ematsa per tal de processar la informació amb l’objectiu d’optimitzar la gestió del nostre dia a dia”.

La primera fase finalitza aquest mes de maig i consisteix en una adaptació dels espais d’Ematsa de la Muntanyeta. La Sala Fòrum es concep com un espai polivalent amb capacitat de fins a 30 persones on serà possible acostar a la ciutadania aquells aspectes que els afecten de l’activitat d’Ematsa i que inclou també un espai especialment dissenyat per la gestió d’incidències i situacions d’emergència a través del qual es té accés a tota la informació que es gestiona dels del centre de control a temps real. L’antic dipòsit Pedrol s’ha remodelat per, a més de dotar de nova tecnologia al Centre de Telecontrol, habilitar-hi un espai de divulgació sobre la història de l’abastament d’aigua a la ciutat, sobre l’activitat d’Ematsa i sobre el principals projectes d’innovació de cada moment.

La polèmica de la municipalització de l’aigua

Preguntat sobre la polèmica encetada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que planteja municipalitzar el servei d’abastiment d’aigua a la capital catalana, Ballesteros ha estat contundent defensant el model mixte de Tarragona, “on el 51 per cent de les accions són de titularitat pública”, i ha qualificat aquestes propostes “d’artificials” per quant no garanteixen “el millor servei ni el millor preu possible”. Una municipalització del servei implicaria que es disparés de forma desorbitada la despesa pública municipal, però una reprivatització total, és a ir un model neoliberal contrari, podria suposar perdre el control públic, especialment de les tarifes.

J. Garcia