.

Un moment de la presentació del Pla per l’Energia Sostenible

L’Ajuntament del Morell ha donat a conèixer entre els seus habitants el procés participatiu del seu Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES). La sala d’actes de l’Ajuntament va registrar una notable assistència de veïns i veïnes del poble, que van poder conèixer de primera mà quines són les accions que el consistori morellenc implantarà per tal d’assolir tres objectius fonamentals: reduir un 20% els gasos d’efecte hivernacle al municipi, i augmentar un 20% en l’eficiència energètica i un 20% en les energies renovables.

Aquests objectius municipals s’emmarquen en el compromís adquirit a través del Pacte d’alcaldes per una energia sostenible, un moviment europeu on participen autoritats locals que han assumit un compromís voluntari per assolir diferents objectius mediambientals abans de l’any 2020.

Al Camp de Tarragona, el Pacte d’alcaldes compta amb el suport del 64% dels municipis, entre els quals s’hi troba el del Morell des de l’any 2015. L’Ajuntament ha assumit el PAES com una eina necessària i valuosa per materialitzar el seu compromís davant el canvi climàtic. De fet, el PAES morellenc posa el focus d’atenció en quatre sectors: transport (60% de les emissions municipals), serveis (19%), domèstic (14%) i residus (6%).

Malgrat que en el cas morellenc s’acaba d’encetar la fase participativa una vegada s’ha tancat la primera etapa d’elaboració del PAES, el municipi ja registra valors que reforcen l’optimisme d’aquesta acció. En aquest sentit i en el període 2005-2010, El Morell va reduir un 21% l’emissió de tones de CO2 per habitant, mentre que la seva població va créixer un 30%. Amb aquest impuls inicial, les emissions morellenques van situar-se per sota de la mitjana dels municipis demogràficament similars, però el compromís consistorial envers el medi ambient va més enllà i, per això i en el marc del Pacte d’alcaldes, ha encetat un PAES que engloba fins a cinc objectius estratègics, que es concreten en 27 accions.

Eficiència energètica

El primer objectiu estratègic s’emmarca en l’eficiència energètica, i es proposa reduir un 3% les emissions municipals de CO2, amb accions en els àmbits dels equipaments, l’enllumenat o el domèstic, com són la implantació d’un sistema de gestió energètica municipal, la creació de cursos formatius, la implantació del programa Euronet 50/50 a
l’escola, la instal·lació de LED a l’enllumenat públic o la bonificació fiscal en la llicència d’obres per a millores en l’eficiència energètica d’habitatges o locals, entre altres mesures.

El segon objectiu estratègic incideix en les energies renovables. L’Ajuntament pretén reduir un 2% les emissions municipals de CO2, a través de la compra d’energia verda certificada per part de l’Ajuntament.

Reduir el 17% de les emissions municipals de CO2 en mobilitat és el tercer objectiu estratègic. El consistori ho farà a través de 8 accions, entre les quals destaquen la substitució dels vehicles municipals de combustió per altres d’elèctrics, la instal·lació de punts de subministrament elèctric per a vehicles, l’adequació de carrers i camins per
facilitar la mobilitat a peu o amb bici o la bonificació fiscal per als vehicles amb baixes emissions.

El quart objectiu estratègic intervé en els residus, àmbit en el qual es reduirà les emissions de CO2 un 2%, a través de la creació de campanyes per millorar la recollida selectiva. Finalment, el cinquè objectiu estratègic es centra en el consum d’aigua. L’objectiu és promoure els productes ecològics i de Km 0, i reduir el consum d’aigua al municipi. En
aquest àmbit, es preveu dur a terme dues accions com són el foment del consum de productes de proximitat i d’agricultura ecològica, així com la creació de campanyes per reduir el consum domèstic de serveis d’aigua.