.

En Tarracvus, mascota dels XVIII Jocs Mediterranis, és present en una activitat del Projecte Educatiu de Tarragona 2018 realitzat a l’escola La Portalada d’Altafulla. Foto: David Aymerich.

Del dia 22 de juny al 1 de juliol Tarragona acollirà els Jocs del Mediterrani 2018, les proves homòlogues als Jocs Olímpics, tot i que, en aquest cas i des del 1951, acotant la participació als països cohabitants i comunitaris del Mar Mediterrani. Un punt d’unió d’una gran riquesa cultural i patrimoni històric que, ara, representarà Tarragona i les pertinents seus que en prenen part. Però, saps tot el que cal saber de Tarragona 2018? Aquí te’n deixem els 10 punts a tenir en compte:

  1. La imatge dels Jocs Mediterranis té tres anelles, en comptes de les cinc que hi ha als Jocs Olímpics, perquè al Mediterrani conflueixen tres continents dels cinc que competeixen a nivell internacional, és a dir, Europa, Asia i Àfrica. Un esdeveniment que es va organitzar per primera vegada a la ciutat d’Alexandria l’any 1951 en honor a la persona que va proposar i impulsar la seva creació, el president del Comité Olímpic d’Egipte Muhammed Taher Pacha, en el marc dels Jocs Olímpics de Londres l’any 1948.
  2. La ciutat de Tarragona, i en concret el Nou Estadi, és la seu principal i ciutat inaugural de les proves olímpiques dels XVIII Jocs Mediterranis 2018 el 22 de juny de 2018. Un dia que culmina més de deu anys de treball, des de la decisió de l’Ajuntament de Tarragona per unanimitat de presentar la seva candidatura l’any 2007, al posterior suport del Comité Olímpic Espanyol l’any 2009 i, finalment, el 15 d’octubre de 2011, quan el Comité Internacional dels Jocs Mediterranis va escollir Tarragona com a seu dels XVIII Jocs Mediterranis.
  3. En total seran 15 seus les encarregades d’acollir les diferents proves dels Jocs del Mediterrani 2018. Començant per Tarragona, que acollirà gairebé la meitat de les disciplines que competeixen; així com Vila-seca, Salou, Cambrils, Reus, La Selva del Camp, Constantí, El Morell, La Pobla de Mafumet, Altafulla, Torredembarra, El Vendrell, Calafell, Valls, Castelldefels i Barcelona.
  4. L’Anella Olímpica, ubicada al barri de Campclar de Tarragona, serà el punt neuràlgic i escenari de gran part de les proves. Una estructura que, juntament amb altres obres i activitats, tindrà uan repercusió en l’àmbit laboral local de més de 3.000 llocs de treball indirecte i fins a 80 professionals directes en l’estructura organitzativa dels Jocs.
  5. Hi ha 33 disciplines esportives diferents que competiran al llarg de les, gairebé, dues setmanes esportives que ens esperen a les portes de l’estiu. Des de l’atletisme fins al futbol, tenis, natació, waterpolo, esquí nàutic, tir amb arc, vòlei platja, golf, voleibol, basquet, gimnàstica rítmica, gimnàstica artística, tir olímpic, esgrima, bàdminton, vela, judo, kàrate, taekwondo o handbol femení, per exemple.
  6. Unes disciplines representades per 26 països i, a la vegada, 26 Comitès Olímpics entre els quals hi ha nacions africanes com Algèria, el Marroc, Egipte, Tunísia; nacions asiàtiques representades pel Líban o Síria; i nacions europees com són França, Itàlia, Croàcia, Grècia, Mònaco o Sèrbia.
  7. Aproximadament 4.000 esportistes competiran en total, repartits en les 26 delegacions participants esmentades anteriorment. A més a més, els Jocs també portaran a Tarragona i el seu territori més de 1.000 jutges, representants de les Federacions internacionals i Comité Internacional dels Jocs o fins a 1.000 periodistes i mitjans de tot el món.
  8. 150.000 persones és la gran xifra de mobilització que espera l’organització durant els dies que es duran a terme els Jocs. Uns números que van acompanyats dels més de 3.500 voluntaris i dinamitzadors que es necessiten per cobrir les necessitats de l’organització.
  9. Els XVIII Jocs Mediterranis també desenvolupen un Projecte Educatiu que porta a les escoles de la demarcació de Tarragona i les Terres de l’Ebre una eina que té per objectiu dotar de contingut els centres educatius del territori. El projecte, iniciat l’any 2014, ha tingut una gran incidència en 279 centres (179 de Tarragona i 100 de les Terres de l’Ebre) i està coordinat pel grup @RGET del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
  10. Finalment, en l’àmbit esportiu novament, cal destacar que la prova de basquet, en format de 3×3, és planteja com una de les novetats que plateja Tarragona 2018 enfront les seves precursores. També la prova de ciclisme, ubicada a Vilaseca, inclourà per primera vegada la prova femenina a la competició.

Llegenda amb els 16 municipis seu dels XVIII Jocs Mediterranis 2018. Foto: Tarragona2018.

David Aymerich